Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

În timp ce ne uitam la Olanda-România…

Măşti de oxigen, faulturi dure, surprize, aplauze: spectacolul continuă, cu sau fără „tricolorii” lui Piţurcă

În timp ce ne uitam la Olanda – România, unii îşi scuipau sufletul pe un stadion din Anzii Cordilieri. Imaginea lui Di Maria purtînd mască […]

joi, 28 martie 2013, 11:08

Măşti de oxigen, faulturi dure, surprize, aplauze: spectacolul continuă, cu sau fără „tricolorii” lui Piţurcă

În timp ce ne uitam la Olanda – România, unii îşi scuipau sufletul pe un stadion din Anzii Cordilieri. Imaginea lui Di Maria purtînd mască de oxigen a devenit mai proeminentă decît meciul în sine, Bolivia – Argentina, scor 1-1, la 3.650 de metri deasupra nivelului mării. „S-a zbătut să respire!”, a titrat alarmat „The Sun”. „Marca” a explicat că jucătorii argentinieni au avut nevoie, din cînd în cînd, de cîte o priză de aer, pentru a rămîne în picioare pe parcursul jocului. Există şi o imagine cu Messi, ştergîndu-se de vomă cu marginea tricoului. Ambele fotografii, cu Di Maria şi cu Messi, intră la rubrica „vedete de zeci de milioane de euro jucînd sub culorile naţionale”.

În timp ce ne uitam la meciul de la Amsterdam, Anglia se chinuia cu Muntenegru, la Podgorica, oraşul care, nu de mult, trăia din trafic cu arme, ţigări şi benzină. Un 1-1, cu Wayne Rooney şi Steven Gerrard pe teren. Vedete de zeci de milioane de euro. Dincolo, o echipă, Vucinici, Jovetici şi un atacant de 31 de ani, cotă de 1,7 milioane de euro, legitimat în Coreea de Sud, Dejan Damjanovici. Un salvator „expirat”. De la el a venit golul egalizator, în minutul 77. Roy Hodgson şi jucătorii lui au vorbit, la sfîrşit, despre dezamăgire, despre egalul meritat de gazde, despre fragilitatea lui 1-0. „Acum trebuie să fim perfecţi!”, a spus Gerrard. Anglia va întîlni Moldova, pe Wembley.

În aceeaşi grupă şi în aceeaşi seară, la Odessa, mijlocaşul Taras Stepanenko inventa „lovitura ucraineană”, cu piciorul în tîmpla adversarului. Şi aşa a apărut o altă imagine care a şocat şi a făcut carieră în paginile de sport.

Stepanenko a luat „roşu” direct, cel lovit, moldoveanul Vitalie Bordian, a continuat jocul. S-a terminat cu o victorie ucraineană, cu 2-1.

În timp ce ne uitam la meciul de la Amsterdam, la Paris se juca meciul serii: Franţa – Spania, scor 0-1. L-au privit la televizor 10,3 milioane de francezi, audienţă-record, şi 10,5 milioane de spanioli. În total, o populaţie telespectatoare cam cît populaţia României. Tribunele pariziene l-au aplaudat pe Iniesta, „au căzut pradă magiei lui”, s-a fălit „Marca”. Aceleaşi tribune pariziene l-au fluierat pe Benzema, la schimbare. De acum, Benzema trebuie să fie perfect.

În timp ce ne uitam la meciul de la Amsterdam, riscam să pierdem rostul şi amintirea rostului: spectacolul, calitatea, calitatea umană. De asta ne uităm la fotbal. E un joc al oamenilor cu limitele lor. Nu e despre o gaşcă sau alta, despre scuze, lamentări, critici, la care toţi sîntem buni, unii – chiar excelenţi. Mai ales după un Olanda-România.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

CLA (94 comentarii)  •  28 martie 2013, 12:44

SA INTELEG CA IL APERI PE PITURCA ? EU NU AM INTELES NIMIC ALTCEVA…SAU AI FOST IRONICA.
SPUNE-MI CA AI FOST IRONICA.

CLA (94 comentarii)  •  28 martie 2013, 12:46

SAU ESTI RESEMNATA…

mirror (4 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:49

Da,în timp ce noi ne uitam la echipa care ar fi trebuit să reprezinte România,alții ne arătau cum e cu determinarea,concentrarea și jocul de fotbal făcut cu inima.Apropos,când Valdes e printre cei mai buni jucători ai dublei campioane Europene și campioana mondială en-titre,nu trebuie să tragem concluzia că Spania s-a apărat ci că ambele echipe la Paris au dat totul…unde suntem noi?!?

mannecken (20 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:50

rar gasesc un articol care sa-mi placa în acest ziar.
cel de fata îl gasesc excelent.
ultima propozitie mi-ar fi placut sa nu o scrieti.articolul spune totul.

