Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dragomir, escrocat de elveţieni

Federalii au găsit vinovatul pentru falimentele din Liga 1: UEFA, care a profitat cu neruşinare de neatenţia lor

În materie de licenţiere, cea mai îndrăzneaţă promisiune a fost lansată, discret, de Mircea Sandu. Pe 1 iunie, Adunarea Generală ar urma […]

miercuri, 15 mai 2013, 8:40

Federalii au găsit vinovatul pentru falimentele din Liga 1: UEFA, care a profitat cu neruşinare de neatenţia lor

În materie de licenţiere, cea mai îndrăzneaţă promisiune a fost lansată, discret, de Mircea Sandu. Pe 1 iunie, Adunarea Generală ar urma să decidă că echipele care nu joacă în cupele europene nu au nevoie de licenţă de tip european.

Fotbaliştii cu salariile la zi, achitarea taxelor către stat şi a datoriilor către alte cluburi, toate aceste cerinţe au fost descrise de Dumitru Dragomir ca fiind „de o duritate extraordinară”. În conferinţa de presă pentru depresurizare, şeful Ligii a expediat cu şut pisica în curtea UEFA: „Noi trebuia, atunci cînd am luat acest dosar de licenţiere şi l-am semnat, să fim foarte atenţi!”. Uite c-a spus-o! Plutea în aer, ca puful de plop. I-a escrocat UEFA! I-a tras pe sfoară! Regulile propuse de nemţi şi votate la Nyon, inclusiv de către Mircea Sandu, le stau conducătorilor din Liga 1 ca un spin în coaste.

Ce variante aveau şefii fotbalului românesc? Să nu semneze şi să iasă din UEFA. Ori să vină cu un alt model decît cel actual, al fair-play-ului financiar, propus de DFB, Federaţia Germană de Fotbal. Să propună modelul ingineriei financiare la infinit! Problemele cu licenţierea în Liga 1 escaladează nebănuite tensiuni la nivel diplomatic, după cum le formulează şeful LPF: „Se putea doar dacă din timp se anulau clauzele licenţierii dintre România şi Elveţia, respectiv federaţia şi UEFA”. Ei, da, pentru cauze umanitare, limitate la un grup restrîns de persoane, federalii sînt pe punctul să declare război unei ţări neutre. Şi să-l şi cîştige, mergînd vitejeşte pe burtă.

În realitate, raportul de forţe între UEFA şi FRF este mult mai puţin echilibrat decît se vede de la Bucureşti. Rapid, „U” Cluj şi Severin mai pot obţine licenţa doar dacă merg la TAS. Chiar dacă Dragomir tună şi fulgeră împotriva „durităţii extraordinare”, chiar dacă Mircea Sandu manifestă bune intenţii experte, nu ei fac şi desfac regulile, de data asta.

Privind în perspectivă, duritatea asta reprezintă un lucru bun pentru echipele de fotbal. Previne, printre altele, apariţia în conducerea cluburilor a unor Florian Walter sau George Copos în dublu rol de creditori-investitori. Sînt reguli amare, ca un medicament împotriva afaceriştilor care trec prin fotbal călare pe tunuri.

Esenţa fair-play-ului financiar este simplă: o echipă nu poate să cheltuiască mai mulţi bani decît produce. Dragomir susţine că principiul ăsta se aplică numai la marile cluburi din Occident. „Datoriile Rapidului şi ale Universităţii Cluj nu se compară cu datoriile celor de la Real Madrid sau Juventus!”. În general, nimic din ceea ce se întîmplă în fotbalul nostru nu se compară cu ceea ce se întîmplă la Real Madrid sau la Juventus.

Dacă „s-a putut în cazul Craiovei”, care a luat licenţa timp de patru ani, în ciuda dezastrului din conturi, nu e o dovadă de înţelepciune sau de mărinimie federală. Dimpotrivă, Sandu, Dragomir şi comisiile au devenit complici la colapsul financiar al cluburilor. Au închis ochii, au relaxat regulile pînă cînd acestea n-au mai incomodat pe nimeni.

Acum şeful LPF reclamă demagogic „duritatea extraordinară” a UEFA. Şi regretă „neatenţia” în urma căreia s-au acceptat noile standarde europene. „Noi am vrut să fim mai catolici decît Papa!”. Poate era cazul să fie mai atenţi cînd au decis să păstreze, prin metode neortodoxe, un campionat cu 18 echipe.

Comentarii (37)Adaugă comentariu

cristian007 (22 comentarii)  •  15 mai 2013, 9:58

Daca in cazul U Cluj nu prea erau multe de facut, in cazul Rapid conducerea (Copos+Taban) au venit la licentiere cu enormitati/nesimtiri de genul ca or sa vanda un jucator cu 2 milioane de euro si astfel Rapidul o sa aiba bani pentru o buna functionare. Cand toata lumea spune Rapid, Craiova sau Timisoara eu vad Copos, Mititelu sau Iancu….

