Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Marele jaf al sportului

După ce a minţit în Turul Franţei, Armstrong îşi spune adevărul în turul Hollywoodului.

Lance Armstrong a ieşit din gaura de şarpe a ruşinii devenind personaj. De carte, de film, de talk-show. Cei care vedeau în americanul mincinos o figură […]

luni, 21 ianuarie 2013, 10:21

După ce a minţit în Turul Franţei, Armstrong îşi spune adevărul în turul Hollywoodului.

Lance Armstrong a ieşit din gaura de şarpe a ruşinii devenind personaj. De carte, de film, de talk-show. Cei care vedeau în americanul mincinos o figură numai bună de aruncat la coşul de gunoi al sportului s-au înşelat. Lance este un nume cîştigător.

Mărturisirea lui nu reprezintă neapărat un act de onestitate în ceasul al treisprezecelea. Dacă privim mai atent, ea se înscrie în program, ca etapă necesară în construirea unui „story” hollywoodian. Bucla trebuia închisă în stil mare. 3,2 milioane de telespectatori a avut interviul acordat lui Oprah, plus alte 1,1 milioane care l-au vizionat în reluare. 4,3 milioane de consumatori de basme, de sport, de adevăr omenesc – atît a adunat doar prima parte a interviului.

Casele de producţie nici n-au aşteptat a doua parte, că s-au şi grăbit să cumpere drepturile de ecranizare a vieţii lui Lance. Despre mărirea şi decăderea lui Armstrong va fi realizat un film, pe baza unei cărţi care încă n-a fost scrisă. Va apărea în iunie, apoi va fi lansată şi superproducţia. Marele trişor va aduna alte milioane de oameni în săli, care vor aduce alte milioane de dolari profit. Pentru rolul lui Armstrong concurează deja actori de Oscar. E nevoie de cineva capabil să intre în pielea unui mincinos şi să-l interpreteze în toată splendoarea lui. O fi Armstrong un om de nimic, un hoţ ordinar, dar are şi el dreptul inalienabil la nuanţe, nu?

În sportul care învîrte roţi de bicicletă şi contracte de sponsorizare de milioane de dolari, Armstrong n-a trişat de unul singur. A avut în spate un sistem, care continuă să funcţioneze. După ce a ieşit, de voie, de nevoie, din mecanismul care produce falşi campioni şi false performanţe, a intrat în alt sistem. Unul în care nu există minciună şi adevăr, buni şi răi, dreptate şi nedreptate. A intrat în showbiz. A fost recuperat de această zonă, pentru că sportul întîrzie să se transforme pe deplin în circ cu gladiatori mutanţi. Dar timpul nu-i pierdut. Tendinţa se simte, în cantităţi deloc neglijabile.

Ciclistul damnat a ajuns, aşadar, personaj de poveste hollywoodiană. Indiferent de final, însiropat apoteotic sau în coadă romanţată de peşte, toate poveştile hollywoodiene sînt poveşti de succes. Profitabile, adică. O mare prăbuşire devine, în sume de box-office, o mare, chiar foarte mare afacere. Cu încasări de ordinul zecilor de milioane de dolari pe week-end. Mai interesează pe cineva morala? Gradele de ticăloşie? Vinovăţia? Pedeapsa?

Memoria colectivă nu-şi abandonează demonii cu una, cu două. Îi reciclează. Pentru sportul în sine, cu valorile lui clasice, prăfuite, popularizarea lui Armstrong reprezintă o veste foarte proastă. Absolut descurajantă. Campionii adevăraţi n-au parte nici de expunerea, nici de averea lui Armstrong. Munca pentru o medalie de aur păleşte în faţa intrigilor care fac posibilă intrarea hoţiei în legendă. Ca să fii cineva în sport e suficient să-ţi sacrifici conştiinţa şi-atît. Restul vine de la sine.

