Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Micul ecran şi Înalta Curte

Cunoaştem atitudinea fotbalului faţă de justiţie. Săptămîna asta, aflăm ceva în plus despre atitudinea justiţiei faţă de fotbal.

Săptămîna asta se reia judecarea Dosarului Transferurilor. Marţi, la ora 15.00, şase dintre cei opt inculpaţi vor da declaraţii în faţa instanţei. […]

luni, 15 aprilie 2013, 9:51

Cunoaştem atitudinea fotbalului faţă de justiţie. Săptămîna asta, aflăm ceva în plus despre atitudinea justiţiei faţă de fotbal.

Săptămîna asta se reia judecarea Dosarului Transferurilor. Marţi, la ora 15.00, şase dintre cei opt inculpaţi vor da declaraţii în faţa instanţei. În aceeaşi zi, tot la Înalta Curte, se judecă recursul procurorilor DNA în Dosarul Schimburilor de Terenuri cu MApN.

Oameni-cheie din fotbalul românesc se vor întîlni, aşadar, pe holurile tribunalului. În ambele cazuri, verdictele vor fi definitive. Şi vor închide, într-un fel sau altul, cu buclă şi parafă, un capitol vast şi tulbure.

Faptele incriminate în Dosarul Transferurilor s-au petrecut între 1998-2004. Cele două schimburi de terenuri dintre finanţatorul Stelei şi Armată s-au produs între 1996-1999. La 15 ani, respectiv la 17 ani de la fapte, putem spera la clarificarea lor în justiţie. Iată unul dintre motivele pentru care cele două dosare merită atenţia publicului, nu doar a publicului de fotbal.

Ne imaginăm braţul legii ca fiind lung. Este o reprezentare pe înţelesul tuturor, fără paragrafe şi alineate, a motivelor pentru care procesele durează cu anii. În cazul acestor două dosare, dacă se lungeşte un termen mai mult, nu mai vorbim de braţ, ci de un tentacul stîngaci.

Prezumţia de nevinovăţie e una, atitudinea nonşalantă faţă de justiţie e alta. Primii revoltaţi de tărăgănarea proceselor ar trebui să fie inculpaţii. Sînt oameni de afaceri, şefi de cluburi, foşti mari fotbalişti, foşti miniştri, politicieni. Ei ar trebui să fie prezenţi la termene, să nu aştepte să fie rugaţi să-şi găsească avocaţi, să ceară cît mai repede rezolvarea cazurilor. Într-un stat de drept, să fii implicat ca inculpat într-un proces de corupţie ar însemna pierderi uriaşe, şi de bani, şi de imagine.

În România, lucrurile stau exact pe dos. Mai ales cînd sînt ultramediatizaţi, inculpaţii tind să capete, în ochii marelui public, o credibilitate mai mare decît întregul aparat de justiţie. Anchetele procurorilor, amînările judecătorilor, sentinţele care se bat cap în cap riscă să fie percepute drept o piedică răutăcioasă în calea unor haiduci bine intenţionaţi.

Cît timp s-au căutat şi, surpriză!, s-au găsit vicii de procedură, inculpaţii din Dosarul Transferurilor şi din Dosarul Schimburilor de Terenuri au ajuns modele de succes. Nu doar la scara fotbalului nostru, la scara societăţii. Cît timp s-au căutat şi, revelaţie!, s-au găsit interpretări sofisticate pentru actul de justiţie, inculpaţii din fotbal şi-au pledat cauza pe TV. Şi-au consolidat notorietatea. Un singur discurs, cel al apărării, a acaparat atenţia publică.

Discursul acuzării, sec, fără metafore, doar zeci de mii de pagini de dosar, n-avea cum să facă rating. Lupta pentru încrederea românilor este inegală, nu şi raportul de forţe. Avem legi. Prin urmare, aşa cum este ea, mereu între două reforme, justiţia dispune de toate mijloacele necesare pentru a face dreptate, în fotbal şi în jurul lui. Timp? Timp a avut suficient.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

laurentiu (5 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 10:45

justitia romana e corupta in proportie de 80%,asa ca nu ma astept ca acesti inculpati sa pateasca ceva….

