Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Operaţiunea-monstru

FRF a decis: nu putem risca să înfruntăm Andorra pe un teren imperfect!

După cum era de aşteptat, după cum era logic să se întîmple, gazonul de pe Arena Naţională va fi schimbat pentru a treia oară în mai puţin […]

marți, 4 septembrie 2012, 10:19

FRF a decis: nu putem risca să înfruntăm Andorra pe un teren imperfect!

După cum era de aşteptat, după cum era logic să se întîmple, gazonul de pe Arena Naţională va fi schimbat pentru a treia oară în mai puţin de un an. Terenul arăta jalnic, chiar şi după ce s-a uscat vopseaua. Iar apropierea meciului cu Andorra a precipitat lucrurile. La conferinţa de presă de luni, Mircea Sandu a insistat pe importanţa duelului cu echipa sus-menţionată. Şi pe faptul că selecţionerul a cerut un gazon impecabil pentru primul joc acasă din preliminariile CM 2014.
„Cu Andorra nu vom juca pe acest gazon! Sîntem în operaţiunea de schimbare!”. Bine, nu era nici o melodramă dacă România încerca să blocheze mult prea tehnica „naţională” andorreză pe un teren nisipos. Adică nu era nevoie de „operaţiune” neapărat pînă pe 11 septembrie. Starea de urgenţă legată de acest meci reprezintă, să sperăm, doar un produs marca FRF.

Noutatea în această a treia schimbare de iarbă o reprezintă faptul că lucrarea va fi achitată, în colaborare, de Primăria Bucureşti, Dinamo, Steaua şi FRF. Fireşte că termenii înţelegerii nu s-au făcut publici, nu se ştie dacă Primăria plăteşte 90 la sută din preţ sau doar 89 la sută. Sau dacă Steaua are voie să pîrjolească 30 la sută din teren la derby-ul cu roş-albii. Dar ideea nu e rea. E chiar mai inspirată decît închirierea arenei inel cu inel. Există un interes comun: şi echipele de club care folosesc noul stadion, şi FRF, şi Primăria-custode vor ca gazonul să fie practicabil. Era normal să fie şi o acţiune comună în acest sens.

Treptat, ar trebui să apară mai multe astfel de înţelegeri şi să dispară pompa cu care Mircea Sandu a prezentat „operaţiunea”. Pe Stade de France, gazonul se schimbă de mai multe ori pe an, fără ca primarul Parisului să-i ţină la curent pe microbişti cu traseul camioanelor cu rulouri de iarbă. Îi ţine la curent doar cu preţurile. Pentru a fi înlocuit, gazonul singurei arene de cinci stele din Franţa are nevoie de trei zile de pregătiri şi de cinci zile de aşezare. Opt zile în total. Mircea Sandu susţine că rulourile vor fi aşezate sîmbătă seară, iar marţi terenul va fi gata de joc. În patru zile. Nici iarba lui Oprişan, care rîde de noi şi acum, cu dinţii ei rari, nu s-ar fi prins atît de repede!

După concertul Red Hot Chili Peppers de pe Stade de France, din 30 iunie, s-au cheltuit 500.000 de euro cu schimbarea gazonului. Va fi interesant să aflăm cît costă al patrulea covor de pe Arena Naţională. Ultimul, montat pentru finala Europa League, a costat un milion de euro, plus un milion de euro pentru prelată şi găleţi.

Stade de France, cu cele un miliard de fire de iarbă ale lui, nu are acoperiş rabatabil. Terenul îngheaţă iarna, trebuie încălzit, iar factura de 60.000 de euro îi revoltă de fiecare dată pe cetăţeni, cam în felul următor: „Oamenii străzii mor de frig, iar voi încălziţi stadionul!”. Arena Naţională dispune de un acoperiş teoretic funcţional, care a atîrnat la vremea lui destul de greu în preţul stadionului. Ar trebui ca gazonul să reziste mai mult, nu să avem emoţii că sar felii generoase din el după patru meciuri.

În ritmul de trei schimbări pe an, la stadion acoperit, putem vorbi despre un defect de construcţie. Despre o greşeală de proiectare. Despre un calcul care nu include detaliul că Pămîntul se roteşte în jurul Soarelui şi apar umbre. Deşi e atît de înduioşătoare ideea că FRF, Steaua, Dinamo şi Primăria s-au prins în hora fotosintezei, costurile pentru gazonul greşit reprezintă obligaţia constructorului.

Dacă nici a treia oară nu-i cu noroc, înseamnă că iarba nu e specialitatea noastră. Orice am face, rămîne, vorba poetului, „o hieroglifă uniformă”. Dar dacă am încerca să semănăm lobodă? Morcovi? Porumb? Asta chiar i-ar da pe spate pe andorrezi!

