Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dezavantajul terenului propriu

După recordul de încasări, meciurile din Europa produc în Liga 1 recordul de mutări

Terenul propriul al Vasluiului, în cupele europene, se află la Piatra Neamţ, la 140 kilometri distanţă. Al Rapidului, 538 de kilometri mai încolo, la […]

sâmbătă, 30 iulie 2011, 12:12

După recordul de încasări, meciurile din Europa produc în Liga 1 recordul de mutări

Terenul propriul al Vasluiului, în cupele europene, se află la Piatra Neamţ, la 140 kilometri distanţă. Al Rapidului, 538 de kilometri mai încolo, la Timişoara, dacă planurile şefilor giuleşteni vor fi puse în aplicare. Iar terenul propriu al Stelei se află la Cluj Napoca, la 426 de kilometri distanţă. În caz de calificare în turul următor, Dinamo migrează cîteva cartiere mai la sud, pe „National Arena”. Tot aici va juca şi Oţelul meciurile din Champions League, adică la aproximativ 241 kilometri distanţă de Ţiglina III. Doar Gaz Metan Mediaş, care şi-a modernizat stadionul, n-are intenţii de expansiune.

Cum s-ar spune, nici drumul pînă la stadion nu mai e ce-a fost. Nici avantajul terenului propriu nu mai pare cine ştie ce avantaj. E mai mult un dezavantaj pentru fanii care trebuie să meargă trei-patru ore cu maşina, în cel mai fericit caz, sau şapte-opt ore, în cazul cel mai extravagant, şi apoi să facă atmosferă pe arenele altora. Harta fotbalului nostru arată ca un cub Rubik nerezolvat. Doar că-i lipseşte logica.

Vestea bună e că trăim în România, nu în Rusia sau China. Altfel, distanţele de mai sus se calculau în ore cu avionul şi zile pe Trans-siberian. Vestea aparent bună e că n-avem autostrăzi din alea cu opt benzi şi cu taxă. Şi cu asta, s-au terminat ştirile pentru moral. Suporterii devotaţi trebuie să pună deoparte, pe lîngă banii de bilet, bani de benzină sau de bilete CFR, bani de cazare şi masă. Trebuie să-şi ia o zi-două de concediu, în mijlocul săptămînii. Exact ca la un meci în deplasare.
Se mai întîmplă ca o echipă să nu aibă stadion. Dar vorbim de cinci dintre cele şase reprezentante ale României în cupele europene. E deja un fenomen molipsitor şi unic în felul lui. L-am putea patenta ca invenţie sau l-am putea vinde ca surogat de turnesol pentru nivelul de civilizaţie în fotbal. Cluburile „navetiste” mizează probabil pe spectatorii locali. Pe atracţia competiţiei în sine. Nu-i exclus ca timişorenii să vină să-i vadă pe rapidişti, clujenii pe roş-albaştri, bucureştenii – pe gălăţeni, aşa cum au venit să-i vadă pe ialomiţeni. Nu-i exclus ca publicul din Piatra Neamţ să umple tribunele şi la meciurile Vasluiului.

Nu-i exclus ca fanii să bată ţara în lung şi-n lat pentru a-şi susţine echipa. Oricum, ei sînt singura categorie care investeşte constant în fotbal şi nu primeşte nici măcar un „mulţumesc”. Steaua, care acum cîţiva ani scotea peste un milion de euro din biletele la un singur meci de Champions League, joacă la Cluj pentru că a refuzat să plătească în jur de 20.000 de euro chirie MApN-ului. Rapidul, care numai din derby-ul cu Dinamo a scos 30.000 de euro încasări, pleacă la Timişoara, pentru că n-a achitat o chirie lunară de 2.000 de euro. Cei care suportă costurile mutării sau lipsa investiţiilor în stadioane sînt fanii. Cumva, trebuie să se aleagă şi ei cu ceva, în afară de oboseala şofatului. În aprilie 2009, după înfrîngerea cu 0-4 pe terenul lui Schalke, şefii de la Energie Cottbus şi-au cerut scuze, într-un comunicat, pentru „prestaţia jalnică”. Şi au anunţat că suporterii care au făcut deplasarea vor primi înapoi banii cheltuiţi pentru drumul de 500 de kilometri.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Blaustein (1 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:32

