Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

O ştire bună

La 50 de ani, Rotariu se întoarce să joace la Timişoara, pentru că „totul merită”

Pentru că în fotbalul nostru vezi echipe care se sting şi suporteri pierzîndu-şi speranţa, ştirea aceasta „La 50 de ani, Iosif Rotariu s-a legitimat ca […]

luni, 20 august 2012, 10:16

La 50 de ani, Rotariu se întoarce să joace la Timişoara, pentru că „totul merită”

Pentru că în fotbalul nostru vezi echipe care se sting şi suporteri pierzîndu-şi speranţa, ştirea aceasta „La 50 de ani, Iosif Rotariu s-a legitimat ca profesionist la SS Poli” trebuie pusă deoparte. Trebuie extrasă vigilent din noianul zilnic de renunţări, sfidări, dezamăgiri, vulgarizări, romanţări, tulburări şi păstrată bine. Pînă cînd mai pleacă vreun star neînţeles de la „naţională”, pînă cînd vreun star în devenire mai prinde vreun contract substanţial de rezervă în Occident. Atunci s-o citiţi din nou: „Iosif Rotariu joacă din nou la Timişoara, ca profesionist”. Veţi vedea, e genul de ştire care schimbă proporţiile lumii.

E o veste cu poveste în ea. Povestea echipei pe care fanii bănăţeni au înfiinţat-o, mînă de la mînă, refuzînd uniunea cu Recaş, propusă de autorităţile locale. În sfîrşit, Timişoara are o echipă în care suporterii deţin puterea. Fără să-şi plîngă de milă, fără să-şi caute dreptul la istorie prin tribunale, suporterii au înscris SS Poli în Campionatul Judeţean.

Cealaltă poveste îl are în centru pe Rotariu, care parează mirările spunînd că sportul i-a salvat viaţa. I-a salvat viaţa, după mecanisme care scapă oricărei înţelegeri din afară. Chirurgii care l-au operat pe creier acum 9 ani i-au recomandat să se lase. Să stea cuminte. Dar, dacă ar pune ghetele în cui, Iosif Rotariu n-ar mai avea multe să-i povestească lui Iosif Rotariu: „Eu, în afară de fotbal şi odihnă, nu mai ştiu altceva”. Şase ore de mişcare pe zi. Programul unui sportiv de performanţă.

Nu auzi, nu vezi prea des oameni pentru care fotbalul să se confunde cu însăşi bucuria de a trăi. Iar bucuria de a trăi înseamnă, la Rotariu, să dai bucuria mai departe. Povestea din povestea lui se numeşte Kassandra, fetiţa lui de 7 ani care a trecut prin 27 de operaţii. Pentru ea, pentru a-i aşeza zîmbetul pe faţă, a organizat şi a jucat în nenumărate gale de binefacere. Rotariu are o puternică motivaţie să rămînă în forma din anii ’80, cînd „am venit de la Nera Bozovici la Poli”. O motivaţie foarte puternică, o motivaţie invincibilă.

Înainte de a semna cu SS Poli juca la Jimbolia. Nu s-a oprit niciodată din fotbal, fie că l-a marcat pe Maradona, la Mondial, fie că a stat lîngă Hagi, ca secund la „naţională”, fie că a alergat pentru viaţă în liga a IV-a sau a V-a.

„Cel mai greu e în teren, pe margine foarte multă lume poate să stea”, i-a mărturisit colegului meu Adrian Bucur, după legitimarea la noua echipă din Timişoara. E greu, dar, adaugă mijlocaşul de 50 de ani, „totul merită, cînd vezi cîţi suporteri vin la un meci”. Fotbalul nu-l joci numai pentru tine. Întotdeauna, joci pentru cineva. Secretul lui Iosif Rotariu este că a găsit de fiecare dată pentru cine să joace. De fiecare dată, a ştiut că e greu, dar că totul merită, acolo unde alţii descoperă nenumărate motive să nu merite.