Mihai Brezeanu (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 14:58

Tristetea acestor ani vine din constatarea, ce se impune tot mai pregnant, ca fotbalul prestat in jocurile inter-tari in preliminarii, chiar si cele dintre mari puteri, are adesea o calitate mediocra, sub cea din, de exemplu, grupele Europa League. Nici la turneele finale nu e net mai bun, dar acolo totul se intampla repede si spectacolul e nascut si de miza, ori de suporteri. Peste 20 de ani, mi-e teama ca echipele nationale nu vor mai insemna nimic.

Gheorghe (1 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:09

Foarte frumos! Felicitari! Sper sa invete si domnul cocoGeambi ceva de aici.

Toate cele bune!

m68 (21 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:46

Felicitari MARIA.hai ROMANIA, hai STEAUA.

eulmeu (3 comentarii)  •  28 martie 2013, 15:58

eu nu am inteles despre ce e vorba… help!

bobbytza43 (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 16:14

dap…cu siguranta,in timp ce echipa noastra se zbatea in neputinta,altii jucau fotbal si incantau privirile spectatorilor si telespectatorilor.la alte echipe de genul Spania,Argentina,Bolivia,Muntenegru,si chiar la echipe mai slab cotate ca Moldova,Kazahstan,etc.,jucatorii au avut determinare,au dat totul pe teren…aratati-mi si mie un selectioner care isi intreaba jucatorul pe ce post vrea sa joace (in afara de Piturca,bineanteles)…el e genul de om care se uita de paiul din ochii altora si nu vede ditamai „barna” din ochii lui…cum putea sa dea vina pe jucatorii stelisti cum ca ar fi fost prea obositi?la cele 6-10 zile de dinaintea meciurilor putea sa-si dea seama de treaba asta,nu?aici se vede cat de bine isi cunoaste jucatorii..el e omul „intereselor financiare”…in cot il doare de Nationala…parerea mea…

horia (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 17:24

este foarte mult adevar in ce spui.frumos articol.felicitari.

kriticon (317 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:15

@eulmeu,
Degeaba strigi help,nu poti fi ajutat.
@CLA,
de ce mai citesti?Sau ti-a citit cineva?
Articol superb!Noi,romanii,la fotbal ca si la comentarii,altfel decit restul lumii.

kriticon (317 comentarii)  •  28 martie 2013, 18:24

Tocmai ce citesc,in bara de jos a unei televiziuni ca mitica dragomir spune:”Piturca ar trebui sa-si ceara scuze.”Nu e culmea nesimtirii?Militianul asta are un tupeu vecin cu nebunia.Apare mereu si ne spune ca nu mai avem fotbal,de parca el ar fi seful ligii de table.Daca Romania ar fi un stat de drept cu adevarat,sandu si dragomir ar trebui acuzati de subminare ,pe linga trafic de influenta,coruptie,evaziune s.a.,s.a.In loc de asta dragomir vine si ne spune ca nu mai avem fotbal.Ba mai vine,in momente in care unii evazionisti au unele probleme(cica)cu legea si ne spuna ca pacat ca suntem nedrepti cu oameni ca becali sau copos,care „au bagat bani,sunt oameni buni”.Ce poate fi mai penibil?

mogadishu69 (2 comentarii)  •  28 martie 2013, 19:02

Eu cred ca si la Olanda-Romania aveai ce sa vezi.Daca vrei sa vezi o echipa solida,omogena, bine structurata pe toate posturile,serioasa,atunci te uitai la echipa in alb.Daca in schimb vroiai sa vezi echipa in rosu,atunci trebuia sa fi foarte atent,deoarece cel mai bine sa vazut la intonarea Imnului….si atat.In teren cei in alb jucau fotbal.Vroiau si cei in rosu.Dar nu puteau.De ce?.In primul rand se joaca doar cu o minge,iar ei nu ajungeau la ea.Nu ,nu jucau la 3600m ca Argentinieni,dar parca si pe ”AmsterdamArena”aerul era mai rarefiat pentru cei in rosu,si cred ca stiu de ce.Si aici era o diferenta, dar nu de altitudine,ci de atitudine.Cei in alb nu se mai puteau opri,din dat goluri.Dar nici cei in rosu,din primit.Ca cei in rosu erau baieti buni,primeau tot ce le dadeau cei in alb.Chestie de strategie!!!.As mai putea continua dar cred ca ati inteles.Doar privirea unuia in rosu de pe banca, parea ca nu intelege ce se intampla.Dar nu dezarmati.In toamna o sa aveti la ce va uita.Iar la anul la mondiale cei in rosu au sansa sa castige campionatul mondial.P.S.Cred ca ati inteles,era vorba de Spania.