dan.motru (48 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:04

Doar cu Steaua si Dinamo in liga cu suporteri multi,alaturi de Petrolul,CFR,Astra,Panduri si Vasluiul,care nu au suporteri in provincie sau statutul ca fenomen la nr. de suporteri si stare de spirit precum al CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI sau al Timisoarei si Rapidului,aceasta competitie nu mai are farmec.Nu a existat fenomen mai puternic şi mai plin de forţă care să definească „seminţia” celor care strigau cu sufletul: „Suntem olteni pe viaţă şi moarte.Craiova a fost si va ramane „echipa de suflet a milioane de persoane”. Echipa care a adus frumosul si fericirea in inima oltenilor si suporterilor de pretutindeni, intr-o perioada in care comunismul controla totul! O echipa cu ambitie si mandrie, echipa cu cea mai frumoasa istorie.O ECHIPA A IUBIRII, A SPIRITULUI A SPERANTEI CA PUTEM VISA SPRE CEVA MAI BUN …. !!! La cate persecutii a suportat UNIV.CRAIOVA de-a lungul istoriei cea mai crunta,capitala suferinta este dezafilierea din liga facuta de mafiotii SANDU si DRAGOMIR. E cireasa de pe tort in cazul abuzurilor asupra acestei echipe.Craiova a fost sacrificata pe altarul jertfei in numele dreptati pentru a starpi coruptia din liga 1 generata de acesti mafioti ,compromisi de escrocii BECALI,BORCEA si COPOS.Cu UNIV.CRAIOVA,in liga nu puteau desfasura coruptia .FANATISMUL SUPORTERILOR VA FI DEZLANTUIT ODATA CU REAFILIEREA CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI! Aceasta reafiliere constituie alinarea suferintelor suporterilor cei mai fanatici pentru maretia mitului,simboluli generat de abuzurile savarsite asupra ei,de acesti mafioti cat si de sitemul totalitar comunist.Aceste circumstante a generat acest fenomen de simpatie care e dornic de sustinerea echipei in succesele impotriva privilegiatilor si de refulare impotriva mafiei.SUCCES STIINTA!

viorescu (27 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:10

Nu poti fi si tovaras si domn in acelasi timp! Daca in urma cu un an dl Dragomir murea de grija jucatorilor Universitatii, acum il anuntam ca jucatorii altei echipe nu-s platiti de luni bune. Daca in urma cu un an nu stia ce sa mai faca pentru a-l „pedepsi” pe Mititelu, lovind in final in Universitatea, iata ca acum nu stie cum sa salveze Rapidul Iar despre Copos, principalul impricinat in chestiune, nici un cuvintel. Comune ramin in ambele cazuri incalcarea regulilor si regulamentelor. Iar intreaga tarasenie demasca strategia marilor conducatori, adica arata ca nu au nimic in capete! Bine macar ca nu se pot schimba si legile pe genunchi, peste noapte! Inca!?!

sorin (90 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:10

de acord. Sa cheltuie cat produc. Primesc 2-3 milioane din drepturi TV si mai primesc un milion de la sponsori, spectatori, sepci, tricouri, etc. Au din start 3-4 milioane pe sezon, bani suficienti pt deplasari si organizarea meciurilor in mod decent. Unde se duc banii? Pai patronii pun mana pe ei de la inceputul sezonului si pe urma storc niste bani inapoi in conturi cat sa se poata plati salariile.
Poate n-ar strica o acheta mai in amanuntime (de ce nu chiar de catre ziaristi). Unde sunt banii cluburilor in realitate?

I George (2 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:16

Maria, asa imi place cand ii ironizezi pe acesti hapareti, Mitica si Sandu. Domn Mitica este de departe cel mai „amuzant”personaj din fotbalul nostru, ar putea fi cam orice personaj din operele lui Caragiale.
Mi-am dat seama ca nu scapam de astia doi, decat daca nu se imbraca in curand un tricouri de marinar, dar din celalte, sau mai bine daca ii viziteaza fata ai cu gluga neagra si coasa … prima varianta este putin probabila in Romania 🙁
Oricum, pun pariu cu tine ca Sandu va candida si in 2014, te bagi?

daniela (3 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:19

daca Real si Juve au datorii, cum au licenta pentru prima liga din Spania, respectiv Italia? Nu se aplica acelas regulament? Sincer, regulamentul e ok, n-ai ce sa cauti (nu doar in prima liga, ci si in cele inferioare) in fotbal daca nu-ti platesti angajatii si cumulezi si alte datorii. E oricum surprinzator, de-a dreptul dubios, ca doar 3 echipe din liga 1 au datorii catre stat, jucatori sau furnizori.

anghel (1 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:32

situatia de la Rapid mi se pare mult mai tragica decat la U Cluj, care si-au platit pana la urma jucatorii, ramanand sa achite si unele restante catre fosti jucatori. Sa se faca un campionat de 12 echipe, din care 10 sa fie din Bucuresti si imprejurimi si asa toata lumea „buna” a fotbalului va fi multumita.

pisti (1 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:43

cit de jegosi pot fi Sandu si Dragomir!!!

Alex One (132 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:45

Ceea ce Dragomir n-a spus si nici autoarea articolului nu s-a obosit sa afle, deh, e la indemana oricui sa-l contreze pe Mitica, punct ochit punct lovit ca toata lumea e cu tine, este daca se putea negocia pentru obtinerea unor derogari sau amanari. Alte federatii au solicitat derogari, si in caz afirmativ ,au obtinut ? In fond nu era problema Ligii ci a Federatiei, Dragomir doar si-a spus parerea, nicidecum n-a afirmat ca UEFA ne-a tras pe sfoara cum baga din tasta ziarista. Doar ca cineva, evident Mirccea Sandu, trebuia sa fie atent ce semneaza si ce posibilitati de aplicare au aceste reguli intr-o tara amarata din toate punctele de vedere. Experienta europeana a ultimilor ani ne-a invatat ca regululie UE nu sunt chiar asa de rigide multe tari solicitand si obtinand derogari sau amanari in varii domenii. Inclusiv Romania,ultima speta fiind cea a micilor. Este posibil ca aceste oportunitati sa existe si la nivelul UEFA. Deci intrebarea este, se putea solicita o derogare ? Pentru ca altfel pot sa-i dau dreptate lui Dragomir desi nu-mi face placere. Nu poti compara datorii de sute de milioane de euro cum au multe si celebre echipe din vest si care iata n-au probleme cu licentierea, „ii doare-n basca”, cu datoriile de cateva milioane de euro ale echipelor romanesti, anul trecut Sportul Studentesc fiind retrogradata pentru vreo trei sute de mii de euro ! Putina documentare era suficienta ca sa nu citim un articol scris dupa ureche, ca lautarii !

