Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tristele circuri ale fotbalului

Arena Naţională i-a scutit pe patronii de cluburi de grija stadioanelor mai vechi decît Top 300.

Stadionul din Ghencea are soarta unei case nelocuite. Sau parţial locuite. La fel Giuleşti, la fel stadionul din Ştefan cel Mare. La fel stadionul […]

miercuri, 10 aprilie 2013, 8:41

Arena Naţională i-a scutit pe patronii de cluburi de grija stadioanelor mai vechi decît Top 300.

Stadionul din Ghencea are soarta unei case nelocuite. Sau parţial locuite. La fel Giuleşti, la fel stadionul din Ştefan cel Mare. La fel stadionul Progresului, stadionul din Regie. De-a lungul anilor, patronii cluburilor de fotbal au făcut presiuni şi promisiuni. Au cerut ca statul să le cedeze arenele „pe un euro”, preţul fixat de Gigi Becali, sau în concesiune pe 49 de ani, termenul fixat de George Copos. Ce înseamnă 49 de ani cînd renovarea unei peluze a durat cinci ani? Noul acţionar majoritar de la Dinamo vrea să demoleze stadionul care aparţine MAI şi să construiască altul în loc, „sper să se găsească modalitatea”.

Blocajul durează. Şi lasă urme. Paragina se întinde, se cronicizează. Statul e un proprietar lamentabil de baze sportive. Statul român, în general, e un proprietar lamentabil. Din lipsă de bani, din lipsă de interes sau din cauza altor interese, stadioanele au rămas în grija cui se nimereşte. Faptul că mai bine de zece ani, Ministerul Transporturilor a încasat de la FC Rapid o chirie de 750 de euro lunar pentru stadion arată în ce direcţie a fost convenabil aranjamentul.

Chiria a crescut între timp, dar, prin 2008, un preşedinte rapidist explica de ce trebuia să rămînă la 750 de euro. Pentru că „stadionul nu e civilizat”. Steaua plăteşte 20.000 de euro lunar pentru Ghencea, Dinamo – 3.000 de euro lunar pentru Ştefan cel Mare. Ambele stadioane se prăbuşesc încet. A devenit mai rentabil să închiriezi, la preţ netransparent, un inel pe Arena Naţională, „un stadion civilizat”, decît să joci pe teren propriu. În alte ţări, Arena Naţională ar fi fost deja dată spre gestiune unei firme. Dar administraţia locală amînă procedura. Şi aşa a ajuns gazonul de basm ofilit mai aglomerat ca Gara de Nord.

Şi aşa a ajuns un stadion vechi de mai puţin de doi ani mai preţuit decît „Potcoava” de 74 de ani, decît „Groapa” de 61 de ani, decît Ghencea de 40 de ani. Atît de grijulii cu spectatorul, şefii de cluburi l-au uitat pe suporter.

Suporterul pentru care stadionul nu e doar un loc civilizat unde să vezi meciul.

Neglijenţa statului faţă de bazele sportive reprezintă marea scuză după care se ascunde neglijenţa patronilor faţă de stadioanele-emblemă. Statul le pune beţe-n roate pionierilor civilizatori ai stadioanelor. Dar statul ăsta, aşa pricinos şi greoi, are motivele lui de neîncredere. În scurta, dar prolifica lor activitate de business, şefii de cluburi au demonstrat că ştiu să ceară facilităţi. Dar n-au oferit proiecte serioase decît la microfon. Toţi vorbesc de concesionări pe 29 de ani, pe 49 de ani, pe o sută de ani etc, dar de făcut, fac „tunuri”, de predilecţie cu statul. Se concentrează pe sursele de profit imediat. O investiţie într-un stadion se amortizează în mai mulţi ani decît sînt ei obişnuiţi să-şi gîndească afacerile. Investiţia în Arena Naţională, de exemplu, se va amortiza în 25 de ani, a aproximat optimistul primar Oprescu.

Nu e obligatoriu ca finanţatorii echipelor de fotbal să se ocupe şi de construcţia arenelor. Nu e obligatoriu şi nici normal. Dar nu e firesc nici să se plîngă că „statul nu le face, statul nu le dă”. Undeva, între încremenirea ministerelor şi pretenţiile patronilor există o cale de mijloc. Nimeni nu pare pasionat de ea.