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Alex K (2 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 12:44

Cate meciuri se joaca pe an pe Stade de France si cate s-au jucat pe National Arena?
Si asta ar fi o comparatie interesanta, chiar daca nu serveste scopul improscarii cu noroi in oficiali.

Transilvania (2 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 12:50

Bine ca la noi in Transilvania rezista gazonul 2-3 ani, dar la voi in Sud trebuie schimbat de 3 ori pe an. Sunteti niste mafioti.

manu (10 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 12:57

Povestile astea ca si in Franta si in Germania si in nu stiu ce tara s-a schimbat gazonul nu ne pot pacali.Doar ca ei ne spun aceste lucruri pentru a justifica cheltuirea unor sume imense pentru inlocuirea gazonului de pe National Arena ,nu inseamna ca e si adevarat.Ati aflat voi presa din surse sigure,facand de ex o adresa la managerii stadioanlor respective pentru a afla ca intradevar s-a schimbat gazonul?de ce la Cluj,Medias,Bistrita,Galati,refacerea gazonului costa doar 150000 de dolari,suma pentru care se acorda si o garantie de 3 ani,iar pe National Arena costa de cateva ori mai mult si se schimba atat de des?Sa fie de vina doar proasta ventilatie de vina?eu cred ca din start.nu a fost pregatit terenul asa cum trebuie pentru a avea un gazon ca lumea.

Tavy (1 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:00

Baietii destepti trebuie sa produca bani moca de undeva nu?

Xbotz (7 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:08

Foarte exagerat acest articol.Cum adica nu era cazul ca iarba sa nu fie schimbata.Bine nu o fi Andorra ca Argentina sau Brazilia sau Barcelona dar este o nationala a unei tari si este nevoie de gazon pentru a se juca fotbal de calitate.Poate ca cei din Andora nu au nevoie dar poate au ai nostri nevoie.In Romania nu exista profesionisti sa se ocupe de stadion dar stadionul este si foarte solicitat asa ca nu ar mai trebuii sa comentam toata ziua aiurea.

Eu (2 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:12

@Alex K cred ca mai deranjant ar fi costurile unui nou covor care precum vezi mai tot timpul este dublu fata de europa deci in timp ce noi schimbam de 3 ori in franta ar putea sa il schimbe de 6 ori! nu mai zic de inutilitatea numita acoperis utilizata maxim de 2 ori.. cand ploua nu se poate folosi, cand ninge nici atat, cand e soare prea puternic nu se poate ca se fac umbre.. deci dece l-au mai pus? eh, au mai facut baietii o afacere.

Lereter (42 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:19

Nu e clar :se schimba doar portiuni,sau toata suprafata.Apoi acolo joaca Natiuonala,Steaua,Dinamo,mai sint concerte.Cum participa mai multi la plata,treaba poate fi -totusi-benefica.In fond un stadion ca asta se tine cu cheltuiala,totusi cred ca firma de ingrijire nu se pricepe.Dar mai bine schimbam gazonul des (ca pe San Siro-Meazza) decat sa ne facem de ras.Insa Dna Maries ia locul lui Tolontan in chestia cu „banii publici”.Ca Antomescu a lipsit o legislatura de la Senat si a luat banii,ca senatorii,deputatii,consilierii municipali,judeteni,ca membrii consiliilor de administratie cheltuie inutil banii-cu lopata-asta nu conteaza,conteaza-pentru un jurnalist de sport- ca se schimba un gazon,ca se face un patinoar ,sali de sport.Halal jurnalisti sportivi!!

Haos (1 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:19

Din pacate, articolul este un joc de cuvinte. Si cam atat. Nimic sigur, nimic probat … doar ca sa treaca timpul si sa impusc salariul.

Daca oamenii aia fura banii cu gazonu’, tu furi banii GSP-ului pentru ca nu prezinti nimic … clar, dovedit, obiectiv.

stiatzik (1 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:21

pe bune de nu suntem tara extremelor.. inainte nu era bine ca nu aveam stadion.. acum ca avem stadion, tot nu era bine.. da, gazonul reprezinta intotdeauna o problema pe un astfel de stadion din cauza lipsei soarelui, nu numai la noi.. peste tot in lume pe astfel de stadioane se schimba gazonul in mod periodic.. pentru a fi evitat asta trebuiau investiti bani pt diverse metode de a expune gazonul soarelui.. vezi wembley care are acoperisul retractabil in zona peluzelor, sau acele stadioane unde gazonul este „tarat” afara.. daca se opta pt o asemenea solutie ati fi sarit de cur in sus ca iar fura oprescu bani si umfla factura.. pe bune, oare vreodata in istoria acestei tarisoare va exista ceva sau cineva sa ii multumeasca pe toti ?

