Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Olimpici în criză

Oricît s-ar mira şeful COSR, sportul nu e singurul atins de tăierile din buget

Octavian Morariu e nemulţumit că COSR-ul a primit doar 30 la sută din banii ceruţi de la buget. „Nu mi se pare în regulă ca în […]

marți, 31 ianuarie 2012, 7:16

Oricît s-ar mira şeful COSR, sportul nu e singurul atins de tăierile din buget

Octavian Morariu e nemulţumit că COSR-ul a primit doar 30 la sută din banii ceruţi de la buget. „Nu mi se pare în regulă ca în an olimpic federaţii care sînt în cursă de calificare, şi aici mă refer la handbal şi la polo, să nu fie corect finanţate”.

Urmează o comparaţie incorectă, deloc în regulă. În proiect, Casa României la Londra ar costa 10.000 de euro chirie pe zi. JO durează 16 zile. Aşadar, cel puţin 160.000 de euro numai pentru buticul-hotel acontat de COSR.

În  septembrie, Ministerul Educaţiei a aprobat listele pentru acordarea burselor de merit olimpic internaţional. Toţi cei 71 de elevi, cu medalii de aur, argint şi bronz la Olimpiadele Internaţionale (şi cu ei ne mîndrim, nu?), aflaţi pe liste primesc, lunar, în total, în jur de 8.503 de euro. Opt mii cinci sute trei euro. Mai puţin decît costă pe zi hostelul olimpic. Pentru aur la fizică, astrofizică sau matematică, olimpicul primeşte 670 de RON pe lună, aproape 160 de euro.

Este o comparaţie incorectă, nedreaptă, puştii care rup cartea îşi vor lua lumea-n cap, oricum. Ei reprezintă o cauză pierdută sistematic. Vorba lui Morariu, nu e în regulă. Degeaba i-am finanţa de pe-acum, nu ne permitem să concurăm cu bursele de la MIT.

Morariu susţine că statul român nu e interesat de sport. Motivul: banii mai puţini, cele 22 de milioane de RON în minus, faţă de bugetul din anul olimpic 2008. După logica şefului COSR, statul român nu e interesat de mai nimic, nici de educaţie, nici de sănătate, nici de economie, nici de alte domenii. Fie e un stat blazat, fie 2012 e an de criză. Iar sportul nu e singurul atins de tăierile din buget.

„Cu siguranţă vor fi afectate centrele olimpice de juniori. La fel şi Festivalul Olimpic al Tineretului European”, spune Morariu. Festivalul, pe scurt FOTE, va fi organizat pe Valea Prahovei în iarna lui 2013. O competiţie pentru care numai infrastructura costă 83 de milioane de euro. Pîrtii, hoteluri, patinoare, toate astea suportate de Guvern şi de bugetele locale. În martie anul trecut, prin hotărîre de guvern, FOTE a fost declarat eveniment de interes naţional. Se vor găsi bani, aşadar. Doar că aceştia nu vor trece prin conturile COSR.

Centrele olimpice de juniori, 23 la număr, nu pregătesc „mii şi mii de tineri care visează să ajungă campioni olimpici”, cum ne îndeamnă Morariu să vedem în spatele lui. La centrul din Bîrlad, de exemplu, sînt înscrişi 20 de copii. În total, la centre activează 600 de sportivi şi antrenori. Acum îşi frînge mîinile din cauza micilor sportivi. În septembrie 2011, tot an de criză, şeful COSR inaugura, cu şeful CIO la braţ, noul sediu al instituţiei, în valoare de 3,4 milioane de euro. „E un preţ mai mult decît rezonabil. Majoritatea banilor sînt publici. Banii privaţi îi folosim la amenajări!”.

Urgenţa o reprezenta, acum cîteva luni, un sediu nou, nu JO, nu juniorii, nu FOTE sau Olimpiada de iarnă la care Morariu visează de acum doi ani. Sigur că „pregătirea unui sportiv se face continuu. Un sportiv de performanţă nu se poate compara, spre exemplu, cu o activitate economică, să o închizi şi să-i dai drumul peste trei luni”.