Pentru industriile din spatele sportului, un Armstrong interpretat de Tom Cruise reprezintă o victorie comercială, probabil mai consistentă decît cele şapte furate în Turul Franţei. Antropologii ar vedea în glorificarea unui trişor semnele unei străvechi fascinaţii a oamenilor pentru răul nepedepsit. Sociologii ar spune că e vorba de o societate a spectacolului care se glorifică pe sine. Ce vor spune despre Armstrong copiii care vor să facă sport? Asta e important. Esenţial. Decisiv. Deşi copiii nu au cine ştie ce putere de cumpărare.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Ramon (125 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 11:54

cine este fara pata sa arunce primul cu piatra, este o afirmatie din biblie. Americanii stiu sa faca bani chiar si din ceva la care mironositele gasesc jigniri. Vedeam aseara pe un post TV de umplutura emisiunea, iar Lance si Oprah constatau ca prima care s-a luat de el era sotia unuia scos din echipa tot pentru consum interzis, sub alt aspect: tu ma acuzi, dar stim ca si tu faci la fel. Stimulentul in ciclism exista si in anii 70, vedeti un articol intr-un almanah Sportul (1970-72, cam asa ceva), asa ca nimic nou. Si cum invingatorului i se face controlul subtantelor interzise, ar fi fost normal ca aparatele sa semnalizeze, altfel, vorba romanului, hotul neprins e castigator cinstit. Industria show-bizului nu se strofoaca cu moralitatea, iar cainta lui Lance face parte tot din show-biz. Fiecare e liber sa-si aleaga ce isi baga in organism. Morala lasati-o balta, ca nu aduce trofee.

ovidel (4 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 11:58

Stimata doamna
Aveti multa dreptate, dar lumea intreaga e construita pe minciuna.De la felul in care ne umflam in pene, desi suntem atat de trecatori, pana la felul in care alegem conducatorii care mint mai cu nerusinare, care pot fara sa roseasca sa trambiteze fapte marete.Tot ceea ce construim si infaptuim ne face sa ne inselam singuri ca suntem in rand cu zeii.Minciuna , falsul , sunt necesare fiecaruia dintre noi sa supravietuim.Baiatul acesta a iesit doar mai in fata.In fata careului.Dar este unul dintre noi,ca noi.

Tavi (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 12:13

Flacaul care a jucat in T3 sau Avatar va primi rolul lui.

17 … (383 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 12:39

la titlu mi-am zis: si tu Maria?
dupa citire: de ce vede Maria totul altfel?

sorin (18 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 15:51

e liber sa-si bage ce vrea in organism, dar nu e liber sa ameninte pe cei care spun adevarul … din cate stiu eu, sunt ceva oameni care au spus adevarul in legatura cu lance armstrong si au fost amenintati, urmariti, … unii au fost trimisi in instanta si au pierdut ceva sume… si-au pierdut slujbele etc.

IO (63 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 16:26

Traducere corecta, dar omisiunea o fi intentionata?
Pt interviurile facute de Oprah, 4.3 milioane este o cifra mica. Multe din interviurile ei depasesc 10 milioane de telespectatori iar cel cu MJ din ’93 a avut 62 de milioane.
Este deasemeni de notat ca noul canal OWN nu are aceiasi extindere ca vechiul ei show care aduna 15-20 de milioane de telespectatori in fiecare zi.

