Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Iar cîştigătorii sînt…

Britanicii l-au votat pe ciclistul care a triumfat în Franţa. Americanii l-au pus pe Bolt pe locul doi. Şi se spune că noi, românii, sîntem emoţionali!

Ne plac topurile. Pentru că-i mai aplaudăm o dată pe campioni. Şi pentru iluzia […]

marți, 18 decembrie 2012, 11:07

Britanicii l-au votat pe ciclistul care a triumfat în Franţa. Americanii l-au pus pe Bolt pe locul doi. Şi se spune că noi, românii, sîntem emoţionali!

Ne plac topurile. Pentru că-i mai aplaudăm o dată pe campioni. Şi pentru iluzia de ordine pe care o dau, retrospectiv, unui întreg an. Încă nu s-au strîns toate voturile din Ancheta Gazetei, dar se conturează favoriţii publicului. Şi din aceste preferinţe, reiese că ne place aurul, aurul olimpic mai ales, ne plac atacanţii, cei care produc bucuria netă a golului, ne plac fotbaliştii spectaculoşi, din toate punctele de vedere. Ne plac antrenorii deja branduiţi. Chiar dacă nu au avut un an grozav, ne place să-i votăm, pentru că i-am mai votat şi înainte. Ne plac valorile sigure şi ne place să le confirmăm (şi să ne reconfirmăm pe noi înşine), de cîte ori avem ocazia.

Alegerile sînt subiective. Fiecare – cu topul lui personal. Dar ce mai înseamnă subiectivitate, cînd, în seara galei BBC, 1,6 milioane de britanici au pus mîna pe telefon şi au ales Personalitatea Sportivă a anului? Din zece sportivi care, cum observa „The Guardian”, ar fi luat premiul în oricare alt an, publicul Majestăţii sale l-a ales pe ciclistul Bradley Wiggins. Aur la JO de la Londra şi trofeul în Turul Franţei. Un englez care triumfă pe teritoriul francez – iată o performanţă care trece graniţele sportului. Aproape jumătate de milion de britanici, mai puţin calmi decît îi ştim, l-au ales pe Wiggins. Copleşitor omagiu. Mo Farah, cu cele două titluri olimpice la atletism, n-a prins podiumul BBC.

Pe atletul-revelaţie l-au consolat americanii. Revista „Time” l-a aşezat pe Mo pe locul 5 în topul Momentelor Olimpice de la Londra. În clasamentul alcătuit de jurnaliştii americani, Michael Phelps, cu cele 22 de medalii olimpice, se află pe primul loc. Pe doi, neconvenţionalul Usain Bolt. Phelps sau Bolt? Bolt sau Phelps? Americanul sau jamaicanul? Sînt prea mari amîndoi. Unici şi uluitori în felul lor. Nu există o ierarhie în absolut. Şi nici n-ar trebui forţată una, în genul dezbaterii eterne „Pele vs Maradona”.

Americanii l-au pus pe Phelps înaintea lui Bolt, iar britanicii pe Wiggins înaintea tuturor, în anul în care Lance a fost izgonit, într-un tîrziu, din povestea Turului. Noi putem să-l punem pe Reghecampf, antrenorul momentului, înaintea lui Mircea Lucescu. Avem de ales între aurul Sandrei, aurul lui Alin Moldoveanu şi între bronzurile şi arginturile olimpice atît de scumpe, într-un sport mai sărac decît oricînd. Chiar dacă nu avem de cîntărit duzini de trofee, alegerile noastre sînt la fel de grele precum ale britanicilor sau americanilor.

Pentru că sînt topuri, trebuie să aibă un loc întîi, al doilea, al treilea, trebuie să susţină o iluzie de ordine şi de buclă a timpului încheiată strălucit. Dar ordinea asta s-a stabilit, într-un fel, în momentul nominalizărilor. Gloria strictă e să prinzi lista celor mai buni la sfîrşit de an. Pe marginea topurilor, se poate discuta mult şi bine. Asta e şi ideea, nu?

