Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Desfiinţaţii de serviciu

La Steaua, s-au reluat decapitările şi ultimatumurile de etapă.

Din ianuarie, de cînd a fost adus de la „U” Cluj la Steaua, Gabriel Machado a evoluat în trei meciuri pentru roş-albaştri. Trei, nu treizeci şi trei. „Acum l-am văzut prima […]

marți, 6 martie 2012, 11:33

La Steaua, s-au reluat decapitările şi ultimatumurile de etapă.

Din ianuarie, de cînd a fost adus de la „U” Cluj la Steaua, Gabriel Machado a evoluat în trei meciuri pentru roş-albaştri. Trei, nu treizeci şi trei. „Acum l-am văzut prima dată!”, a exclamat finanţatorul stelist, după meciul de la Mioveni. Şi a adăugat, cunoscător, că brazilianul era „parcă din poveşti”: „Noi am jucat fără atacant!”.

În general, poţi recunoaşte uşor un patron de club din Liga 1 după faptul că este foarte exigent cu alţii. Mai ales cu propria echipă. Are un aer suspicios, agitat, veşnic nemulţumit, nu cumva să li se urce jucătorilor încrederea la cap. Pe o scară a exigenţei de la 1 la 10, Copos se situează undeva pe la 20, fiind printre puţinii conducători capabili să plîngă de tristeţe după victorii. Gigi Becali parcase pe un merituos loc doi. Dar, după meciul Mioveni – Steaua, a revenit pe culmile criticii. I-a criticat pe alţii pentru propriile lui decizii.

Machado, desfiinţatul de serviciu, a fost un chilipir. Becali, nimeni altul, a insistat pentru transferul brazilianului contra lui Dorinel Popa, plus 200.000 de euro. Tot finanţatorul roş-albaştrilor a decis campania de achiziţii din iarnă. Şi tot el s-a declarat încîntat de valoarea lotului, din care lui Ilie Stan „o să-i fie foarte greu să aleagă primul 11”.

Fireşte, Becali i-a uşurat misiunea antrenorului alegînd el echipa, anunţînd el cele trei nume noi de pe lista UEFA a Stelei şi dînd indicaţii punctuale despre cine, cum şi de ce trebuie folosit. „Pe Chiricheş trebuie să-l promovez, de Chipciu am nevoie în bandă şi al treilea este Tibi Bălan, pentru că avem nevoie de un coordonator. Ăsta este ordinul meu!”.

Becali nu se teme să se contrazică. Să-l desfiinţeze pe antrenorul pe care-l plăteşte să antreneze echipa, pe antrenorul pe care l-a numit el, nu i-a fost impus din afară, de galerie, să zicem. Acum e rîndul lui Ilie Stan, care a primit calificativul: „antrenor nu ştiu cît e!”. Dar se va edifica, fără îndoială, după meciul cu „U” Cluj.

Nimic nou, de fapt, toate astea s-au mai petrecut deja, de parcă Steaua ar fi intrat într-un cerc (sau circ?) vicios al exigenţei. Cu cît finanţatorul investeşte mai puţin în echipă, cu atît este mai exigent. Steaua umblă din stadion în stadion. Pentru asta, vina o poartă o sumă nefericită de împrejurări neprielnice. Iar pentru celelalte probleme, vina o poartă, cu rîndul, fotbaliştii, antrenorul, fostele glorii, suporterii indisciplinaţi. Finanţatorul e responsabil doar cu moralul sublim al echipei şi cu schimbările inutile de la pauză.

„După ce am văzut la Mioveni, pot să spun că noi sîntem cei mai slabi!”. Aceasta nu este o critică la adresa echipei Steaua. Este o autocritică deghizată sub forma unui ordin. Dacă finanţatorul a decis că echipa lui e cea mai slabă, atunci aşa este! Nu se discută, se execută.

Şi apoi, realitatea din teren păleşte ca spectacol în faţa freneziei mediatice a finanţatorului. Oricum ar fi meciul, orice ar juca Steaua, contează doar relatarea oficială a proprietarului de fotbal roş-albastru. Sigur că Becali nu face decît să-şi comenteze şi să-şi răscomenteze propriile decizii pe care ignoră că le-a luat. Dar e şi ăsta un curaj, un curaj al ignoranţei, un tupeu, o  extraordinară rezistenţă la ridicol.

