N-aţi găsit soluţia legală? Mai încercaţi!
În lipsa banilor, Guvernul le dă olimpicilor dinamovişti o explicaţie legală greşită. Nu dezarmaţi! Poate mai găseşte şi altele! Olimpicii dinamovişti medaliaţi la Beijing au aflat, zilele trecute, că primele lor au expirat subit. Vineri, Ministerul de Interne a venit […]
În lipsa banilor, Guvernul le dă olimpicilor dinamovişti o explicaţie legală greşită. Nu dezarmaţi! Poate mai găseşte şi altele!
Olimpicii dinamovişti medaliaţi la Beijing au aflat, zilele trecute, că primele lor au expirat subit. Vineri, Ministerul de Interne a venit cu „precizarea nr. 459” şi a bruftuluit într-o voluptuoasă limbă de lemn celelalte guvernări pentru neplata primelor: „Timp de patru ani, guvernele anterioare nu au găsit resursele necesare şi nu au gestionat corespunzător această situaţie. Surprinzător, acum, reprezentanţii acestor foste guverne se declară indignaţi de situaţia pe care tot ei au creat-o”.
Deloc surprinzător, pentru toate promisiunile neonorate ale Guvernului faţă de sportivi şi faţă de sport, vina o poartă alţii. Ăia, indignaţii. Apoi „precizarea” anunţă că MAI, „împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, caută soluţii legale în ceea ce priveşte cadrul legislativ” pentru a achita datoria faţă de olimpici. Trecem discret peste ideea îndrăzneaţă de a legaliza „cadrul legislativ”. Comunicatul citează o Ordonanţă, nr. 19/2002, de acum 10 ani (zece ani, nu doar patru), deci de pe vremea guvernului Năstase. Conform articolului 7 al acestei ordonanţe, în interpretarea enigmatică a MAI, „se interzice efectuarea oricărei plăţi, exceptînd premierea sportivilor olimpici ce au obţinut rezultate impresionante la Londra 2012”.
Ca să vezi! Avem legi atît de scrupuloase, încît să prevadă rezultatele dintr-o competiţie de peste zece ani şi nu doar rezultatele, ci „rezultatele impresionante”. Nu c-ar fi frumos? Dar faimoasa ordonanţă nu curprinde nici un rînd despre prime, premieri sau olimpici. Se referă la fondul locativ de protocol şi la vînzarea imobilelor din administrarea RA.- A.P.P.S. Iar faimosul articol 7 sună aşa: „Imobilele care constituie fondul locativ de protocol sînt dotate cu mijloace fixe şi obiecte de inventar din fondurile R.A.-A.P.P.S., prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat”. Mai există o Ordonanţă de Urgenţă nr.19/2002, privind fondurile nerambursabile de la BIRD. Nimic despre sportivi olimpici.
MAI se raportează la altă ordonanţă, dar s-a grăbit cu „precizarea”. Probabil la Ordonanţa de Urgenţă nr.192/2002, referitoare la salariile funcţionarilor publici. Nici articolul 7 de aici nu prevede vreo interdicţie la premieri. Dar le urăm succes experţilor de la Interne în căutarea de „soluţii legale” prin vastul „cadru legislativ”.
Mai ştii? O fi existînd o lege sau, dacă nu există, va exista care permite statului român să-şi prescrie datoriile faţă de propriii cetăţeni. O fi existînd o lege care stipulează că medalia de aur a Constantinei Diţă nu reprezintă un „rezultat impresionant”. Dar MAI n-a dat încă peste ea, în ciuda eforturilor susţinute.
„Vă ajut să plătiţi această datorie, de fapt, e vorba de Ministerul de Interne. Nu e normal, ne facem de rîsul lumii să avem datorii la primele campionilor din 2008. Vă ajut, dar vă rog să-mi faceţi o hîrtie pe care să mi-o transmiteţi!”. Acesta a fost răspunsul premierului pentru şefa CS Dinamo, Elisabeta Lipă. Hîrtia a fost făcută şi transmisă, iar Ministerul de Finanţe a răspuns: „Aceste sume nu mai pot fi acordate după patru ani”.
Ori avem un stat neserios, ori avem un stat sărac. Ori ambele. Avem un stat bogat în vorbe goale şi sărac în bani. Sărac în bani a fost şi în guvernările anterioare, de vreme ce primele nu s-au achitat. Dar hîrtiuţa, ordonanţa, „vă ajut”, „ne facem de rîsul lumii” reprezintă plusvaloarea statului român de azi. Premiile olimpicilor la matematică nu s-au plătit tot din cauza guvernărilor anterioare. La fel ca MAI, Guvernul, prin vocea premierului Ponta, a invocat o ordonanţă: „Este o ordonanţă dată de pe vremea Guvernului Boc, ca multe alte ordonanţe, pe care o vom rezolva”. N-au rezolvat-o.
Lui Eduard Carol Novak, ciclistul dublu medaliat la Londra, i-au fost promise premii în bani la fel ca pentru medaliaţii olimpici. De data asta, promisiunea a fost făcută pe blogul personal al premierului: „România trebuie să îi fie recunoscătoare, iar Guvernul se va ţine de cuvînd în ceea ce priveşte premierea tuturor medaliaţilor”. Iar dacă nu se va ţine de cuvînt, va fi de vină Legea Sportului în general. Şi, punctual, HG nr. 1447/2007, care, observă www.realitatea.net, nu permite ca premiile pentru sportivii paralimpici să fie suplimentate decît cu sută la sută. Adică va fi vina guvernului din 2007.
Dar România le este recunoscătoare, în felul ei, şi lui Novak, şi Constantinei, şi lui Andrunache şi lui Susanu.