Copiii de azi şi federaţia de ieri
Am aflat ce comisie a judecat „Procesul” lui Kafka: Comisia de Recurs a FRF.
Unde se duc echipele cînd se duc? La Comisii. Sportul Studenţesc nu mai are echipe în primele trei ligi. Au mai rămas doar 17 juniori. Atît. […]
Am aflat ce comisie a judecat „Procesul” lui Kafka: Comisia de Recurs a FRF.
Unde se duc echipele cînd se duc? La Comisii. Sportul Studenţesc nu mai are echipe în primele trei ligi. Au mai rămas doar 17 juniori. Atît. Patronul Vasile Şiman vrea să-şi păstreze drepturile asupra lor. Să-i mai exploateze puţin, în caz că puştii se transferă, la un moment dat, la o echipă bogată.
Două comisii din cadrul Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti (AMFB) i-au declarat liberi de contract pe cei 17. Conform facsimilului publicat în paginile „Gazetei”, hotărîrea este „definitivă, executivă” şi poate fi contestată în apel doar la TAS, în termen de 21 de zile. Decizia a fost anunţată după şedinţa din 30 iulie. Abia în octombrie, patronul Vasile Şiman a considerat oportun să păstreze juniorii la club.
Urmează un labirint de alineate şi paragrafe. Patronul Sportului fantomă a depus apel la Comisia de Recurs a FRF şi apelul a fost acceptat. Şiman speculează un articol din Statutul FRF. Apărătorii juniorilor îl contrazic, spunînd că în acest caz se aplică alte legi: Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorului de Fotbal. „Deciziile Comisiei de Recurs ale AJF pot fi atacate exclusiv la TAS”, scrie acolo.
Apelul lui Şiman contravine acestei norme. Se bazează doar pe tupeu. Federaţia nu neagă, dar nici nu se miră. Într-un drept la replică de pe site-ul oficial, precizează că dosarul a trecut doar de secretariatul comisiei respective şi a fost pus pe rol. O formalitate, să nu se crizeze presa! Comisia urmează să analizeze dacă îl acceptă sau nu. „Mîine va avea loc judecarea recursului”, promite FRF. „Mîine”, adică joi, 3 octombrie. Bun aşa. Parcă era vorba de o simplă analiză, dacă apelul lui Şiman e legitim sau nu. FRF deja vorbeşte de „judecarea recursului”.
Ei, şi acel „mîine” a venit. Deşi, la drept vorbind, la FRF „mîine” nu există, „mîine” era „ieri”. Comisia de Recurs s-a strîns pentru judecată. Dar, ghinion de neşansă, reclamantul însetat de dreptate n-a apărut. Primise citaţia datată greşit. Tot Secretariatul ispăşitor, probabil, îşi demonstrase competenţa şi în această speţă. Pe citaţie era trecută data de 3.09.2013, nu 3.10.2013. O formalitate, se mai întîmplă!
Patronul Şiman a luat citaţia, s-a uitat la ea, s-a uitat în calendar. Nţ, nu e bine! Citaţia e greşită. Ia s-o mai trimită ei o dată, că el îşi permite să piardă timpul. Şi Comisia i-a mai trimis o citaţie, antedatată cu Carbon-14, pentru săptămîna asta.
Tot acest „lanţ al slăbiciunilor” se strînge cu nod greu la picioarele unor copii. Federaţia care ceartă cluburile pentru că nu cresc fotbalişti a găsit, iată, o modalitate originală de a-i susţine pe şefii de club interesaţi de fotbalul juvenil. Face şi Federaţia ce poate, nu? Le cîntă în strună patronilor abuzivi şi le dă în cap puştilor cu birocraţia. Trei luni, din iulie pînă-n octombrie, din viaţa unui fotbalist e mult: un sfert de sezon. La juniorat, trei luni înseamnă şi mai mult.
Pînă cînd comisiile federale învaţă să scrie data corect, să se semneze citeţ, să pună parafa unde trebuie, mai trec cîteva săptămîni. Cînd, în fine, se va „judeca recursul”, cei 17 puşti vor fi, cu puţin noroc, abia la vîrsta senioratului.