Ca să vezi, nici olimpicii şcolari nu pot învăţa în salturi. Doar că ei se antrenează pe banii părinţilor, contribuabilii care-au achitat noul birou al lui Morariu. Comparaţia e incorectă, doar cît să corecteze viziunea pe cai mari, patriotici a lui Morariu,  cu „steagul României urcat pe cel mai înalt catarg”.

Nu sîntem o mare naţiune sportivă. Există riscul „să devenim o ţară de bolnavi, de graşi”, cum se temea şeful COSR. Dar există şi riscul, nu mai puţin grav, să devenim o ţară de fuduli.

Comentarii (13)Adaugă comentariu

Pascu (1 comentarii)  •  31 ianuarie 2012, 20:18

Maria, cu scuzele de rigoare, dar ai scris articolul asta doar ca sa nu zici ca n-ai scris nimic azi.

mieusa (37 comentarii)  •  31 ianuarie 2012, 20:48

Nu se vorbeste si nu se incurajeaza deloc donatiile pentru sport in special loturile olimpice. gsp-ul ar putea promova o astfel de initiativa si ar putea incuraja posibili donatori pe una din paginile ziarului. Pana la urma traieste din si pentru sport.

jiji`s sheepyard (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2012, 21:10

Morariu viseaza ca este in Elvetia si nu in Romania . Cand stim ce putini bani sunt dati pt. sport , este chiar nerusinat sa vrei sa cheltuiesti 160.000 euro pt. o cazare !

jiji`s sheepyard (3 comentarii)  •  31 ianuarie 2012, 21:37

Scuze , trebuia sa incep cu a va felicita pentru ca sunteti un fin comentator al fenomenului sportiv romanesc .
Nu inteleg totusi , ce legatura are acest articol de tinuta si care trateaza o problema importanta a sportului romanesc , cu ceea ce se intampla la gsp , respectiv ce cautati langa cei care au ca principala preocupare sa-l perie (as fi tentat sa fiu mai vulgar) pe Becali .
Daca si asta e presa libera , prefer sa ma uit pe OTV , cel putin acolo stiu din start la ce sa ma astept .

maria andries (1349 comentarii)  •  31 ianuarie 2012, 22:59

Pt. jiji’s sheepyard, cheltuielile rotunjite estimate de COSR pt. Casa Romaniei sint de 300.000 de euro, am mai „indulcit” suma la strictul necesar

George (1 comentarii)  •  1 februarie 2012, 0:18

Doamna Andries , cu tot respectul nu pot sa cred ca o persoana care se ocupa cu fenomenul SPORT a facut o asemenea comparatie. Poate mai gasiti si dvs o alta pasiune pentru alte sporturi decat fotbalul si va dati seama ce inseamna sportul in Romania. Doar asa ca comparatie ca sa va mai puneti problema de cat bani are nevoie un student care e olimpic la matematica sau astrofizica ca sa se pregateasca pentru olimpiada si de cat bani are nevoie un sportiv ca sa ajunga la olimpiada. Daca dumneavoastra considerati ca nu e normal sa se ceara bani intr-un an olimpic cand se dau 2mil. EURO pentru meciu lui BUTE inseamna ca nu aveti nicio treaba cu sportul. Fotbalul e altceva .