Stim cu totii ce patroni avem, pentru ei suporterii sunt niste drogati,huligani,etc…Pentru ei tinta principala sunt banii din drepturile TV si banii proveniti de la UEFA. In fond pot indrazni sa spun 100% ca televiziunile incurajeaza atitudinea aceasta a patronilor. Asigura bani buni patronilor, care isi permit astfel sa ignore fanii,investitii in stadioane si juniori. Apoi le mentine popularitatea si publicitatea la cele mai mari cote, punandu-i toata ziua pe sticla.

mihaic3001 (27 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:34

Da ! Un articol care abordează o temă pe care o aşteptam de mult. La Steaua nuştiu ce să zic : Becali a tot plătit la stadionul Ghencea. Oricât de mult rău a făcut Stelei, în treaba cu stadionul cred că vina-i în curtea MAPN-ului „care nu se mai satură”, ca s-o iau pe „scurtătură”. Peste un an, doi, Maria, parcă te şi văd scriind un articol despre praful care s-a ales de Ghencea, acel Ghencea la care Becali, cu toate păcatele şi relele lui, a băgat bani cu nemiluita, a construit nocturne, a montat scaune, a făcut, a dres. Şi nu-i exclus, aceiaşi soartă s-o aibă şi stadionul din Giuleşti, a lui Dinamo şi tot aşa. Păcat de arena din Ghencea.

nd (1 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:34

Trebuie reamintit de asemenea ca nic cfr nu are teren propriu, vezi meciul cu Universitatea.

Adi (95 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:45

De cand meciurile din campionat nu se mai decid in teren, ci la TV prin multe laudarosenii si declaratii patronale contra arbitrilor, contra altor patroni si contra propriilor jucatori, si pe ascuns in culisele federatiei si ligii, iar fanii proprii nu mai conteaza in sustinerea echipei favorite pe teren propriu, atunci nici meciurile de cupe europene nu mai au nevoie de fanii proprii – se joaca la noroc, cu multe laude inainte si multe sanctiuni dupa aceea – sanctiunile mereu fiind date de patroni pentru angajati, ca doar nu e vina lor ca au angajat si manageriat si balacarit dinainte o echipa care apoi, culmea, pierde!… 😀

neamtzu (2 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:53

Vorbai aia, k la noi la nimeni…..Care FANI???? Ati auzit voi o vorba despre ei vreodata? E batjocura totala…cu etape intinse pe 3-4 zile, de dimineata pana seara, programate cu maxim 3-5 zile inainte…asta in cazul bun in care dupa ce iti faci si tu planul, nu cumva afli k a fost suspendat stadionul de vreo comisie fantoma…Si asa nu stiau echipele unde joaca…deci la fix….In conditiile astea, nu mai e de mirare k FRF vinde on line bilete, dar fara loc acestea urmand a fi atribuite aleator…:))…Asa k au decis sa atribuie ALEATOR si adversarul Romaniei si data de disputare…:)) Halal FOTBAL in Romanica!!!!!!

Adi (95 comentarii)  •  30 iulie 2011, 13:58

Mi-ar place sa avem un fotbal in care fiecare echipa joaca la victorie, cu sustinerea deplina dar fair-play a fanilor si a staffului sau. Mi-ar place sa vad ca meciurile se joaca in teren, cu ambitie si barbatie, dar si cu onestitate, iar patronii, antrenorii si jucatorii se ocupa mai mult ca echipa sa functioneze bine in teren, decat ca ei personal sa dea bine la TV si in presa. Mi-ar place sa vad ca oamenii din fotbal depun un juramant de fair-play, de onestitate in joc si in respectarea regulamentelor, si mai ales in respectarea tuturor celorlalti participanti la competitie, fie ei rivali sau colegi de club. Ar fi frumos, si cred ca ar fi si foarte util pentru un fotbal sanatos si curat.

