Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O măslină, o atenţie, o selecţie

Marea familie a fotbalului a făcut rost de părinţi cu bani. Cu puţin efort, va găsi şi nişte copii corespunzători pentru loturile naţionale.

Copilăroasă îmbufnarea antrenorului Mihail Ianovschi, descoperitorul lui Mutu: „Părinţii au pus mîna pe fotbal şi asta e […]

duminică, 19 mai 2013, 9:29

Marea familie a fotbalului a făcut rost de părinţi cu bani. Cu puţin efort, va găsi şi nişte copii corespunzători pentru loturile naţionale.

Copilăroasă îmbufnarea antrenorului Mihail Ianovschi, descoperitorul lui Mutu: „Părinţii au pus mîna pe fotbal şi asta e grav, fiindcă cine plăteşte dictează!”. Tehnicianul a informat şi Federaţia despre aceste lucruri. Nu se ştie ce a răspuns instituţia care ar trebui să finanţeze fotbalul juvenil, altfel decît băgînd mîna în buzunarul mămicilor şi tăticilor de fotbalişti în devenire.

Protestul domnului Ianovschi are la bază spaima unui profesionist care-şi vede profesia ameninţată. După modelul finanţatorilor de la seniori, vor apărea şi la echipele de juniori mame-antrenori şi taţi-selecţioneri. E doar o chestiune de timp şi nepăsare.

Dacă stăm şi ne gîndim bine, invadatorii şi plătitorii nu reprezintă o formă de organizare mai haotică decît cea actuală. Măcar dinspre familiile juniorilor există un real interes pentru valorificarea talentului progeniturilor. Ceea ce nu se poate afirma despre Federaţie şi structurile ei bogat ramificate.

Să te temi că nişte persoane vor „pune mîna pe fotbalul românesc” e ca şi cum te-ai teme că UE ne va interzice să exportăm struţocămile. Fotbalul românesc există în teorie, în practică încă n-a trecut pragul de convenţie politicoasă. Formă fără cine ştie ce fond. Cîteva găşti, uitate cu anii prin funcţii, învîrt nişte cuvinte, la diverse prilejuri, şi apoi îşi văd de ale lor.

Înfrîngerea cu Germania, de la Under 16, la scorul de 1-10, reprezenta o bună ocazie pentru a spune lucrurilor pe nume. Nu e obligatoriu să participăm la competiţii internaţionale dacă n-avem ce căuta acolo. Evidenţa lui 1-10 ar trebui să aibă nişte urmări, în acest plan, al ieşitului în lume, cu „fluctuaţiile de la tineret”, cum le-a numit selecţionerul Bumbescu. N-avem cu ce defila, nu defilăm. E mai ieftin şi mai cinstit.

Dacă ar deschide ochii un pic mai larg, părinţii-finanţatori ar înţelege că echipele de juniori din România sînt un drum înfundat. Nu din cauza antrenorilor, care îşi dau silinţa. Nici din cauza lipsei banilor şi a condiţiilor, geniile sud-americane au jucat şi pe terenuri mai proaste. Pericolul stă în maniera neprofesionistă şi hazardată în care se face scouting în fotbalul nostru. Nu selecţiile „pe pile” la juniori sînt marea problemă, ci selecţiile pe toane la „naţionala” mare sau la echipele din Liga 1. Prin urmare, părinţii care-l terorizează pe domnul Ianovschi ar trebui să încerce să pună mîna pe fotbalul german, portughez, francez, belgian, spaniol. Pe fotbalul englez, nu, că în Anglia plouă, e urît şi aşa mai departe.

Lăudabil proiectul directorului tehnic al FRF, Mihail Marian, prezentat în paginile Gazetei. Lăudabil şi atît. Ceva trebuie făcut, desigur, începînd cu şcoala federală de antrenori şi terminînd cu pepinierele cluburilor. Proiectul directorului FRF reprezintă doar un început şi încă unul foarte concis, un fel de motto. 15 antrenori vor supraveghea, fiecare, cîte o zonă (unul, două sau trei judeţe). Un singur om, aşadar, va trebui să urmărească activitatea sutelor de juniori din zona respectivă şi să semnaleze puştii cu potenţial pentru „naţională”. Grea misiune, chiar şi pentru un Big Brother!

Pentru cei 165 de juniori din grupele sale, Bayern Munchen a angajat un staff compus din 16 antrenori, un fizioterapeut şi un masor. Nu mai punem la socoteală scouterii şi „Talent Days”, zilele cînd se adună sute de puşti, dornici să fie aleşi pentru formarea în stil bavarez. 16 antrenori la 165 de copii, faţă de 15 antrenori la o ţară întreagă. Noroc cu scoutingul ambiţios pe care-l fac părinţii în sufragerie!