Georgio (17 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 17:12

Lance nu s-a dopat de unul singur!!!!A fost rodul unui sistem stricat și putred din temelii ! Chiar și acum sunt sigur ca primii 10 20 de cicliști din Le Tour sunt dopați , imaginați-va deci ce era pe timpul lui Lance !!! Și acum dopat sau nu Lance a facut ciclismului o popularitate IMENSA , a generat rating emoție , emulați , sentimente lucruri pe care nimeni nu i le poate lua vreodată ; cel mai corect era sa fie prins când s-a dopat , altfel toată povestea asta cu demascarea lui pare foarte suspecta ! De Milioanele de dolari pe care le-au scos sponsorii de pe urma lui sau de publicitatea pe care și-au facut-o echipele din Le Tour prin prezența lui in competiție nu mai vorbește nimeni acum , din acest motiv nu este corect ca el sa rămână singur !!! Daca era prins acum 6-7 ani totul era k , dar așa treaba sta in felul următor : te promovăm , investim in tine , deci te dopăm ( pentru ca vrem sa fii cel mai bun , iar in sportul asta TOȚI care contează sunt dopați ) , te expuatăm la maxim , iar când te retragi , pentru ca nu mai poți produce nimic te dam in fapt și scoatem bani dupa urma ta altfel prin marketing; totul fiind la urma urmei o mare afacere !
Dopat sau nu Lance a fost DE NEATINS pina acum , iar cei care îl contestau și cărora Lance le-a închis gura nu erau decât niște excroci șantajiști sau alți dopați mult mai puțin talentați invidioși pe gloria lui. Azi este la modă sa pozăm in moraliști și sa ridicăm piatra , uitând ca pina la urma cu toți avem micile(sau marile ) noastre vicii și probleme ! Pentru a obține ce a obținut Lance a muncit enorm , riscându-și sanatatea și chiar inbolnavindu-se de cancer din cauza dopingului , a fost riscul pe care și la asumat și prețul glorie efemere. Dupa părerea mea pentru ce a oferit el ciclismului nici măcar nu ar fi trebuit sa i se retragă titlurile , nu l-ați prins la timp , e vina voastra voi sa raspundeți , așa ați profitat de el și acum îl reciclați ; sa fim serioși cine s-a mai uitat anul asta la Le Tour ?

Tudor (10 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 17:21

e totusi incredibil numarul celor care ii gasesc justificari lui Lance…nu ede mirare ca societatea romaneasca e unde e, e bazata doar pe compromis…

AGelu (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 17:24

Da, Ramon , ai dreptate . Dar atunci sa nu mai existe sportul in form asta , pentru ca daca iei doi ciclisti de aceiasi valoare ( si nedopati ) ghici cine va castiga daca unul se dopeaza ? Si cu cei care nu au chef sa se dopeze ce facem ? Cazurile de dopaj au existat in ciclism de mult timp dar s-a ajuns sa castige cel cu laboratorul mai utilat . Si asta nu mai e sport .

GENU (11 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 19:56

Un ciclist anonim se imbolnaveste de cancer. Metastaze pulmonare si cerebrale. Sedintele de chimioterapie sunt mai dure decat o catarare in Alpe d’Huez-scrasnirea dintilor din valea mortii. Ce nu te ucide te face mai puternic si Armstrong, dintr-un muribund tanar devine un reper.
Salvat de chimie devine robul ei, iar omului ii iese totul. Ca-n filmele alea romanesti cand protagonistii joaca poker- vine Sergiu zambind, baga numai quinte royale toata noaptea, ia banii si fata, apoi pleaca. Cancerosul devine un avatar al supermanului, iar spitalul un cabinet al doctorului Caligari. Scepticii exulta, iar legenda prinde aripi si uita ca principalul ei ingredient e vulnerabilitatea ridicata la rang de exemplu. Mitul sanatatii inghite record dupa record, iar omul Armstrong devine cyborgul de suces al Planetei. Modelul are intotdeauna in adn-ul sau jertfa, dar la el regaseam doar revansa. O revansa inghetata pe fata aceea fara expresie si cu ochi cenusii, de mediocru travestit in invincibil. El era invingator si atat. Iar ridul sulemenit al rastignitului era fundatia aceea ce lupta impotriva cancerului.
Recunosc, dupa ce Pantani, ultimul meu idol in ciclism, a fost prins si aruncat in bratele dezolarii si cocainei, iar apoi in moarte, nu am mai urmarit fenomenul decat detasat. La fel si la atletism- dupa cursa aceea de suta de la Tokyo din ’91, cand King Carl recupereaza handicapul unui start dezastruos,-al saselea!-, si-i bate pe toti tipii aia gonflabili ajutat numai de mandria regasita a talentului. De Gratie. Post Lewis, ca si la ciclism mai apoi, apar „sacalii”, cum ar spune don Tomasso di Lampedusa. La atletism s-a numit Linford Christie, un flacau ce-a dat subit in parg la batranete-pana la 30 de ani era un caddy al campionilor. In ciclism, dupa „ghepardul” Indurain, cel mai mare campion de la Hinault incoace, am crezut o clipa ca Marco Elefantino ii va urma. Cum nu fac parte din categoria entuziastilor perpetui, m-am lecuit apoi. Pe Armstrong il stiam un pic de pe vremea lui don Miguel-era un anonim. Ca si Christie, a asteptat eliberarea culoarului de autenticii rasei si s-a dezlantuit fara masura. Christie a avut ghinionul ca s-a „copt” prea tarziu-dupa 37 de ani, i-o fi spus si nevasta ca Rolling Stones concurand la suta e ridicol, si s-a retras. Lance era mai tanar, deci mai norocos. Cand a ajuns la 7 tururi castigate ma gandeam mereu ca nu-i ghiceam carisma omului. Avea fata de uvrier umil, de subaltern. Si pe deasupra avea artag de toapa vis a vis de toate indoielile din jurul sau. Nu mi-au placut niciodata oamenii posedati de mania recordului, asa ca l-am uitat. Era usor-e „alb” ca Putin. Acum, la regasirea in oglinda, nici macar un cancer nu l-ar mai salva. Pacat, supervulnerabilul,-cel cu dizabilitati, minoritarul de ambele sexe-, vindea bine si lua Oscarul pe banda rulanta. Ca Milk in fata luptatorului ridat Micky.