@cla (18 comentarii)  •  28 martie 2013, 21:36

Sunt stupefiat. Hai sa vedem, eu cred ca Maria apara fotbalul. Ceea ce este clar in contradictie cu Piturca. Ergo, nu l apara pe Piturca. Ne para pe noi de Piturca.#Asa am inteles eu.

Ramon (125 comentarii)  •  29 martie 2013, 8:24

@ kriticon
daca Mitica iti spune ca nu mai avem fotbal, iar Sandu ii face contract lui Piti pana in 2015 ar trebui sa il intelegi pe Mitica. Intr-un stat democratic, acestia doi nu vor fi niciodata condamnati pentru subminarea fotbalului pentru ca nu ei pot tine 100 de echipe de juniori din care sa rezulte 3 jucatori de nationala. Fotbalul nostru trece printr-o perioada neagra. Se intampla la fel in Ungaria (dupa 1986, ei fiind vicecampioni mondiali in 1938, 1954, cand noi ne jucam si spuneam ca avem fotbal), la fel perioade nefaste au si austriecii sau belgienii. Nu exista acei geniali care sa redreseze fotbalul nostru, pentru ca sportul este peste tot sustinut de economie, ori asta este in degringolada la noi. Atunci cand te vei intreba (nu-ti doresc raul!) ce vei avea maine de dat sotiei si copiilor, nu-ti va conveni ca un jucator sa ia 50.000 E si sa stii ca acestia vin ori din TVA ul pe care-l platesti, ori din munca pe salariu de 200 E sau somaj de 100. De aceea putine orase mai au azi bani sa tina echipe si, deci, aria de selectie si formare este tot mai mica. Si mai putini oameni pot citi azi despre cum a jucat HCM Constanta sau SC Miercurea Ciuc si, deci, omul nu se va mai duce la meci, nu va plati bilet, clubul nu va incasa bani, nu va avea cu ce creste jucatori, nu va apare un Becali in M Ciuc sa asigure crose si puc copiilor, etc.
Nu Becali sau Copo au stricat fotbalul, ci presa in goana dupa senzational si cei care ii injura. Jiji, Copo si Borcea au adus bani in fotbal, daca au facut evaziune e problema statului, s-a intamplat si pe la altii, dar la noi sportul a fost intotdeauna la limita legii (vezi ghetele de aur din 1975-89, de ex). Presa a cultivat aceasta obligatie falsa a patronilor care trebuie sa aduca bani. Fals! Intr-o lume normala exista manageri care strang acesti bani (TV, reclame, sponsorizari). Sportul este sustinut peste tot in lume, dar nu stiu in cate tari faradelegea este trambitata zilnic, pentru ca aduce rating.

POPOS (19 comentarii)  •  29 martie 2013, 8:56

e vorba cum sa compari caracterul unui iniesta cu al lui torja ?

Rradu (9 comentarii)  •  29 martie 2013, 9:52

Frumos articolul. Cert este ca ai scos in evidenta un lucru cat se poate de logic: aceasta echipa a nationalei nu isi merita suporterii. Cam in aceeasi situatie se afla si campionatul din Romania, bineinteles cu ”exceptia” sTELEI care a reusit o figura destul de frumoasa in acest an.
Numai bine si continua sa scrii.

sorin (43 comentarii)  •  29 martie 2013, 10:53

Maria , asta-i unul bun ! Felicitari !

puppinkeresku (5 comentarii)  •  29 martie 2013, 12:10

Daca Federatia de Fotbal nu este schimbata si nu se vine cu ceva nou, avem sanse tot timpul sa ne plangem !
PUNKT !?

