Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Vîslind în Ţara Minciunilor

Canotajul ia din nou medalii. Se pare că avem rame fără cîrmaci în ADN-ul naţional. Nu ca americanii care se scufundă fără pistă olimpică!

De la Mondialele de canotaj din Coreea de Sud, Elisabeta Lipă aştepta trei medalii. Delegaţia […]

luni, 2 septembrie 2013, 10:30

Canotajul ia din nou medalii. Se pare că avem rame fără cîrmaci în ADN-ul naţional. Nu ca americanii care se scufundă fără pistă olimpică!

De la Mondialele de canotaj din Coreea de Sud, Elisabeta Lipă aştepta trei medalii. Delegaţia României s-a întors cu două. Fetele de la dublu rame au cucerit argintul, urcînd pe podium după SUA şi înaintea Noiii Zeelande. Iar echipajul de la 8 plus 1 a muncit tot pentru locul doi, clasîndu-se între SUA şi Canada.

La Europenele de la Sevilla, în iunie, palmaresul a fost un pic mai strălucitor: aur la 8 plus 1, aur la dublu rame feminin, argint la patru rame fără cîrmaci masculin. Sportivii, antrenorii şi oficialii federaţiei au fost primiţi la Ministerul Tineretului şi Sportului şi premiaţi cu bani. Ministrul le-a transmis medaliaţilor şi federalilor „felicitările şi respectul” lui. Şi le-a promis ceea ce guvernanţii promit fără ezitare, din 2006 încoace: pista olimpică de canotaj de la Bascov, în Argeş, va fi gata exact anul viitor!

Elisabeta Lipă s-a bucurat, probabil nici ea nu ştie pentru a cîta oară, s-a bucurat ca Alice din Ţara Minciunilor cînd a văzut un iepure cu ceas de buzunar. În 2006, şeful de atunci al Senatului obţinea de la premier deblocarea unui milion de euro pentru începerea lucrărilor. Mai prudent, ministrul de acum al Tineretului şi Sportului a anunţat că a deblocat doar „banii pentru studiul de fezabilitate al Lacului Bascov”.

De 7 ani, de cînd se fac atîtea promisiuni certe, uite că nimeni nu s-a întrebat, cu seriozitate şi simţ de răspundere, dacă pe lacul ăsta se poate vîsli. Elisabeta Lipă s-a bucurat şi s-a plîns, probabil nici ea nu ştie pentru a cîta oară, că Lacul Snagov a devenit impracticabil pentru antrenamente, din pricina „ambarcaţiunilor celor care locuiesc acolo”. „Sîntem singura naţiune majoră din lume care nu are o pistă olimpică!”, a spus preşedintele FR de Canotaj.

Ca să nu-i strice bucuria, ministrul Bănicioiu n-a pomenit despre încurcăturile cu terenuri şi retrocedări din jurul Lacului Bascov. Preţul unui metru pătrat de pămînt inundabil a crescut binişor de cînd statul român plănuieşte să ridice o pistă olimpică în zonă. Iar blocajul cu exproprierile durează deja de patru ani. Pînă anul viitor, se va rezolva totul, fără îndoială. Sau pînă la celălalt an.

De la Mondialele de tineret din Austria, în iulie, canotorii români s-au întors cu patru medalii de aur. Şi ei au fost primiţi, premiaţi cu bani şi felicitaţi de ministrul Tineretului. De data asta, doamna Lipă, probabil încă bucuroasă de promisiunea din iunie, şi-a cerut, ştrengăreşte, scuze că l-a pus pe ministru „la cheltuială”.

În septembrie, o altă delegaţie de canotori medaliaţi va fi primită, premiată cu bani şi felicitată la Ministerul Tineretului şi Sportului. După şocul JO de la Londra, unde canotajul n-a obţinut nici o medalie, nu s-a schimbat nimic. Nici bugetele, nici promisiunile. Sportul cu bărci şi vîsle rămîne unul în care trăim din talent. Şefii sportului promit, Elisabeta Lipă se bucură, sportivii vîslesc. Uneori au vîntul potrivnic şi nu prind podiumul. Dacă ar avea şi o pistă olimpică, acest Never-everland al sportului românesc, ce-ar fi? Ar fi ceva major, vorba doamnei Lipă. Gîndiţi-vă, dacă acum ne bate doar SUA….

Comentarii (6)Adaugă comentariu

Tudor (23 comentarii)  •  2 septembrie 2013, 11:05

Cand vad ca in ciuda interesului si a investitiilor egale cu ZERO BARAT in sport avem totusi cateodata succese egale cu marile puteri din sport ca mir nu numai cum naiba de merge sportul ci cum naiba de mai merge tara asta.

George (1 comentarii)  •  2 septembrie 2013, 11:43

Pentru o perioada merge din inertie, apoi se vor opri toate…

diaspora (2 comentarii)  •  2 septembrie 2013, 13:21

Sportul romanesc nu este in momentul de fata nimic decat oglinda societatii romanesti. Investitii si interes 0,00.
Daca cu 0,00 obtinem totusi medalii, inseana ca avem sportivi…inseamna ca potential uman este har domnului.
Dar cum unui student ambitios nu i se ofera un viitor in Romania, asa nici unui sportiv nu i se ofera sansa de a putea face performanta.
In plus trebuie sa ne gandim serios, cati dintre cei pasionati de sport s-ar uita la o finala de mondiale de canotaj cu sanse reale la o medalie, in timp ce pe alt canal de sport este transmis un interviu cu Gigi Becali sau cu Mitica Dragomir????

Alex One (132 comentarii)  •  2 septembrie 2013, 21:36

Terenul necesar poate fi expropriat pentru cauza de interes public conta unor sume pe care considera Guvernul ca il merita( exista precedent la Podul Basarab). Cine e nemultumit da Statul in judecata, prin Ministerul Finantelor, si daca castiga (termene numeroase,avocati, expertize de evaluare extrem de costisitoare suportate de reclamant, adica de nea Gheorghe si nea Vasile din Bascov care s-au trezit brusc ca lunca lor face o avere) dupa nu stiu cati ani, vor primi diferentele de bani ,probabil in rate ,de la Guvernul investit in 2020. Pana atunci insa Guvernul actual pierde ocazia sa realizeze o baza sportiva foarte necesara sportului romanesc si implicit un motiv sa se bata cu pumnul in piept pentru o realizare mareata. Deci se poate mai tovarasi daca vreti si daca va puneti creierii la lucru.

Georgel (7 comentarii)  •  3 septembrie 2013, 12:56

Romania a castigat (bravo ei) medalii la sporturile putin banoase (gimnastica, canotaj, handbal si volei, pe vremuri). Acolo unde banii curg si spectatorii se bat pentru un bilet, fotbal, baschet, box, tenis, noi nu avem ce cauta in primii 10 mondiali. Succesele noastre au aparut acolo unde a fost multa munca si ambitie, la varsta cand banul este inlocuit de surogate ca patriotism, medalii, cariere.

Dorin (46 comentarii)  •  4 septembrie 2013, 18:06

Fara sa o spun cu rautate rugbyul si-a construit stadion fara sa mai astepte promisiuni, atletismul si-a construit stadion fara sa mai astepte promisiuni… si cel putin in cazul atletismului putem vorbi despre o bijuterie…

Povestea stadionului de atletism v-o pot spune oamenii de la FRA, doamna Lipa ne poate spune doar cum incearca sa desfiinteze jocurile sportive la Dinamo.

Comentează