Spectacolul paralel cu fotbalul şi cu emblema Stelei nu se întîmplă de ieri, de azi, se întîmplă de cîţiva ani. Ar fi amuzant, dacă n-ar fi exasperant de monoton. Dacă n-ar fi exasperant, pur şi simplu. Şi dacă exigenţa asta livrată „live” cu toptanul n-ar avea un efect atoatedistructiv. Nu doar asupra mentalităţii de învingător, ci asupra oricărei mentalităţi.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  6 martie 2012, 12:58

Nu este vorba despre un curaj al ignoranţei, un tupeu, o extraordinară rezistenţă la ridicol. Este vorba pur şi simplu despre prostie crasă, prostie de care el nu este conştient pentru că nimeni din jurul lui nu are curajul să îi spună asta. Preferă să fie precum lipitorile şi să profite cât mai mult de pe urma lui. Şi în categoria asta vă includ şi pe voi, jurnaliştii şi moderatorii din zona sportivă. E păcat să încurajezi un prost să îşi debiteze prostiile de parcă ar fi cugetări supreme.
PS. Şi la fel faceţi şi cu cei doi blamaţi din fruntea fotbalului. Pe la spate, prin articole, prin emisiuni daţi cu ei de pământ dar când îi aveţi în direct sau faţă în faţă, imediat vă faceţi mieluşei sau preş şi nu mai scoateţi un cuvânt de rău. Aşa se face presă sportivă în România? Şi nu mai merge răspunsul că aşa vrea poporul, că asta de vinde. Ce, dacă poporul va dori să apară invitaţii în fundul gol, aşa se va face doar pentru că asta se cere? Voi trebuie să cultivaţi gusturile celor care vă consumă. Voi trebuie să ridicaţi ştacheta pentru nou, nu noi să o coborâm pe a dvs.
Dar am deviat deja de la subiect.

denethor (56 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:22

am vrut sa spun si eu ceva…Nicolae Petre si Mihai :)) a spus exact ce gandesc si eu.asa ca subscriu.

vulpoiul (5 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:23

Corect….

radu (9 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:26

sublim articol.. esti un jurnalist talentat

radu (9 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:27

bravo nicolae petre mihai…ai dreptate..aceeasi parere am si eu..

sevilla (6 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:28

Maria, da’ de ce-ti mai bati capul cu ce zice Becali? Ce sens are? Sunt perfect de acord cu Nicolae Petre Mihai!

Florin (2 comentarii)  •  6 martie 2012, 14:37

Si a cui vina este pentru circul asta?
Cine il suna in continuu sa ii ia declaratii? Cine il invita la emisiuni? Cine face articole din orice 2 cuvinte pe care le arunca Becali? Si mai pe romaneste, cine il pupa in dos cu fiecare ocazie?

Raspunsul la toate aceste intrebari: „JURNALISTII”
Voi sunteti vinovati pentru circul asta. Vreti sa luati atitudine? Foarte bine. Dar nu impotriva lui Becali, ci impotriva tuturor articolelor de 2 bani care apar pe acest site si pe celelalte site-uri de sport, importiva tuturor pseudo-jurnalistilor care nu stiu cum sa il mai perieze un pic pe Becali, nu stiu cum sa mai scoata cate o prostie de la el, nu stiu cum sa mai scrie un articol de can-can.

Orice articol de felul acesta nu valoreaza absolut nimic. Becali e un simptom, un efect. Cauza sunteti VOI! Cauza trebuie tratata, nu efectele. Asta daca vrei rezultate nu doar rating.

victor L (165 comentarii)  •  6 martie 2012, 15:10

Articolele despre Becali nu ma intereseaza.
Iar Steaua, acum, e doar o stina in transhumanta.

popfrapol (2 comentarii)  •  6 martie 2012, 15:31

Bravo domnule Nicolae Petre, subscriu la mesajul dumneavoastra care este foarte adevarat, dar nu va ganditi ca poate astea sunt exemplele pe care, cei care-l pupa-n dos, le dau copiilor lor.
Poate ca asa vor ei, cei care …, sa-si creasca copii, sa fie inculti si poate sa ajunga chiar interlopi.