redsef2005 (5 comentarii)  •  15 mai 2013, 10:55

Mitică a continuat să abereze pe tema datoriilor lui Real Madrid, cum că „şi ei au datorii către jucători, dar acolo jucătorii sunt mai înţelegători…”. Adică, vezi-Doamne, nu ca nesimţiţii ăştia de la Sportul sau Rapid, care au tupeul nemărginit să îşi ceară salariile – neplătite de luni de zile! – de la marii investitori Şiman şi Copos! Îmi şi închipui că Ronaldo stă la Real neplătit de la începutul anului, iar Werder Bremen încă mai aşteaptă banii neplătiţi pentru transferul lui Ozil la Madrid… Nu mai prosteşte pe nimeni cu asemenea bazaconii!
Legat de Craiova, îmi amintesc perfect declaraţia lui Dragomir: „Ştiam că Mititelu nu are dreptul să ia banii pentru televizare de la Ligă, dar eu i-am dat totuşi, că am vrut să îl ajut!”. Păi măi Mitică, dacă ŞTIAI, atunci nu se cheamă că v-a escrocat Mititelu, treaba asta se numeşte cu totul altfel în faţa legii!!!

Lereter (42 comentarii)  •  15 mai 2013, 11:16

Ar trebui sa va fie clar,dl Dragomir-ca de obicei- are limbaj dublu :unul public ,populist, aratandu-se aparator al cluburilor (al unora,desigur,nu egal pentru toti) si altul catre FRF si comisii ,acolo unde prin influente ,doar de ei stiute manipuleaza stari,fapte,legi si destine. Asa a fost Dragomir dintotdeauna,ca si Sandu.As dori ca incepand procesul lor sa li se interzica a mai calca la FRF in perioada procesului.Ar fi mediul propice pentru inceputul altei ere,mai morale.Cit despre retrogradari si licentieri exista o singura cale : sa se respecte legea actuala,care spune ca locurile 15-18 retrogradeaza,iar cei fara licenta trec direct in B. Singura chestie-si asta pe muchia legii- ar fi ca din echipele retrogradate,dar care au licenta,sa joace baraj cu locurile 3-4 din cele 2 ligi secunde,cu echipe din B care au luat licenta.Dar aceasta sa fie verificata,nu sa ne trezim din nou cu pacaleli. Legea-cea care exista- nu poate fi eludata „in timpul competitiei”,ar trebui priceput-macar atata.

thejack (51 comentarii)  •  15 mai 2013, 11:45

Un singur lucru e clar: actualele reguli nu sunt bune, fiindca dau posibilitatea unor echipe care nu detin infrastructura si conditiile materiale cu care sa tinda macar spre standardele europene de prima liga (vezi chiajna, viitorul, bistrita, navodari, botosani, maciuca, mioveni, branesti, etc.), prin niste artificii ieftine, sa evolueze in prima liga si sa ingroape, incet-incet, imaginea si valoarea fotbalului romanesc.
In sport ar trebui sa primeze criteriul …sportiv, si nu interese politice sau mafiote. In loc sa incurajam valoarea pur sportiva, prin metoda asta a „licentierii” se incurajeaza aranjamentele de culise si se anuleaza cel mai important criteriu – cel sportiv. Si uite-asa, in loc de meciuri de traditie „U” Cluj – „Poli” Timisoara sau Craiova – Rapid, desfasurate intr-o atmosfera ce incurajeaza performanta, cu zeci de mii de spectatori in tribune, vom asista la derby-uri de tarla gen maciuca – navodari sau botosani – chiajna, transmise de pe scari improvizate de Digisport.
Discursul lui nea Mitica mi se pare mult mai productiv si mai in interesul fotbalului, decat tupeul lui condescu (a carui cariera se apropie se pare de …decizia instantei, dupa ce a profitat in mod continuu de bani publici si de fraudele federatiei si ale ligii, pentru a ramane in prima liga)sau vorbele agramate de precupet turc ale lui hagi.
Nici vorba sa-l apar pe securistul Corleone, insa sa lasi pe mainile unor incompetenti din „comisii”, care n-au nici o legatura cu fenomenul sportiv soarta unor echipe precum Poli, „U”, Craiova, Rapid mi se pare aberant, iar in ritmul asta liga lui Mitica va ajunge de rasul lumii intregi.
Pana la urma Mitica are dreptate, in sensul ca federatia si liga sunt cele care fac regulile, iar dupa cum in Champions League pot ajunge echipe cu datorii uriase, iar Euroliga de Baschet face orice ca sa-si pastreze competitoarele care-i aduc imagine si venituri consistente, tot asa si Liga Profesionista de Fotbal din Romania trebuie sa-si arate autoritatea in cadrul fenomenului si sa acorde – spre exemplu – niste wildcard-uri unor echipe precum „U” Cluj, „Poli” Timisoara, Rapid sau Universitatea Craiova, in spiritul evolutiei fenomenului sportiv.

mido_ (6 comentarii)  •  15 mai 2013, 11:56

Hai Maria, ca ti-ai mai revenit… Se vede ca e un subiect pe care-l stapanesti, care-ti chiar place, as putea sa spun… 🙂
Felicitari, editorial cu subiect si predicat, ceea ce il face citibil, cu un subiect care te prinde chiar daca e cunoscut si arhicunoscut.
Un lucru insa trebuie punctat: dedesubturile si legaturile dubioase intre Mitica si Copos sau Walter, se vad cu ochiul liber. Sa nu mai zic de Gigi, cu care Mitica joaca table ori de cate ori e invitat. De ce nu ai scris nimic despre asta ? Pe Mititelu, s-au dat peste cap sa-l ingroape, corect ? La Copos sau la Walter de ce nu sar ?!?
Intrebarea asta ar putea fi un punct de plecare in aflarea unor adevaruri pe care doar le banuim in acest moment, despre ceea ce inseamna mafia in fotbalul mioritic…
Felicitari inca o data pentru editorial, mult succes in continuare !