Ştirea asta „La 50 de ani, Iosif Rotariu s-a legitimat ca profesionist la SS Poli” s-o puneţi deoparte. Pe prima pagină a inimii, undeva, s-o puteţi citi în voie. S-o citiţi. Să vă gîndiţi. La Rotariu. La fanii Timişoarei. La faptul că, pentru unii oameni, chiar şi în fotbalul nostru, chiar şi în lumea noastră, totul merită.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Giana (1 comentarii)  •  20 august 2012, 11:27

Stirea asta nu are niciun comentariu….dar pt stirile de cacat , se gasesc 1000 de prosti care sa se injure ……..multi oameni cu valoare intelectuala in tara asta .

lucell (6 comentarii)  •  20 august 2012, 11:31

Impresionant:)

ShoRu (8 comentarii)  •  20 august 2012, 11:34

Ma bucur ca a scris cineva articolul acesta, numai exista multi fotbalisti pentru care fotbalul sa insemne atat de mult, tot respectul pentru domnul Iosif Rotariu

Goran (1 comentarii)  •  20 august 2012, 11:43

Felicitări pentru articol, ați surprins esențialul.

Cip (17 comentarii)  •  20 august 2012, 11:52

Felicitari, domna !

Memories (4 comentarii)  •  20 august 2012, 12:04

Frumos articolul!

Dinny (389 comentarii)  •  20 august 2012, 12:19

Este un fapt de viata,e drept,unul mai rar,rarisim,DAR,are explicatia lui si anume,cea data de insusi Iosif Rotariu:altceva nu stie…
Rotariu a reusit si va reusi si in caest demers,fiindca este un om si jumatate,un om cu un caracter deosebit,cinstit,inteligent si muncitor si mai ales,modest.
Italienii-comentatorii italieni-folosesc f des cuvantul „umilta”…calitate de care Rotariu a dat dovada,cu prisosinta.
Semneaza-Un dinamovist batran,constantean,dar care cunoaste fotbalul timisorean,de la Ciosescu-golgeterul,incoace.

Steaua1986forever (3 comentarii)  •  20 august 2012, 12:26

Respect Iosif Rotariu.

Madalin (3 comentarii)  •  20 august 2012, 12:34

@Giana.Uite ca s-au gasit cativa sa comenteze si stirea asta.In rest nu pot decat sa va dau dreptate.Tot respectul ptr domnul Rotariu.Felicitari

Adrian (2 comentarii)  •  20 august 2012, 12:41

Atat am de spus : http://www.youtube.com/watch?v=SWbvO4InUbk&feature=player_embedded#

„Restul e tacere” 🙂

duck_ati (8 comentarii)  •  20 august 2012, 13:02

Omul asta iubeste fotbalul, dar isi da sufletul pentru copil!

politimisoara (1 comentarii)  •  20 august 2012, 13:12

Intr-adevar e un om deosebit despre care merita sa se scrie articole. Kassandra e fiica lui adoptiva. A adoptat-o la varsta de 4 ani cand cei 2 soti Rotariu au vazut-o intr-un spital maltratata de bunica ei si parasita de parinti. De atunci au sustinut-o in nenumarate operatii, au organizat meciuri caritabile pentru a strange banii necesari pentru operatii, in special cu colegii din „Generatia de Aur”.
Ieri a fost primul meci pentru SS Poli in liga a V-a. Iosif Rotariu a jucat 90 minute si a fost cel mai bun om de pe teren cu 6 pase de gol in victoria cu 8-0 a echipei. A fost creierul echipei, un adevarat exemplu pentru cei tineri!! La sfarsit a declarat ca s-a simtit extrem de satisfacut cand a vazut cei cateva sute de suporteri alaturi de echipa si sustinerea lor. Se simte ca in vremurile lui de glorie 🙂
Un om cu totul si cu totul deosebit 🙂 Ne bucuram sa il avem printre noi la Timisoara!!

Andrei

mda (5 comentarii)  •  20 august 2012, 13:15

Oare briliantul are acces la aceasta stire? Sau e foarte ocupat cu gasirea unei echipe la care sa bata si el mingea? Aaaaaa, am uitat, Maria Sa briliantul e transferat in fiecare zi la te miri ce echipa. Culmea, la ce petarda a ajuns, numai echipe de top se bat pe el, dar nu in real, ci doar pentru rating prin paginile jesepe-ului.

