Retragerea de la Vaslui, acum şi în scris!
După ce opt ani a pus pe primul loc imaginea altora, Adrian Porumboiu a decis să se îngrijească şi de propria imagine
Adrian Porumboiu s-a retras de la Vaslui. De data asta, fostul finanţator al moldovenilor şi-a explicat decizia […]
După ce opt ani a pus pe primul loc imaginea altora, Adrian Porumboiu a decis să se îngrijească şi de propria imagine
Adrian Porumboiu s-a retras de la Vaslui. De data asta, fostul finanţator al moldovenilor şi-a explicat decizia într-o scrisoare. Cuvîntul scris are altă autoritate decît cel vorbit. Scripta manent!
Despre plecarea de la FC Vaslui, Adrian Porumboiu a început să vorbească încă din mai 2009. S-a retras, de asemenea, în februarie 2011. În decembrie 2011, fostul arbitru internaţional se declara „80 la sută retras din această activitate. Şi acum vorbesc cît se poate de serios!”. Anul trecut în fotbalul nostru s-a încheiat cu anunţul retragerii lui, 2013 a început tot cu o retragere a lui şi continuă la fel.
Săptămîna asta, motivele pentru care domnul Porumboiu pleacă de la echipă sînt, în mare, aceleaşi ca la retragerile precedente. Consideră că imaginea lui respectabilă, obţinută în arbitraj, este periclitată de scandalurile din fotbalul nostru. Adrian Porumboiu îşi exprimă, în scrisoare, şi temerea că retragerile lui prea numeroase „au lăsat imaginea unui om nehotărît”. Trebuie să recunoaştem că e o grijă întemeiată.
Un alt motiv al retragerii, menţionat în scrisoare, este că FC Vaslui n-a cîştigat nici un trofeu pînă acum. „Explicaţia este una singură!”, precizează fostul finanţator. „N-am cîştigat pentru că n-am trişat!”. Iată o afirmaţie foarte elegantă, venind din partea unui fost conducător care şi-a acuzat echipa şi antrenorii de blat cel puţin o dată pe sezon, din 2006 încoace.
În ultimii opt ani, FC Vaslui a schimbat antrenorul de 17 ori, exceptînd interimatul de cîteva zile al lui Iordănescu jr. Un tehnician a lucrat la echipă în medie o jumătate de an. Pînă şi Ancelotti, la PSG, cu un buget de transferuri de sute de milioane de euro, a avut nevoie de două sezoane ca să ia titlul în Franţa. De cele mai multe ori, antrenorii au plecat de la FC Vaslui cu recomandări din partea şefului. Dorinel Munteanu – „un blatist ordinar”, Rednic – „om pervers”, Lopez Caro – „un impostor, un ţepar”, Augusto Inacio – „un nesimţit şi un puturos”, Ilie Stan (la primul mandat) – „un mincinos”, „un păcălici”, Marius Şumudică – „a distrus această echipă”. Viorel Hizo – „antrenor de blaturi”, înainte de a veni la Vaslui.
Din 2006 şi pînă în prezent, jucătorii de la FC Vaslui au fost, de asemenea, bănuiţi că lucrează împotriva intereselor echipei sau descrişi drept „penibili”, „cu probleme la mansardă”, „mi-e ruşine de ei”, „nişte tîlhari, nişte rîşi, nişte marionete de fotbalişti, ce mai, nişte panarame” etc. Discretă, scrisoarea deschisă nu se referă şi la aceste piedici interne, care au stat, în toţi aceşti ani, între echipa moldoveană şi trofeu. Scrisoarea pomeneşte despre o misterioasă „echipă bună, apreciată ca avînd, campionate la rînd, cel mai spectaculos joc”.
Să nu rămînem, după retragerea lui Adrian Porumboiu, cu impresia că fotbalul e un domeniu mai corupt decît alte domenii de la noi. Doar că polemicile din campionat se văd mai des la televizor. Adrian Porumboiu nu era străin de potenţialul de mahala al Ligii 1. A „greşit” şi a finanţat FC Vaslui, spune el, pentru că a vrut să le ofere oamenilor din oraş „o bucurie”, „o ieşire dintr-un cotidian marcat de imagini negative”. Ieşirea asta dă, inevitabil, într-un cotidian cu imagini pozitive – valize pline cu bani, tablouri, basoreliefuri, şampanii. Finanţatorul a primit, în schimb, satisfacţia simbolică, dar nu nesemnificativă, de a putea face o astfel de afirmaţie. Nu-i puţin lucru! Aşa ceva n-ar putea să spună nici şeicii PSG-ului despre parizieni, nici Roman Abramovici despre londonezi, nici Dmitri Rîbolovlev despre locuitorii din Monaco. Iar dacă respectivii ar adăuga că „marea majoritate a campionatelor (…) au fost decise prin cotloane”, ar fi chemaţi imediat la tribunal, cu dovezile. Dar asta-i altă discuţie.
Retragerea scrisă a lui Adrian Porumboiu lasă o portiţă deschisă. Nu pentru revenirea figurii tatălui la clubul moldovean, nu! Cuvîntul scris e cuvînt scris. Dar experienţa fostului arbitru ca şef de club, la fel ca şi experienţele celorlalţi finanţatori din Liga 1, lasă cale liberă pentru reinventarea funcţiei de manager în fotbalul nostru.