florin (5 comentarii)  •  15 mai 2013, 12:11

Daca l-ar auzi cei de la UEFA pe acest gropar al fotbalului romanesc cum bate campii, cred ca ar convoca o sedinta de urgenta si ar exclude Romania din fotbalul european. Daca s-a putut sa fie retrogradate echipe ca Poli Timisoara, Universitatea Craiova, FC Arges, UTA (din esalonul secund), de ce echipe ca Rapid, „U” Cluj, (Severinul, daca s-ar salva la puncte, ar fi o beneficiara de conjunctura) sa nu poata fi retrogradate? Jucatorii rapidului plang de la jumatatea turului dupa salarii (a gasit Copos portita cu insolventa), Mitica se face ca ploua. Mai rau, acest personaj odios al fotbalului romanesc alaturi de celalalt, la fel de odios (M. Sandu), vor sa nu mai fie nevoie de licenta pentru cluburile ce nu joaca in cupele europene, adica jucatorii acelor echipe sa ajunga precum cei ai Sportului Studentesc (oare de ce nu este desfiintata acea echipa sau, cel mai bine, arestat Siman), niste sclavi ce nu mai trebuiesc platiti, adica acele cluburi sa nu-si achite darile la stat (jucatorii sa se trezeasca fara CAS, pensii, etc), sa nu-si plateasca angajatii, adica sa domneasca haosul in Liga I.
Va dati seama ce ar insemna sa fie cum vrea „tartorul” Mitica? Pe la jumatatea competitiei sa se desfiinteze sau sa nu mai poata continua, din lipsa banilor, doua, trei, patru echipe. Cam cum se intampla acum in ligile inferioare. Mai bine 12 echpe, stabile dpdv financiar, decat 18 vai mama lor.

Paul (2 comentarii)  •  15 mai 2013, 12:36

„Poate era cazul să fie mai atenţi cînd au decis să păstreze, prin metode neortodoxe, un campionat cu 18 echipe.”

Si ce ar trebui duduia Andries sa facem? Sa ne ducem in jos la 14, la 12 echipe? Hai plimba ursu ca vorbesti aiurea. Eu zic mai bine sa facem campionat cu 8 echipe ca asa vrea o martzoaga. Lasa ca e mai bine cu 18 echipe.

Paul (2 comentarii)  •  15 mai 2013, 12:39

[quote]vorba sa-l apar pe securistul Corleone, insa sa lasi pe mainile unor incompetenti din “comisii”, care n-au nici o legatura cu fenomenul sportiv soarta unor echipe precum Poli, “U”, Craiova, Rapid mi se pare aberant, iar in ritmul asta liga lui Mitica va ajunge de rasul lumii intregi.
Pana la urma Mitica are dreptate, in sensul ca federatia si liga sunt cele care fac regulile, iar dupa cum in Champions League pot ajunge echipe cu datorii uriase, iar Euroliga de Baschet face orice ca sa-si pastreze competitoarele care-i aduc imagine si venituri consistente, tot asa si Liga Profesionista de Fotbal din Romania trebuie sa-si arate autoritatea in cadrul fenomenului si sa acorde – spre exemplu – niste wildcard-uri unor echipe precum “U” Cluj, “Poli” Timisoara, Rapid sau Universitatea Craiova, in spiritul evolutiei fenomenului sportiv.[/quote]

thejack are dreptate.

XlX (2 comentarii)  •  15 mai 2013, 13:34

@thejack ce evolutie a fenomenului sportiv?
Cu Rapid? Cum evolueaza fotbalul din Romania cu asemenea echipa? Bani ioc, obraz ioc, suporteri de no comment. Tot ce se doreste acolo e obtinerea banilor de la Digi. Apoi va urma falimentul.
Cu Timisoara? Acum este evolutie iin cazul Timisoarei. O echipa construita pe principii sanatoase, care in 3-4 ani, cu un management sanatos va putea juca in Liga 1.
Pentru a avea vreun pic de evolutie trebuie sa scapam de bisnitari. Asa ca retrogradarile astea ar trebui sa fie doar inceputul.

Ramon (125 comentarii)  •  15 mai 2013, 14:24

intotdeauna fotbalul nostru a fost la limita legii, acum Mitica vrea sa calce legile care tot ei le-au stabilit. Anormalul este ca dupa ce ai retrogradat echipe ca Sportul, FC Arges, FC Iancu, FC Mititei, FC Bihor, acu vrei sa salvezi pe FC Capos si FC Boc. Ce a fost fatal pentru unii este doar ultima atentionare pentru altii. Mitica, care ar trebui s aapere drepturile celor care apara acest sport vrea sa tolereze jefuirea rapidistilor care-si mai iau praful din banii pentru care au jucat si echipa nu sta rau in clasament, dimpotriva.

Pentru cei care au comentat mai jos, ar trebui sa se hotarasca daca vor criteriul sportiv, adica locurile 1-14 raman, sau cel material in care nu mai promoveaza niciuna care castiga pe teren. Ce rost are sa bagi un milion (sau 15) in stadion si sa retrogradezi peste 1-2 ani (Severinul). Dar intrebarea este retorica, sper ca criteriile de licentiere sa se respecte si anul acesta.

