Vestiarul de fildeş
În general, Cadu n-are o problemă cu antrenorii. Îl deranjează doar cei care vin pe banca CFR-ului.
Finanţatorul CFR Cluj i-a luat apărarea lui Cadu cu naivitate bine jucată: „Cadu mi-a cerut să-l demit doar pe Uhrin!”. Un argument la […]
În general, Cadu n-are o problemă cu antrenorii. Îl deranjează doar cei care vin pe banca CFR-ului.
Finanţatorul CFR Cluj i-a luat apărarea lui Cadu cu naivitate bine jucată: „Cadu mi-a cerut să-l demit doar pe Uhrin!”. Un argument la fel de reconfortant ca un brînci în groapa cu lei. Cum ar veni, nu toate manevrele care i se pun în seamă portughezului sînt adevărate, doar una dintre ele. Mai mult decît suficient! Deja putem vorbi despre profilul unui jucător-problemă, o sperietoare de antrenori.
Şefii clubului din Gruia privesc cu îngăduinţă astfel de pretenţii. Cadu a venit la Paszkany cu jalba „ca repreprezentant în principal al grupului de jucători români care au fost cei mai revoltaţi împotriva antrenorului”. Patronul a considerat legitim acest demers la limita profesionalismului. Orice echipă are un lider de vestiar. La CFR Cluj, există Cadu. Dacă nu exista, trebuia cumpărat. Iată cum îl descrie Paskzany, citat de „Evenimentul zilei”: „Este cel mai vechi jucător din actualul lot, am cîştigat împreună trofee, a marcat goluri decisive, este golgheterul echipei din ultimii 13 ani!”.
La orice echipă, pot apărea neînţelegeri între grupul de jucători şi staff-ul tehnic. La CFR Cluj, aceste tensiuni au devenit un fel de tradiţie.
Jucătorii „revoltaţi” sau patronii exigenţi au plimbat pe banca tehnică 16 antrenori din 2004 încoace. Pe măsură ce cîştigau trofee, Cadu şi colegii lui se izolau în vestiarul lor de fildeş şi elaborau concluzia elitistă că se înţeleg cu tot mai puţină lume. Şi cu încă şi mai puţini antrenori.
În sezonul trecut, fosta campioană a schimbat patru tehnicieni. Cadu, veteranul, marcatorul decisiv, a rămas la echipă. Şi totuşi CFR n-a izbutit să prindă un loc de cupele europene. Semn că portughezul n-a schimbat antrenorii destul de des. N-a mutat pionul imediat după primul egal. Ultimul plecat, Rednic, a fost acuzat că a încercat să-i ia banderola de căpitan lui Cadu. „A vrut să facă un fel de puci în vestiar!”, s-a oripilat Paszkany, corect informat, din 11 surse titulare, plus rezervele.
Conducerea CFR-ului are nevoie de lideri de echipă precum Cadu. Mai mult decît de antrenori, care confundă meschinăria din Liga 1 cu pragmatismul occidental. Căpitanii de tip Cadu sînt utili ca monitori loiali, care disciplinează grupul şi raportează deviaţiile şi deviaţioniştii. Sînt utili, uneori, şi ca marionete care iau asupra lor deciziile manageriale proaste sau doar incoerente. Nu şefii schimbă antrenorii din Gruia, iată! Nu pe toţi, în orice caz.
Pe teren, ca stil, portughezul nu e un talent vizionar în jurul căruia să construieşti echipa, e mai degrabă genul de coordonator în jurul căruia se dărîmă tibiile adversarilor. Acum are lipit pe frunte, prin bunăvoinţa patronului, şi eticheta de jucător care „sapă” antrenorii. Îl precede flama de lider charismatic, vizibil jenat de creierul tehnico-tactic de la echipă.
Toate aceste manevre de anvergura unei celule de criză din scara blocului îi vor survola ca un bumerang cariera. E greu de spus cum va funcţiona în afara contextului feudalo-corporatist care-l valorizează la Cluj. La 32 de ani, fundaşul Ricardo Manuel Ferreira Sousa are toate şansele să rămînă la CFR pînă la retragere. Şi chiar şi după, ca antrenor, o meserie despre care are o părere din ce în ce mai documentată. Sau ca antrenor de antrenori. Organigrama clubului încă nu prevede un astfel de post. Dar terenul şi, mai ales, vestiarul sînt pregătite.