Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Duckadam, după 27 de ani

Lupta pentru viaţă a Eroului de la Sevilla rescrie în termeni umani povestea unei mari victorii sportive

Pumnul de pastile pe care-l ia zilnic Helmuth Duckadam te duce, în primul rînd, cu gîndul la cît de mult uzează organismul sportul […]

marți, 7 mai 2013, 9:31

Lupta pentru viaţă a Eroului de la Sevilla rescrie în termeni umani povestea unei mari victorii sportive

Pumnul de pastile pe care-l ia zilnic Helmuth Duckadam te duce, în primul rînd, cu gîndul la cît de mult uzează organismul sportul de performanţă. E un fapt. Mulţi dintre marii campioni suferă prematur de boli ale bătrîneţii: reumatisme, articulaţii măcinate, vertebre dureroase, inimi obosite şi artere suprasolicitate, în cazul „Eroului de la Sevilla”.

În interviul din Gazeta, Duckadam vorbeşte, de pe patul de spital, despre cum îşi priveşte boala un mare sportiv. Pentru cineva antrenat să reziste la presiuni infernale, să dea curaj şi să cheme la luptă, neputinţa fizică impusă de afecţiunea cardiacă e năucitoare. „E foarte greu, mai ales că sînt lucruri pe care nu le pot repara singur!”, spune fostul portar al Stelei. Acesta este un al doilea gînd, contrariant şi pentru noi, dornici să ne imaginăm supereroi confecţionaţi dintr-o materie infinit regenerabilă. De la cineva de statura lui Duckadam, la propriu şi la figurat, te aştepţi să se coasă singur, în focul luptei, fără să ceară aţă chirurgicală.

Acum trebuie să ne imaginăm altceva. Un om pe un pat de spital, aşteptînd, ca oricare dintre noi, să fie reparat de medici sau de alţi manageri ai fragilităţii omeneşti. Duckadam are 54 de ani. Nu e o vîrstă la care să stai internat cu lunile. Are anevrism arterial, din pricina căruia era să-şi piardă braţul drept, şi extrasistole. Adică inima lui bate neregulat. E ca şi cum ar auzi, tot timpul, un ceas bătînd foarte tare. E un sunet fost familiar, acum terorizant, după care trebuie să-şi ritmeze viaţa.

Nu s-a îmbolnăvit brusc. Imediat după finala de la Sevilla au început problemele. De 27 de ani, Duckadam a trăit cu un ceas poruncitor înăuntrul lui. „E foarte greu! E foarte deprimant!”. Orgoliul de portar de Cartea Recordurilor e lovit din plin. După ce ai făcut aproape imposibilul, e greu să accepţi starea aproape ireală de pacient neputincios.

Marea provocare pentru Duckadam a fost să se acomodeze acestei situaţii-limită, care contrazice tot ceea ce a însemnat el pe teren, pentru Steaua, pentru fotbal, pentru public. „Nu mi-e ruşine să spun, am stat de vorbă şi cu un psiholog!”. Şi aici e rost pentru al treilea gînd, care ne îndeamnă să reconsiderăm miracolul de la Sevilla. Dacă un material atît de perisabil a produs o izbîndă care a inspirat şi a motivat generaţii de fotbalişti şi de microbişti, atunci trebuie să mai fie şi altceva la mijloc. O esenţă, o tărie aparte, pe care o deţin cei mari, o trăsătură a spiritului care l-a săltat pe Duckadam dincolo de pragul renunţării, în lupta cu boala.

Urmează al patrulea gînd, cel mai important dintre toate. „Dacă nu era fetiţa mea, n-aş mai fi luptat!”, i-a mărturisit fostul campion al Europei colegului meu Cătălin Gheorghiu. Ca să iasă la suprafaţă, Duckadam nu s-a agăţat de trofeul de la Sevilla, de onoruri şi decoraţii, de fotbal, de faptul că Steaua sărbătoreşte al 24-lea titlu, de statutul său de legendă. S-a sprijinit pe familie. A revenit în luptă pe umerii unui copil.

Această mărturisire a unui campion, făcută în preajma festivului 7 mai, aşază lucrurile pe noptiera cuvenită, prezentă, în ordinea concretă a vieţii. Pune trofeul de la Sevilla în vitrină. Gloria sportivă, gloria sub orice formă, oricît de intens amintită, e pură abstracţiune. Cel care apără totul e apărat doar de rîsul fetiţei numite Julien.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

pamfletaru (24 comentarii)  •  7 mai 2013, 10:14

FELICIDADES pentru eroii de la Sevilla´86,conquistadorii Cupei Campionilor !

Au revarsat pe strazile Romaniei,in casele si inimile romanilor, o imensa bucurie si mandrie.

Duckadam este o legenda vie.

Sa invatam sa ne apreciem idolii adevarati din sport ,teatru,muzica, din viata noastra,cat ei sunt in viata si traiesc printre noi.

