Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Schema tactică „Niculae-Pace”

„Nomenclatura privatizată” din fotbal se dă în spectacol. De data asta, scena e Astra.

Din registrul „felie isterică de viaţă” în Liga 1: patronul Astrei şi-a dat afară un angajat fotbalist, în direct, la TV. În primă instanţă, pare un […]

marți, 27 august 2013, 8:45

„Nomenclatura privatizată” din fotbal se dă în spectacol. De data asta, scena e Astra.

Din registrul „felie isterică de viaţă” în Liga 1: patronul Astrei şi-a dat afară un angajat fotbalist, în direct, la TV. În primă instanţă, pare un act impulsiv, rezultatul furiei legitime a capitalistului dezamăgit de prestaţia nefericitului Fwayo Tembo. Asta, dacă admitem că, la furie, primul lucru la îndemînă este să iei telefonul şi să suni în studiourile televiziunilor.

„Pleacă pe un euro!”, a anunţat Ioan Niculae, la capătul răbdărilor sale de manager al propriilor nervi. Pe un euro, adică la extremitatea fulminantă a preţului-record pe care pleacă Chiricheş la Tottenham. E drept, Ioan Niculae îşi permite să dea jucători pe un euro, averea lui nu stă în cîştigurile din fotbal, din drepturi TV sau bonusuri UEFA. Nu că n-ar exista oferte pentru talentele Astrei, dar impetuosul patron le filtrează după criterii nonprofit. Cînd o formaţie din liga secundă germană s-a interesat de Budescu, patronul avizat al Astrei şi-a prezentat golgheterul drept un dependent de meniuri cu specific românesc: „Dacă Budescu învaţă că friptura şi sarmalele nu sînt esenţa vieţii, o să devină un mare fotbalist!”.

După meciul-tur cu Maccabi, Budescu şi compania au avut parte de o publicitate neaşteptată din partea lui Ioan Niculae. Patronul i-a acuzat de noncombat: „Pe alocuri, am jucat fără doi sau trei jucători pe teren. (…) Mă deranjează că nu au jucat nimic, jucătorii parcă nici nu voiau să joace”. Iar lui Budescu, previzibil, „i se urcase la cap” oferta de catering din 2-Bundesliga.

De la nici un meci al Astrei nu lipseşte critica din interior.Cum era expresia aceea a lui Vladimir Tismăneanu? „S-a privatizat nomenclatura”. Ioan Niculae, fost ofiţer în fosta Securitate, are dreptul la nostalgiile lui. Prin indicaţiile preţioase pe care insistă să le dea, în direct, la TV, micului popor fotbalistic al Astrei, se comportă exact ca liderii comunişti. Liderii aceia erau omniscienţi, omnipotenţi şi vizionari, indiferent de domeniul în care poposeau în vizită oficială. Agricultură, construcţii de hidrocentrale, chimie industrială, patiserie, fotbal – nimic nu le era străin.

În mod normal, aşa ceva ar trebui să se întîmple rar sau deloc: proprietarul unui club de fotbal nu are altă competenţă decît cea financiară. Este un microbist care are echipa lui, dar asta nu-l califică, în nici un caz, ca antrenor, ca fotbalist sau ca medium, care „citeşte” meciurile şi intenţiile celor de pe teren, inclusiv intenţiile arbitrilor.

Doar pentru că plăteşte, Ioan Niculae are tendinţa să se considere o autoritate în materie de tactică. Într-un meci destul de echilibrat ca Astra- Petrolul, patronul gîndurilor a identificat, fără ezitare, că Tembo greşeşte decisiv. Zambianul a primit şi o evaluare expertă, la 1 euro. Următorul pe lista vinovaţilor ar putea fi oricine: antrenorul Isăilă, Budescu, oricare alt jucător sau toţi la un loc. Într-un fel sau altul, Astra îi va oferi proprietarului ei noi surse de adrenalină şi proclamaţii „la cald” către ţară.