Comentarii (14)Adaugă comentariu

Xbotz (7 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 13:57

Pana la urma altcumva sta treaba la englezi si la americani.Au cucerit ambele natiuni titluri la JO,sportivii le-au daruit momente magice,momente placute,momente de bucurie.Este normal sa voteze in numar mare si sa-l voteze decat de multe ori pot pe cel care le-a adus cea mai mare bucurie in acest an.In Romania sportul are din ce in ce mai putine performante.Ne mentinem undeva la un nivel destul de scazut pentru o tara care a atins cote mult mai inalte la mai multe discipline olimpice.In orice caz cel care va fi desemnat sportivul anului va fi cel care a facut o cea mai mare bucurie.Cel mai probabil unul dintre medaliatii cu aur la JO.

Marius Paraschiv (1 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 16:33

Inca un clasic exemplu de absolvent al facultatii de țurnalism spiru harem din arges.

Cand scrii sms-uri sau „p mess”, poti scrie dezordonat, agramat, cum stii si poti tu mai bine. Cand scrii in spatiul public, respecta regulile de scriere. Una dintre ele, ti-o spune Academia romana:

Literele â şi î corespund aceluiaşi sunet, întrebuinţându-se după urmatoarele reguli:

î se scrie întotdeauna la începutul şi la sfârşitul nemijlocit al cuvântului: îl îmbrăţişez, împărat, înger, îşi, îţi, amărî, coborî, hotărî, târî, urî … ;
tot cu î scriem şi în corpul cuvintelor, când, prin compunere, î de la mijlocul cuvintelor ajunge medial: neîmpăcat, neîndurat, neînsemnat, preaînălţat, preaîntâmpinat.
Vom scrie într-însul, dar dânsul;
în toate celelalte cazuri se scrie, în corpul cuvintelor, â: bând, când, făcând, gât, mormânt, râu, român, sfânt, vânt …

Iar looserii suuuuuuuuunt….

You and your team mates!

mihai (3 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 18:39

Daca citam din auzite zicem ca au fost 10 candidati. Daca verificam faptele zicem ca au fost 12.
Ce naiba se invata la facultatea de ziaristica?

Steaua1986forever (4 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 18:56

Cum sa ii compari pe Lucescu sau Reghe cu Phelps si Bolt? Ce titluri mari sau medalii de aur au luat ambii in anul 2012? Sau nu mai avem deloc simtul ridicolului?

BB (5 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 20:57

Cum sa-l aleaga americanii pe Bolt cand el e jamaican?
E ca si cum ai spune ca Messi a iesit sportivul anului in Brazilia. Duh!

Brutus (3 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 21:25

Draga Maria,

„Britanicii l-au votat pe ciclistul care a triumfat în Franţa. Americanii l-au pus pe Bolt pe locul doi. Şi se spune că noi, românii, sîntem emoţionali!”

Ce treaba are baba cu prefectura? In caz ca nu ai urmarit SPOTY la BBC, tin sa te anunt ca britanicii l-au ales pe Wiggo ca si Sport Personality of the Year la categoria „al nostru” si ca l-au ales si pe Bolt ca si SPOTY dar la categoria „de afara”. So, please…hai sa nu facem conmparatii cand nu e cazul.

Ca suntem emotionali e corect si probabil normal. Uman as spune, pentru ca asa sunt majoritatea celor ce suna sa-si voteze favoritul in diverse anchete. Ca si opinie personala, la britanici cred ca trebuia ales Murray. Ok, Wiggo este primul englez ce a castigat Le Tour(ever), pe cand Murray a castigat un GS dupa 76 de ani- avantaj Wiggo, plus ca fiind Scotish Andy n-o sa castige niciodata SPOTY, dar dupa cum a spus chiar el, ciclismul e un sport de echipa si nu ar trebui uitat aportul lui Frome in victoria(/ile?!) lui…
Inchei prin a spune ca astazi Frome a declarat ca se gandeste serios sa participe la anul in Le Tour ca sa-l castige…numai atunci o sa aflam cat de emotionali suntem ;).