Roro (104 comentarii)  •  6 martie 2012, 16:06

A da in continuare atentie,unei creaturi ca oierul si tuturor nenorocirilor pe care le refuleaza gura sa urit mirositoare, inseamna ca pe lume nu existe altceva decit aberatii. Chiar nu sunt subiecte decente direct aplicate la sport si nu la scandaluri suburbane de tip tabloid,adresate analfabetilor si urangutanilor?

stiintza4ever (38 comentarii)  •  6 martie 2012, 16:09

Becali „proprietarul de fotbal ros-albastru”… Sincer, mai bine club martir, cazut eroic in lupta contra mafiei decat un club condus de acest proprietar. Ca suporter oltean sa-mi fie mila de Steaua…

liviuemil (6 comentarii)  •  6 martie 2012, 16:50

Daca instrumentul de masura are 10 gradatii , atunci cum poti vorbi de ceva care depaseste acea unitate de masura:”Pe o scară a exigenţei de la 1 la 10, Copos se situează undeva pe la 20…”. E ca si cum ai spune: daca vrei sa vezi cit de dulci sint merele, atunci maninca o …para !!!!

incredibil (2 comentarii)  •  6 martie 2012, 18:21

@Liviuemil: nu pot să cred cât de retar dat ești! sunt stupefiat!

667 (7 comentarii)  •  6 martie 2012, 20:26

@liviuemil: pe o scara de la 1 la 10 a lipsei umorului si a simtului ironiei, tu te situezi pe la 20

daniel (4 comentarii)  •  6 martie 2012, 23:48

Nicolae Petre Mihai felcitari

don quijote (98 comentarii)  •  7 martie 2012, 11:49

Becali la brutarie !

Cat o sa-l mai inghitim , fratilor, pe acest oligofren ? Chiar nu se poate face ceva pt a reveni la bunul-simt ?

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  7 martie 2012, 13:50

Mulţumesc pentru aprecieri dar e doar vocea raţiunii, nu cred că am scris ceva ieşit din comun, ci doar ce mi se pare normal. Numai că la noi normalul a devenit ceva ieşit din comun. De fapt, într-o ţară plină de inculţi unde prostia devine normalitate, o persoana normală în adevăratul sens al cuvântului iese în evidenţă şi ea este considerată cea anormală.
Dacă eu aş fi jurnalist decât să scriu tâmpenii ca să mulţumesc o mulţime incultă mai bine aş prefera să scriu ceva de valoare chiar dacă aş fi apreciat de puţinii oamni normali din ţară. Şi chiar nu cred că solicit ceva aberant, ci doar vreau ca într-un ziar de sport să citesc ştiri, statistici, rezultate despre şi din sport. Chiar aşa de greu este? Că tabloide sunt cu grămada. Avem şi noi 2 ziare de sport şi acelea relatează orice altceva mai puţin sport. Se pare că le pasă de sport atât de mult încât au uitat cu desăvârşire de el. În afară de prostie, mă enervează şi mai mul ipocrizia. Şi GSP-ul nu duce lipsă de aşa ceva. Îmi vine să sparg TV-ul când le văd promo-urile cu Ne pasă de sport. Prea mult. Şi când colo, se ocupă numai de scandaluri şi alte asemenea care nu au absolut nici o legătura cu sportul. Dar probabil jurnaliştii „sportivi” cred că SPORT înseamnă Scandaluri Pentru O Românie Tembelizată.
Dar mă rog, eu zic ca am integritate şi coloană vertebrală (cuvinte care sunt pe cale să dispapă din DEX) şi nu mă dau după cum bate vântul (banii).
Dar din nou încep să deviez. Oricum, cred că m-am compromis destul scriind 2 mesaje la un articol despre Becali.

PS. Două rectificări:
1. În loc de că asta de vinde am vrut să scriu asta se vinde.
2. În loc de ştacheta pentru nou am vrut să scriu ştacheta pentru noi.

mark (4 comentarii)  •  8 martie 2012, 9:08

@liviuemil: asaaa, astazi calculam 1+1, care face 2, ca asa spune bilele de pe numaratoare si am verificat si cu abacu’. Acu’ ne culcam c-am obosit, maine facem 1+2 …

bluered_sky (50 comentarii)  •  8 martie 2012, 11:18

@Nicolae Petre…..subscriu!!

joker.giurgiu (4 comentarii)  •  8 martie 2012, 19:32

BRAVO

raid (1 comentarii)  •  9 martie 2012, 1:34

Respect „Nicolae Petre Mihai” dar ma mir ca ti-a postat comentariul.Eu am scris la fel intr-un comentariu la un alt articol dar nu mi l-au postat.Probabil i-a deranjat adevarul.

mark (4 comentarii)  •  9 martie 2012, 3:21

@ Nicolae Petre Mihai – mi se pare ca ai ceva talent, te-ai gandit sa iti faci un blog sportiv?