Pentru bătrîna Ghencea, pentru bătrînelul Dinamo, pentru venerabilul Giuleşti există fie calea ruinei, a Progresului, adică, fie drumul pavat cu bune intenţii spre mall, în genul „circurilor foamei”.  Pot ajunge fie monumente ale nepăsării, fie monumente ale cinismului. În orice caz, monumente. Nici măcar locatarii lor gălăgioşi şi temporari nu pot să le nege acest titlu inutil de nobleţe.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

firescu cristian (21 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 10:32

PRIMUL TAU ARTICOL COERENT,FELICITARI NEPOATA DE EVREU,AZI ITI MERITI BANII

Chris2 (55 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 14:41

Da, trist dar adevarat. Super articolul, multumim pt detalii. Ce ar mai fi de spus in aceasta tara. Banul corupe…

dan (1 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 16:12

Chiar imi pare rau ,insa cred ca ar trebui construite altele noi, deoarece vecinii nostri ucraineni ne-au demonstrat cum se construiesc stadioane ultra moderne.Domnul Mircea Sandu doreste ca peste 11 ani sa organizam un campionat european insa in stadiul acesta si dupa modul in care decurg lucrurile, nu vom putea organiza nici peste 50 de ani , dupa parerea mea.Trebuie investit cat mai mult in stadioane ,chiar daca acestea nu sunt prioritatea nr.1 a statului roman.Pot fi construite stadioane ieftine si bune(ca exemplu, arena lui Juventus care a costat undeva la 80 de milioane de euro),nu ca arena nationala care,desi este superba pe interior,arata foarte subru pe exterior si a costat 240 de milioane de euro.Nu ar mai trebui sa fie sub patronatul diferitelor ministere ci sub gestionarea unor firme sau direct a clubului deoarece oamenii din ministere sunt foarte corupti iar banii acestia se duc pe apa sambetei

stefan (3 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 16:14

E prima data cand faci un articol bun !

albusibiu (8 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 16:38

„Patronii” = Bucuresti. Dar cei de la Cluj, ce-or fi? Stadion propriu, teren de antrenament cu nocturna si facilitati, + inca vreo cateva terenuri excelente, prin oras, pentru grupele de juniori. Aia nu fac parte din „lumea cunoscuta”?

Sorin (2 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 16:49

mdaaa stadioanele de care amintesti tu mai sus si-au depasit cu mult durata de viatza. Pe langa asta costurile modernizari se aproprie de costurile unei contructii noi. Dar asta e gandirea romanesca sa faca cine are bani nu cine e responsabil cu arenele respective. Ia sa iti dau un exemplu, tu stai in chirie intr-un apartament si nu esti multumita de conditii. Te apuci sa modernizezi apartamentul?

Cristi (6 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 17:43

@ nr.1 : E necivilizat sa scrii cu Caps.

dani (88 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 18:15

Din pacate stadioanele sint tot mai pustii pt ca spectatorii nu au ce vedea! Fotbal sarac, jucatori lipsiti de valoare, arbitraje murdare. Fotbalul juvenil este complet neglijat, nu produce nici o valoare. Si atunci o legitima intrebare… de ce sa investeasca cineva intr-un fotbal murdar si mafiot?

groparu (17 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 18:40

Ar mai fi de punctat citeva aspecte. Stadioanele aste batrine si „urite” sint rivnite pentru un motiv sau altul de multi precupeti. Ex. Dinamo al caror terenuri inseamna mormane de bani produse nu din fotbal ci din ghisefturi imobiliare. In asteptare stau conducerea clubului, fostii generali, Negoita, intermediari, afaceristi verosi gen Kostanda, chiar si Badea care nu a renuntat definitiv la ideea ca va pune laba pe ceva teren. Statul nu intervine deorece sint interesati si reprezentanti ai sai. Se poate concesiona foarte bine chiar si pe 100 de ani cu citeva conditii; cine are concesiune se obliga prin contract ca intr-un termen scurt sa refaca stadionul si sa-l aduca la standarde moderne. La concesionare sa participe doar cei care au treaba cu fotbalul si care trebuie sa verse o suam de bani tip depozit pe care o va pierde in caz ca intirzie lucrarile de constructie-reconstructie .Tot odata va pierde si concesiunea. Simplu ca buna ziua si valabil si pentru Ghencea, Giulesti sau oriund in tara asta. Chestia cu vinzare pe 1euro nu isi are sensul deoarece stadioanele astea vechi sint inca ale noastre, ale poporului roman. Armata, politia si CFR-ul sint doar niste structuri guvernamentale care nu au de ce sa mai beneficieze de drepturile de dinainte de 89.Daca Negoita , Becali sau Copos au bani, sa reconstruiasca stadioanele. Daca nu, sa lase pe altii.

adi (27 comentarii)  •  10 aprilie 2013, 21:10

Un articol bun ,cum de altfel ne-a obisnuit Maria.O singura remarca,din cate am tot citit prin ziare si am auzit pe la televiziuni,Gigi Becali a construit in ultimii 10 ani vreo 3 -4 stadioane la vreoo 55000 locuri ,Borcea a construit unul de 50000 iar Copos unul de 35000.Unde le-au construit ,cum le folosesc ,numai ei stiu.Cert este ca Jiji a inceput constructia unei arene pe Muntele Athos,sau ascunzatoare..

