Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Să le dea spor de ruşine?!

Arbitrii au ajuns cu baremurile „la cuţit”: cîştigă pe meci la fel ca un medic în două luni

În septembrie 2010, Cristi Balaj calcula, trăgea linie şi anunţa că pe sezon cîştigă, net, 15.000 de euro din arbitraj: „Din aceşti […]

miercuri, 22 februarie 2012, 12:11

Arbitrii au ajuns cu baremurile „la cuţit”: cîştigă pe meci la fel ca un medic în două luni

În septembrie 2010, Cristi Balaj calcula, trăgea linie şi anunţa că pe sezon cîştigă, net, 15.000 de euro din arbitraj: „Din aceşti bani, trebuie să trăim un an. Nu ne plîngem, doar subliniez realitatea. Cunosc oameni de fotbal care cîştigă 15.000 de euro pe lună”. Baremurile arbitrilor au fost reduse la jumătate. Acum, un „central” a ajuns să cîştige în jur de 600 de euro pe meci. Adică salariul unui medic rezident pe două luni. Dar arbitrii nu-şi argumentează nemulţumirile comparîndu-se cu alte categorii profesionale. Ei se raportează, cum probează şi citatul de mai sus, la veniturile din lumea fotbalului.

Între timp, Balaj a devenit „primvice” în sindicatul arbitrilor. Şi-a exprimat, fireşte, nemulţumirea faţă de tăierea din barem. „Lumea nu ştie cîte eforturi facem noi ca să ţinem ritmul. Alergăm mai mult decît jucătorii pe terenul de fotbal!”, a comparat „centralul”, pe un post TV. Dacă aleargă mai mult decît jucătorii, ar trebui plătiţi la fel, nu? Sau pe-aproape, pentru că, efectiv, arbitrii nu înscriu goluri.

Plînsul de milă nu se decontează. Pe lîngă pîrghia mediatică, pe care o folosesc mai îndemînatec şefii de cluburi şi federalii, arbitrii români au un sindicat, o frumoasă unealtă de a pune presiune. Pot face grevă. Una japoneză, pentru început: arbitrează, dar nu mai dau penaltyuri.

Mircea Sandu s-a gîndit deja la asta şi a ameninţat că promovează arbitri din ligile inferioare sau arbitri din Bulgaria şi Ungaria, „ne descurcăm”. Şefului FRF îi dă mîna să propună astfel de manevre, el nu deţine vreo echipă în Liga 1. Dar şefilor de cluburi mai sensibili la specificul naţional s-ar putea să nu le surîdă să fie arbitraţi la derby de Viktor Kassai, de exemplu.

Greva e un prilej de a demonstra cît de uniţi (sau nu), cît de coerenţi (sau nu) sînt arbitrii ca breaslă. Problema lor, marea lor problemă, rămîne credibilitatea. Două scandaluri de mită în arbitraj, arbitri de top şi şefi de arbitri în cătuşe se simt greu la imagine. Nici măcar nu mai are rost să discutăm despre valoare sau lipsa de valoare. Prestaţiile lui Balaj şi compania sînt inevitabil deformate de suspiciunea generalizată.

Foarte greu de schimbat ceva pe termen scurt în privinţa asta. Iar teoria că banii mai mulţi la barem înlătură tentaţia mitei e o teorie. Practic, la ce bani se transportă cu elicopterul în Liga 1, un „central” ar trebui să încaseze în jur de 18.000-19.000 de Gyuri pe meci. Ar mai fi reproşul şefului LPF, care susţine că arbitrii ar trebui plătiţi simbolic, pentru că şi aşa, au alte slujbe. „Atunci de ce-i mai plătim ca pe profesionişti cînd ei lucrează în altă parte?”, s-a enervat Dragomir, în noiembrie trecut. Nu e nimic în neregulă. Aşa se obişnuieşte peste tot.