Sergiu (4 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:36

La cum joaca ai nostri, n-ar trebui sa le schimbe iarba vreo 10 ani… drept pedeapsa.
Era clar ca dupa concente, timp in care iarba este asfixiata, se alege praful… si-asa e o hiba din constructie si cu gazonul si cu acoperisul…

Adi (3 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 13:57

@ Maria Andrieș – Nu văd care e problema în a schimba un gazon utilizat intens de-a lungul anului, de către 3-4 echipe.
Să nu uităm că Dinamo, Steaua, Rapid, naționala României au disputat o groază de meciuri în campionat, în cupe europene, în cupa României, amicale + concertul RHCP. Dacă vă uitați în campionatele puternice ale Europei, echipele de top își schimbă gazonul de câte 2 ori minim pe an, în condițiile în care gazonul respectiv e folosit doar de o singură echipă.
Așa că, din punctul ăsta de vedere mi se pare o operațiune normală, singurul aspect de urmărit poate, e cel al calității gazonului și al prețului.

ciupi (400 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 14:26

pentru morcovi este nevoie de mai mult nisip, iar sambata nu jucam contra danezilor.

maria andries (1349 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 15:14

Pt. Alex K, Stade de France inregistreaza peste 2 milioane de spectatori anual. In medie, acolo se tine cite un eveniment (rugby, fotbal, concerte) pe saptamina. Dar, cind gazduieste finale europene sau mondiale, este inchis cu lunile 🙂

Dorin (46 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 16:12

Am avut onoarea sa vorbesc cu oameni importanti din Europa in ceea ce priveste managementul sportiv. Unul din ei (francez) mi-a spus ca Stade de France e utilizat in medie 215 zile pe an! Pe langa meciurile de fotbal, rugby, concerte, opera (da, opera!), mai au loc raliuri (cursa campionilor), curse moto, se face chiar si patinoar. In plus, diferite firme inchiriaza stadionul pentru meciuri, oferind angajatilor posibilitatea de a se schimba in acelasi vestiar cu Zidane, Ronaldo, McCaw sau Michalak.
Concluzie: desi folosit la fel de intens sau mai intens ca National Arena, SDF are un bilant contabil POZITIV, indiferent de cate ori schimba gazonul.
Eu ma intreb: de ce nu s-ar pune un gazon sintetic pe NA. Unul adevarat, omologat de FIFA nu are cum sa coste mai mult de 1,5-2 milioane de Euro (si aici sunt foarte ingaduitor stiind ca un gazon omologat de Federatia Internationala de Rugby (IRB) costa in jur de 1 milion, iar calitatea acestuia e mai ridicata, datorita in primul rand contactelor dese cu solul, solicitarilor la tractiune in timpul gramezilor si necesitatii de rebond in cazul baloanelor sutate.

aleosa (8 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 21:38

mai importante decat schimbarea gazonului ar fi schimbarile antrenorului si echipei. asta dupa schimbarea presului FRF.

groparu (12 comentarii)  •  4 septembrie 2012, 21:44

Daca stadionul este proiectat doar pentru fotbal gazonul ar trebui sa reziste mai mult. Insa cu ocazia concertelor gazonul se distruge mult mai repede. Daca din concerte se scot foarte multi bani atunci pot coabita cu partidele de fotbal deoarece exista finantare. Singurul lucru ce trebuie urmarit este cine face lucrarile. Eu v-as sugera sa angajati o echipa de mexicani ilegali ce pun gazoane prin America.Sint mesteri mari in montarea gazonului. Precis costurile se vor reduce cu 50%.

utraian (40 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 13:29

1. romanii sunt chiori din nastere. S-a vazut de la inceput, de la costurile construirii arenei ca cineva papa bani mult mai mult decat trebuie. Materiale de mana a doua, teren infect, musuroaie de cartite la meciul cu Franta la costuri de cat? 200-250 mil euro? etc. Pac, alt gazon, alti bani…
2. Era evident ca se va distruge gazonul la concert, iar veniturile ma indoiesc ca se compara cu costurile inlocuirii gazonului.. Doar daca are iar acel „cineva” INTERES sa se tot strice gazonul. Vb aia , au si ei copii nu?

andreas (383 comentarii)  •  5 septembrie 2012, 15:03

Maioaro surioaro, la citi bani are Cacarica, la citi nu a fost in stare sa foloseasca de la Baros (san), un ingineras fie el si ca caCTP, ar fi inventat o masinarie cu gazon principal artificilal pt concertele lu Salamu, Dinamu, Rapidu ( sa-si rupu gleznelu si de la genunchiu in sus), viitoarele executii ui ui uuui, … plus 4 gasoane de iarba enlezeasca, olandeza, opreasca si secuiasca pt celelalte festivitati. Dezinformezi general national, pina si tata lu ppprimaru e invidios!

Comentează