LEFTER POPESCU (30 comentarii)  •  15 mai 2013, 15:01

Doamna Maria Andries va scriu in diperare de cauza pentru ca si Mircea Sandu sa “auda” apelul meu……………..D-le Sandu , de ce v-ati grabit cu “licentierea” Rapidului si a U Cluj , cand pe cele care urmeaza sa promoveze din B inca nu le stiti pentru a vedea daca au documentele in regula pt a primi licenta ? De ce atunci cand acestea vor fi analizate (finalul meciurilor din liga a II-a ) nu se discuta si cazurile Rapid si U Cluj ? De ce aceasta graba ( CU 4-5 ETAPE INAINTE DE TERMINAREA CAMPIONATULUI ) cand se stia ca pe 17.05 si 22.05 2013 ambele echipe urmeaza sa primeasca Hotararea definitiva de la Judecatori ? De ce ? De ce D-le Mircea Sandu , ati incalcat regulamentul intrecerii sportive distrugand finalul campionatului ? Pentru ce si pentru cine ati facut aceasta ilegalitate ? Era firesc ca la finalul intrecerilor (atat in liga I cat si in Liga a II-a ) sa judecati dosarele si sa luati deciziile in cunostiinata de cauza ,avand si deciziile judecatoresti ale celor doua cluburi . Nu cumva doriti cu tot dinadinsul ca echipa Rapid sa ajunga in Liga a II-a precum au tinut-o ani intregi comunistii ,cei ce au tinut si inca le tin in brate pe Steaua (Secera -CSCA-TSKA) si Dinamo (Ciocanu’)? Daca vreti sa ne aratati ca sunteti de buna credinta ,puneti-va cenusa in cap, recunoscand ca ati gresit, iar atunci cand judecati in comisii dosarele echipelor ce vor promova din B , rejudecati si dosarele echipelor Rapid , U Cluj si care or mai fi din liga I.

pamfletaru (24 comentarii)  •  15 mai 2013, 15:48

…da vina pe elvetieni, dalmatienii se scot intotdeauna,dar petele raman !

tz (2 comentarii)  •  15 mai 2013, 16:30

Citez: „Fotbaliştii cu salariile la zi, achitarea taxelor către stat şi a datoriilor către alte cluburi, toate aceste cerinţe au fost descrise de Dumitru Dragomir ca fiind “de o duritate extraordinară”.”
Aceste lucruri m-i se par „de o normalitate exceptionala”. Cum adica tu cu datorii vrei sa participi la competitie? E ca si cum vrei sa castigi la loto, dar platesti biletul dupa ce iei banii. Cine vrea sa joace, sa plateasca!

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  15 mai 2013, 16:46

Articolul 20 al regulamentului, care se refera la locurile vacante, datorate unor echipe nelicentiate, sau retrase, ar trebui reintrodus si dupa ce s-ar ajunge la sistemul cel mai performant 16 cu 4 la retrogradare, astfel ca el ar trebui sa specifice ca in cazul aparitiei unor locuri vacante acestea sa fie ocupate de echipele din liga inferioara, care obtin licenta corespunzatoare, de la locul 2 in jos, in ordinea in care se situeaza la sfarsitul campionatului, in functie de punctele si golaverajul obtinut indiferent de seria in care au participat. Aceasta reglementare ar trebui sa se aplice la nivelul tuturor diviziilor, ligilor.

Ramon (125 comentarii)  •  15 mai 2013, 18:41

@ GOLOMBIOSCHI ILIE: de ce credeti ca este normal sa pice 4 din 16, dar daca mai intervin alte locuri vacante sa promoveze echipe de pe locul 3 sau mai jos din B. Nu credeti ca o echipa de pe 13 L1 poate fi mult mai buna decat una de pe 3 L2 ? Ce sanse dati echipelor de pe 2, L2, in acest moment pentru viitoarea editie, cand in acest momet in ultmele 4 clasate avem 3 recent promovate ? Cea mai buna solutie ar fi niste baraje, dar FRF ului nu-i place.

@ LEFTER POPESCU: sunt de acord ca se influenteaza ultimele etape, anuntandu-se 2 nelicentiate si efectiv mai avem 2-3 deja retrogradate. Posibil se acorda timp de apel si TAS pentru cele care nu obtin licenta, dar daca vor ajunge acolo (si pierd), ce rost mai are ca sa fie iertate ? Dar era destul tmp in iunie pentru judecare, mai ales ca Severinul pare ca pica regulamentar si nu avea nevoie de licentiere, ca si Gloria si Iasiul.
Nu sunt de acord cu politizarea pe care o pomeniti. Rapidul era tinut de CFR si acestia au fost responsabili cu cel 7 ani de divizia B ai Rapidului, 1977-83+ 1990. Nu comunistii au avut vreun amestec. Cam in aceeasi perioada in B au lăncezit si Petrolul si Brasovul, apoi Poli Iasi si Farul, la acestea tot comunismul a ales ? S si D au fost favorizate de MAN si MAI asa cum ce am mentionat mai sus nu au fost sustinute de autoritati, asta era fotbalul atunci, daca nu ai cu cine sa joci nu trebuia sa-i aduci pe bani frumosi (majoritatea transferurilr 1950-90 s-au facut pe bani, se dadeau chipurile pentru mutarea locuintei).

criu (4 comentarii)  •  15 mai 2013, 20:51

intradevar, 18 ekipe sunt multe . pt ca raman foarte multe ekipe la jumatate care fac cooperativa . raman minim 4 ekipe care dau puncte in dreapta si in stanga in retur. minim. dar c sa faci ..mai multe ekipe mai multi bani la federatie

dan.motru (48 comentarii)  •  15 mai 2013, 23:07

In aceasta conjunctura de protectie ,din partea acestor comunisti precum NASTASE,echipele de trista amintire a totalitarismului STEAUA si DINAMO au generat sistemul mafiot pentru a fi privilegiati neintrerupt in competitiile disputate.Cand si masmedia te sustine nu e de mirare cum aceste echipe obtin licente NEMERITAT fiindca .Steaua nu a platit restantele Ministerului Apararii Nationale pentru folosirea stadionului cat si salariile unor jucatori precum Radut sau alte rezerve.Pentru acest fapt pasiunea fanatica pentru UNIV.CRAIOVA are alta dimensiune in comparatie cu privilegiatele masmediei STEAUA si DINAMO.Numai aceasta echipa poate fi numita un fenomen de simpatie care nu are aportul mediatizari masmediei pentru o iubire suprema precum steaua.Steaua cu tot palmaresul lor si aceasta mediatizare nu va fi mai iubita decat UNIV.CRAIOVA,fapt ce se va confirma cu participarea in liga indiferent in care va juca ,vor avea stadioanele pline.SUCCES STIINTA!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  16 mai 2013, 6:17

„U” mai are datorii doar la creditorii care au fost de acord cu planul de reorganizare, jucătorii sunt plătiţi la zi şi s-a făcut un efort considerabil să se iasă din picajul în care a lăsat echipa acel „patron” Buşcă – aşa-zis Walter. Acest binefăcător al echipei este aşteptat cu flori la Cluj, meciul cu echipa Petrolul, fostă „U”, se va disputa acompaniat de corul reunit al galeriei. Se lucrează cu spor la un arc de triumf prin care vor păşi pe arenă cei 15 jucători reveniţi cu entuziasm la Cluj ( sau ce pleavă petrolistă a mai rămas din ei ). Se zvoneşte că alţi cincisprezece jucători ai actualului „U” vor lua calea Ploieştilor, şi aşa, mereu, în fiecare an de acum încolo… Oricum, ” Haide PetrolUl ” şi ” Bun venit, Waltere „!