„Foarte puţini nu au alte cariere şi depind de veniturile din arbitraj”, declara Ian Blanchar, şeful Programului Naţional de Dezvoltare în Arbitraj din Anglia. Cu 60.000 de euro pe sezon, arbitrii englezi sînt pe primul loc în Europa, în topul baremelor din arbitraj, conform site-ului „goal.com”. Şi-ar putea asigura traiul din fotbal, dar preferă să lucreze şi la bancă, la poliţie, la restaurantul familiei sau la spital. Medicii lor, se ştie, sînt plătiţi chiar mai bine decît arbitrii şi de zeci de ori mai bine decît medicii noştri.

Rămîne la alegerea Forrest Gump-ului dacă merită să alerge pentru barem în continuare. Dacă ar fi să-l credem pe Cristi Balaj, baremele au fost întotdeauna prea mici. Iar insultele de la lojă au curs amarnic asupra lor, încît ar justifica un spor substanţial de ruşine. De ruşine, nu de compasiune. La urma urmei, nu-i obligă nimeni să facă asta. Nici măcar taţii.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  22 februarie 2012, 14:22

Daca arbitri ar fi organizati in locul lotului A de 30 de arbitri intr-o divizie de 20 de arbitri, respectiv 16 titulari si 4 rezerve pentru o divizie cu 16 echipe si cei 16 arbitri ar arbitra cele 8 meciuri ca titulari o etapa si apoi ca rezerva, fondul de salizare s-ar distribui la un numar cu 30% mai mic de arbitri si s-ar distribui in mod egal la toti cei 16 nu doar la primii 6,7, considerati acum de neinlocuit, iar la ceilalti resturile care mai raman si care in mod normal sunt insuficiente si ii pot determina sa incerce sa dea tunuri.

Liviu (2 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:08

Arbitrii o sa isi rotunjeasca veniturile cu banii luati de la cfr cluj ….nu plangeti voi arbitrii!!!

Tibi (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:24

Corect. Cu un singur amendament: castiga la fel ca un medic rezident in 3 luni.

Cfr_Atlanta (86 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:32

Cum a zis Paszkany. 50% sa le dea ,restul pana la 100% dupa calitatea arbitrajelor. In asa fel vor fi super motivati sa arbitreze corect. Asa, ce s-a rezolvat?O sa arbitreze mai bine?

Vladddd (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:52

inainte sa tot vorbiti,stimata doamna,ar trebui sa va si interesati de unele lucruri…eu sunt din acelasi oras cu balaj si il cunosc foarte bine pe unul dintre colegii lui de brigada,cu care arbitreaza in meciurile internationale…aici nu vorbesc despre ei,care au norocul sau valoarea sa arbitreze afara,dar vorbesc de alti arbitri,mai tineri,care trebuie sa traiasca doar din baremul de liga I…un tusier ia in jur de 1500 de lei pe meci,bani din care trebuie sa isi plateasca transportul si cazarea…pai spuneti-mi si mie,va rog,cati bani ii mai ramane unui arbitru din nordul tarii,dupa un meci in bucuresti,avand in vedere ca trebuie sa plateasca un bilet dus-intors cu avionul si cazare una sau doua nopti la un hotel????si in legatura cu prostia „nimeni nu-i obliga sa faca asta”,va zic sincer,nu cred ca acesti arbitri s-ar mai fi apucat de aceasta meserie daca ar fi stiut dinainte ca niste oameni gen becali,borcea,iancu vor fi cei care vor avea primul cuvant in legatura cu prestatiile lor…

fetitepebani ro (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:53

sa le dea toate sporurile din lume dar sa aduca arbitri straini. Ai nostri sunt toti numai cu ochii dupa bani si spagi