marcel (5 comentarii)  •  30 iulie 2011, 14:16

veste buna poe naiba ca traim in romania, referitor la distante. se vede ca nu stiti ce-nseamna o deplasare din privinta suporterilor.
1. e cel mai urat sa mergi cu masina personala intr-o deplasare, o invit pe d-na andries sa mearga de ex de la piatra neamt la timisoara, intr-o zi din cursul sapt, sa conduca ea si sa se-ntoarca, ca nu poti in fiecare sapt sa ai 2 zile de concediu si nici nu-ti permiti mereu cazare.
2. deplasari de 600-700km dus-intors in RO, dureaza cu trenul uneori peste 30 de ore, pentru ca nu avem infrastructura, nu exista trasee corespunzatoare…
3. doar la noi o etapa se joaca de joi pana luni, anul asta in aprilie mai exact aveam meciuri in fiecare zi. e de plansca aceeasi echipa sa joace 3-4 etape la rand, intr-o zi de luni.
4. pentru ce sa mai vina oamenii la fotbal, daca doar bete-n roata li se pun?federatia e prima vinovata, trebuia sa impuna cluburilor sa investeasca in infrastructura, nu sa ajunga toate comunele fara stadion in liga 1, prin cunoscutele mijloace, sa joace un an, sa incaseze drepturile de televizare, sa vanda 2-3 jucatori si gata, au scos vreo 2 milioane, peste 10 ani mai intra o data. e fantastic ca abia din acest an frf a impus noctura ca si conditie de licentiere, cand ne gandim ca primul meci in nocturna s-a jucat acum mai bine de 100 de ani. cu un management profesionist si fara evaziune, orice club trebuie sa-si permita.
5. mass media e la fel de vinovata, ne umpleti stirile si emisiunile de mizerii, de oamenii care intr-o lume normala ar fi tractoristi in cel mai bun caz, voi care nu respectati absolut deloc suporterii, voi care decideti cine si cand sa joace, voi care nu aveti limite si cunoasteti o singura echipa in romania, faceti-va domne un campionat intre voi si ea.
6. personal nu vad femeile sa scrie despre fotbal, dar daca tot continuati, macar vorbiti despre ceea ce cunoasteti,ne-am saturat de scris comentarii in care sa va corectam sau sa va informam corect. ..

giginio (14 comentarii)  •  30 iulie 2011, 14:24

Problema la stadionul din Ghencea nu era chiria, ci evaluarea facuta de MAPN care evaluase la 30 de milioane de euro stadionul, deci cat valoarea stadionului nou construit la Cluj.Pentru acest fapt fiscul a impus Stelei un impozit de 40.000 de euro pe luna.Acesta a fost motivul pentru care s-a plecat din Ghencea.

Adi (95 comentarii)  •  30 iulie 2011, 15:17

Mi-ar mai place ca fanii sa fie si ei fair-play, adica sa aprecieze sportul in ansamblu in primul rand, si apoi sa tina cu echipa lor. Astfel, fanii ar insemna sa fie capabili sa aplaude chiar si la fazele frumoase ale adversarilor echipei lor, pe care sa o incurajeze frumos tot timpul, dar nu cu injurii la adresa adversarilor sau cu proteste urate la adresa arbitrilor in momentul cand echipa lor e mai slaba. Poate tocmai fiindca fanii au ajuns mai mult niste exaltati plini de ura la adresa adversarilor si arbitrilor, in loc sa fie niste sustinatori plini de bucurie ai echipei lor, s-a ajuns si la situatia actuala.

Adi (95 comentarii)  •  30 iulie 2011, 15:19

FAN FOTBAL inseamna sa apreciezi fotbalul de calitate, si sa tii si sa te bucuri cu echipa ta, dar nu sa fii un dusman inrait al adversarelor echipei tale preferate.

victor L (165 comentarii)  •  30 iulie 2011, 16:02

Articol frumos si la obiect, la zi.
Dar simt ca lipseste ceva; parca nici ziaristi sportivi nu prea avem; in fine.
Am si o propunere: dupa modelul patentat, sa extindem retrogradarea unor echipe, pentru ca sa aibe altii unde juca.

Pohfala (4 comentarii)  •  30 iulie 2011, 19:08

imi pare bine ca unii cititori ridica problema desfasurarii unei etape intinse pe vreo 4 zile; aici trebuia sa se impuna maximum 2 zile; aia inseamna etapa.
si mai trebuia sa toate aceste echipe sa fie impuse la plata; ele vor sa joace gratis pe stadioane construite de stat.

