Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Votaţi Antognoni!

Iată de ce construim stadioane: ca să aibă unde se produce politicienii. Cînd ajung în România, campionii mondiali joacă pe teren de minifotbal

Foştii campioni mondiali au mers pe jos, sute de metri, cu fanii după ei. Organizatoarea şi-a înghiţit […]

duminică, 30 octombrie 2011, 2:00

Iată de ce construim stadioane: ca să aibă unde se produce politicienii. Cînd ajung în România, campionii mondiali joacă pe teren de minifotbal

Foştii campioni mondiali au mers pe jos, sute de metri, cu fanii după ei. Organizatoarea şi-a înghiţit lacrimile, privindu-i cum se amestecă în mulţime, docili precum caii de paradă. Studenţii priveau de la geamurile căminelor, alţi curioşi se căţăraseră pe garduri, cu ochii la Antognoni, la Baresi, la Gianini, la Gentile, la Schillaci. La Paolo Rossi. Să te uiţi şi iar să te uiţi. Să ceri autografe. Fasolea şi cîrnaţii ar fi fost redundante.

Dacă se inaugura un semafor la Tg. Frumos, venea fanfara de la Cozmeşti. Dacă ar fi fost Ziua Unirii la Iaşi, veneau lăutarii, în jurul cazanelor aburinde. Dacă ar fi fost Zilele Oraşului, cîntau în deschidere Andreea Bălan şi Smiley. Primăria a vrut să-i aducă în 2008 pe U2, pentru exact 2 milioane de euro, dar n-a ieşit manevra. Dacă ar fi fost Ziua Fanfarelor Militare, ar fi
cîntat, fireşte, fanfara militară, o lună în şir. Dacă ar fi fost inaugurată o pistă pentru biciclişti, ar fi venit primarul Gheorghe Nichita, să taie panglica. Ţac, ţac!

Aşa, la Iaşi a fost inaugurată doar o academie de fotbal, cu un meci din alt vis. Claudia Ursu, coorganizatoarea „Serii Campionilor Mondiali”, e rudă cu familia preşedintelui. Poate disciplina de partid le-a interzis autorităţilor locale să se implice în eveniment. Dar nu Claudia Ursu a intrat pe teren.

Proiectul e mai vechi, de vreo trei ani. Antognoni şi cîteva foste glorii au plănuit să facă o şcoală „Maestrelli” (după numele unui mare antrenor italian) pentru copiii defavorizaţi din Iaşi.

Gala, mai ieftină ca tabela

Nu i se poate reproşa primarului Nichita că nu arată nici un interes pentru fotbal sau pentru copii, deşi aceştia nu votează. Nici nu are relaţii reci cu FRF, prinsă acum cu gala fotbalului de la DNA.  Şi atunci, cu atît mai neaşteptată pare indiferenţa autorităţilor ieşene faţă de reconstituirea unui meci-reper al fotbalului nostru: România – Italia, 1-0 la Bucureşti, în aprilie 1983. Ursu spune că totul a costat în jur de 60.000 de euro. S-a jucat pe terenul de minifotbal, deţinut de un afacerist ieşean, apropiat al FRF, Dan Cojocaru.

Sigur că Iaşiul are şi terenuri mai mari. În mai 2010, arena „Emil Alexandrescu” a găzduit finala Cupei României. Prilej cu care Primăria a decis să achiziţioneze o nocturnă, de 2 milioane de euro, de achitat în zece ani, şi o tabelă nouă, la preţul de aproximativ 116.000 de euro. La care s-au adăugat încă 24.000 de euro, pentru soclu. Firma care a cîştigat licitaţia n-a
izbutit să instaleze tabela la timp pentru finală. Nici o problemă. N-a fost penalizată cu 10.000 de euro pe zi, cum scria în contract, iar comanda nu s-a anulat.

Finala s-a jucat cu tabela veche. Trei zile au ţinut sărbătorile cu mici şi bere în faţa Palatului Culturii. La pauza meciului – artificii, iar la final, primarul însuşi a coborît pe teren, să felicite jucătorii. Conform ziarelor locale, le-a strîns mîna pe rînd, după ce-i întorcea uşurel, să le vadă numele de pe tricou.  Cum ar fi procedat oare cu Antognoni?