Multumim Steaua cea Mare !.
Multa fericire ,eroului nostru DUCKADAM !

Remember(crainicultv):
APARAAAAAAAAA,DUCKADAAAAAAAAAAAAAAAAM !!!

Teo (2 comentarii)  •  7 mai 2013, 10:31

La nivel personal asa e, sunt convins: fetita il tine „pe metereze”. Asa e biologia speciei. Dar la nivelul ISTORIEI, al CONSTIINTEI PUBLICE, asa vulnerabil cum e, e unul din putinii „nemuritori” ai generatiei sale! Ceea ce 99% din cetatenii sanatosi tun nu sunt. Multa sanatate, maestre!

bluered_sky (50 comentarii)  •  7 mai 2013, 10:52

0 comentarii pana acum…..daca nu este scandal, nu apar nici comentarii…… Multa sanatate si insanatosire grabnica domnule Duckadam!!

mrnb (15 comentarii)  •  7 mai 2013, 11:36

Frumos articol! Un progres! Incepi sa comentezi pozitiv nu cu rautate, actorii fenomenului, adica sa-ti faci meseria de comentator de sport si nu de politica si poate ca in timp o sa ai sadisfactia ca niste copii sa inceapa sa iubeasca sportul dupa ce o sa te citeasca.
Despre felul cum sunt apreciati eroiii in Romania…..sau valorile in general…….

Lereter (42 comentarii)  •  7 mai 2013, 11:45

Helmuth,imi pare rau sa aud ca esti -din nou- in spital.Noi-prietenii tai aradeni- ne rugam sa fii bine,sa reapari cu rasul tau tonic,sa te revedem pe malul Muresului ,la Semlac.Privind inapoi poti fi mandru,privind inainte trebuie sa ai curaj si credinta. Cumva se vor mai rezolva treburile. Iti doresc multa sanatate,si dupa episodul Steaua,sa reapari la Arad,poate vei pune umarul-chiar si cel operat- sa reinvie UTA. Sanatate tie si celor dragi tie ! Christos a inviat !

Godot (15 comentarii)  •  7 mai 2013, 12:01

Hai sa fim corecti. Pe dl. Duckadam l-au uzat in primul rand carnatii, suncile si friptanele, adica cele vreo 40-50 de kilograme in plus, si cele 2-3 pachete de tigari pe care le fumeaza zilnic.

In rest, e un fost sportiv cu pensie de maior in rezerva, are indemnizatie de revolutionar (sic!), adica vreo 4 salarii medii garantatae de Statul Roman, plus cateva mii de euro pentru a fi clovn la Steaua. Nu are niciun stres, nicio resonsabilitate de serviciu.

Sa lasa mancarea si tigarile si sa nu se mai dea victima. Si nici sa mai fie facut victima. Sau model.

vasco (317 comentarii)  •  7 mai 2013, 13:18

Sanatate Helmuth Duckadam!!!

das (1 comentarii)  •  7 mai 2013, 14:02

respect deosebit pentru eroul -sportiv DUCKADAM. ii doresc sanatate multa!
dar articolul este penibil: duckadam si-a imbolnavit inima datorita stilului de viata, alimentatiei bazate pe gratare si mititei. nu mai induceti lumea in eroare

Codrin (5 comentarii)  •  7 mai 2013, 15:05

Duckadam este unic, iar toti iubitorii de sport din Romania ii pot multumi pentru ca a facut posibila cea mai mare performanta a fotbalului romanesc. Duckadam e inegalabil. Alte cuvinte sunt inutile.

marian (10 comentarii)  •  7 mai 2013, 19:02

Singurul barbat caruia i-as spune: Sarut mana! Si sanatate.
In rest, felicitari pt. articol! La urma urmei nu suntem decat niste oameni, nimic mai mult.

mosh_vishiniu (8 comentarii)  •  8 mai 2013, 16:18

tine post,chiar si negru,duckadame!lasa cefele de porc,mergi pe jos,asta e boala de boier,nu de ghinionist!are dreptate godot!dar cand toti mananca si beau pe langa tine,e mai usor sa te victimizezi!o vorba si pentru maria:nu ai sesizat nuanta fina din argumentatia „daca nu era fetita,nu mai luptam”.cum adica,ceilalti din jurul tau,tu insuti,nu meriti sa lupti pt tine?demobilizarea ce ar insemna la el?ca se abandoneaza in bucatarie,printre sunci si carnati pana moare de hipertensiune,anevrism,diabet sau etc-ul asociat?unde e vointa si toate celelalte virtuti clamate de tine aici?e o vorba…”nu poti sa te vindeci mergand pe aceeasi cale pe care te-ai imbolnavit”.chiar si notiunea de boala e foarte suptila si trebuie analizata.cat esti viu,poti sa te tratezi.dar sa ai vointa.deci treci pe post si verdeata si vorbim peste vreo 2 ani.si ti-o spune un rapidist!

Comentează