Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ziare citite pe tancuri

După ’89, fotbalul nostru nu s-a schimbat dramatic. S-a schimbat doar felul în care-l citim

La Revoluţie, Gazeta Sporturilor a ieşit cu întîrziere de două zile, pe 24 decembrie, din cauza „creaturilor demente ale întunericului”, cum le identifica un reporter […]

duminică, 18 decembrie 2011, 1:55

După ’89, fotbalul nostru nu s-a schimbat dramatic. S-a schimbat doar felul în care-l citim

La Revoluţie, Gazeta Sporturilor a ieşit cu întîrziere de două zile, pe 24 decembrie, din cauza „creaturilor demente ale întunericului”, cum le identifica un reporter de atunci. Paginile cu poze puţine, una-două pe număr, au prins rugină de oglindă veche. Te uiţi. Imagini obscure, dar straniu de familiare. Printre multele titluri entuziasmate, unele marcate inevitabil de ritmica limbă de lemn („E iar lumină!”, „A răsărit soarele libertăţii!”, „Înaltul patriotism al Maricicăi Puică”), cîteva ţin privirea.

Primul, în pagina a treia din 24 decembrie, „Cronică fotbalistică cinstită”, semnată de Constantin Alexe. E o promisiune de cronică, de fapt, se referă la cenzură şi la campionatul de fotbal, care ajunsese domeniul de competenţă al secretarilor de partid. „(…) Competiţia aceasta frumoasă, loială şi cinstită a devenit o luptă acerbă pentru puncte şi titluri. S-a ajuns pînă acolo ca unele rezultate să fie anticipate chiar şi de iubitorii fotbalului aflaţi în tribune”. Nimic nou sub „soarele libertăţii”. Autorul pomeneşte de „rezultate şi campionate trucate, de echipe retrogradate pe nedrept, dar fără să se ia sancţiuni corespunzătoare”, Craiova trebuia să se pregătească de atunci! Remarcă şi intoleranţa la critici a şefilor din fotbal: „S-a ajuns pînă acolo încît să supere aprecierea despre nevalabilitatea unui gol, despre un ofsaid nesemnalizat, cu rea intenţie, de arbitru”. Blaturi, comisii litigioase, arbitraje dubioase – au rămas în continuare, doar că se scrie şi se vorbeşte mai mult despre ele.

În ansamblu, sportul nostru era mai în formă pe atunci. Se observă din topul anului 1989, alcătuit pe baza voturilor jurnaliştilor sportivi. Pe primul loc – „locomotiva din Seul”, semifondista Paula Ivan, urmată de Francisc Vaştag, Daniela Silivaş, Elisabeta Lipă (avea să se retragă abia peste 15 ani, în 2004), Nicu Vlad (a prins încă un bronz la Atlanta şi un scandal, ca antrenor, la Sydney), Ioan Ovidiu Sabău, Alina Astafei (mai erau şase ani pînă la cea mai bună săritură a ei), Sorin Babii, tiristul (a mai participat de atunci la patru olimpiade), Gheorghe Popescu şi Silviu Lung. Fotbaliştii. Urma Mondialul din ’90.

La clasamentul pe echipe, conduce „naţionala” de fotbal, apoi „naţionala” de gimnastică şi Chimistul Rîmnicu-Vîlcea. În zilele noastre, podiumurile ar arăta destul de asemănător. Lipseşte atletismul. Bute în loc de Vaştag, Izbaşa în loc de Silivaş, iar la echipe – doar „naţionala” de fotbal ar conduce în orice alt top, numai al performanţelor – nu.

În numărul de Crăciun al „Gazetei”, Radu Timofte scrie despre cum a fost împărţită „Gazeta”, în varianta print!, soldaţilor de pe baricadele bucureştene. „Noi l-am scris, noi l-am împărţit!”, se numeşte articolul. Povesteşte, printre altele, un gest de mirare pentru cine are amintiri din acele vremuri: „În urmă-le, ieşit cu capul din turela tancului, un militar îşi chinuie privirile citind. Nu se mai duce direct la pagina a treia, pentru a căuta rubrica de fotbal. Nici la a patra, pentru ştirile «de dincolo». Se opreşte la pagina întîi, la care cu siguranţă nu s-a mai oprit de mulţi ani de zile”. Pentru că pe prima pagină se afla mereu aceeaşi ştire, de aproape 50 de ani.

