Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Comerţ cu amănunte

Iarna asta nu s-a mai răsturnat căruţa cu sud-americani în Liga 1. O fi de bine, o fi de rău?

Tîrgul de iarnă din Liga 1 nu mai are verva de altădată. Nu se mai transferă în cantităţi industriale, nu […]

marți, 22 ianuarie 2013, 10:24

Iarna asta nu s-a mai răsturnat căruţa cu sud-americani în Liga 1. O fi de bine, o fi de rău?

Tîrgul de iarnă din Liga 1 nu mai are verva de altădată. Nu se mai transferă în cantităţi industriale, nu se mai vehiculează sume bombastice, dar acestea nu sînt semne rele. Sînt semne că în fotbalul nostru se practică o economie mai aşezată. Un capitalism mai puţin sălbatic decît în vremurile cînd Dinamo exporta fotbalişti pe bandă rulantă în spaţiul ex-sovietic sau în Asia. Mai bine mai tîrziu decît niciodată! După ce au vîndut tot ce se putea, şefii dinamovişti au decis, iată, în sfîrşit, să-i asculte pe suporteri şi să păstreze jucătorii. A plecat doar Cristi Pulhac, liber de contract, la Qabala, în Azerbaidjan.

Unde sînt „tunurile” de altădată? Greu de spus, de vreme ce acum finanţatorii nu mai turuie sume la TV. Se lucrează mai discret, tranzacţiile nu mai au sonoritatea de acum cîţiva ani. Rareori valoarea anunţată a unei tranzacţii trece de 200.000 de euro. În privinţa cîştigurilor, CFR Cluj stă, comod, în capul listei. Bastos a ajuns la Al-Nassr, pentru 3,5 milioane de euro, iar Sougou se pregăteşte să semneze cu Olympique Marseille, pentru 4 milioane de euro. Cealaltă echipă calificată în primăvara europeană, Steaua, l-a vîndut pe Dumitraş la Ceahlăul, pentru 100.000 de euro şi l-a luat pe Rîpă, de la Oţelul, pentru 100.000 de euro. Scor alb în contabilitate.

În privinţa numărului de achiziţii, Pandurii se află pe primul loc. Nu Steaua, nu Rapid, nu Dinamo, nu CFR. Urmează Gaz Metan Mediaş şi, n-aţi ghicit!, Turnu-Severin. Se ascute lupta de clasă între „fanioanele primăriilor
sau ale companiilor de stat şi cluburile private.

Marile manevre au lăsat locul micilor înţelegeri. Mişcările browniene de la Bistriţa la Pandurii sau de la Alba-Iulia la Vaslui nu ţin suporterii cu sufletul la gură. Dar nici nu-i îndeamnă să-şi facă mari iluzii. Pînă la urmă, transferurile mărunte sînt o formă mai onestă de relaţii cu publicul, decît să-i promiţi hegemonii şi cupe europene.

Motivele acestui mercato cenuşiu sînt puţine, dar serioase. În primul rînd, insolvenţa, despre care se vorbeşte tot mai aplicat în fotbalul nostru. În al doilea rînd, Dosarul Transferurilor şi verdictele din a doua instanţă, care au arătat că distanţa dintre paradisurile fiscale şi închisoare e mai scurtă decît se credea acum cîţiva ani. În al treilea rînd, banii din drepturile TV se află încă în conturile LPF, din raţiuni de inginerie financiară.

Iarna asta n-o să vedem loturi de mariachi prezentate oficial la palat, nici fotbalişti români căpătînd brusc accent de Serie A. Dar, judecînd după ultimele sezoane şi ultimele campanii de transferuri din Liga 1, ce poate fi mai spectaculos pentru fotbalul nostru decît însăşi starea de echilibru?