Spui chiar tu: „Dacă eu aş fi jurnalist decât să scriu tâmpenii ca să mulţumesc o mulţime incultă mai bine aş prefera să scriu ceva de valoare chiar dacă aş fi apreciat de puţinii oamni normali din ţară.”

Pai, CE TE OPRESTE? E usor sa iti faci un site/blog in ziua de azi – eu cred ca merita incercarea.

Daca te hotarasti sa incerci – BAFTA!

vasco (317 comentarii)  •  9 martie 2012, 14:40

Orice om cu pretentii de om normal la cap ar trebui sa inceapa orice discutie sau comentariu despre steaua actuala de la realitatea clara ca nu va fi normalitate atita vreme cit acolo e un nebun care crede ca e patron.

emg (66 comentarii)  •  9 martie 2012, 22:31

si totusi lumea continua sa se uite la el si ziaristii continua sa-i comenteze toate ineptiile

Catzulinho (2 comentarii)  •  11 martie 2012, 11:53

Ziua buna ! Astazi, 11 martie, Dl. Ladislau Boloni isi serbeaza ziua de nastere…niciun articol despre asta 😀 ?

vasco (317 comentarii)  •  11 martie 2012, 18:09

La multi ani ,Laci Bolonyi!!!

andreas (31 comentarii)  •  11 martie 2012, 20:15

Nicolae Retre Mihai:
” De fapt, într-o ţară plină de inculţi unde prostia devine normalitate, o persoana normală în adevăratul sens al cuvântului iese în evidenţă şi ea este considerată cea anormală.” — fara sens—La asa text Becali ar spune, pe buna dreptate ,”Bravo Tata!” Daca ai „depresiuni”, pt ca te crezi prea inteligent, ia loc pe o banca in gara si priveste oamenii. Primul articol este bunicel, daca taceai, filozof ramineai.
tot EL:
„Dacă eu aş fi jurnalist decât să scriu tâmpenii ca să mulţumesc o mulţime incultă mai bine aş prefera să scriu ceva de valoare…” recunoaste ca marea majoritate sint prosti, tot EL ia majoritatii dreptul la opinie si lectura.
Daca vrei valoare, scrie tata o carte. Nu cunosc un jurnalist care sa scrie mai bine si mai frumos ca Maria, asta e si singurul defect, caci GSP e citita de prosti si destepti (care sint ?% ?, dupa parerea ta?). Bine, frumos,constructiv si in acest articol, desi nu are nici 10% dreptate. Chiriches, Pirvulescu, Chipciu sint valori, nu stiu cine ar contesta. Steaua a jucat groaznic, mijlocul a fost inexistent, Becali face doar greseala ca nu aduce un mijlocas. Biclavi e OK, restul nu sint de liga lui Mitica. Antrenorii gresesc daca: „mijlocasii” pierd mingi cind echipa urca si sint surprinsi pe contraatac, joaca prea ofensiv, nu au curaj sa schimbe o vedeta, Tatu, Tanase,… care 15 min. e in afara jocului. Daca situatia ridicola se mai repeta, poate Becali sa foloseasca un limbaj adecvat, nu de alta, dar majoritatea—dupa EL, desteptul,— asa vorbesc.

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  14 martie 2012, 14:54

Andreas, stai linistit, nici nu ma asteptam sa priceapa multi ce am scris. Cine trebuia a priceput. Nu ma arunc eu acum de pe cladire pentru ca nu esti capabil sa intelegi ceea ce am vrut sa transmit. Am tras un semnal de alarma cu privire la halul in care a ajuns jurnalismul sportiv. Pai daca urmatoarele:
– Becali isi face griji de sanatatea lui Borcea;
– fosta si actuala s-au intalnit la spital la Borcea;
– Becali s-a rugat la biserica 2 ore pentru Steaua;
– Becali a facut pe soferul pentru niste prieteni;
sunt considerate stiri si subiecte sportive inseamna ca traiesc intr-un univers paralel unde prostul gust si ineptia sunt la putere.
Si, da, afirm cu tarie ca majoritatea cititorilor asa-ziselor ziare sportive si privitorii asa-ziselor emisiuni sportive fac parte din categoria definita de tine de PROSTI.

Comentează