Team-building politic
Noua tabelă ieşeană şi-a găsit între timp întrebuinţare. Pe 25 septembrie, pe arena „Emil Alexandrescu”, s-a disputat o miuţă recreativă: un meci între politicieni şi jurnalişti. Din echipa politicienilor au făcut parte consilieri locali, lideri de partide şi fireşte, Gheorghe Nichita, căruia nu i se poate reproşa că nu ştie fotbal. A fost faultat, a înscris un gol. S-a terminat egal. Cîteva sute de spectatori aduşi cu autocarul la meci au aplaudat. Înaintea meciului, Nichita a lansat proiectul „Iaşi – oraş european al sportului”.

E un titlu la care ar putea concura şi Clujul. Pe 23 septembrie, noul stadion a fost „testat” într-un meci organizat de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Au jucat politicieni, afacerişti locali, constructori, jurnalişti. Gazonul a rezistat, iar după o săptămînă, arena a fost inaugurată oficial. „Dacă voi mai fi invitat să joc, o să-mi chem şi familia, şi pe bunica. Să profit de gazonul construit din banii clujenilor, să aveţi voi subiecte de presă şi mai piperate!”, a replicat Tişe la întrebările jurnaliştilor locali.

Toate bune, doar că stadionul a fost ridicat şi cu bani de la Guvern. Pe lîngă banii clujenilor. Care probabil şi-ar aduce şi ei familiile, vecinii, colegii de serviciu să testeze un teren de cinci stele. Numai că ei, contribuabilii, trebuie să achite taxă la intrare: 7 RON de persoană vizitatul, 200 RON de grup fotografiatul şi filmatul. Ţac, ţac!

Comentarii (12)Adaugă comentariu

macarone (6 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 17:48

In primul rand nu stiu de ce amesteci FRF`ul in toata povestea asta !!!???….FRF n-avea nicio obligatie sa organizeze acest meci sau sa se implice !….Asa pot sa vin si eu cu ideea sa se joace Romania – Brazilia de la CM din Mexic , dar asta nu inseamna ca FRF are vreo obligatie sa se implice !….Vina e doar a…ORGANIZATORILOR care s-au folosit de niste nume mari din fotbalul mondial ca sa-si faca reclama proprie !!!…Doar ei trebuiesc trasi la raspundere pt bataia de joc !

ciprian (1 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 17:50

Nocturna de pe stadionul Emil Alexandrescu a fost inaugurata cu mult timp inaintea finalei cupei Romaniei.Asa ca informmativa mai bine cand scrieti un articol.

Roko (1 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 17:58

Daca tovarasul comunist de nichita stia de evenimentul asta de ce nu a lasat organizarea acestui meci pe stadionul Emil Alexandrescu?! Doar pentru el se aprinde nocturna sa joace el tenis de picior.Ne-ai distrus fotbalul in Iasi jigodie ordinara.

keltykus (3 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 17:59

macarone macarone… ce le mai spui tu … macarone

id45 (15 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 18:04

Tu vezi cum se ridica stadioane cu banii contribuabilor , eu am vazut cum dispar baze sportive cu tot cu stadion , cu toate ca s-a promis ca se va reconstrui in alt loc , dar a ramas doar o promisiune – e usor de zis si mai ales avem meteahna a ne plange de mila – nu avem performante , rezultatele sunt proaste dar nu facem nimic sa le obtinem – acum , cand la Iasi s-a jucat o miuta intre prieteni fotbalisti , cei din Bucuresti ne scot ochii privind organizarea , conditii etc – mai ramanea sa ne condamne pe noi publicul aflat atunci la meci ca nu ne-am scos bilet – Stimabililor , Romania nu inseamna numai Bucuresti – Cluj , Timisoara ,Iasi sunt orase din aceiasi tara si se pot disputa meciuri caritabile si acolo

Matteo (2 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 18:54

Nu inteleg de ce va ambalati atat…Daca se juca pe un stadion adevarat, se juca cu tribunele goale. Nu cred ca a existat in Romania( poate cu exceptia meciului de la Timisoara dintre generatiile 94 romano-braziliene) un meci de old-boys cu tribunele pline.