miguel alexandru (3 comentarii)  •  22 februarie 2012, 16:55

tu meriti?articolele tale sunt cam penibile(din pct-ul meu de vedere) daca arbitrii fac parte din fotbal de ce sa fie comparati cu medicii?(medicii aia care au terminat facultatea cu bani?-aproximativ 50% din ei),deci un arbitru corect care isi face treaba bine ca e derby ca e meci normal nu merita un salariu de 1000 de euro in viziunea ta?da un arbitru nu da goluri un arbitru are grija de 22 de caractere timp de 90 de minute si terbuie sa fie neutru sa-i inteleaga pe toti sa fie preagatit fizic mai bn ca un jucator de fotbal si sa aplice regulamentul cat mai bine posibil.Este un lucru foarte usor intr-adevar asta …oricum arbitrii nostri daca ar activa in Ungaria de exemplu sau orice tara din vest ar fi mult mai apreciati.Acum iti voi zice ceva ce si u crezi dar nu vrei sa o zici.In tara asta nu poti face multe legal si foarte rar este apreciat cine trebuie ,nu sunt promovate talentele dar e de inteles cand toate sunt la pamanat de la presedinte-guvern pana la invatamant.PENIBIL!

Vlad (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 17:18

Cred ca intrebarile sunt altele…de ce micsorarea s-a produs in era craciunescu si mai exact intr-o perioada critica pt ei ..de ce nu s-a produs pana acum? cand a dus scaderea oricarui salariu din orice meserie la un grad mai mare de corectitudine? in loc sa bati campii pe treaba asta, fabulezi in comparatii de salarii…pai pe ale fotbalistiilor cu ce le compari..in stilu asta?…
curat nu ajungi sa arbitrezi in liga 1 …te manjesti pe traseu oricat te-ai strecura…

Habarnam (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 17:53

Comparatia cu medicii e nefericita. Sa nu uitam totusi ca 95% din medici fara spaga nu te ajuta. Sa fim seriosi, medicii nu merita sa fie compatimiti.

gaby (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 18:11

si ce ar vrea balaj si ceilalti colegi ai lui , sa castige in 8-10 ore cat un medic in 6 luni nu le e rusine, in felul cum se arbitreaza nu merita nici un ban

teodor (3 comentarii)  •  22 februarie 2012, 18:32

De ce oare nu se introduce si in fotbal ,,hawkeye,, ca in tenis? S-ar reduce scandalurile de arbitraj cu 50-60% cel putin.

je (75 comentarii)  •  22 februarie 2012, 19:27

Arbitrii nostrii arbitreaza bine „afara„ si fac meciurile praf la noi!
Pai si care ar fi concluzia? Siimpla! Nu le lipseste capacitatea, ci vointa de a fi corecti!!
Sa ne lase Craciunescu si Balaj! Daca nu le convin baremurile, sa se apuce de agricultura!!

cornel boeru (20 comentarii)  •  22 februarie 2012, 20:16

Nu stiu ce socoteli a facut baimareanul, dar cred ca ne i-a la misto ! Pai daca acum ia numai 1200 de euro la un meci si are pe an vreo 40 numai in tara si vreo 10 afara cred ca ii raman 45-50 de mii curati ! E oricum mult prea mult pentru cat de competenti sunt ! Toti se vaita de cazare si masa, de obicei alea sunt platite in avans ….!

gigi (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 21:08

Dupa zornaituri de catuse….dosare de mita…ar trebui sa aplice politica strutului . …sa arbitreze cu noile tarife pana la finele capionatului …sa demonstreze ca sunt ARBITRI si apoi sa arate portofelul gol ! Sincer ,imi provoaca scarba nemultumirile lor! In conditiile in care jucatorilor care sunt profesionisti , le-au fost taiate din lefuri , ei au nesimtirea sa aiba glas . Li se pare ca 24 mil lei /meci..deci cca 100mil pe luna e putin in actualele conditii ?! Cine nu-i lasa sa plece?!…Sa-si dea ,,demisa” !… nesimtiti astia nu vor pleca niciunul !

cla (94 comentarii)  •  22 februarie 2012, 21:58

„ISPRAVA CEA MAI FORMIDABILA A UNUI OM ESTE DE A STI SA SE MULTUMEASCA IN VIATA CU ROLUL DE PERSONAJ SECUNDAR”. FEODOR MIHAILOVICI 🙂 ASA AR TREBUI SA FIE ARBITRAJUL, ACTORII PRINCIPALI SUNT FOTBALISTII.