Un singur lucru ar salva echipa de la noi tranzacţii sub preţul pieţei. Isăilă ar trebui să-şi antreneze elevii, astfel încît, pe teren, să scrie cu corpurile lor numele patronului. În loc de 4-2-3-1, Astra se va alinia în formula „Niculae – Pace!”. Micile nostalgii nu sînt vizibile doar la echipa ambulantă a Ligii 1, le împărtăşesc, mai mult sau mai puţin camuflat, majoritatea şefilor de cluburi. Ăsta e modelul de succes pe care l-au cunoscut, pe ăsta îl imită. Aveau alternative? Da, mitologia importată: J.R. şi Don Vito. Dar ei sînt personaje imaginare.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

georgegradu (1 comentarii)  •  27 august 2013, 12:27

Asa este, domnita! Marele bogatas care intarzie cu lunile plata drepturilor angajatilor se trezeste vorbind ca…aia in targ, aprecierile sale fiind dependente de propriul temperament, dar si „inestimabila” consiliere de care se bucura din partea altor intrusi in fotbal – gen marele specialist in controlul bagajelor la Vama, tov Gheorge D. Ultima victima a gandirii proletare de la nivelul conducerii Astrei a fost un respectabil maseor, care spre deosebire de cei doi provine din fenomen.
Sa nu ne mai mire, insa, nimic din ce se petrece in clubul miliardarului in euro – nici daca va da indicatii ca Fatai sa treaca in poarta, iar favoritului selectionerului (amic de-al lui IN) , numitul Gaman, sa i se angajeze sofer, bucatar si fotoreporter personali.

dan (19 comentarii)  •  27 august 2013, 13:42

Articol corect, poate prea glumet pentru paranoia personajului amintit mai sus.

petru (20 comentarii)  •  27 august 2013, 14:51

Supervitezist la debit verbal, cu ceata pe cuvintele ,, cheie,, asa ,pentru ca nimeni sa nu inteleaga ceva , doar sa se chinuiasca sa descifreze cuneiformele pronuntate cu balbe…Mana forte care ar vrea sa comande si cursul unui fluviu ca AMAZONUL .Nu suporta comoditatea .Foarte compact cuplul manager -patron…In privinta lui Tembo CAM ARE DREPTATE …Numai ,, anumiti ,, oameni se pot incadra si subordona canoanelor acestora …

jo (1 comentarii)  •  27 august 2013, 15:00

Daca era miliardar in euro cum se zice isi facea echipa sa mature cu echipele din liga 1 pe jos…dar n-are el nu stiu ce pistari…dar stiu sigur ca nu are multe nici prin cap,doar se subantelege din monologul lui de prin presa…probabil s-a imbogatit printr-o conjunctura favorabila, gen Gigi Becali…hai sa ne vedem de treburi si sa nu bagam in seama astfel de comportamente ca mi se par idioate totusi din partea unor oameni de la care totusi parca te astepti la mai mult…Astra e 0 in fotbal oricum, nu va fi niciodata ce este Steaua cu toate miliardele-milioanele lui asta micu…

Blaustein (2 comentarii)  •  27 august 2013, 15:03

Ma intreb oare ce s-ar intampla daca bajetii talentati in ale analizei fotbalstice din studiourile TV nu l-ar mai suna pe Niculae. Nu cred ca el a pus mana pe telefon si a sunat. Lor le plac dezvaluirile in exclusivitate privind demiterea/inregimentarea de antrenori,jucatori vezi cazul angajarii lui G. Multescu in direct iar acum cazul Tembo. Sa ii intrebi pe colegii de acolo de ce fac asta si cata placere le face? Sunt cumva obligati de cineva sa o faca…sa auzim si noi lucrurile pe nume…

jiji (18 comentarii)  •  27 august 2013, 15:03

asta nu e patron, sa dea afara si sa angajeze la TV antrenori si jucatori…asta vara a adus un singur jucator ptr preliminarii ELeague – rudimentarul Laban suspendat ptr 2 jocuri , care cum a intrat intrun joc european a comis-o cu un rosu iar la Tel Aviv – parca tot el – a comis aiurea lovitura libera din care gazdele au deschis scorul…

Catalinfb (4 comentarii)  •  27 august 2013, 15:13

Pai si cine i-a facut sa se creada autoritati in domeniu? Cine i-a bagat in seama si cine le-a bagat microfonul in gura. Sunteti niste ipocriti, semnalati probleme pe care voi le creati. Mai asumati-va si voi din greseli pentru ca sunteti participanti activi la ele, nu mai luati rolul de a relata doar cand va convine. In loc sa vedem analize tactice pertinente ale voastre (alti „avizati in domeniu), vedem barfe si cancan-uri pentru ca asta se „vinde” nu? Reporterii nu mai stiu cum sa instige si sa puna intrebari tendentioase pentru a avea reactii bombastice de la oameni care nu pot avea altceva. Asa ati facut si cu Gigi.

