Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Copiii de azi şi federaţia de ieri

Am aflat ce comisie a judecat „Procesul” lui Kafka: Comisia de Recurs a FRF.

Unde se duc echipele cînd se duc? La Comisii. Sportul Studenţesc nu mai are echipe în primele trei ligi. Au mai rămas doar 17 juniori. Atît. […]

luni, 7 octombrie 2013, 9:00

Am aflat ce comisie a judecat „Procesul” lui Kafka: Comisia de Recurs a FRF.

Unde se duc echipele cînd se duc? La Comisii. Sportul Studenţesc nu mai are echipe în primele trei ligi. Au mai rămas doar 17 juniori. Atît. Patronul Vasile Şiman vrea să-şi păstreze drepturile asupra lor. Să-i mai exploateze puţin, în caz că puştii se transferă, la un moment dat, la o echipă bogată.

Două comisii din cadrul Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB) i-au declarat liberi de contract pe cei 17. Conform facsimilului publicat în paginile „Gazetei”, hotărîrea este „definitivă, executivă” şi poate fi contestată în apel doar la TAS, în termen de 21 de zile. Decizia a fost anunţată după şedinţa din 30 iulie. Abia în octombrie, patronul Vasile Şiman a considerat oportun să păstreze juniorii la club.

Urmează un labirint de alineate şi paragrafe. Patronul Sportului fantomă a depus apel la Comisia de Recurs a FRF şi apelul a fost acceptat. Şiman speculează un articol din Statutul FRF. Apărătorii juniorilor îl contrazic, spunînd că în acest caz se aplică alte legi: Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal. „Deciziile Comisiei de Recurs ale AJF pot fi atacate exclusiv la TAS”, scrie acolo.

Apelul lui Şiman contravine acestei norme. Se bazează doar pe tupeu. Federaţia nu neagă, dar nici nu se miră. Într-un drept la replică de pe site-ul oficial, precizează că dosarul a trecut doar de secretariatul comisiei respective şi a fost pus pe rol. O formalitate, să nu se crizeze presa! Comisia urmează să analizeze dacă îl acceptă sau nu. „Mîine va avea loc judecarea recursului”, promite FRF. „Mîine”, adică joi, 3 octombrie. Bun aşa. Parcă era vorba de o simplă analiză, dacă apelul lui Şiman e legitim sau nu. FRF deja vorbeşte de „judecarea recursului”.

Ei, şi acel „mîine” a venit. Deşi, la drept vorbind,  la FRF „mîine” nu există, „mîine” era „ieri”. Comisia de Recurs s-a strîns pentru judecată. Dar, ghinion de neşansă, reclamantul însetat de dreptate n-a apărut. Primise citaţia datată greşit. Tot Secretariatul ispăşitor, probabil, îşi demonstrase competenţa şi în această speţă. Pe citaţie era trecută data de 3.09.2013, nu 3.10.2013. O formalitate, se mai întîmplă!

Patronul Şiman a luat citaţia, s-a uitat la ea, s-a uitat în calendar. Nţ, nu e bine! Citaţia e greşită. Ia s-o mai trimită ei o dată, că el îşi permite să piardă timpul. Şi Comisia i-a mai trimis o citaţie, antedatată cu Carbon-14, pentru săptămîna asta.

Tot acest „lanţ al slăbiciunilor” se strînge cu nod greu la picioarele unor copii. Federaţia care ceartă cluburile pentru că nu cresc fotbalişti a găsit, iată, o modalitate originală de a-i susţine pe şefii de club interesaţi de fotbalul juvenil. Face şi Federaţia ce poate, nu? Le cîntă în strună patronilor abuzivi şi le dă în cap puştilor cu birocraţia. Trei luni, din iulie pînă-n octombrie, din viaţa unui fotbalist e mult: un sfert de sezon. La juniorat, trei luni înseamnă şi mai mult.

Pînă cînd comisiile federale învaţă să scrie data corect, să se semneze citeţ, să pună parafa unde trebuie, mai trec cîteva săptămîni. Cînd, în fine, se va „judeca recursul”, cei 17 puşti vor fi, cu puţin noroc, abia la vîrsta senioratului.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

mokinio (4 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 11:10

Va cam luati de cine nu trebuie, D-na Andries!S-ar putea in curand sa nu mai scrieti pt GSP si sa ajungeti la postul „TARAF”, ca „ETNO” a fost ocupat!

Oscar (7 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 11:20

aici nu e vorba de birocratie, ci de prostie. daca federetia, comisia, ma rog, cei care judeca recursul, nu tineau cont de greseala observata de diabolicul siman, acesta putea contesta decizia lor si procesul s-ar fi reluat, ca la voiculescu. demn de dispret in toata tarasenia este siman, care pur si simplu doreste sa se faca de tot oprobiul public. ce o fi in capul lui?

dawernn43 (1 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 12:33

Pusi la zid si ….. singura solutie.

delahoja (1 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 13:45

pur si simplu le e rusine/frica de Siman, si vor sa-l faca sa se simta bagat in seama, sa-i cante in struna. Vasile Siman a ajuns Domnul Goe al fotbalului romanesc!!!

unroman (5 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 13:50

aici e vorba de hotie, cine unge putin la Sandu si Dragomir o duce bine mersi. La Craiova a luat jucatorii care cum au vrut, la Sportul au stat pe tuse jucatorii cat a vrut muschii lu Siman, Sandu si Dragomir

Unu (1 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 16:19

@Mokinio, buna asta, mi-a placut 🙂

Riciu (1 comentarii)  •  7 octombrie 2013, 20:16

mai mokinio dar tu cine esti ma .. un nepot de a löui siman vai vai ce amenintari stai jos nota 0 pt tine

Georgel (7 comentarii)  •  8 octombrie 2013, 7:15

de ce sa nu-i admiti recursul, doar orice proces se taxeaza. Daca Siman nu a avut bani sa tina jucatorii, ci doar pentru recursuri, e treaba lui. Asta e problema noastra, in lipsa unor cluburi care sa se finanteze amiabil au aparut patroni care-si leaga jucatorii de ei. La noi nu se poate fara patroni, pentru ca fiecare angajat isi trage cat poate pentru el, fiind banul tuturor in joc. Atunci cand patronul falimenteaza, pana si oamenii devin active (ceea ce nu se poate in UE, dupa legea Bosman). Va trece si recursul si mai notam o echipa de traditie disparuta, adica cea mai varstnica echipa din Capitala. Rapidul nu-i departe, dar acolo a venit cineva care duce presul.

Comentează