Din loja gratuită, iarba pare verde
Cum a rezolvat primarul Capitalei problema gazonului: a închis stadionul, să nu-l mai vadă nimeni
„Gata, de acum ne ocupăm noi!”, a exclamat primarul Oprescu, într-o emisiune TV. Se ocupă „ei” de gazonul Arenei Naţionale. După doi ani în […]
Cum a rezolvat primarul Capitalei problema gazonului: a închis stadionul, să nu-l mai vadă nimeni
„Gata, de acum ne ocupăm noi!”, a exclamat primarul Oprescu, într-o emisiune TV. Se ocupă „ei” de gazonul Arenei Naţionale. După doi ani în care stadionul s-a aflat în administrarea Primăriei Capitalei, terenul a ajuns în paragină, dar nici o grijă! „Am toate premisele că, săptămîna viitoare, terenul o să fie în regulă!”, spune edilul-şef. Dacă are „toate premisele”, atunci e minunat. E chiar excelent!
Pînă să anunţe Sorin Oprescu această veste extraordinară, publicul de fotbal, oamenii de fotbal aveau şi ei toate premisele, dar în direcţia opusă, că n-o să fie în regulă pînă la meciul din Supercupă. „Nu mai rezist la presiuni şi la intervenţii telefonice!”, a răbufnit primarul. Cine semnalează o problemă n-o face decît ca să enerveze autorităţile locale. Cît să mai suporte şi ele, nu? Şeful FRF i-a criticat pe gospodarii stadionului, în termeni civilizaţi. Primarul i-a răspuns doct: „Aşa e cînd înaintezi în vîrstă, ai un fix!”. Probabil e răspunsul standard pentru persoanele în vîrstă care vin cu petiţii la Primărie.
Cum anume se ocupă „ei” de teren? Simplu. Nu mai intră nimeni să-l vadă, începînd cu Mircea Sandu. Pentru că împrejurimile stadionului sînt la vedere, lucrătorii de la ALPAB au tuns heirupist ciulinii din jurul arenei. Păcat! La Londra, cu prilejul Olimpiadei, specialiştii în urbanistică au muncit doi ani ca să amenajeze o pajişte „sălbatică” (foto 1). A ieşit o minunăţie de parc natural, cît zece terenuri de fotbal. „Ei”, de la Primăria Bucureşti, n-au rezistat la presiuni. Dacă aveau răbdare încă doi ani, flora spontană din jurul Arenei Naţionale (foto 2) se dezvolta promiţător şi era chiar în tendinţe.
Cît despre gazon, fireşte că se vor ocupa de el tot din banii bucureştenilor. Dar să nu căutăm nod în papură! Nu că ar lipsi papura sau nodurile din ea. Asta e, gata, ne-am obişnuit să plătim mai scump decît alţii costul normalităţii. Dacă va fi cazul, o să ne obişnuim şi cu preţuri mai mici, fără comisioane ascunse în ele. Deocamdată, aşa se fac autostrăzile, pasajele, stadioanele, sălile polivalente şi tronsoanele de metrou la noi: în regim de lux african.
Nu e bine că se ocupă tot „ei”, nu e bine că stadionul se află în continuare în administrarea Primăriei Capitalei. Pentru simplul motiv că instituţiile publice din România au o problemă cînd vine vorba de gospodărit banul public. Ştiu să-l cheltuie şi atît. Pajiştea „sălbatică” din Londra este în continuare deschisă vizitatorilor. Stadionul „sălbatic” din Bucureşti tocmai s-a închis. Şi din încasări nu s-au amortizat, în doi ani, decît greblele şi prelata de protecţie a gazonului: 1,2 milioane de euro.
Astfel de investiţii se amortizează mai mult simbolic, ridicînd nivelul de trai şi moralul contribuabilului. Deranjează însă bătaia de joc, proiectele nefinisate, risipa, neglijenţa, cîmpurile de cartofi, nepăsarea, iarba arsă, demagogia. Primarul Sorin Oprescu a reacţionat prompt, acum, cînd şeful Federaţiei a sesizat paragina gazonului. Dar, după propria mărturisire, edilul nici n-a observat cînd membrii Consiliului General şi-au aprobat, în martie, loje gratuite la toate evenimentele (inclusiv concerte) de pe Arena Naţională. Aşa se ocupă ei. Au fixuri pentru loje şi pentru gratuităţi. „Nici n-am băgat-o de seamă!”, a spus atunci primarul despre decizia consilierilor. Aşa e cînd înaintezi în mandat. Există premisele să închizi ochii la multe, pînă nu mai observi nimic.