misu (4 comentarii)  •  27 august 2013, 15:17

Si la asta(Nicolae) ii fileaza o lampa !!!!!

stresu (1 comentarii)  •  27 august 2013, 15:26

10

soso (1 comentarii)  •  27 august 2013, 15:40

Niculae asta este mai rau ca jiji sau Iancu,are niste iesiri pe la tv de te apuca durerea de cap.Oare cand o sa scapam de comunistii astia?Cum dracu au ajuns astia sa conduca?

parigianu (1 comentarii)  •  27 august 2013, 15:44

Astra nu va face niciodata performanta adevarata atata timp cat este acolo acest personaj – miliardar de carton, indiferent cati bani se baga…..ce pretentii sa ai de la un hot ordinar, fost securist care are aceeasi mentalitate ca si proprietarii de sclavi care existau candva America de Sud?

dreyu (7 comentarii)  •  27 august 2013, 15:48

Cine e Ioan Niculae? Ca n-am auzit de el…E vreun om important?

Talpaiadului (8 comentarii)  •  27 august 2013, 15:54

Articol bine scris, insa parearea autoarei e una personala, deci subiectiva. Niculae investeste in fotbal din pasiune, nu urmareste profitul imediat. El traieste meciurile, activitatea echipei, e ceva diferit fata de o fabrica de ulei de exemplu. E adevarat ca Tembo a prins un meci groaznic cu Petrolul, iar Budescu a fost mai mult decat penibil, a jucat in bataie de joc cu Macabi. Problema e ca nu sunt jucatorii vinovati, ci antrenorul, care a facut niste schimbari SF la ambele meciuri. Orice jucator prinde si jocuri slabe, este datoria antrenorului sa-l inlocuiasca, de aia exista banca de rezerve.

prazarul 1 (2 comentarii)  •  27 august 2013, 16:04

Catalinfb
Ai mare dreptate.In afara de Andrei Vochin ,pe cuvant daca am mai vazut la vreo televiziune de sport analiza tactica a vreunui meci-din liga lui mitica-,si o analiza foarte obiectiva.
Cat despre articol ,bravo Maria ,la mai multe articole bune si apreciate.
Pai parca mai acum 2-3 saptamani ,marele om de fotbal Ioan Niculae spunea ca pana la Dinu Vama l-au inselat toti cu privire la fotbalisti.
Dar cand dupa vreun meci mai prost al Astrei , il auzi la tv, zici ca e atotstiutor ,nu mai e persoana care a fost inselata ani buni de te miri ce papagali .
Pai cu asemenea patroni ,cum naiba sa plece dragomir la brutarie,oamani buni ?

un nepot al lui Rockefeller de la Lehliu (4 comentarii)  •  27 august 2013, 16:11

Echipa asta de fotbal exista pentru amuzamentul lui Niculae, performanta, profesionalismul, competenta si mai stiu eu ce nu au nici o relevanta aici.
Niculae, ca si Jiji, se pare ca are nevoia asta morbida de a umili jucatorii. O fi vreun complex de autoritate, refulari ale relatiilor cu altii, cine stie…
Cum ziceam, pentru Niculae este un joc de-a Dumnezeu (sau de-a Ana Pauker, ca sa ramanem la subiect :)). Are drept de viata si de moarte asupra supusilor (e o figura de stil, sper sa nu-i vina vreo idee), azi mazileste pe unul, maine arunca un os altuia.
Ghinionul cu cate un Tembo, care ii mai explica cum sta treaba. Desi nu-mi inchipui c-a inteles ceva.

un oltean (28 comentarii)  •  27 august 2013, 16:55

Eram curios daca „Nicolae-Pace” da 11 litere… deci te-ai gandit dinainte la formula…ha ha!

Jose (3 comentarii)  •  27 august 2013, 17:14

De vina este „probabil cel mai bun talk-show de sport zilinic din Romania”; dupa cum se autointituleaza respectivii. Multi antrenori au fost demisi dupa penibilitatea aia de emisiune.

Un „nostalgic” (7 comentarii)  •  27 august 2013, 17:21

De, asa e in capitalism. Circul e la discretia banului. Inainte era la discretia boborului. Propun M. Andries o pledoarie pentru preluarea Astrei de Valentin Ceausescu.
Fata draga, zi merci ca mai ai subiecte! The show must go on!