Alex One (132 comentarii)  •  11 aprilie 2013, 9:20

Sefii de cluburi au stiut sa ceara facilitati dar n-au oferit proiecte serioase decat la microfon ? Chiar asa sa fie ? Becali a investit in Ghencea milioane de euro( nocturna scoasa de sub sechestrul care fusese pusa prin grija generalilor MAPN,tabela electronica, parcare,baza de recuperare,spatii de cazare, cabinet medical,tribuna oficiala, facilitati pe care trebuia sa le acorde proprietarul) si plateste chirie de sapte ori mai mare decat Dinamo unde nimeni n-a investit nimic, desi ar fi avut dreptul sa foloseasca baza ani de zile gratuit platind doar utilitatile. Potrivit Codului Civil chiriasul care investeste in lucrari de imbunatatire a proprietatii are dreptul la compensare cu plata chiriei pana la concurenta sumei investite. Asa ca nu-i baga pe toti chiriasii in aceiasi oala si nu-i confunda cu proprietarii. Ceea ce nu sti sau mai degraba te faci ca nu sti este ca niste personaje importante au pus de mult ochii pe aceste baze sportive pe care vor sa le desfiinteze,metoda lasarii in paragina, alaturi de cea a incendierii, fiind deja clasica, pentru a edifica Mall-uri, spatii de locuit,birouri,etc. La Dinamo intentiile clocite de ani buni au fost deja facute publice iar daca mergi in Ghencea pe partea dinspre Antiaeriana o sa te lamuresti cum va arata in viitor zona stadionului.

kikirikimiki (2 comentarii)  •  11 aprilie 2013, 11:36

@sorin: Stadionul Cotroceni a fost inaugurat in ’95, nu poti spune ca si-a depasit durata de viata!

George 27 (17 comentarii)  •  11 aprilie 2013, 11:40

Primul comentariu la articolul de azi dezvăluie un lucru care mă face să înţeleg subtilitşţile, rafinamentul gândirii tale. Felicitări !

pedrogar (1 comentarii)  •  11 aprilie 2013, 12:21

Domnilor si doamnelor ziaristi, stiu ca nu are legatura cu sportul dar e o problema care ma macina de multa vreme. De ce mai scrieti dupa peste doua decenii dupa ce s-a facut schimbarea cu „î” in loc de „â” cand nu trebuie si „sînt” in loc de „sunt”. E doar o curiozitate, cred ca nu numai a mea. Poate va osteniti sa imi raspundeti. Va multumesc.

bolo (1 comentarii)  •  12 aprilie 2013, 9:50

clubul sportiv al armatei este condus foarte prost!! ia sa fi fost un ion alexandrescu, sa vezi cum arata ghencea, sa vezi ce echipe de club aveau la toate cele: fotbal, rugby, handbal, volei, basket, si ce mai vreti voi!!! management prost, club naruit!! cei care conduz astazi echipe in rrominika, sunt fostii utecisti, care sunt mai slabi decat membrii pcr, fiindca nu stiu decat teorie, nu si practica!

kriticon (317 comentarii)  •  14 aprilie 2013, 16:59

Parafrazind titlul,Trsitul circ al fotbalului romanesc.

Nicolae (3 comentarii)  •  24 iunie 2013, 8:05

Pt populatia din Romanica sunt superbe,sunt fantastice,cand ii vezi cum scuipa,injura,si fluiera mai tare ca orice sirena iti dai seama ca nu se merita altceva.
Toti conducatorii de cluburi,sau marea lor majoritate se plang ca nu-i lasa sistemul sa investeasca,adica sa mai fure.La asa conducatori,asa fotbalisti,asa spectatori,lipsa totala de educatie.
Am vazut la meciurile de copii cum injurau arbitrii,care ei saracii erau incepatori,de parca acei copii nu aveau la randul lor parinti.Ce sa le ceri unor inculti,parinti cu diplome cumparate.

Comentează