MIHAI TANASE (26 comentarii)  •  16 mai 2013, 7:37

FETITA SCUMPA,DA-MI VOIE SA-TI SPUN ASA IMI PLACE CUM SCRII,BRAVO!EU AM60 DE ANI SI DIN 58 MERG PE STADIOANE SUNT STELIST CRED EU CA UNUL DESTUL DE OBIECTIVSI CRED CA TOATE REGULILE TREBUIE RESPECTATE PESTE TOT NU DOAR IN FOTBAL SI DE TOATA LUMEA. CINE NU RESPECTA TREBUIE SA PLATEASCA.PT SITUATIA DIN FOTBAL IN PRIMUL RAND SANDU SI DRAGOMIR APOI ACESTI FALSI PATRONI CARE SI-AU FACUT NUME DATORITA FOTBALULUISICARE DE FAPT SUNT NISTE CAMATARI AI FOTBALULUI.EI DAU BANI CUBURILOR CU IMPRUMUT PE CARE SI IAU INAPOI.IAR DOBANDA ESTE MAI MARE DECAT LA TOATE BANCILE LA UN LOC (NOTORIETATEA).

stereo28 (3 comentarii)  •  16 mai 2013, 9:28

discutia este mult mai ampla dicomplicata fatuco.pe mine m-a pus pe ganduri interventia brutala a lui mitcea sandu care da cartile pe fata inainte de incheierea campionatului ceeace creiaza suspiciuni in privinta rezultatelor implicate de catre cele trei echipe.nu asteapta nici macar deciziile tribunaluli nostru daca este in regula cu dosarele pe care trebuie sa le rezolve in cazul rapidului si sepcilor rosii.eu zic nasule fa un campionat playoff cu steaua I,II,III,plus dinamo si alti l.ingai supusi celor doua cluburi nascute din vointa si dupa modelul rusilor,tska ,dinamo moscova etc.ca tot a zis oierul bine ca am scapat de rapid!!!!

LEFTER POPESCU (3 comentarii)  •  16 mai 2013, 10:59

Doamna Maria Andries, va scriu in diperare de cauza pentru ca Mircea Sandu cat si Mitica Dragomir sa “auda” apelul meu……………..D-le Sandu, D-le Mitica , de ce v-ati grabit cu “licentierea” Rapidului si a U Cluj , cand pe cele care urmeaza sa promoveze din B inca nu le stiti pentru a vedea daca au documentele in regula pt a primi licenta ? De ce atunci cand acestea vor fi analizate (finalul meciurilor din liga a II-a ) nu se discuta si cazurile Rapid si U Cluj ? De ce aceasta graba ( CU 4-5 ETAPE INAINTE DE TERMINAREA CAMPIONATULUI ) cand se stia ca pe 17.05 si 22.05 2013 ambele echipe urmeaza sa primeasca Hotararea definitiva de la Judecatori ? De ce ? De ce D-le Mircea Sandu , ati incalcat regulamentul intrecerii sportive distrugand finalul campionatului ? Pentru ce si pentru cine ati facut aceasta ilegalitate ? Era firesc ca la finalul intrecerilor (atat in liga I cat si in Liga a II-a ) sa judecati dosarele si sa luati deciziile in cunostiinata de cauza ,avand si deciziile judecatoresti ale celor doua cluburi . Macar in ceasul al XII- lea , fara a favoriza pe nimeni, aratati-ne ca sunteti de buna credinta ,puneti-va cenusa in cap, recunoscand ca ati gresit, iar atunci cand judecati in comisii dosarele echipelor ce vor promova din B , rejudecati si dosarele echipelor Rapid , U Cluj si care or mai fi din liga I.

mardare (1 comentarii)  •  16 mai 2013, 11:14

despre ceva pur sportiv sti sa scrii?