FisherKing (21 comentarii)  •  27 august 2013, 18:02

Problema, stimata doamna, nu e ca tov.Niculae isi critica un angajat. In fond, ii plateste salariul, asadar e dreptul lui sa aiba asteptari si sa reproseze neindeplinirea lor celor pe care ii considera responsabili. Problema e ca tovarasul devenit domn are in permanenta tendinta de a-si spala rufele in si cu public. Fostului politruc tragator de sfori cu noduri ii place la nebunie sa se dea in stamba, vrea spectacol cu orice pret, vrea sa arate ca mizeria din el n-a murit niciodata, ca poate jigni si injosi fara rezerve pe oricine, ca poate calca pe demnitatea oricui, aratand ca tot el e stapanul. Specimenul asta, crescut fara sapte ani de acasa, educat sa se fofileze prin viata fara sa stie vreo meserie cu adevarat, simte in permanenta frustrarea de a nu fi bun de nimic si vrea mereu sa demonstreze ca totusi el decide, ca el, un terchea berchea imbogatit pe cai obscure, poate jigni si spurca oriunde, pe oricine.
Ca si in cazul altui „coleric” celebru, care se linisteste la intuneric, la tov Niculae istemul de valori e complet inversat. Omul care munceste pt el nu merita nici un milimetru de respect, in schimb el, hahalera universala trebuie apreciat pt faptul ca alege sa ne impartaseasca zilnic, pe ecran cate o mostra umila din nesfarsita lui stupizenie si lipsa de bun simt.

florin (1 comentarii)  •  27 august 2013, 18:39

Asa se intampla cand taranul ajunge miliardar…De asta e si tara asa cum e.

srobertgeorge (2 comentarii)  •  27 august 2013, 19:05

a intrat gigi la racoare…trebuia sa-i ia altcineva locul de scandalagiu…:))

jiji (18 comentarii)  •  27 august 2013, 19:55

e cumva ciudat ca de cand e becali inchis, aveti un alt grobian pe care sa l sunati.

Marcel (9 comentarii)  •  27 august 2013, 20:01

„Doar pentru că plăteşte, Ioan Niculae are tendinţa să se considere o autoritate în materie de tactică” adevarat… dar este singurul? Porumboiu, Iancu, nea mitica, Becali (oricare din ei!), Borcea, etc.
Niculae e doar ultimul dintr-un lung sir de indivizi banali, specialisti inchipuiti, intretinuti de televiziuni si nu numai…
In alta ordine de idei, Dinu Gheorghe, presedintele „expertului” Niculae – multi il considera mare manager… dar eu ma intreb ce facea cand la echipa lui se schimbau antrenorii pe banda rulanta (nici nu mai stiu cati au fost pe la Astra sezonul trecut!)…
Din pacate la cluburile noastre de fotbal totul se intampla, nimic nu se construieste.

Cily (1 comentarii)  •  27 august 2013, 22:53

Bravo, Maria! Ai pus punctul pe I in ceea ce-l priveste pe acest ghertzoi, mopan, securist, facut mare patron peste noapte, plin de impresii si figuri…Mda, el plateste, ce sa spun….l-a facut ma-sa patron si e negustor de suflete mai nou….modelul de patron roman, tipic, playing God….mi-e sila numai candf il vad…

Parodontoza (1 comentarii)  •  27 august 2013, 23:19

Parerea mea este ca dansul are dreptul sa faca orice insa reactia asta nu ajuta deloc echipa intr-un moment cand avea mare nevoie de incurajare si sustinere pentru ca urmeaza un meci foarte greu in Europa League. Si exagerarea facuta are 2 taisuri ori sa-l incurajeze pe jucator si sa dea ce are mai bun ori el se va demoraliza si asta nu e bine. In rest spre ca Astra sa treaca mai departe este singura care are sanse reale.

tygy (1 comentarii)  •  28 august 2013, 6:37

Cam multi oameni nedestepti p-acilea, ca sa nu le zic prosti. Nicolae investeste din pasiune. Care o fi pasiunea? Ca fotbalul nu este, el fiind un securist care asculta mereu pe la usi, deci nu avea timp de fotbal. Averea nu e facuta pe pricepere, e facut pe furt de la Stat si cu oameni colegi de turnatorie din tinerete. Iar daca te uiti la toate infrangerile Astrei, vei vedea ca mereu l-au vandut jucatorii. Avea dreptate Tembo, e dus cu capul omul, are sechele pe creier.

barbu (104 comentarii)  •  28 august 2013, 10:08

si celalalt niculae, de la brasov… si porumboiu… si mititelu – toti sunt dupa „patentul gigi becali”. mediatizati corespunzator, acreditati pana in curtea scolii. aici e drama!

