Imaginea ţării domnului primar
Mai orientat decît olimpicii de la Beijing, primarul din Tg. Jiu a descoperit o cărare secretă spre Trezorerie
Întîi o să vă enervaţi, la urmă o să rîdeţi. Sau viceversa. Dar o să rîdeţi, măcar puţin. Interviu cu primarul din […]
Mai orientat decît olimpicii de la Beijing, primarul din Tg. Jiu a descoperit o cărare secretă spre Trezorerie
Întîi o să vă enervaţi, la urmă o să rîdeţi. Sau viceversa. Dar o să rîdeţi, măcar puţin. Interviu cu primarul din Tîrgu Jiu, Florin Cîrciumaru, într-un cotidian local, „Impact în Gorj”. Reporterul întreabă dacă Primăria este implicată în susţinerea materială a echipelor din prima ligă. Primarul răspunde: „Este şi normal, şi obligatoriu aşa ceva. Indiferent ce zic unii sau alţii, aceste echipe aduc un imens capital de imagine oraşului şi judeţului”.
Tot în ideea „capitalului de imagine”, domnul Cîrciumaru adaugă că stadionul şi Sala Sporturilor „trebuie să arate cît se poate de bine”, pentru că găzduiesc meciuri „transmise pe posturile naţionale”. Trebuie să arate bine şi pentru spectatori, „asta însemnînd, dacă vreţi, o formă de respect faţă de cetăţean şi grija faţă de imaginea oraşului în ţară”.
Domnul Cîrciumaru, care se recomandă drept un suporter „chiar prea pătimaş” al Pandurilor, se află la al patrulea mandat de primar în Tîrgu Jiu. Acum patru ani, a avut ideea unui stadion cu 240 de locuri şi pistă de tartan în cartierul Preajba. Pe noua arenă, urmau să se antreneze şi atleţii, şi Pandurii. În 2010, după studii de fezabilitate, s-a anunţat organizarea licitaţiei pentru proiect. Licitaţia respectivă nu s-a încheiat nici pînă în ziua de azi, conform site-ului „Gorjnews.ro”.
Domnul Cîrciumaru a cerut şi a obţinut de la Guvern o finanţare de aproximativ 520.000 de RON, urmînd să aloce de la Primărie alţi 770.000 de RON. În acte, edilul gorjean n-a trecut nici un preţ de execuţie, deci lista de cheltuieli rămînea, vorba aia, deschisă. Stadionul din Preajba nu s-a făcut. Ori s-a făcut, dar nu-l vedem. Vedem doar un frumos islaz de oi, cum scrie site-ul citat. De ce? Din vina Guvernului. Cel puţin asta susţine un oficial al Primăriei din Tg. Jiu: „La Bucureşti durează mult să duci un proiect de la idee la practică deoarece sînt etape de analiză la ministere”. Dacă nici la asta n-aţi zîmbit puţin… Într-o primărie românească să fi lucrat Kafka!
Săptămîna asta, Guvernul, ca o mică atenţie, „ca o formă de respect pentru cetăţean”, a alocat un milion de RON pentru renovarea Stadionului „Tudor Vladimirescu” din Tg. Jiu. Idee, practică, analiză, toate au trecut ca o briză. E nevoie, afirma domnul Cîrciumaru, de „modernizarea tribunelor şi acoperirea a cel puţin 3.000 de locuri, aşa cum o cer normele UEFA pentru echipele participante în cupele europene”. Pandurii, susţine primarul, vrea în Europa din sezonul următor.
Enervant, dar adevărat: mai sînt şi alte echipe de fotbal care vor în Europa sau se află deja acolo şi au nevoie de stadioane după normele UEFA. Mai sînt şi alte oraşe care au proiecte legate de sport şi au nevoie de capital de imagine sau de alte feluri. Dar Guvernul a alocat fonduri doar pentru stadionul din Tg. Jiu.
Pe viitor, domnul Cîrciumaru promite ca imaginea oraşului să cuprindă şi bazin olimpic de înot, şi mărirea capacităţii Sălii Polivalente, şi sală de box, şi baze sportive pe insuliţa din oraş şi, bineînţeles, de ce nu?, un stadion nou la Preajba. Singurul inconvenient este că, pentru a duce toate aceste proiecte de la idee la practică (sau viceversa), Primăria trebuie să organizeze licitaţii. Este şi normal, şi obligatoriu aşa ceva.
Obţinerea capitalului de la Guvern pentru capital de imagine se pare că nu reprezintă o problemă. Dimpotrivă. Domnul Cîrciumaru ar face operă de caritate dacă i-ar da o idee şi doamnei Lipă, şefa de la CS Dinamo. O idee despre cum să obţină şi ea aprobări pentru primele restante ale medaliaţilor dinamovişti la JO din 2008. Suma datorată e mai mare decît suma cerută de normele UEFA: 1.350.000 de RON. Dar nu e vorba doar de imaginea cartierului Preajba în Tg. Jiu sau de imaginea oraşului Tg. Jiu în România. E vorba de imensul capital de imagine adus României în lume de o Constantina Diţă. Sau de Andrunache şi Susanu.