Încă o generaţie pierdută?
„Tineretul” lui Săndoi a rezistat jumătate de oră cu Franţa. Apărîndu-se în bloc
Vestea cu adevărat tristă vine dinspre tineret. Un 0-3 cu Franţa, la Nantes, după un 0-2, tot cu Franţa, acasă. O primă repriză care ne-a amintit de […]
„Tineretul” lui Săndoi a rezistat jumătate de oră cu Franţa. Apărîndu-se în bloc
Vestea cu adevărat tristă vine dinspre tineret. Un 0-3 cu Franţa, la Nantes, după un 0-2, tot cu Franţa, acasă. O primă repriză care ne-a amintit de ce ne-am legat oarecare speranţă de „naţionala” lui Săndoi. Apoi repriza a doua şi resemnarea, în faţa unui adversar mai bun, din altă specie de competitori parcă.
Să antrenezi „naţionala” de tineret seamănă cu o muncă de Sisif. Măcar Săndoi trebuia lăsat să-şi împingă bolovanul pînă în vîrf şi să continue ca selecţioner la echipa mare, cu aceiaşi jucători aliniaţi în barajul cu Anglia, din octombrie 2010. Cu Franţa, la ea acasă, „tricolorii” mici, alţii la rînd, au rezistat fără gol 38 de minute. „Prima jumătate de oră n-a fost simplă, în faţa unei organizări defensive foarte compacte”, a spus Erick Mombaerts, selecţionerul francez. A mizat pe faptul că românii vor obosi şi-şi vor destrăma rîndurile, „ceea ce s-a şi întîmplat”. Iată încă o veste de mirare: tinerii noştri intră în fotbal gata obosiţi. Îmbătrîniţi prematur.
13 dintre convocaţii lui Săndoi pentru meciul de la Nantes joacă în Liga 1, unul singur, portarul Dinu Moldovan, evoluează în străinătate, la Espanol, ceilalţi – în ligile inferioare din România. „Naţionala” de tineret poartă amprenta campionatului intern. Iar competiţia de la noi te iniţiază în altceva decît în fotbalul de înalt nivel: în elicoptere (istoria tehnicii), basoreliefuri (istoria artei), şampanii (stil de viaţă) şi „Domn’ preşedinte mi-a zis să vorbesc cu şefii de cluburi” (bune maniere la tribunal). Partea asta de învăţătură nici Săndoi, nici alt selecţioner n-o pot schimba.
E a patra campanie ratată pentru Săndoi, la post din 2006. Sisif, nu glumă! Şansele la Euro 2013 sînt mici, pur teoretice. La primul loc se bat Franţa şi o altă mare naţiune fotbalistică, aţi ghicit!, Slovacia. Cînd se înfruntă „naţionalele” mari, este vorba de înfruntarea unui destin fotbalistic cu un alt destin (sau cu lipsa acestuia). Cînd se înfruntă „naţionalele” de tineret, se înfruntă un sistem cu alt sistem. Un mod de a gestiona resursele (Franţa) cu un mod de a-ţi bate joc de ele (România).
Din 1998, „tricolorii” mici nu s-au mai calificat la un turneu final. În 2003, FRF a desfiinţat campionatul de tineret. În august, a desfiinţat, după un an de existenţă, şi campionatul interjudeţean Under 16. Se discută organizarea în loc a altor competiţii. „Nu poţi să le impui cluburilor să-şi facă academii!”, se revolta Mircea Sandu, la o televiziune de sport. „Eu n-am văzut niciodată proiecte din partea presei. Spuneţi-mi şi mie, cum n-am performat în ultimii 20 de ani?”. Vorba bancului cu eradicarea prostiei: vast program, domnule Sandu, vast program.
„Naţionala” lui Săndoi a pierdut cu 0-3 nu în faţa unei echipe, ci în faţa unei viziuni manageriale. În faţa produsului unei organizări mai bune a fotbalului juvenil. După 20 de ani de „performat” cu actualul regim de la FRF, urmează încă 20 de ani de suportat consecinţele acestor „performanţe”.