Brutus (3 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 21:38

Ohh! Sa nu uit totusi sa dau si un exemplu clar al polularitatii de care se bucura Wiggo in the UK si de ce…la sfarsitul speech-ului castigatorului, Wiggo a anuntat intreaga audienta de la Excel Arena sa nu uite sa se intrepte spre un bar din incita pentru a sarbatori, mentionand ca toate costurile sunt suportate de BBC. Fata prezentatorilor BBC a fost…priceless :))))))

Rumpelstinskin (52 comentarii)  •  18 decembrie 2012, 23:00

@Marius Paraschiv
Stai liniștit, le-ai explicat degeaba regulile de scriere , vor scrie în continuare ca și până acum .
Chiar dacă regulile Academiei Române sunt clare, nu înseamnă că sunt și corecte. Le-au simplificat (degeaba) în speranța că le vor înțelege ( și aplica ) chiar și cei care au mai mult absențe decât prezențe la orele de limba română. Corect ar fi fost să anexeze o listă de excepții (dat fiind faptul că scrierea cu ”â” are rolul de a scoate în evidență originea latină a limbii române). De exemplu ”înger” ar fi trebuit să fie ”ânger”, etc.
Crede-mă, pentru unii NU CONTEAZĂ ! Se cred docți dacă folosesc ”pls”, ”dak”, ”bo$$” și altele asemenea. Regulile se schimbă, cunoștințele se dobândesc, cu IQ-ul te naști.
O seară bună 🙂

Rumpelstilzchen (383 comentarii)  •  19 decembrie 2012, 13:43

ezact. Astia nu sta linistiti nici mancand, nici cacand pe WC cand vand facand.
Ceva premii speciale? Vatmanul anului? Pisicutul anului?

Rumpelstilzchen (383 comentarii)  •  20 decembrie 2012, 11:15

o fata saraca se lauda ca poate impleti paiele iesind pinze de aur. La palat s-a aflat, a fost saltata si pusa sa demonstreze. Desigur: primeste printul ori streangul, ca in orice poveste. Fata e disperata si ar indeplini orice dorinta celui care o ajuta. Asa apare Dl. X, care o ajuta sa-l imbogateasca pe nesatulul imparat. Fata se marita cu printul si barza ii aduce cadou un baietel frumos.
Dar apare Dl. X, cu dorinta …Desigur, vrea baietelul.
La disperare, scumpa de ea, cere o alternativa. Dl. X, bunatatea intruchipata, ar renunta la dorinta daca fata ii poate rosti numele adevarat. Ce nu stia Dl. X, de la palat poti fi interceptat. Din fericire se afla si ce maninca pisicutu. La un moment de extaz, Dl. X, cinta sub dus, ce destept e …
Vine momentul cel mare, baietelul ori numele.
– Te cheama Rumpelstilzchen!
– Asta poate sa-ti fi spus doar Dracul, pazea.

Povestea, variantele ei, sint studiate de adulti care nu se opresc la gramatica.
Morala mea: cine rosteste numele „mioritic” intr-un context critic, l-a aflat de la Dracu personal. Cea ce e riscant in GSP. Ma mira doar cum rapidistul Macmac a inteles mai bine decit mari profesori.

nea caisa (70 comentarii)  •  20 decembrie 2012, 17:40

Rumpel…: de ce nu ziceti toata povestea? Fata primeste printul, dar, dupa vreo doua-trei nopti cu el, isi pune streangul de git.

nea caisa (70 comentarii)  •  20 decembrie 2012, 17:41

Maria, multumiri pentru grazduirea comentariilor mele in 2012, iti urez Craciun Fericit si La Multi Ani!

Radu Dorel Naum (383 comentarii)  •  20 decembrie 2012, 22:50

Nea Caisa, sa traiesti in mod special. Te-am remarcat si la DL. Andrei ( ce nume frumos) Georgescu.

diss (58 comentarii)  •  21 decembrie 2012, 11:20

Draga Maria!
Articolele tale starnesc multe polemici.Asta era si ideea,nu?
Un an nou cat mai bun si multa sanatate!

Comentează