Tibix (1 comentarii)  •  20 august 2012, 13:33

Impresionant! M-au trecut fiorii cand am auzit Peluza cantand asta! Vom fi ce am fost si mai mult de atat!

azerty63 (13 comentarii)  •  20 august 2012, 13:36

Respect, Roti!

razvan (1 comentarii)  •  20 august 2012, 14:05

Stirea asta m-a facut sa plang efectiv ! FELICITARI !!!! avem si noi in sfarsit adevarati romani!! avem si noi modele dar nu stim sa ni le respectam !!

kpaxcmdr (35 comentarii)  •  20 august 2012, 14:42

Bravo lui,a dovedit ca mai exista si FOTBALISTI ADEVARATI IN ROMANIA.Deci se poate!Poli timisoara nu va muri niciodata!
* Cred ca in curind si echipa mea de suflet FARUL CONSTANTA,va juca in aceiasi divizie,asta daca vom avea norocul lui Poli Timisoara!

george (2 comentarii)  •  20 august 2012, 14:49

Ma inclin cu adanc respect in fata unui asemenea Om, Iosif Rotariu!
Felicitari, Maria! Ai adus un suflu nou in ziaristica sportiva. Sa fii si tu mereu tanara in viata si in ceea ce scrii!

cristi (4 comentarii)  •  20 august 2012, 14:57

nimic de comentat.tanase chipciu tatarusanu mutu si toti ceilalti golani ati citit articolul?daca nu cautati l repede si cititi l da sa nu va vada nimeni…derbedeilor!bv maria bv roti!

unu (12 comentarii)  •  20 august 2012, 16:11

suporteri lui poli merita cu prisosinta asa ceva…iar cei care nu o mai pot ajuta din teren dar simt alb violet pot veni sa ajute cu ceva bani sau relatii sau cunostinte care sa readuca faima lui poli acolo unde merita sa fie !!!! VIOLA ULTRA CURVA SUD !!!

eugen (6 comentarii)  •  20 august 2012, 17:43

respect pt fotbalistul si omul Rotariu !!

contrast (1 comentarii)  •  20 august 2012, 20:13

o mica remarca : echipa sustinuta si finantata de suporteri apartine – la fel ca’n ’21- Politehnicii si a promovat din campionatul municipal .
Denumirea echipei este – la fel ca’n ’21 – Societatea Sportiva Politehnica Timisoara …de acolo si „SS Poli”
In rest felicitari pt articol.

FisherKing (21 comentarii)  •  20 august 2012, 22:38

Daca fiecare oras din tara asta ar avea macar cate un Rotariu, am avea curaj sa ne privim, demni, in ochi. Felicitari suporterilor care au putut demonstra ca exista viata dupa si mai ales fara Iancu! Abia asta e Poli cea adevarata, iar eu personal ii doresc tot binele din lume. Povestea asta ar trebui sa creeze cumva o emulatie si prin alte judete, e o demonstratie ca pasiunea autentica nu cunoaste oprelisti si prejudecati.

mihai g. (5 comentarii)  •  21 august 2012, 6:58

Super articol!

I Micu (4 comentarii)  •  21 august 2012, 8:01

@kpaxcmdr
Afirmatia corecta este ca exista fotbalisti adevarati(de caracter) in Banat. Poate fi valabil si pentru Transilvania sau Crisana sau Maramures. Ma rog pentru ceea ce formeaza fostul(si viitorul sper) Principat al Transilvaniei. Despre Romania nu ma intereseaza.

Stefan2 (104 comentarii)  •  21 august 2012, 12:12

Roti sa ai sanatate si bucurii.Tot respectul pentru un om adevarat.

ramon (125 comentarii)  •  21 august 2012, 18:35

nu se mai joaca ca pe vremea lui Stanley Matthews, care s-a retras tot pe la 50, dar poate in liga a 4-a merge. Hagi si Popescu s-au retras pe la 36, Munteanu si alti colegi de nationala a lui Rotariu s-au retras si ei, probabil Roti are nevoie sa joace, si la acel nivel el este util, dar nu si in esaloanele superioare. In L4 fotbalul este amator, doar ambitiile sunt mai mari ca la L2.

lucidrag (2 comentarii)  •  24 august 2012, 17:46

Cine are suflet alb-violet nu se poate decat bucura: Poli a fost, este si va ramane in inimile noastre indiferent de liga in care joaca ! Pe de alta parte, Roti ne dovedeste ca exista inca in tara asta oameni de caracter, sportivi adevarati (indiferent de varsta biologica). In final, felicitari Mariei pentru articol (ca si pentru atatea altele, printre care cel cu elevii romani olimpici internationali…)

Comentează