Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nici o federaţie fără educaţie!

După „Mai mult sport în şcoli”, s-a lansat programul „Mai multe şcoli la alegerile din federaţii”

Problema de handbal aplicat pe care au avut-o de rezolvat elevii din Vîlcea, la „simularea” examenului de capacitate, reprezintă varianta „soft” a programului „Mai […]

vineri, 5 aprilie 2013, 8:33

După „Mai mult sport în şcoli”, s-a lansat programul „Mai multe şcoli la alegerile din federaţii”

Problema de handbal aplicat pe care au avut-o de rezolvat elevii din Vîlcea, la „simularea” examenului de capacitate, reprezintă varianta „soft” a programului „Mai mult sport în şcoli”. În această variantă „soft”, de mişto  subliminal, programul se poate numi foarte bine şi „Mai multe şcoli în sport”. Există şi varianta „hard”, „Mai mulţi directori de şcoli în federaţii”. O exemplifică manevrele prin care Ministerul Educaţiei se implică în alegerile de la Federaţia de Atletism.

Directorii liceelor cu program sportiv au fost convocaţi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, înaintea zilei „Z” de la FRA. Printr-o adresă, directorii unităţilor şcolare cu profit sportiv sînt obligaţi să participe la Adunările Generale din federaţiile sportive. Voturile lor pot decide, de pildă, în favoarea lui Ion Sandu sau a Gabrielei Szabo, în cursa pentru şefia FRA.

Directorii au o alegere destul de simplă de făcut. Fosta mare atletă deţine în prezent funcţia de consilier al Ministrului Sportului, Nicolae Bănicioiu, contemporan de cabinet cu Remus Pricopie. Candidaţii pot să propună măsuri ridicole sau bine gîndite, pot să facă promisiuni decente sau nefondate. Nu contează. Ambalajul democratic rămîne ambalaj. Joc de scenă. Jocurile adevărate se fac în altă parte. Miza n-o reprezintă un buget de 1 milion de euro, cît este cel al FRA, pe 2013. Miza se află în altă parte şi nu-i include neapărat pe elevi sau pe sportivi.

„Federaţiile trebuie să înveţe să facă proiecte, pentru că este posibil ca din  2014 să fie deschisă o linie şi pentru sport din fondurile europene!”, i-a sfătuit ministrul Bănicioiu pe şefii de federaţii, la împărţirea bugetului pe anul în curs. Cine n-a înţeles mesajul să ceară instrucţiuni despre cum se fac proiecte de la Federaţia de Patinaj sau de la COSR.

Este evident că „Mai mult sport în şcoli” nu are acum să se dezvolte ca măsură singulară. E o cauză bună care riscă să fie redusă la pură demagogie, din cauza unui sistem disfuncţional. Fără o reformă de ansamblu, o oră de sport în plus nu are cum să mute din loc colosul de cîrpeli numit, generic şi absolut metaforic, educaţie. În loc să ofere această viziune, Remus Pricopie şi echipa lui se mobilizează pentru alegerile de la federaţiile sportive. Foarte bine că există colaborare între ministere, foarte rău că se exprimă în cel mai nefericit mod, printr-un caragialesc tras de sfori.

Din 1996, Remus Pricopie a ocupat diverse funcţii în Ministerul Educaţiei. Cunoaşte sistemul destul de bine. Ştie ce şi cum ar trebui făcut. Crede că „reformă” e un cuvînt „compromis ca termen”. „De fapt, ce înseamnă reformă? Înseamnă să adaptezi ceva la noul context”, a spus oficialul, într-un interviu. După atîţia ani în Minister, ştie probabil şi cum să adaptezi un blocaj la un impas.  Sau un nonsens la o confuzie. Sau o ineficienţă la o incompetenţă.

Sportul e la pămînt, dar contextul nu e nou. Bani tot mai puţini, management pe măsură. Învăţămîntul e la pămînt, dar contextul nu e nou. E vechi de mai bine de 23 de ani. De la camerele video în sala de BAC, reforma n-a clintit nici un pas.