Comentarii (6)Adaugă comentariu

alex (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:43

like

Ramon (125 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 11:44

Nu sunt semne rele ? Dimpotriva. Un jucator bun se vinde pe bani multi (ceea ce face CFR), faptul ca nu mai sunt in joc sume mari inseamna ca nu prea mai sunt valori. Jiji si-a alcatuit echipa, dand acum o sansa unui Rapa care a calcat pe la nationala, dar restul echipelor nu au avut cu ce cumpara si nici nu au ce si cui vinde. CFR a putut vinde in aceasta vara gratie rezultatelor din toamna, dar cum nu va mai prinde liga campionilor va mai astepta pana va aduce alti bani la club. Va trebui, din nou, sa aduca 7 jucatori din care sa se evidentieze 1-2, sa ia alt titlu, sa ajunga in grupe ca sa mai ia in viitor alte milioane. Tare mi-a frica ca vremea noutatilor a trecut si revenim la anii in care bucurestenii erau in frunte. Deocamdata doar Steaua, asteptam sa vedem daca altii vor mai scoate capul in Europa.

just_m3 (10 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 12:25

la cum pleaca din liga 1 orice misca (vezi cazul bastos,sougou si probabil rusescu) si la ce vine in loc ( copii si jucatori gratis ce au facut antrenamente cu echipe mari -vezi ce cumpara cfr) tare imi e ca in maxim 2 ani o sa ne batem iarasi cu flora talinn cu mika ashtarak cu skonto riga si cu 17 nentori. Diferenta e ca tribunele sunt depopulate dupa rezultate bune in europa…..iti dai seama cine ar mai veni la stadion daca am ajunge iarasi ca acum 9-10 ani ? 50 de pensionari,15 ultrasi idealisti si 20 de ziaristi (care o sa mai aiba loc de munca dupa ce se inchid ziarele in print).

satmareanu (3 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 14:05

in schimb s-a rasturnat in parlament si la guvern, caruta cu uselisti!!! asa caaa, mai bine veneau brazilienii aia de mana a patra, macar stiau ceva: sa dea cu piciorul in minge!!!

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 7:19

Sunt clujean și mi-e la suflet fotbalul clujean, chiar dacă nu-s fan CFR. ( Și asta spune totul ! ) L-am cunoscut pe președintele – doctor Mureșan și am încredere în vorba lui așezată, cumpănită, așa cum și transferurile la și de la această echipă sunt bine chibzuite, fără vâlvă, aceasta probabil și pentru că finanțatorul nu are „un palat”. Clubul e o afacere sigură, nu licitată zgomotos pe la posturi tv, chiar dacă domnul Paszkani are și posturi tv, dar în urma mișcărilor de jucători echipa nu-și știrbește cu nimic din valoare, cei doi jucători aduși pe ritmuri africane și cei aflați în ariergardă, reveniți după accidentări sau pur și simplu reveniți, vor face casă bună cu performanța. Atacurile sub centură, pornite de pe tarlale sau din zootehnie, nu urcă până în Gruia, un deal greu de escaladat în ultimii ani fără cățărători de profesie. Pe la jumătatea lui Făurar s-ar putea deszăpezi fotbalul românesc sau s-ar putea ca „utilajele” transilvano-dâmbovițene să nu aibă trecere printr-un spațiu Shengen dominat de viscolul vetoului olandez. Poate Domul să fie mai aproape de respirația latină ! Oricum, succes românilor de toate neamurile ! Cât despre clujeni, aceștia sunt statornic transferați la „U”, încă de pe vremea doctorului Iuliu Hațieganu și, de ce nu ?!, a doctorului Rădulescu !

boris (58 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 15:39

chiar credeţi că utima instanţă va confirma decizia precedentei?!
mai curând VA CERE EXPERTIZE ALE PREJUDICIULUI, etc. aşa cum a cerut Curtea Constituţională pentru validarea referendumului. justiţia asta, o fi ea mai mult sau mai puţin oarbă, dar s-o suspectezi că, peste toate, ar mai fi şi fată mare…

Comentează