LEFTER POPESCU (1 comentarii)  •  16 mai 2013, 12:12

Doamna Maria Andries, va scriu in diperare de cauza pentru ca Mircea Sandu cat si Mitica Dragomir sa “auda” apelul meu……………..D-le Sandu, D-le Mitica , de ce v-ati grabit cu “licentierea” Rapidului si a U Cluj , cand pe cele care urmeaza sa promoveze din B inca nu le stiti pentru a vedea daca au documentele in regula pt a primi licenta ? De ce atunci cand acestea vor fi analizate (finalul meciurilor din liga a II-a ) nu se discuta si cazurile Rapid si U Cluj ? De ce aceasta graba ( CU 4-5 ETAPE INAINTE DE TERMINAREA CAMPIONATULUI ) cand se stia ca pe 17.05 si 22.05 2013 ambele echipe urmeaza sa primeasca Hotararea definitiva de la Judecatori ? De ce ? De ce D-le Mircea Sandu , ati incalcat regulamentul intrecerii sportive distrugand finalul campionatului ? Pentru ce si pentru cine ati facut aceasta ilegalitate ? Era firesc ca la finalul intrecerilor (atat in liga I cat si in Liga a II-a ) sa judecati dosarele si sa luati deciziile in cunostiinata de cauza ,avand si deciziile judecatoresti ale celor doua cluburi . Macar in ceasul al XII- lea , fara a favoriza pe nimeni, aratati-ne ca sunteti de buna credinta ,puneti-va cenusa in cap, recunoscand ca ati gresit, iar atunci cand judecati in comisii dosarele echipelor ce vor promova din B , rejudecati si dosarele echipelor Rapid , U Cluj si care or mai fi din liga I. Decizia comisiilor de licentiere TREBUIE luata la finalul campionatului , atunci cand vor fi analizate si dosarele echipelor ce vor promova din “B” si nu cu 4-5 etape inainte , stiind ca atat Rapid (pe 17.05.2013) cat si U Cluj (pe 21.05.2013) au termene finale la judecatorii in care pot primi acordul sau nu, al programului de restructurare . Gloria Bistrita_care si-a depus dosarul cu mult mai tarziu decat Rapid, a obtinut acest accept de la judecatorul tribunalui Bistrita pentru ca acesta avea doar 9.000 de dosare in lucru . In Bucuresti judecatorul in cauza Rapidului are 170.000 de dosare de judecat . De aici si termenul de 17.05.2013 . Comisiile nu trebuiau sa-i faca vreun favor Rapidului sau U Cluj, ci sa respecte intrecerea sportiva si regulamentul si sa judece cazurile la finalul campionatului precum o vor face cu echipele ce vor promava din “B” . Graba cu care au judecat Rapidul si U Cluj (cu 4-5 etape inaintea finalului de campionat , distrugandul…Hagi doreste un loc nemuncit in prima Liga) miroase a ceva necurat si ilegal.

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  16 mai 2013, 20:00

# @ Ramon. Sistemul 16 cu 4 la retrogradare directa este cel mai performant din toate care exista si pot sa existe din foarte multe puncte de vedere pe care nu pot sa le dezvolt pe scurt dar care la o analiza corecta pot fi identificate cu usurinta. Privitor la retrogradarea, automata, a 4 echipe, 1/4, 25%, un sfert, o patrime din numarul total de echipe participante, aceasta este o reglementare care nu mai exista in nici un alt campionat din Europa, sau din lume la ora actuala. Romania este deschizatoare de drum si de regulamente in aceasta privinta si exista o argumentatie foarte solida provenita chiar din experienta campionatului nostru. Practic an de an se produce o regenerare masiva la nivelul Diviziei A, Ligii I-a cu alte si alte orase, localitati, cu alti si alti jucatori,multi tineri, necunoscuti marelui public si astfel se mantine un interes viu in intreaga tara, pentru participarea la competitie si publicului pentru prospetimea acesteia. Retrogradarea directa, fara baraj, e o modalitate simpla, clara, fara dubii, pentru a face departajarea echipelor si nu presupune prelungirea calendarului precum si aparitia de suspiciuni legate de eventualele meciuri de baraj, in care echipele din liga superioara ar pleca in mod nemeritat cu prima sansa. Similar cu reglementarea la ofsaid cand in cazul situarii pe aceiasi linie se da credit, avantaj, atacului, este si propunerea mea prezentata la #22. de reglementare care acorda prioritate echipelor ce vin dintr-o liga, divizie, inferioara, pe baza clasamentului oficial la sfatsitul campionatului, fara complicatiile unor meciuri de baraj. Acest aspect este foarte important si pentru ca desfasurarea campionatului la nivelul ligilor inferioare sa nu fie distorsionata. Aprecierea ca echipele ce retrogradeaza prin neprimirea licentei ar fi superioare celor de pe locuri mai slabe din liga a-II-a e subiectiva si nu se poate sustine ca o axioma. Situatia actuala cu nelicentierea unor cluburi e in buna masura cauzata de criza economica si probabil in perspectiva, pasagera, reglementarile ce le-am prezentat urmand a avea un caracter clar si pozitiv pentru cazuri ce sa speram ca in viitor vor fi cat mai rare.

Suporter U Craiova (97 comentarii)  •  17 mai 2013, 0:17

Am o singura remarca de facut asupra acestui articol . Mai spre sfarsitul articolului, autoarea scrie: ” Daca ” s-a putut in cazul Craiovei” care a luat licenta timp de patru ani, in ciuda dezastrului din conturi, nu e o dovada de intelepciune sau de marinimie federala’… Doamna, sau domnisoara Maria Andries, cand Craiova avea” dezastrul acela din conturi”, Dinamo avea un” dezastru ” de cinci ori mai mare ca al Craiovei, iar la Rapid, nu mai vorbesc ! Iti inchipui cumva, ca datoria de 38 milioane euro pe care o are acum clubul Rapid, a fost facuta in ultimul an ? Desigur ca nu, aceasta datorie s-a tot marit in fiecare an ! Craiova, la data dezafilierii de catre mafioti, avea datorii de 3,2 milioane euro, datorie pe care Mititelu o putea stinge usor, daca Piturca nu-l fura pe Gaman, care avea oferte concrete de la clubul olandez Vitesse Aarnheim ! Situatia din conturile Craiovei la data aceea, nu era asa dezastruoasa, in comparatie cu alte cluburi ! Oricum ar fi, in general situatia intr-adevar dezastruoasa a fotbalului romanesc, estre cauzat de amatorismul de care au dat dovada cei doi matusalemici care – inca ! – conduc fotbalul de la noi ! Ei trebuiau sa ia masuri din timp, ca sa nu se ajunga aici ! S-au multumit sa stea linistiti in fotoliile alea moi, ce te invita la somn, si sa incaseze salarii fabuloase, fara sa le pese de fotbal ! In ultimul timp insa, parca au innebunit deabinelea, ca numai prostii spun si fac ! Abia asteptam sa fie incarcerati, ca altfel nu mai scapam de ei…

dan.motru (48 comentarii)  •  17 mai 2013, 9:28

Prin declaraţiile făcute zilele trecute, Mitică Dragomir a recunoscut că, dacă s-ar fi vrut, „U“ Craiova şi Poli Timişoara nu ar fi fost distruse de LPF şi FRF. Concret, Mitică a spus că instituţiile care conduc fotbalul românesc ar putea dribla puţin regulamentele, astfel încât Rapid şi U Cluj-Napoca să primească licenţele care le-ar permite să evolueze în prima ligă şi din sezonul următor.