Fanatic (46 comentarii)  •  22 februarie 2012, 22:20

Saracii arbitri, nu stiu cum de mai supravietuiesc in asemenea chin,sunt muritori de foame. Parerea mea ca leafa lor e mult mult prea mare pentru ce arata la meciuri. App salariul minim pe economie e 160 de euro pe luna, nu 600 de euro pe o ora jumate.

Lucian (5 comentarii)  •  22 februarie 2012, 22:23

Se pare ca englezii, poate si altii, au gasit reteta de succes in arbitraj: arbitrii care fac treaba de placere, ca un hobby sa spunem, si, in plus, le mai rotunjeste si veniturile. Cum poti sa spui atunci unui medic, politist, functionar bancar, sau ce-o mai fi, ca te-a furat, ca a luat spaga, chiar daca a gresit? Toata lumea e de acord ca n-a facut-o intentionat.
La noi, insa, situatia e mai delicata. Chiar daca sunt asemenea oameni veniturile lor sunt considerabil mai mici, chiar adunate impreuna cu castigurile din arbitraj.
Deci exista o predispozitie spre spaga. Baietii destepti din fotbal stiu sa speculeze acest lucru si odata intrat in hora vei juca mai departe vrand nevrand. Ce sa mai spunem de cei care traiesc doar din arbitraj.
In concluzie, eu cred ca reducerea baremurilor nu e o masura buna. Pe langa ca ii afecteaza pe putinii arbitrii ramasi integrii si ii „ademeneste” spre spaga, ii indeparteaza si pe cei care vor sa vina in arbitraj.

99sit (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 22:57

ASa cum a zis Maria , nu-i obliga nimeni sa faca asta! Daca nu le convine , pot pleca oricand, sa lucreze in industrie ( oops, nu mai avem nici din aia) sau la privat sa invete sa mai pretuiasca valoare banului putin. Apoi orice decizie luat in teren ,poate fi judecata altfel cand sti ca banul se munceste! ( E valabil si pentru guvernanti).

un arbitru (1 comentarii)  •  22 februarie 2012, 23:10

eu ti-as da alt exemplu! un arbitru tanar, ce tragere de inima ar mai avea sa se fac arbitru sau sa incerce sa promoveze cat mai sus??? niciuna. Sacrificiul pt a incerca sa faci aceasta meserie este foarte mare. Antrenamente zi de zi, poti chiar verifica examenele fizice pe care trebuie sa le faca un arbitru pentru a promova(nu e departe de atletism).o alta problema ar fi ca nu prea poti imbina o alta cariera cu cea de arbitru. un exemplu ar fi la divizia C unde jocurile sunt in ziua de vineri… si nu stiu cate firme ti-ar permite sa ai o doua vineri pe luna in fiecare luna. Astfel de exemple ar tot continua cu o gramada de cheltuieli si sacrificii. In final ajung la intrebarea „Pentru ce toate astea?” O data cu scaderea baremelor cu siguranta va scadea si valoarea arbitrajului. O alta problema ar fi ca nu intelegeti ca meseria de arbitru in principiu este tot un „sport” pentru care se doreste performanta! Acea comparatie cu un medic…e complet gresita. Ca si recomandare ar fi bine sa te mai informezi inainte de a scrie un articol de aces fel si sa nu citezi personaje negative ale fotbalului romanesc.