ADi (1 comentarii)  •  29 martie 2013, 12:18

“Treningul” si costumul

Sa incepem cu inceputul: eu fac parte din acea categorie de persoane care cred ca intr-o competitie (nu numai sportiva) orice detaliu, dar absolut orice detaliu – chiar colateral jocului propriu zis, conteaza. Pentru ca toate detaliile construiesc impreuna un puzzle cu o imagine de ansamblu a personajului principal. In orice fel de competitie conteaza cat de bine esti pregatit. Dar sa fie clar!, conteaza enorm sa afisezi imaginea castigatorului, sa arati ca nici un tsunami nu te clatina din drumul tau spre victorie. Si cand vine vorba despre confruntari intre echipe, conteaza atat imaginea si atitudinea jucatorilor, dar mai ales imaginea si atitudinea antrenorilor, generalii strategi din spatele liniilor.
Da, in fotbal, probabil exemplul cel mai bun este Mourinho – personaj care foloseste absolut orice detaliu legat de o confruntare in avantajul lui. Nu-mi place tipul, dar stiu sa-i recunosc calitatile.
Hai sa studiem putin cateva detalii din meciul Romania – Olanda:
– La intrarea pe teren si la inceputul meciului, si la pauza, jucatorii si tot staff-ul nostru si-au facut intrarea triumfal cu clasicul cap plecat (pe care sabia nu-l taie de 2 milenii, lectie esentiala) si privirea in pamant, pasi lenti de parca erau niste miei dusi la taiere. Olanda? Toata lumea sprintena, zambitoare.
– Pe la inceputul reprizei secunde, unul dintre fundasii nostri laterali (n-are rost sa-i dau numele), ii explica mijlocasului de pe aceeasi banda cu gesturi largi cum ar trebui sa se miste acolo in fata intre fundasii adversi. Ce arata imaginea asta? Lipsa de pregatire si improvizatie de moment. Si ce s-a intamplat in repriza a2a? Majoritatea actiunilor s-au desfasurat pe partea respectiva de unde s-au si marcat 2 goluri.
– Antrenorii: Piturca cu acelasi “trening” ca la antrenament. Hiddink, 4 ace, nu in treining ca la antrenament
Ce spune costumul adversarilor? “I’m a professional! I’m here to win this!”. Ce le spune potocalelor subordonate? “I am the man! Trust me, and we will win this, I know what I’m doing! I dressed up, don’t screw up my day!”
Ce le spune treiningul adversarilor? “Dude, who are you? Where’s their coach?!” Ce le spune tricolorilor? “Haideti baa, pai ce facem aici? Voi stiti ce tre’sa faceti ca am repetat la miuta de ieri!”
In orice confruntare imaginea si ascendentul psihologic conteaza. Mai ales pentru cei pe care-i conduci, dar si pentru adversarii care te vad. Bine, astea sunt fineturi care n-au cum sa patrunda in mintea complicata de fotbal si scheme tactice a lui Piti. Noroc ca antrenorii mai tineri (si poate nu intamplator, si cu rezultate), gen Lucescu Jr, Olaroiu si mai noul Reghecampf pare ca au si simtul acesta al detaliilor.

Nykolas (1 comentarii)  •  29 martie 2013, 18:30

AVETI IN FATA ADEVARUL.
Piturca a recunoscut prin aceste cuvinte planul:
„Federaţia ar trebui să mă plătească 20 de ani pentru calificările obţinute”
Un om fara scrupule, considera ca nu a INCASAT suficient pentru ce a facut pentru nationala Romaniei si care are complicitatea celui ce conduce FRF cu care si imparte ce va scoate din acest business pe spatele romanilor.
Omul spune clar ca e nemultumit cu cat a furat pana acum si ar dori sa FURE cat pentru 20 ani.
DECI a gandit un contract cu Sandu si acum se apropie POTUL cel mare.
Cum sa incaseszi o suma mare fara sa faci nimic, NIMIC mai simplu un CONTRACT BINE GANDIT.
Nu fixezi NICI UN OBECTIV, ai dai un salar urias si…
..si are o clauza in care daca este dat afara, omul incaseaza o suma URIASA (de ordinul milioanelor cat sa ajunga si pentru Sandu).
Si cum sa al dai AFARA daca ar CASTIGA nationala toate meciurile????
Deci nationala trebuie sa piarda ca sa ia Piturca LOZUL cel mare.
Si cand sa-l dam afara? Daca nu acum dupa 1-8 cu Olanda o sa mai asteptam niste rezultate si mai umilitoare cu Estonia si Andora sau de ce nu chiar cu Ungaria si Turcia.
Si cum face Piturca asta? Are complicitatea jucatorilor?(ca doar nu joaca el) Simplu formezi o echipa din toti obositii si impiedicatii, si…..????
Si rezultatul se vede!
Nici un milion de judecatori nu au ce sa ai faca lui Piturca, atat timp cat nu ai stabilit un obiectiv, nu gresesti cu nimic indiferent cu ce scor termini o partida.
Drept urmare avem de ales intre continua umilinta a Nationalei Romaniei sau indeplinirea visului lui Piturca.

