Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Fiţi calmi, nu mai daţi decisive!

Fotbalul nostru nu e pierdut cîtă vreme are o lojă în care copiii dau verdictul

Un mic ritual, înainte de start. O femeie cu fularul broboadă peste cap umple o sticlă de la cişmea. Apoi se duce spre banca tehnică, […]

vineri, 30 decembrie 2011, 1:23

Fotbalul nostru nu e pierdut cîtă vreme are o lojă în care copiii dau verdictul

Un mic ritual, înainte de start. O femeie cu fularul broboadă peste cap umple o sticlă de la cişmea. Apoi se duce spre banca tehnică, cu sticla într-o mînă şi o lădiţă de piele în alta. Trusa. Meciul va avea asistenţă medicală. Blocuri de opt şi zece etaje fac paravan în dreptul stadionului „Victoria”. Ar putea fi oricare alt stadion de pe lumea asta. Cu iarbă arsă, cu două porţi. Dar se numeşte „Victoria”.

Fotbalul se joacă pe margini, lîngă un platan bătrîn. Doi copii cu şireturi desfăcute şi căciuli trase pe frunte dau balonul de la unul la altul. Sînt, pe rînd, portar şi atacant. Meciul n-a început. Puştii de la Spicul au ieşit la încălzire. Cei de la Electroaparataj trag la poartă. „Trebuie să vină domn’ patron cu echipamentul!”. Domn’ patron e pe drum, în trafic. „Centralul”, un băiat de liceu, se uită la ceas. „Mai stăm cinci minute şi gata!”. Pînă şi în Liga a IV-a, există limite.

Vine şi echipamentul, gîfîind. Începe. Domn’ patron joacă şi el, „să dau asta jos”, explică arătînd spre abdomen. Adaugă apoi, preventiv: „Asta e, fotbalul mic a rămas mic!”. În tribune, un tată cu sacoşele de la piaţă, la picioare, şi puştiul lui. La loja oficială, vreo zece capete se clatină înţelept: „Pot să joace şase luni că nu dăm gol!”, „N-am bătut pe nimeni anul ăsta!”. În mica galerie locală de la etaj, au urcat şi copiii cu mingea. Se simte mai puţin vîntul. În partea fără blocuri de lîngă stadion, e cîmp viran semănat cu buruieni şi stîlpi de înaltă tensiune.

Meciul. Dacă doar l-ai auzi, ar fi bufniturile balonului lovit de diverse modele de pantofi sport şi comenzile antrenorului de la Spicul. „Atacă-l, bă, nu te uita la el!”, „Cum să dai, mă, acolo?”, „Faceţi, bă, marcaj la un loc!”. „Jidane, coboară, Jidane!”, „Joacă bine Jidanul!”. „Jidanul” e porecla unui atacant de la Spicul. La pauză, antrenorul vocal îşi aliniază elevii şi-i ceartă patrulînd prin faţa lor ca un general. „Cum îl cheamă pe antrenorul vostru?”.

Jucătorul de la Spicul ezită. „Vreţi să scrieţi de rău de bunicul?”. „Păi, nu”. „Îl cheamă Costache Niculae”. Cei de la Electro, mai ambiţioşi, caută golul. Se încurajează şi se comentează între ei. „Nu mai da decisive, fii calm!”. E 0-0. Fără faze litigioase. Doar cîteva întreruperi, cînd domn’ patron se ceartă cu jucătorii lui. „Vezi, mă, cum pasezi!”. „Da’ ce, îi răspunde un fotbalist, tu nu greşeşti niciodată?”. Arbitrul le face semn să reia jocul.

Meciul. Liga a IV-a. Fotbalul mic. Dar ar putea fi oricare alt meci de fotbal de pe lumea asta. Apoi momentul cînd spectatorul se ridică şi lasă spectacolul în plata lui, momentul cînd cititorul ridică privirea şi lasă articolul la jumătate, momentul care suspendă finalul. Cei doi copii cu mingea s-au uitat cît s-au uitat, apoi au coborît de la oficială. I-au făcut semn puştiului din tribune, venit cu tatăl de la piaţă. Au strîns gaşca şi s-au dus mînînd balonul lîngă cişmea, sub platanul desfrunzit. Fotbal. Să te uiţi, să-l joci, să-l trăieşti.

Cît a fost scorul la meciul celor mari? Nu se ştie. Meciul ăla a rămas fără sfîrşit.

_cpl2304.jpg_cpl2362.jpg_cpl2414.jpg

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Marc (36 comentarii)  •  30 decembrie 2011, 14:43

dragut Maria. Numai cine nu a jucat fotbal nu simte ce ai descris tu aici. Asa era si acum 20 de ani!

Relu (1 comentarii)  •  30 decembrie 2011, 15:22

Frumos articol, felicitari. La mai multe astfel de articole, din pacate cam putine in peisajul romanesc de presa, si nu ma refer numai la presa sportiva.

vicente (5 comentarii)  •  30 decembrie 2011, 15:39

f bun comentariul

ion de la raion (1 comentarii)  •  30 decembrie 2011, 17:20

Doamna Mariana, felicitari pentru articol!

cla (94 comentarii)  •  30 decembrie 2011, 20:14

AM JUCAT SI EU FOTBAL LA NIVELUL ASTA SI L-AI DESCRIS PERFECT. FELICITARI PTR. ARTICOL .

Andrei (7 comentarii)  •  31 decembrie 2011, 0:30

Excelent articol. Sincere aprecieri!

andreas (31 comentarii)  •  31 decembrie 2011, 17:34

pt Maria, tot GSP, comentatori …La multi ani! si la mai multe texte frumoase.

clardesol (6 comentarii)  •  1 ianuarie 2012, 8:08

LA MULTI ANI MARIA!!! Iti doresc un an nou mai bun decat cel ce a trecut,multe bucurii,fericire si mai ales multa sanatate,eu citesc gazeta pe net pt ca lucrez in strainatate si nu vreau sa imi stric anul sa vorbesc despre fotbalul de la noi din liga 4-a in comparatie cu cei aici,am intrat doar sa iti urez un an mai bun pt ca citesc cu interes tot ceea ce scri tu,sper sa ne vedem si fata in fata cand voi veni la Bucuresti,numai bine iti doresc.

sorin (43 comentarii)  •  1 ianuarie 2012, 11:00

Maria , un an nou fericit si da-i inainte cu munca de buna calitate pe care o faci !

victor L (165 comentarii)  •  2 ianuarie 2012, 17:01

La multi ani, Maria Andries.
Si la mai multe articole frumoase.

maria andries (1349 comentarii)  •  2 ianuarie 2012, 18:08

Pt. @all, la multi ani! 🙂

caine rosu 18 (37 comentarii)  •  7 ianuarie 2012, 8:56

Frumos! La multi ani!!

Comentează