Comentarii (17)Adaugă comentariu

darius (1 comentarii)  •  19 mai 2013, 11:24

Asta chiar nu e o noutate, se joaca la echipa mare pe interese , ce mai discutam despre nivelul junioratului, dar nu doar asta e problema, problema sunt si ligile inferioare, ce nu prea intelege lumea si se pare ca nici Dvs . , un jucator de fotbal poate creste in valoare chiar la 23 sau mai tarziu, dar cum nivelul ligiilor inferioare e foarte scazut, astfel si valoare e la fel … Nu toti juniori tre sa prinda divizia A sau sa fie selectionati la lot, cunosc persoana ce era constant convocat ( radoi era rezerva lui, radoi a facut cariera, iar celalalt afaceri, scoala ), eu la randul meu am jucat fotbal nu am excelat,dar sunt convins ca puteam creste in valoare daca la momentul terminari junioratului aveam macar o echipa de divizia C in oras unde sa fi putut continua … fotbal de valoare nu inseamna doar lotul national sau prima Liga, clar finetea si talentul e un dar care face diferenta , dar la fel de mult poti compensa prin munca sa ajungi la un nivel cat mai sus. Bani parintilor nu cumpara talentul, dar cu siguranta ii ofera o sansa pentru dezvoltare . cu respect

criticul (20 comentarii)  •  19 mai 2013, 12:28

Corect ceea ce aţi scris în articolul dvs.,doamna Andrieş,dar degeaba veţi mai scrie pe această temă dacă nu veţi duce o campanie susţinută pentru ca această stare de fapt la nivelul juniorilor şi al selecţiei la echipele naţionale pe categorii de vârstă să înceteze. Puteţi să faceţi acest lucru 1,2 sau chiar mai mulţi ani,sau este doar un articol care doar trage un semnal de alarmă,iar pentru dvs.încă unul trecut la ,,scrise”şi apoi la ,,arhivă”?Articolul este foarte bun,fiindcă arată ceea ce se-ntâmplă demult în fotbalul românesc,dar cei de la F.R.F.nu iau nici o măsură în acest sens,se complac cu ideile lor de 2 bani,de aia nu progresăm defel,iar dacă s-ar pune presiune pe ei,poate că s-ar mai trezi şi cei din F.R.F.care vor şi pot să facă câte ceva!

Rares (1 comentarii)  •  19 mai 2013, 13:09

Nu avem nici antrenori. Antrenorii de la juniori sunt niste mosi nespalati care nu pot vorbi corect d.p.d.v.gramatical si care stropesc friptura pe gratar cu apa din gura. Nu mai spun ca nu-i recomanda nimic pt a fi antrenori. Este adevarat ca si parintii copiilor sunt de vina. Doar o intrebare: ce-l recomanda pe Grozav sa fie titular la nationala mare ? si cu asta am spus tot

pamfletaru (24 comentarii)  •  19 mai 2013, 13:40

nu e de mirare de ce fotbalul romanesc nu castiga nimic de la sevilla incoace.
copiii de bani gata reusesc in toate ,in timp ce saracii mor cu talentul si ghetele in cui,sau cu diplomele in rama…
o societate bazata pe bani si cumetrii e o societate putreda…

nelu (3 comentarii)  •  19 mai 2013, 14:31

gresala e de la frf bani care ar trebuii alocati catre scolile de fotbal unde se duc. ajutoarele materiale ma refer la obiectele de antrenament ,unde sint .selectiile judetene ar trebui facute de cel putin de doua ori pe an pe criterii corecte. sint putin angrenat in acest domeniu si poate stiu mai multe .trebuie o schimbare radicala in federatie si ca concept si ca organizare .ti se rupe inima cind vezi ce copii joaca pe la nationale pe cind in tara sint sute poate mi care pot juca mai bine .de ce bucurestiul e buricul .citi jucatori de nationala au crescut in bucuresti .