Daca se intampla asa, spuneati ca arata jenant un stadion gol. Nici asa nu e bine. Atata vreme cat italienii nu s-au plans, trebuie sa se planga cineva nu?

Faceti din tantar armasar…

Florin (1 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 19:22

D-ra Andries, tare te mai incurci in vorbele tale… Dupa cum bine ai spus, era vorba de „un proiect vechi de vreo trei ani de zile… Antognoni şi cîteva foste glorii au planuit sa faca o scoala de fotbal pentru copii defavorizati”. Ce treaba aveti sa tot dati din gura ca e o reeditare a acelui meci de care ne amintim cu bucurie ? O asemenea actiune o putea face doar FRF-ul, aici a fost vorba de ceva privat. Ca aveti ordin sa atacati Federatia asta-i alta problema si nu trebuie sa o amestecati cu acest eveniment si initiativa laudabila a unor oameni cu suflet mare. Tot va ridicati in slavi cu National Arena si Cluj Arena de parca Boc ar fi din Iasi si ati mers impotriva curentului reusind sa faceti asemenea constructii de altfel necesare. Nici eu nu il inghit pe D-l Nechita si sunt sigur ca daca era prim-ministru mai facea vreo 7 imprumuturi sa construiasca un stadion de 10.000 locuri cu pista de atletism cu 3 culoare, indatorand si mai mult iesenii. Va salut !

Che Guevara (49 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 19:27

Daca puneau acest meci in deschiderea unui meci de campionat, de exemplu inainte de Steaua – Rapid, sigur s-ar fi jucat pe un stadion arhiplin si probabil ca spectatorii ar fi avut si un criteriu in urma caruia sa faca diferenta. Ar fi vazut fosti fotbalisti in varsta de 56 de ani care joaca mult mai bine decat astia care sunt inca activi si care nu se pricep nici la bataie ca lumea.

fotograful (1 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 20:24

Faptul ca poti spune despre FRF despre organizatori despre cei ce au jucat, nu ti-o poate interzice nimeni (cred), dar cu Iasul ce-ai avut? Ma simt jignit de felul in care ai expus unele detalii, alea cu 3 zile cu mici si bere din fata Palatului Culturii, nocturna de la Iasi din ce stiu e de mult luata nicidecum pentru o amarata de finala de Cupa Romaniei.
Urat oricum, dar asta e Romania, sa te vad stand in Iasi asta ca un blestem :))

maria andries (1349 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 21:57

Pt. macarone, ai dreptate, FRF are obligatii doar cind vine Blatter 🙂

sorin (75 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 23:00

Ii cer public demisia dle.Craciunescu care continua sa tina in brate aceeasi ARBITRI INCOMPETENTI!!!!
Depasiti total de situatii, greseli de baza, de minim bun simt, care persista in fiecare saptamana in greseli de de iei cu mainile in cap!!!! Si acum dau numai un exemplu: cate greseli mai trebuie sa faca Tudor pana sa fie ELIMINAT din arbitraj!!!! UNA, DOUA, TREI SAPTE?!
DEMISIA CRACIUNESCULE!!!!!!!!!!!!!!

eu (1 comentarii)  •  30 octombrie 2011, 23:57

bv maria, bine punctat. mai mare jena ce se intampla, intram din ce in ce mai in penibil cu sportul romanesc si cu tot ce inseamna existenta. si asta poate fi generalizat, nu numai desteptul de nichita face asta, au mai facut-o si altii inaintea lui si se face peste tot nu numai in iasi. asta e clasa politica din romania, totul se face pentru a castiga voturi si mai rau, se face numai cand se apropie alegerile, macar daca si-ar forta putin mana pe toata perioada unui mandat. dar lumea uita pana la alegeri presupun…

Comentează