Aşteptăm cu interes subiectele de la BAC-ul olimpicilor. Oare le pică o caracterizare la alegere între Maitreyi şi Elisabeta Lipă? Aşa, în virtutea colaborării între ministere.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

stelist (1 comentarii)  •  5 aprilie 2013, 12:48

Piturca sustine ca nu trebuie sa ne gandim ca putem bate Olanda? Probabil ca nu suntem in stare, dar un asemenea antrenor nu are ce cauta la Nationala! La fel, Rat, capitan de echipa, care sustine acelasi lucru! Apropo, Steaua lui Reghe a batut o echipa ce valoreaza 386 milioane Euro! Steaua a scos 3 puncte cu Chelsea si un golaveraj onorabil de 2:3. Cat valoreaza Olanda? Cat a scos „nea Piti”? 0 puncte, golaveraj 1:8! Nu mai vorbiti ca nu avem campionat, ca nu avem antrenori, ca nu avem fotbalisti. Avem de toate, mai mult sau mai putin. Nu avem o conducere ca lumea la FRF si nu avem un selectioner la Nationala!

Ramon (125 comentarii)  •  5 aprilie 2013, 19:13

Scoala, ca si economia, a fost dezvoltata la noi prin directiva de sus. Nimanui nu i-a pasat de elevi, de studenti, de nevoia angajatilor. Unde a ajuns azi scoala, dupa 23 ani de nepasare ? Un liceu in care mai mult de 50 % elevi nu sunt interesati de certificatul de 12 clase. Stiti de ce ? Pentru ca daca nu vor facultati, nici de hartie igienica nu mai foloseste acea diploma. Adica poate bacalaureatul sa ceara patronului mai mult de salariul minim ? Nop! Cei care iau bacul ajung la facultate. Ei bine, doar cateva mai sunt utile: medicina, drept numai pentru cei eminenti, calculatoare. La ce le foloseste celorlalti diplomele (12+5 ani de scoala) ? Doar ca certificat de inteligenta. Odata ce gasesc bunavointa de a fi angajati, ei trebuie sa invete de la 0 ce au efectiv de facut (inclusiv sa dea spaga, pardon asta o invata in faculta).
Ponta s-a dat preocupat de sportul in scoli. Nu strica sa vedem cate mingi mai sunt in scoala, ca de paralele, inot hochei nu poate fi vorba. N-ar strica sa avem si sah in programul de sport, nu-i asa, Maria ? Asta este sport ? Sau in Romania nu avem voie sa gandim altfel decat la A3 ?
La sport situatia este urmatoarea: fetele la o anumita varsta se cam codesc sa-si arate nurii si nu mai dau pe la ore. Cum rezolvi asta ? La ambele sexe sunt comozi, dar si sportivi. Ce faci cu comozii ? Ii obligi sa faca sport ? Este educativ sa vezi cum elevii râd de cei cativa neindemanatici ? Si mai sunt cei care vor sa faca un sport, sa zic fotbal, dar profu vrea handbal, baschet, alergari. Si iata-l pe saracul elev terorizat cu aceste sporturi, care se lipesc de el ca apa de tabla. Deci ce vrei sa faci la sportul scolar, s amai terorizezi elevul cu o disciplina, dupa ce-l obligi sa faca integrale desi el are talent la desen, sau sa invete de bacterii cand el poate ajunge electronist sau softist ? Elevilor ar trebui sa li se faca in primul rand educatie, multi n-o au la 7 ani si nici la 19 (daca termina liceul). Apoi trebuie sa li se dezvolte aptitudinile, sa li se sesizeze preferintele.
Si daca tot spuneam de economie, sectorul privat se restructureaza de la sine. Ramane sectorul de stat unde sa-i bati si primarii tot nu se uita decat cu c..rul la alegatori, adica fac tot ce vor primarii, pentru firmele care i-au sustinut. Este celalalt aspect al dispretului stapanilor tarii fata de locuitori, nu de ieri ci de vreo 70 de ani.

Comentează