Ben Gurion (1 comentarii)  •  19 mai 2013, 14:53

Draga Maria,scrii si mai frumos.Nu neaparat caligrafic.
E un inceput.Directorul scolii de antenori vrea sa dea mai multa sansa oamenilor cu,carte,Prof de ed fizica si care nu neaparat au facut „folbal” ci care au studiat antreamentul mai mult in biblioteci decat in iarba.Nu insemna ca nu stiu si la patrunjel.Oamenilor analitici,linvistici si psihologic dezvoltatzi.Numai ca nu mai gasesti usor acesti oameni.Majoritatea au plecat au lasat cei orientatzi tot politic tot cu sacosica.Chiar si dupa verdictul de miine crezi ca se va speria careva? Pai pe vremea lui Nea Nicu,Dzeu sa il ierte,nu era spaga bascisul si peschesul ?E de pe vremea fanariotzilor e intrat in registrii din programul intelectualo-sufletesc romanesc.Si dupa ce murit Nicu la fel …si tot asa.Fa corelatzii intre cei ce sunt la conducere si vezi ca au avut parintzi in fotbal si unchi si altzii,veri si matusi si ce vrei tu; e ca o retzea Wirreles caci daca ai vedea cablurile ai vedea routerul mai suor care serveste I.P-urile.Unii se lauda dupa ai cu cuvinte: „pai sunt ca si baiatul lui”..altzii cu cuvinte gen”itzi aduc ce diploma vrei”…tzelegi? Asa sunt si in viatza de zi cu zi !

marius (1 comentarii)  •  19 mai 2013, 15:12

Majoritatea selectiilor la nivel de juniori si nu numai,se fac pe pile si relatii si din ce stiu daca ai si pile de partid
;asta se intimpla mai ales in ligile inferioare la liga 3 si 4.Deci daca vrei sa inaintezi in fotbal cu copilul trebuie sa ai bani si relatii ;va rog credeti-ma ca am trecut cu baiatul meu prin asa ceva si a ajuns sa joace prin liga a4a din cauza problemelor financiare ale parintilor.Tocmai din cauza aceasta sunt foarte multi tineri in situatia lui cu reale talente dar sunt saraci!!

alex (1 comentarii)  •  19 mai 2013, 17:03

veniti sa vedeti la grupa 2002 dinamo cum se face echipa(7 meciuri ,5 infrangeri si 2 victorii),antrenori ff slabi care face echipa doar dupa ce suna cornel dinu sau andone,spagari.seful centrului ion moldovan cel mai spagar om

Unu’ (24 comentarii)  •  19 mai 2013, 17:43

Daca dupa 20 si ceva de ani cu aceeasi conducere la federatie si liga, avem astfel de rezultate e clar in ce directie mergem. In ultimii 13 ani am jucat doar la un singur turneu european, se vede ca din urma nu mai vine nimeni, stranierii sunt din ce in ce mai putini, la final de cariera sau pe alte continente, iar echipele din Romania parca mor una cate una.

Echipele „puternice” de la noi, Steaua, CFR, Vaslui, Dinamo, Petrolul nu au tineri decat pe foaie pentru a avea drept de participare, pe cand cei mai multi convocati la grupele nationale de juniori provin de la Viitorul Constanta, club infiintat acum 3-4 ani.

Investitori nu avem, se supravietuieste doar din drepturi TV, finantari de la primarii si ceva credite, totusi preferam sa aducem jucatori straini „experimentati” in loc sa facem loc unui junior care ulterior poate fi vandut.

Parca pana acum 15 ani, era un campionat de tineret cu 1 zi inaintea etapei seniorilor. A disparut…Din toate tarile cu traditie in fotbal, nu mai stiu nici o tara care sa nu scoata vreo tanara speranta pe la un club mare din europa.

Daca Sandu si Dragomir nu vor, atunci ce pretentii sa ai de la un amarat de antrenor, ales pe pile sau platit cu salariu minim.

Ramon (125 comentarii)  •  19 mai 2013, 20:13

luati un anuar, cautati echipa nationala U 16 de acum 7 ani si vedeti cati joaca azi macar in L1. Asta e irosirea juniorilor la noi, de aceea aceste meciuri sunt total lipsite de interes, chiar si pentru voi, ziar de informatii. Voi nu mai dati formatiile din B, ce sa dati de la juniori ? Exista siteul FRF si nush daca mai scrie cineva de juniori.
1-10 poate avea si alte explicatii, frustrarea jucatorilor, sau alimentatia, nu numai o degringolada imensa.
Nu FRF poate tine 80 de echipe d ejuniori din care sa selecteze o nationala. Asta e treaba oraselor sau comunelor, FRF doar trebuie sa asigure un cantonament si bani d edeplasare externa. Catastrofa sta in alta parte si vedeti ce-a fost in L2 cu vreo 5 foste divizionare A in faliment intr-un singur an. Daca Bacaul, Vointa, Sportul, Alba nu pot tine echipa in L2, cine credeti ac da bani unor juniori care la 18 ani se apuca de furtisaguri ? Daca printre copiii fara un tata potent se gaseste vreunul abil e treaba antrenorului si oricum minge si echipament se gasesc, numai ca cei care se plang cred ca copilul lor trebuie sa faca fotbal d emare performanta si sunt foarte frustrati ca nu-l vor antrenorii.