Adi (95 comentarii)  •  30 iulie 2011, 19:31

Asa e, fanii pot sa bata tara in lung si-n lat, cu masinile proprii, sau cu trenul, si mai ales cu ura lor, daca atata stiu ei.
E pacat ca nimeni nu ii invata sa tina curat cu echipa lor, cu bucuria fanului sportiv sincer, fara sa devina niste exaltati inraiti.
Presa ar putea asta, dar se pare ca nici ei nu-i pasa:
cat timp are subiecte fierbinti, mai si nascoceste…
In consecinta, fotbalul romanesc ramane chinuit intre presa sportiva plina de obiectivitate neutra-nesimtita-simulata, fanii plini de ura, federatia si liga lacome dupa bani multi, si competitorii pierduti si ei intre acestia.

andreas (31 comentarii)  •  30 iulie 2011, 19:53

10 curat, moderatori aveti grije de Ziaristul (Maria) anului 2011.

motanul incaltat (137 comentarii)  •  30 iulie 2011, 23:44

Uiti un lucru important: Chiar crezi ca Dinamo se bazeaza pe suporteri??? De cind are Dinamo suporterii?? Sau Otelul???? De ce nu se da o lege care sa interzica echipelor care nu au stadioane sa poate sa joace in Europa????Voi de la GsP va faceti munca prin sediile unor ziare din Cluj sau Timisoara,chiriile din Bucuresti fiind prea mari???? Dar uitasem,vorbim de Romania,unde totul este posibil….

tigara electronica (2 comentarii)  •  31 iulie 2011, 0:12

hm… ASta este mersul natural al lucrurilor. Dupa revolutie cine a avut mana mai lunga a pus mana pe cate o echipa de fotbal si implicit pe stadionul acesteia. Chiria fiind extrem de mica ar fi fost absurd sa se gandeasca la investitii in statioane noi. Implicit si investitiile nu au fost pe masura caci… doar nu era stadionul lui( al patronului ), ca platea chirie. Anul acesta a insemnat revenirea la normal a lucrurilor, caci normal din punctul meu de vedere ar fi fost ca stadionul sa apartina clubului si nu armatei, CFr-ului sau MAI-ului. Uite ca cine vrea performanta o sa trebuiasca sa investeasca de acum incolo. Caci fara suporteri care sa sustina echipa atat moral cat si financiar prin achizitionarea de abonamente, nu exista fotbal.
Felicitari celor din Cluj!

direktor (1 comentarii)  •  31 iulie 2011, 1:02

@marcel „ne-am saturat de scris comentarii in care sa va corectam sau sa va informam corect. ..” In numele cui vorbesti, pitecantropule??

OM … nu oaie (2 comentarii)  •  31 iulie 2011, 11:06

asta e romania ; niste baieti si-au dat seama ca in locul stadioanelor ghencea si giulesti se pot face niste mall-uri.
fani ? care fani ? lor nu le pasa de fani . insa ochii care nu se vad se uita . dupa vreo 10 ani de deplasari non- stop chiar si cei mai fanatici vor renunta . in fond – cate drumuri pe luna poti sa faci ? timisoara e departe fratilor , clujul la fel. R.I.P. FOTBALUL ROMANESC.

kELOO (21 comentarii)  •  31 iulie 2011, 11:53

O analiza obiectiva a rezultatelor obtinute de echipele romanesti in cupele europene in ultimii 5 ani. Sper sa va placa!
superinfoutile.blogspot.com/2011/07/cea-mai-buna-echipa-romaneasca-steaua.html

oracol (10 comentarii)  •  1 august 2011, 18:06

Dupa parerea mea este exclus ca „fanii”sa se deplaseze prin tara dupa echipele lor si asta pentru ca spectacolul e jalnic si de obicei jocurile sunt cam facute de cei din spatele fenomenului.Nu vedeti ca stadioanele sunt cam goale?Mai merg doar citiva baieti de cartier care se mai defuleaza si ei…Ciudat este ca fotbalul romanesc rezista si fara spectatori si asta e cea mai buna dovada ca e o afacere doar pentru spalat bani de catre evazionisti.

Comentează