kkciosuldelahamangia (16 comentarii)  •  21 ianuarie 2013, 22:24

exista sport fara stimulente ?
nu incercati sa raspundeti, mai repede gasim viata pe Marte !

Cinezan Vladimir (82 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 6:25

Domnișoară – doamnă Maria, nume predestinat unei fecioare – mame a ziaristicii sportive, care scoate aur din nisipul sec al mișcărilor din și din spatele arenelor de tot felul, e bine să fii justițiară în amalgamul unei lipse a justiției de facto a conștiinței, așa cum se prezintă, în general, sportul de la noi și de aiurea. E adevărat că se fac tot felul de compromisuri la nivel macro, cu toți îmbuibații din jurul fenomenului sportiv, dar și micro, acolo unde conștiința sportivului stă pe un butoi cu pulbere gata să explodeze la orice mișcare seismică a valutei în circulație. Totuși, n-ar trebui să jignim și să absolutizăm prin aruncarea pietrei în apă doar de dragul de a ne scălda în undele de șoc ale unei decizii de moment. Nu credeți, domnișoară – doamnă a condeiului, că afirmația: „Ca să fii cineva în sport e suficient să-ți sacrifici conștiința și-atât.” poate întoarce piatra în mâna celui care n-are de gând s-o arunce ?! Poate răspund Andreea Răducan, Sandra Izbașa sau alții de „teapa” lor în chestiunea cu sacrificatul conștiinței. Poate acești SPORTIVI n-aveau vreme de subterfugii filozofice, ei MUNCEAU și armstrongii de profesie nu le-au bătut în poartă sau au intrat pe ușa din dos să-i întrebe cum e să fii cineva în sport. Uscăturile nu dau verdele pădurii !

CLA (94 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 8:09

MARIA, TE-AR MIRA DACA INTR-O ZI AR IESI LA IVEALA O PRESUPUSA DOPARE IN MASA LA BARCELONA IN SPECIAL SI-N CAMPIONATUL SPANIEI IN GENERAL? PE MINE NU.

Tibi (15 comentarii)  •  22 ianuarie 2013, 9:33

Tja…Si Hitler, Ceausescu, Stalin si multi altii au ajuns pana la urma la Hollywood..

darius (3 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 21:29

Pt toata lumea , DATORITA lui LANCE eu nu m am mai uitat la Turul Frantei , a disparut tot farmecul lui, oare aceasta invincibilitate nu i a fortat pe ceilalti sa recurga la dopaj, vezi Ulrich, Pantani.. si lista continua, oare ceilalti ciclisti care nu au luat nimic si nu iau, se antreneaza zi de zi, ajung in Tur dar stiu ca nu ai nici o sansa !! Unde mai e sportul ?? ce invingator a fost pana la urma Lance daca in istorie o sa intre ca dopatul care a furat 7 tururi ?!!

Comentează