Florin (46 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 10:46

Nu se va da niciun verdict maine.E doar un termen de judecata si atat.Vor mai fi si altele pana se va da decizia.Asa ca stati calmi.

alex (9 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 11:30

De multe ori prietenii mi-au spus ca am calitati de oracol. Si am visat aseara ca o sa iasa toti nevinovati, nu o sa faca nici macar un minut de puscarie si mare minune daca nu o sa le ceara procurorii si scuze (aici nu sunt sigur, ca aveam somnul agitat) ca i-au deranjat atata timp cu infatisarile astea la tribunal. Lungimea bratului justitiei este invers proportionala cu marimea contului din banca a celui acuzat (L=MC). Mai simplu: ai bani, scapi, nu ai bani si furi o paine, puscarie 5 ani..Cu executare prietenasi !!

CLA (94 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 11:49

JUSTITIA ARE BRATUL FRACTURAT IN MAI MULTE LOCURI.

Ion (2 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 11:55

Este timpul sa isi faca datoria si justitia Romnana.Sa respecte aceasta TARA si OAMENII ONESTI care traiesc in aceasta TARA.
DOAMNE AJUTA
MACAR IN POSTUL PASTELUI SCAPA-NE DOAMNE DE ACESTI INFRACTORI DIN SPORT(si nu numai).

667 (7 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 13:27

@alex: L=1/MC

iuri (3 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 14:08

In primul rand ca se amana, logic.
In al doilea rand: Chiar nu ne intereseaza DREPTATEA justitie romane. Tot ce ne intereseaza este ca astia sa intre la parnaie si Gigi Becali sa intre si el in dosarele teren, valiza, baliza, etc. Sa vezi ce partide de table vor fi la mititica, si unii chiar vor avea parte de alte partide, mai senzuale, pe la spate.

Ramon (125 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 14:58

nu inculpatii sunt de vina ca au lungit aceste procese atatia ani ci proasta organizare din justitie. Daca am fi avut coduri care ar fi spus clar: acuzatii trebuie sa se prezinte la primul termen cu avocati, sa nu li se acorde termen de cautare a acestora, daca nu ar fi fost 3 instante care sa judece ci maxim doua, daca nu s-ar fi trezit unii sa mai aduca probe, daca anchetele ar fi fost facute intr-o luna si nu nshpe ani, in fine, daca ar fi fost Gheorghiu-Dej si nu 3 presedinti care s-au schimbat d ela faptele respective, atunci ar fi fost deja cu pedepsele executate, asa cum iti place tie. Atitudine nonsalanta nu este un delict decat in capul tau. Cand vine un procuror si cere 15 ani (sau cat o fi cerut), desi eu cred ca toti au ocolit legile cu succes, poti sa stai mut in justitie ? Cand totul e circ mediatic, Giovanni trebuie sa se ceaa mai repde in celula ? Poate da sfantul si se incheie, nu ca ar creste nivelul fotbalului ci sa va inchida voua subiectul, poate va veti ocupa de sport si nu de duele de-a justitia.

martipan (2 comentarii)  •  15 aprilie 2013, 15:16

pun pariu ca se amana din nou iar cand va trebui sa dea decizia faptele se vor prescrie!!!

laurentiu (18 comentarii)  •  16 aprilie 2013, 15:25

@laurentiu … cred ca e corupta in proportie de 90%

kriticon (317 comentarii)  •  17 aprilie 2013, 5:38

Eu ma mir ca au ajuns inculpati la ce coruptie e in tara asta!Nu se va intimpla nimic normal,adica vreo condamnare,doar e tara infractorilor,justitia e a lor.Sunt condamnati doar gainarii,infractorii cei mari…conduc Romania!

Comentează