Marc (36 comentarii)  •  22 februarie 2012, 23:33

Chiar nu inteleg cum Maria, unul din condeiele inteligente, sa compare arbitrii cu medicii. Adica in loc sa le inzecim salariile sa le injumatatim, nu? Ok, acceptam spaga la medici ca pe un bun national si argumentam ca n-avem bani. Dar medicii mai si pleaca „afara” dupa ce fac scoala aici gratis, pana se regleaza, daca s-o regla vreodata, sifonul din bugetul asigurarilor sociale. Au unde. Sa emigreze si arbitrii? Pai bine Maria, ai vazut sau auzit tu de spaga in vest la medici? In Anglia ai auzit scandaluri cu arbitrii cumparati? Si-atunci ce sa inteleg din articolul tau? Ca arbitrii la cat muncesc (?!) si gresesc(!?) au dreptul sa castige cat castiga un chioscar? Cine o sa se mai apuce de arbitraj in conditiile astea? Nu doar cei, ca si militienii de alta data, ce-si isi doresc putere si… multa shpaga?!

fristache (3 comentarii)  •  23 februarie 2012, 5:51

imi place comparatia intre un medic si un arbitru.
amandoi primesc ceva in plus fata de salariu.
unii pentru ca ajuta oamenii, celalalt pentru ca ajuta numai anumiti oameni.

Aristotel (97 comentarii)  •  23 februarie 2012, 6:46

Cat castiga, pe meci, 600 euro ? Pai, si nu-i ajunge ? Sunt patru meciuri pe luna, da ? Deci, 600 x 4 = 2400 euro pe luna ! Adica, aproximativ 10.320 lei ! Cati oameni din tara asta, castiga zece mii pe luna ? Eu zic, ca pentru mizeriile de arbitraje pe care le fac, arbitrii de la noi sunt platiti regeste ! Sau hai, sa nu fiu rautacios ! Sa zicem ca din cele 34 etape, arbitreaza 25 meciuri ! La fiecare meci, daca castiga 600 euro, asta inseamna 15000 euro pe an ! Adica, 1250 euro , deci, cam 5375 lei pe luna ! Nu le convine? Sa iasa la pensie! Atunci, vor avea 700 lei pe luna !.Cu siguranta, atunci ii vor ajunge !

jaoju (2 comentarii)  •  23 februarie 2012, 9:36

pariez ca la barem = zero nu se retrage nici unul !
accept cota 1:10

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  23 februarie 2012, 10:40

Exista o mare presiune, inclusiv mediatica, din partea arbitrilor din lotul largit care nu prea prind delegari, a rudelor si relatiilor lor, impotriva celor care prind delegari si care se cere sa fie aspru sanctionati si retinuti de la de legari ulterioare. O asfel de presiune exista si asupra lui ION CRACIUNESCU, presedintele CCA de catre cei ce ii vizeaza postul si asta nu intr-un mod onest. O solutie pe langa transparenta totala ar putea fi si urmatoarea. Sa se organizeze activitatea arbitrilor intr-un sistem divizionar. Fiecarei serii de 16 echipe din care retrogradeaza 4 (sistem propus de mine pentru toate ligile, diviziile) ar urma in paralel sa existe o divizie de 20 de arbitri de centru si 20 de asistenti, arbitri de tusa. Dintre acestia 16 ar fi activi si 4 rezerve, care ar fi activi numai in cazul unor indisponibilitati speciale a unora din cei 16 activi. Cei 16 arbitri principali activi ar arbitra etapa de etapa,8 ca principali o etapa, ceilalti 8 ca rezerve apoi in etapa urmatoare invers. Cei 16 asistenti ar arbitra toti etapa de etapa, fiind inlocuiti numai in cazul unor indisponibilitati speciale de cei 4 rezerve si numai cate etape dureaza indisponibilitatea. Repartizarea pe meciuri, delegarea, s-ar face strict, individual, cu 3 zile inaintea fiecarei etape, prin tragere la sorti, de preferinta cu calculatorul si afisarea instantanee pe saitul CCA. De fapt s-ar trage o ordine de 16 care ar fi valabila pentru toate diviziile, ligile si toate seriile. Arbitrii la fiecare meci ar primi de la observator nota, punctaj, de la 10 la 0, fiecare greseala, conform unui regulament bine stabilit, ducand la scaderea notei, la depunctare. Toate notele, punctele, insumate, la sfarsitul campionatului ar da un clasament pe baza caruia primii ar fi trecuti pe lista UEFA iar ultimii 4 ar retrograda in divizia imediat inferioara. Cele 4 rezerve din cei 20 ar urca in locul lor intre cei 16 activi si locul lor de rezerve ar fi luat de cei de pe locul 1din divizia imediat inferioara.