George 27 (17 comentarii)  •  28 august 2013, 11:52

Câtă răutate, câtă prostie şi neştiinţă în majoritatea comentariilor !
Omului pe care-l bălăcăriţi, d-lui Niculae, fostului securist, i se cuvin mulţumiri şi respect, cum de altfel le şi are, dar nu din partea unora ca voi, ci din partea miilor lui de angajaţi şi zecilor de mii de locuitori ai oraşului Zimnicea, pentru tot ce face pentru ei.
Domnişoară Andrieş, echipa de fotbal Astra este proprietatea lui Niculae, cu drepturi depline asupra ei. Înţelegeţi asta ? Nu-i daţi voie să decidă asupra proprietăţii sale ? Porumboiu, Becali, Niculae şi alţii ca ei, capitalişti români pe care-i respect, sunt măcinaţi de o pasiune pe care o împărtăşim şi noi iubitorii de fotbal, doar că ei sunt cei care plătesc şi pentru noi. În lume e altfel ? Nu-i confundaţi cu profitorii oficiali ai fotbalului. Şi mai e ceva: cei numiţi hrănesc mii de români şi chiar pe dumneavoastră puţin, aşa că respectaţi-i.

martorul (1 comentarii)  •  28 august 2013, 13:10

La oameni ca Nicolae PUTEREA e un drog, nu le pasa de efecte, de oameni, de suflete, ei trebuie sa arate ca au TOATA PUTEREA. Asta nu tine de sistem, tine de civilizatie, cred ca Tembo are dreptate, jucatorii sunt sclavi, pacat ca televiziunile dau girul unei astfel de viziuni. Pacat de Astra, dar IN va invata ca oamenii au suflet, cand indivizi ca ei ajung in puscarie nu pot face fata, nu suporta. Vezi si nomenclaturistii vechi si noi, de aceea e boala. NU LE JUATI JUCARIA, AU DAT BANI PE EA!!!

frodeck (58 comentarii)  •  28 august 2013, 15:11

Ar trebui ca jucatorii Astrei sa faca greva in semn de solidaritate ,nu se poate ca un astfel de taran grobian sa se comporte astfel.La pretul fixat de dumnealui Tembo se putea cumpara singur.

Adi (95 comentarii)  •  28 august 2013, 16:19

Gigi Becali a lăsat un gol în urma sa în spațiul mediatic sportiv, de când a plecat în pelerinaj impus la Rahova… Așa că apar alții care îi calcă pe urme. Tot cu bani mulți, tot cu aroganțe… Cine știe dacă nu se duc și ei în cruciade… 😀

liviu (1 comentarii)  •  28 august 2013, 16:34

bravo Maria, ce de obicei esti la superlativ!
trebuia sa faci referire si la declaratia elefantului, dupa meciul din Israel, care suna
cam asa: „da, nu mi-a placut si, oricum, sa-i ia dracu’ pe toti”

Rumpelstinskin (52 comentarii)  •  28 august 2013, 21:53

Și noi credeam că dacă behăilă e la ”păstrare” pentru trei ani jumate, vom avea curățenie pe sticlă și pe hârtie …

lovebites (23 comentarii)  •  29 august 2013, 21:19

@george27 „Câtă răutate, câtă prostie şi neştiinţă în majoritatea comentariilor !” Sefu’ sa traiti! Da’ sa stiti ca noi nu prea avem nimica cu boss-ul dvs si nici cu zecile de mii care lucreaza pentru el. Poate ca n-am avea nimic cu favoritul dvs. dar daca tot ii gratulati pe unii si pe altii nu vad de ce noi n-am avea dreptul sa-l criticam un pic. Dar hai sa judecam putin „out of the box”. WC-urile de la sediul firmei sunt tot proprietatea lui Nicusor? Daca da, se duce el sa-i dea instructiuni cum se spala buda femeii de serviciu ca doar e apropitar? Se duce el sa le arate baietilor din firma cum se repara combinele? Nu prea cred ca doar sunt specialisti NU? Si atunci ce il face pe Niculae „specialist” in fotbal de se comporta cum se comporta? Sa lase pe cei care sunt de meserie si sa nu se bage unde NU se pricepe. Un manager destept este unul care se inconjoara de colaboratori mai destepti ca el si NU de yes-mani. Deci mai incet cu indignarea proletara ca nu mai tine.

Comentează