Pînă la urmă, o revoluţie poate însemna şi asta: schimbarea manierei de lectură a ziarului. De lectură a lumii. Se pare că atunci, în acele zile, s-a atins idealul în materie de presă sportivă. Ziarele erau citite pe tancuri. Acum se fac revoluţii prin Internet, gen Primăvara arabă. Glorie lor! Nu mai umblă nimeni pe întuneric, cu vraful sub haină, „pentru a nu fi depistat”, în „Dacia nespălată, împărţitoare de ziare”.

facsimil2.jpg   facsimil.jpg

Comentarii (4)Adaugă comentariu

Nicolae Petre (24 comentarii)  •  18 decembrie 2011, 18:04

S-o fi schimbat maniera de lectura dar s-a schimbat si ziarul. Chiar din articol aflam ca in pagina a treia gaseai fotbal, in pagina a patra stiri de dincolo, deci ceva diversificat. Acum, orice pagina citesti nu dai decat de femei goale, citate din Becali si fotografii cu fotbalisti iesind din cluburi. E pacat cand calitatea tot mai jalnica a unui ziar te face sa tanjesti dupa cenzura de altadata, macar atunci mai aflai cate ceva si din alte sporturi sau citeai articole, culmea, numai despre sport. Astazi, la noi, din doua, una. Ori avem prea multa democratie care strica ori nu suntem capabili sa o gestionam cum trebuie si in capul nostru democratie inseamna sa ne dam in petec cum vrem si cand vrem.
Daca tot va laudati ca va pasa prea mult de sport, scoateti fratilor doua gazete. Una pentru majoritatea care nu vrea decat scandal, dar scoateti si una mai plapanda in care cei inca interesati doar de sport sa citeasca niste rezultate, niste analize competente, niste statistici. Ori asta ar presupune munca de jurnalist si bataie de cap? Asa e mai simplu sa faci cateva poze deocheate, sa il suni pe Becali sa il intrebi despre te miri ce si gata s-a umplut ziarul fara efort.

vasco (317 comentarii)  •  18 decembrie 2011, 19:05

Minunata ideea d-lui Nicolae Petre,ce ar fi sa mai scoateti o editie,una serioasa’pentru cei putini,”depasiti”,care vor si altceva decit can can(inclus si becali).Poate veti avea surpriza sa ii creasca tirajul destul de repede ,cred ca lumea e satula de becali si femei goale.La fel si cu emisiunile TV,chiar face rating tembelul de becali?Mie-mi provoaca un amestec de mila si greata.
Referitor la articol,eu cred ca fotbalul romanesc e mult mai jos,chiar si la coruptie,nu mai vorbesc la valoare.Pe atunci echipele erau obligate sa creasca echipe de juniori si tineret care au dus la aparitia unor generatii de mare talent,pina la generatia de aur si la rezultatele din cupele europene la care nu mai putem visa.Acum mergem(ma rog,cine merge…)la Universitate pentru o calificare cu ciprioti si evrei.In rest…nimic.Celor care spera ca odata cu o presupusa inlaturare a lui sandu si dragomir s-ar schimba lucrurile,le pun o intrebare:cine sa schimbe lucrurile,marionetele fratilor samsari?Ce s-a schimbat odata cu Iliescu si clica lui?Am scapat de dracul si am dat de tas’su.

bluered_sky (50 comentarii)  •  19 decembrie 2011, 4:10

@Nicolae Petre:
daca te uiti dimineata in metrou si autobuz, majoritatea citesc can can, libertatea si genul acesta de fituici.
Concluzie: aceste articole mentionate de tine prind la romani: manelism, pitipoance si mult prost gust.

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  20 decembrie 2011, 8:32

Inca o remarca cu privire la calitatea tot mai jalnica a presei sportive. Nu va da de gandit ca ziarele de sport, in special Gazeta, nu se mai vand singure. Pentru a-si face tirajul se vand ba cu cate o carte, ba cu cate un DVD pentru copii, ba cu cate un film. Asta e o dovada a faptului ca numai continutul ziarului nu mai vinde fiind execrabil. Este nevoie de ceva stimulente pentru a-l convinge pe om sa cumpere ziarul. De fapt, omul nici nu mai cumpara ziarul pentru ziar ci doar pentru cadoul cu care este insotit. Unde e vremea cand Gazeta facea tiraj de milioane de exemplare doar pentru continut nu pentru cadouri? Scuzati analogia prea dura, e ca si cand ai vinde un rahat insotit de o prajitura, lumea cumpara si rahatul doar pentru prajitura si apoi te lauzi ca ai facut vanzare mare de rahat. Ma rog, daca e prea dura analogia o puteti scoate din comentariu. Doar ca am obosit sa tot incep sa invat ba italiana, ba spaniola, ba franceza doar ca sa citesc un ziar de sport bun.

Comentează