kkk (1 comentarii)  •  23 februarie 2012, 11:26

spagari care practica malpraxisul in fotbal

dans (1 comentarii)  •  23 februarie 2012, 12:41

aristotele, din banii astia, 600, isi platesc transportul, cazarea si masa, isi platesc stagiile de pregatire; nu-i chiar asa cum spuneti

Raddu_AdyY (20 comentarii)  •  23 februarie 2012, 13:28

Aristotel: Nici un arbitru nu arbitreaza 4 din 4. Si nu , nu ii ajunge cand o echipa care se bate la retrogradare da salarii jucatorilor de 2 lei de 7-8 poate chiar 15 000 pe luna (vezi exemplul Mioveni)

Maria: E o concluzie generala in tara asta: „Nu-i obliga nimeni sa se faca arbitrii !” Asa spunem si despre profesori: „Pai ce? cine i-a obligat sa se faca profesori?” asa spunem si despre medici , avocati , grefieri etc. E o concluzie generala , si poate si din cauza ei suntem unde suntem ca ne doare undeva , cand n-avem argumente spunem ca nu i-a obligat nimeni sa isi aleaga meseria asta. Poate nici pe jurnalisti nu-i obliga nimeni sa faca asta , dar in acelasi timp poate ca si in domeniul asta spagile sunt la fel de mari pentru inchiderea ochilor sau dezinformarea opiniei publice !

O veche zicala spune: „Hotii striga hotii !”

maria andries (1349 comentarii)  •  23 februarie 2012, 13:33

Pt. un arbitru, nici un sacrificiu nu e prea mare cind vrei cu adevarat ceva, sa faci o meserie si nu alta. restul sint scuze si ipoteze

GOLOMBIOSCHI ILIE (29 comentarii)  •  24 februarie 2012, 21:00

Avand in vedere necesitatea ca arbitrajul sa se desfasoare si in conditii de economie maxime la nivelul intregii structuri piramidale fotbalistice, proiectului prezentat anterior privitor la organizarea activitatii arbitrilor, i-as da o forma si mai riguros economica. Astfel as propune ca divizia de arbitraj pentru sistemul competitional (16 cu 4 la retrogradare) sa fie tot pe acelasi model de 16 arbitri cu 4 la retrogradare. Pentru economie, fara riscuri deosebite, s-ar putea renunta la cei 4 arbitri, rezerve, propusi anterior, respectiv cei 14 suplimentari care acum fac parte din lotul de 30 ce este rulat la delegari, lotul A, lotul divizionar cum mai este denumit. Divizia A de arbitri ca si la toate celelalte divizii B,C,D, seriile, ar fi alcatuite din 16 arbitri din care pe baza cumularii notelor, punctelor, pe baza clasamentului final dupa 30 de etape, ultimii 4 ar retrograda in divizia imediat inferioara. Cei de pe primul loc ar promova direct intre cei 16 din divizia imediat superioara, fara a mai trece un an prin faza de rezerve, cum era specificat in proiectul prezentat anterior. Riscul unor indisponibilitati mai mult sau mai putin temporare, care cred ca totusi sunt relativ rare, atat la centrali, arbitrii principali, cat si la arbitrii asistenti, tusieri, ar urma sa fie rezolvat prin brigazi formate numai din 3 arbitrii, un principal si 2 asistenti.

Comentează