groparu (17 comentarii)  •  19 mai 2013, 22:43

Conteaza si baza materiala. Spre ex. fostul 23 August putea ramine o baza sportiva dedicata exclusiv fotbalului juvenil deoarece avea infrastructura completa. Se puteau face intreceri pe sectoare , pe regiuni, pe judete, deci puteau fi descoperite cu usurinta noi talente. Actualul National ar fi putut fi construit la jumatate de pret in alta zona. Dar nu ar mai fi existat spagi si comisioane grase. Caci aceste doua plagi sint cele care fac ca multe talente sa dispara. Si treaba nu e de ieri de azi. Ex pe fostul 23 August existau 5-6 terenuri unde se desfasurau si meciuri de juniori. Sportul Studentesc era reprezentata de SS 5 sau 6. Antrenor era fosta extrema de la Cluj, Lica. Insa acesta lipsea de cele mai multe ori asa ca de antrenamente si jocuri se ocupa unul caruia i se spunea Racanel, un fost fotbalist mediocru. Ei bine la meciuri jucau doar copii care plateau un bir indiferent ca erau buni sau tamiie. Culmea e ca o parte a parintilor acceptau si in spatele pomilor so boschetilor faceau cheta si ii dadeau ploconul lui Racanel. Alta parte a parintilor s-a revoltat si i-au organizat un flagrant.Pus in fata faptului implinit Racanel a recunoscut: ” domle eu nu opresc decit de un sprit restul merge la FRF pentru protocoale” Intrebat daca are cunostiinta de acest fapt Lica a preferat sa plece de la gruparea studenteasca. Faptele descrise mai sus s-au petrecut in1994-95. Multi copii de valoare care faceau tusa pentru ca parintii lor nu puteau plati au renuntat la fotbal. In 1994-1995 presedintele FRF era (ati ghicit) tot Mircea Sandu. Din pacate in zilele noastre acesta infractiune se petrece in stil mafiot.FRF nu ia nici o masura. Presedinte e tot Nasul.

je (2 comentarii)  •  19 mai 2013, 23:24

Felicitari!!!
Alti colegi de ai Dvs fac traduceri cu Google…
Fotbalul romanesc este ff simplu:
verii, nasu, finu, nepotul… restul este cancan 🙂

je (2 comentarii)  •  19 mai 2013, 23:44

Avem o generatie de aur a moralitatii in sport, in fotbal?
Ca Hagi acum…, G. Popescu…, D Lupu….,

nealiniatul (7 comentarii)  •  20 mai 2013, 4:17

Interesant articolul…Si eu cred ca nu sunt criterii de selectie…Antrenorii de la copii trebuie sa fie pedagogi in primul rind…Daca nu stiu sa faca practic un stop la minge bine pot oricind sa aduca pe unul care stie….Este un process educativ in care copii invata oricum repetind..
Ce ne-am face daca toti betivanii fara serviciu se fac invatatori?Este exact acelasi lucru….Pentru a fi antrenor la copii trebuie sa iti placa sa lucrezi cu ei..Si nu trebuie sa fi fost fotbalist…mare…
Si la nationala mare este la fel…stil de lucru pompieristic….Iar bani…la toti ratatii din fotbalul romanesc…este foarte adevarat. Cer niste sume uriase si nu fac nimic pentru asta…Problema mare este ca isi bat joc de copii daca nu dai..Si asta este foarte grav. Promit ca in viitorul nu foarte indepartat am sa vin cu nume si sume…Si poate vin si altii sa se termine odata cu nonvalorile care ne distrug copii psihic pentru ca „tata are da nu ii da cit vrea el…’

viorescu (27 comentarii)  •  20 mai 2013, 6:54

Ce incepe prost (selectia pe relatii) se termina si mai prost (selectia pe toane si ambitii). Apoi lipsa consecventei e esentiala in a desavirsi nenorocirea.

pamfletaru (24 comentarii)  •  20 mai 2013, 9:43

2-5 !!! …daca se va dovedi ca nasul a facut blat cu finu,ambele echipe ar trebui retrogradate

daca in campionatul nostru se fac blaturi, autorii si complicii sa fie trimisi la brutaria lu mitica

junioridefotbal (2 comentarii)  •  20 mai 2013, 10:14

Stimata doamna cititi aici: http://www.junioridefotbal.ro/?p=248, http://www.junioridefotbal.ro/?p=4837, http://www.junioridefotbal.ro/?p=23. Cu rabdare daca cititi o sa gasiti si lucruri noi pe care TREBUIE sa le ridicati, sa le aratati.

Comentează