Devine astfel tot mai clar că echipele fanion ale Olteniei şi Banatului au fost desfiinţate pentru că patronii lor de atunci, Adrian Mititelu şi Marian Iancu, au intrat în coliziune cu Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu. Practic, „U“ Craiova şi Poli Timişoara s-au transformat în victime doar pentru că anumiţi oameni aflaţi pe poziţii înalte, de o parte şi de cealaltă, nu s-au mai suportat.
Dând cu barda şi când trebuia, şi când nu, LPF şi FRF se află acum într-o situaţie delicată. Trebuie să răspundă în faţa justiţiei pentru prejudiciile aduse Craiovei, într-un proces care va dura probabil destul de mult, dar, pe termen scurt, şefii de la Bucureşti au de rezolvat problema unui campionat
căruia îi este aproape imposibil să mai adune, din toamnă, 18 echipe la start.
Spuneam, Rapid şi U. Cluj-Napoca ar putea primi licenţele prin anumite artificii mai puţin legale, dar, imediat, LPF şi FRF s-ar trezi într-o situaţie penibilă. Adică, aceleaşi criterii care au servit la excluderea Craiovei şi Timişoarei ar fi aplicate pe dos Rapidului şi Clujului. Evident, ar ieşi un scandal imens şi, dacă ar proceda aşa, Mircea Sandu şi Dragomir s-ar lega, practic, singuri.
Probabil că, dacă s-ar putea întoarce în timp, „Naşu“ şi „Corleone“ ar judeca altfel Craiova şi Timişoara. Au preferat însă să faca abuzuri in cazul CRAIOVEI SI SA invoce şi să aplice la sânge anumite prevederi ale FIFA şi UEFA in cazul TIMISOAREI, la care n-ar putea rezista decât cluburi din
ţări mult mai puternice decât România. Din păcate, n-au făcut asta pentru a curăţa fotbalul românesc de mizerie, ci pentru a se răzbuna. Mizeria a rămas la locul ei, bine întreţinută de Sandu, Dragomir şi acoliţii lor. Au fost scoşi din peisaj Iancu şi Mititelu pentru că, la un moment dat, o luaseră razna, dar au rămas ceilalţi patroni care, aproape fără excepţie, îşi bat joc de fotbalişti şi sugrumă cluburile româneşti.
Avizi după putere şi bani, Mircea Sandu şi Mitică Dragomir au schingiuit cu neobrăzare istoria, amestecând numele unor cluburi celebre cu cele ale unor patroni vremelnici, judecaţi doar în funcţie de cum răspund la comenzi într-un moment sau altul.

Ramon (125 comentarii)  •  17 mai 2013, 11:36

@ Leftere, ai umplut pagina cu acelasi comentariu. Cine este pagubit de anuntarea a 2 retrogradate, Severinu sau cine ? Te-ai gandit ca nelicentiatele au nevoie de timp sa cotizeze la TAS, asta ca nicio instanta d ela noi nu este credibila in fata inselaciunilor cluburilor ? Stai linistit, Mitica si Mircea nu-si pierd timpul cu ziarele, c aceste comentarii nic atat. N-au facut de capul lr aceste licentieri.
Mie mi se pare cel mai potrivit sistemul cu 16 echipe, deci avem mare sanse sa ajungem. Ma uit cu groaza daca promovatele au fata d eprima liga, nu la baza materiala ci la ce valoare sportiva au avut cele 4 promovate de anul asta. Uitandu-va la cele care sunt pasibile de promovare, ce sanse credeti ca vor avea, lipsa lor de experienta in L1 fiind imensa. Asa ca si cu 16 echipe vom avea mari sanse sa avem practic 3 retrogradate dupa 5 etape (ca si anul acesta).

Laurentyu742 (1 comentarii)  •  17 mai 2013, 19:12

salut
daca v-ar duce capul ati fi inteles de ce s-a luat decizia nelicentieri acum.
mai erau 4 etape,plus vacanta de vara,timp berechet, ca cele 2 echipe implicate,sa apeleze la T.A.S.,si astfel ,sa obtina o derogare sau chiar o anulare a deciziei de retrogradare
gata!m-am jucat destul cu voi!

vasile (1 comentarii)  •  18 mai 2013, 8:47

Aveti dreptate ,nu stiu la cate meciuri ati fost ,eu pariez ca la nici unul .
Idea ii ca toate cluburile au datorii la stat ,Steaua avea datorii uriase sterse ilegal ,defapt daca o faci ca la carte raman maxim 2 echipe cu totul la zi .

Idea care ii ,FRF a incalcat o lege nationala ,si vrea sa aplatizeze campionatul ,echipele fara fani is mai profitabile ,nu are cine sa protesteze la furturi ,gen Urziceni ,inainte intereseaza-te ,FRFodata si odata se va desfiinta.
In ritmul asta Damila Maciuca -Building Vanju Mare va fi derbiul campionatului.
Echipele de traditie antecedente Stalingradului ar trebui sa formeze o noua federatie sa renunte la tot legat de FRF si sa faca o noua federatie .
UTA ,Poli ,Craiova,U,Rapid,Fc Bihor,Petrolul plus alte echipe maxim 16 ,finantare obligatorie prin socios si atat(fara alte venituri ,patroni-creditori,escroci etc) cu 2 ligi ,una de juniori ,una seniori .
Iar la primul articol al statutului federatiei ,iterzicerea afilierii ,echipelor fantoma ,gen Astra ,CFR ,Urziceni ,Building si al echipelor sovietice Steaua si Dinamo
In maxim 5 ani nimeni nu se mai uita la liga lu mitica.

Comentează