Jorj (3 comentarii)  •  1 februarie 2012, 1:16

Un articol frumos ambalat, dar profund gresit in esenta. Romania nu a fost niciodata o tara stralucita, nu am excelat in mod deosebit in nici un domeniu, singurii ambasadori si marci inregistrate pe care ii avem si cu care ne mandrim sunt cat degetele de la o mana: Nadia, Nastase, Hagi, Patzaichin, Lucescu, Bute. Coincidenta sau nu, toti sunt sportivi, si stiti de ce: pentru ca sportul VINDE!!! Tot respectul pentru olimpicii la fizica, matematica, latina si educatie civica, dar, din pacate, ei nu vand, ei nu produc nimic, ci cresc aici, in acest sistem de educatie hulit cum e el, dar inca creste valori, care apoi ce fac…pleaca in alte tari, unde curge lapte si miere. Ca e mult mai usor sa plecam decat ramanem sa luptam

Mario (1 comentarii)  •  1 februarie 2012, 9:18

Draga Maria,
In primul rand ma aplec cu admiratie pentru articolele de pe blogul tau si ai parte de intreaga mea consideratie.
In al doilea rand ceea ce nu spune nici domnul Morariu si nici domnul Dobrescu(pe langa banii bugetari incasati si cheltuiti fara vreo acoperire in rezultate si palmares sportiv pentru Romania) este ca sansa Romaniei de a organiza acest FOTE se invarte in jurul a numai putin de 5%. Asa cum ne pleaca olimpicii pentru ca nu pot fi stimulati si incurajati material(intelectual ne dau ei noua lectii) sa ramana pe meleagurile natale unde nu mai au loc de ‘alde Morariu, Dobrescu, Tiriac, Sandu M., Dragomir D., si lista ar putea continua catre infinit, asa ne-au plecat si valorile in materie de antrenorat. Am onoarea de a cunoaste o astfel de valoare care pregateste viitorii schiori ai Germaniei si Austriei pentru cupa mondiala. Domeniu in care la nivel de conducere iarasi excelam ca si la COSR. Ca sa concluzionez, asa dupa cum stii concurentul Romaniei pentru organizarea FOTE 2013 este ……..Norvegia. Lasam la o parte infrastructura de tranport si sportiva, crezi ca avem 50% sanse sa organizam acest festival? Inca o minciuna COSR, pe banii nostri.
O zi deosebita!
MA

ioan (10 comentarii)  •  1 februarie 2012, 12:38

Eu am o idee mai buna , sa se opreasca furturile , iar apoi sa dam bani si la olimpici si la sportivi , ce ziceti , nu ar fi mai bine decat sa ne certam la cine se duc banii ?

andreas (31 comentarii)  •  1 februarie 2012, 13:21

lentul senior laudat nu odata de tine a dat iar un gol de senzatie. Ar fi de dorit ca viziunile tale si ale unui Tolo despre munca in sport, cu tineretul, in turism … sa se realizeze si ele, pt mine sinteti adevaratii ministrii. Dar numiti vor fi alti afaceristi si fripturisti in cel mai bun caz cu o diploma de tehnocrat.
„Cei care merg la vot pt ca n-au ce face, n-au bani de restaurant, voteaza pt o friptura, ori pt un presedinte uitind ca de fapt voteaza o sleahta intreaga de „destepti”, in loc sa stea frumos acasa si sa se ocupe de pisica neglijata, preacurvesc si sint pedepsiti personal de cel de Sus. Mitica, miticii, desteptii nu au singuri vre-o vina.” Inca un adevar grait de singurul mioritic, o analiza perfect de simpla a situatiei. Bravo tata!

vlad (12 comentarii)  •  1 februarie 2012, 14:36

sediul COSR fiind fix la Arcul de Triumf, o cunoscuta zona low-cost a Bucurestiului

marius (7 comentarii)  •  1 februarie 2012, 15:43

O, dar suntem deja fudui…moare lumea in spitale cu zile, dar avem stadion de 250 de milioane! Nu zic sa nu se faca nimic, spun doar sa ne vedem lungul nasului.

maria andries (1349 comentarii)  •  1 februarie 2012, 17:54

Pt. Jorj, hai sa-ti zic doar o chestie „produsa” de un roman, insulina. Corpusculii lui Palade nu se vad la TV, e drept, dar cred ca sintem in stare de mai multe decit ne complacem sa credem 🙂

Comentează