Lege împotriva blatului
Rusia pune crucişătoarele pe cei care aranjează meciuri. Noi n-avem aşa ceva! Aranjamente – sigur nu!
Luăm aer în piept şi numărăm încă o dată: cîţi vinovaţi de blat din fotbalul românesc au fost condamnaţi şi trimişi la închisoare? Doi, […]
Rusia pune crucişătoarele pe cei care aranjează meciuri. Noi n-avem aşa ceva! Aranjamente – sigur nu!
Luăm aer în piept şi numărăm încă o dată: cîţi vinovaţi de blat din fotbalul românesc au fost condamnaţi şi trimişi la închisoare? Doi, trei şi…cam atît. Nu pentru fraudă sportivă, ci pentru infracţiuni care derivă din ea. Pentru gestiune frauduloasă, de exemplu, în cazul lui Vasile Ianul, fostul preşedinte de la Poli Iaşi şi Dinamo.
Ca să ai o condamnare pentru blat, trebuie să ai şi infracţiunea de fraudă sportivă prevăzută în Codul Penal. Italienii o au, francezii o au, ruşii urmează s-o aibă. Marele sportiv de la Kremlin, Putin a anunţat că va propune o lege prin care blatiştii din sport – cei care iau mită, nu premiere, cei care dau mită, nu premiere, cei care aranjează scoruri şi pariază pe ele – riscă închisoarea de la patru la şapte ani.
Proiectul nu prevede încă pedepse pentru cei care-şi „aranjează” pozele cu ei făcînd sport sau vînînd leoparzi de la Zoo, cum e cazul lui Putin. Dar vizează toate disciplinele, toate casele de pariuri, toate categoriile: federalii, arbitrii, jucătorii, antrenorii, şefii de cluburi. Un antrenor de handbal, de exemplu, nu va avea voie să parieze pe meciuri de handbal. O federaţie care nu se străduieşte suficient să combată corupţia îşi va pierde licenţa. Iar echipele vor fi descalificate chiar dacă un singur jucător al lor a „trîntit” meciul. Asta le-ar tăia cheful şefilor de club să-şi acuze public angajaţii de rea-credinţă.
Legea împotriva blaturilor, un amendament, mai exact, are o linie generală drastică. Şi probabil la fel va fi şi punerea ei în practică. Pentru ca semnalul de la Kremlin să fie înţeles mai cu spor, se impun cîteva exemple. Două, trei condamnări, cîteva amenzi, să se calmeze scorurile isterice din diviziile inferioare.
La cîte sporturi practică Putin, să vînezi cu crucişătorul vrăjitoare parioare e ca un fel de aerobică. Aşteptăm cu interes să vedem cum anchetează şi cum probează ruşii un blat. Pentru început, poliţiştii au permisiunea să înregistreze convorbiri telefonice. Cu cît vor înainta investigaţiile, se vor perfecţiona şi metodele. Cu un Smena de ultimă generaţie, dotat cu lampă în ochi, se va ajunge la performanţa de a fotografia blatul în 8 mm încă înainte de a fi plănuit.
Mai mult mînaţi de nostalgii, cetăţeni cu spirit de răspundere vor face denunţuri. Şi tot aşa, pînă la Jocurile Olimpice de iarnă, din 2014, şi pînă la Mondialul de fotbal din 2018, găzduite de Rusia, va fi aşa o curăţenie pe vastul teren de sport încît nu va exista decît o singură disciplină, judo, şi un singur campion, se ştie cine. Va fi o linişte ca la turneele de şah, că nici măcar Dan Petrescu, dacă va mai antrena pe-acolo, nu va găsi motiv să se enerveze.
Lăsînd deoparte scenariile ruseşti, rămîne ideea. Care nu e rea. O lege împotriva trucării rezultatelor din sport ar fi necesară şi la noi. O lege care să dea o definiţie a mitei, a complicităţii la blat, o lege care să pedepească federaţiile care tolerează aranjamentele şi-i premiază pe cei anchetaţi cu repunerea în funcţie. Legea asta e necesară, deşi nu ar tempera polemicile. Oamenii de fotbal din Liga 1 ar începe să se bănuiască reciproc de lipsă de originalitate.