Ramon (125 comentarii)  •  30 martie 2013, 14:21

@ Nykolas
ce variante avea M Sandu ? M Lucesc castiga foarte bine si nu vine sa fie injurat de toti looserii d ela noi. Fi-su a aratat ca nu poate face minuni. Iordanescu s-a cam retras. Olaroiu e plecat si el pe bani multi. Un antrenor mare, european, nu-l aduci cu banii lui Piti. Pentru cei 4 mln angajati, salariul lui Piti este imens, pentru Mourinho este un mizilic. Cand i s-a fixat obiectiv 2016 s-a mers pe ideea ca nu ai ce face cu fotbalistii astia. Apoi, Piti are prima daca se califica. Ne asteptam ac Turcia sa fie mult mai buna decat este, dar vezi ca si acolo rezultatele sunt dezamagitoare si cu 3 pct cu Turcia si 1 cu Ungaria avem sanse, in conditiile in care nu dam chix la toamna. Sigur, nu prea avem ce cauta la mondiale dupa rezultatele din Olanda, dar cati ar fi pariat pe bulgari in 1994, cand au ajuns pe locul 4 ? Cati ar fi mizat ca vom bate Argentina in 1994, dupa acel 2-5 la Kosice cu Cehoslovacia ?

Pentru cei care nu au observat: Olanda a jucat doar cu 3 jucatori foarte frecvent la nationala, restul abia depaseau 5 sau 10 meciuri pentru Olanda. Asta arata diferenta imensa de valoare, sau un complex al lui Piti in fata lor: ultimele 3 meciuri cu ei, pierdute. Totusi, in 43 de ani de intalniri Rom-Ola s-a castigat una singura, cu Piti antrenor. Atunci cand ei ”au avut antrenor” ne-au surclasat.

Iulian (7 comentarii)  •  31 martie 2013, 1:37

@Ramos, @Nykolas
Pana in 2016 nu de selectionerul nationalei depinde aparitia unor jucatori mai buni decat astia care-s acum, deci obiectivul trasat de FRF selectionerului e absurd. Reconstructia echipei nationale pentru 2016 se vede prea putin in selectiile facute de Piturca si deloc in masurile luate de FRF.
Avem un antrenor care l-ar putea inlocui pe Piturca: Reghecampf.
Intrbare: prima de calificare pentru Piturca e mai mare decat despagubirea pentru demitere?

CLA (94 comentarii)  •  31 martie 2013, 20:35

Pentru Kriticon: Sunt unic,genetic vorbind. Iar tu nu esti decat un ins cu un mare complex de inferioritate.

Ramon (125 comentarii)  •  1 aprilie 2013, 11:41

@ Iulian: daca urmeaza un deceniu in care ne vom bate numai pe demiteri (USL care demite PDL sau eterna lupta de demitere a selectionerului nationalei – cam la fel a fost si pe vremea lui Iordanescu, a lui Razvan sau al doilea mandat Piti) nu cred ca ajungem la ceva serios. Reghe este in varful carierei, dar poate ar fi bine sa mai avem rabdare cu el. Un esec l-ar putea distruge dupa ce a avut (NUMAI) un an de ”succesuri”. Si de ce sa nu fie lasat la Steaua sa confirme ca nu a fost doar o intamplare de 6 luni ? Avem nevoie de performante in cupele europene pentru ca mizez ca la vara doar Steaua si, poate, Vaslui, vor avea sanse pentru grupe.
Exceptand (recentele) catastrofele cu Olanda, Romania nu sta prost in actualele preliminarii. Cand i s-a oferit contract cu obiectiv 2016 s-a mizat ca nu avem nicio sansa in aceasta grupa si uite ca avem! Doua victorii in septembrie este proba ca meritam sa jucam la mondiale, dupa ce vom inghite rusinea scorurilor cu Olanda. Foarte bine mentionezi cat ne costa sa-l demitem acum pe Piti. L-au mai demis odata, pe bani grei, merita sa-i mai platim acum un contract, numai pentru ca suntem frustrati de chixul cu Olanda ? Apoi contractele pentru Razvan sau Piti 2 au prevazut demiterea in cazul in care s-ar fi ratat practic calificarile, ceea ce nu este cazul acum. Orice vom scrie si se va intampla, cred ca 95 % Piti va incepe preliminariile 2016, indiferent daca ratam aceste calificari, asa ca ne aflam in treaba emitand tot felul de frustrari.

Comentează