Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cel mai rapid om fără picioare

În premieră istorică, la Mondialele de atletism va concura un atlet cu proteze Şi el a ajuns la TAS, să ceară dreptate. Se numeşte Oscar Pistorius, zis şi „Blade Runner”, zis şi „Cel mai rapid om fără picioare”. Federaţia Internaţională […]

duminică, 24 iulie 2011, 11:38

În premieră istorică, la Mondialele de atletism va concura un atlet cu proteze

Şi el a ajuns la TAS, să ceară dreptate. Se numeşte Oscar Pistorius, zis şi „Blade Runner”, zis şi „Cel mai rapid om fără picioare”. Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) i-a interzis, în 2007, să concureze din cauza protezelor.

Pistorius are ambele picioare amputate de la genunchi în jos, iar în locul gambelor are două lame din fibră de carbon. După ce a apărut în cîteva concursuri, a fost supus unor teste, cercetat pe toate părţile, iar oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că protezele îi oferă un avantaj în faţa atleţilor cu picioare. Fapt pentru care IAAF a introdus o regulă nouă, interzicînd utilizarea în competiţii a „elementelor tehnice” de genul roţilor, rotilelor, arcurilor etc.

Atletul sud-african a contestat interdicţia la TAS. Şi a obţinut cîştig de cauză. Cu tot „avantajul incorect” al protezelor, n-a izbutit să se califice la Olimpiada de la Beijing, din 2008. A perseverat şi, săptămîna trecută, în cursa ultimei şanse de la Lignano, în Italia, Pistorius a făcut baremul în proba de 400 de metri şi a obţinut biletul pentru Mondialele de atletism din Coreea de Sud. „Nu pot să dorm, sînt prea fericit. Surîd tot timpul, ca un idiot!”, a declarat după cursă, citat de „Liberation”. Are 24 de ani şi asta şi-a dorit toată viaţa. Să ia startul într-o mare competiţie, umăr la umăr cu cei care s-au născut cu peroneu şi au picioare din carne şi oase.

Pistorius e primul atlet cu proteze din istorie care va concura la un Campionat Mondial. Nu corespunde idealului de armonie fizică al atleţilor din Grecia antică. Regulametul IAAF nu obiectează faţă de această încălcare a proporţiilor de aur, doar parează stîngaci perspectiva îndepărtată a apariţiei sportivilor bionici. Pînă una, alta, nu se pune problema să deosebim „sapienşii” de roboţi. Pînă una, alta!

Oricît ar părea de absurdă, polemica legată de lamele din carbon vs picioare va continua. Cert e că, spre deosebire de Contador, care a ales să consume cantităţi jenante de carne de viţel, îndopat cu hormoni de creştere, sau spre deosebire de Maradona, care a ales să fie Dumnezeu pentru cinci minute narcotice, Pistorius n-a ales să se nască fără peroneu. Cum s-a descurcat în condiţiile date, asta e o poveste despre ceea ce îi poartă pe oameni înainte, pe arenele sportive şi dincolo de ele.

Şi, ca orice poveste bună, nu începe cu un handicap, începe cu un vis. În cazul lui Pistorius, cele două s-au amestecat atît de mult, încît nici TAS-ul n-ar mai putea să le deosebească.

s.jpg

Comentarii (13)Adaugă comentariu

iulian (64 comentarii)  •  24 iulie 2011, 13:14

Foarte frumos scris. Felicitari Maria!

aa (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 13:34

nu vad sensul acestui articol.

o astfel de competitie nici nu ar trebui sa existe, d-apai mediatizata…..e o denaturare de la ce inseamna Olimpiada.

Razvan (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 14:42

E o aberatie. Daca are avantaj, e un sportiv bionic si in consecinta inapt pentru competitia „normala”. S-ar putea extinde Jocurile Paralimpice, in schimb!

tigara electronica (2 comentarii)  •  24 iulie 2011, 16:17

Nu imi dau seama care ar fi cea mai buna decizie in privinta acestei dileme. Sunt premize pro si contra, insa in spiritul olimpiadei nu ar trebuii sa existe astfel de participanti in competitii, cu toata mila si totodata admiratia ce ne-o starneste.
Ce s-ar intampla daca o firma de profil ar intra in hora si ar scoate pe piata picioruse „cazbor”?

Talpaiadului (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 16:58

Ce vis a mai avut si asta, sa faca atletism. Nu putea si el sa viseze sa devina doctor, inginer, sahist etc, el vrea atletism cand s-a nascut fara peroneu la ambele picioare. Aspiratiile nerealiste de genul acesteia reprezinta un exemplu gresit pentru tineri. Parerea mea.

dragos (1 comentarii)  •  24 iulie 2011, 18:12

Numele lui Alberto Contador nu isi are locul aici!! Nu s-a intamplat nimic cu el!! Mai bine se scria despre Andreea Raducan care a consumat pastile si a ratat aurul la olimpiada din cauza suspendarii, pe cand lui Alberto i-a fost gasita o cantitate insignifianta de clembuterol de zeci de ori sub limita admisa;)

PIF (14 comentarii)  •  24 iulie 2011, 19:39

Dupa parerea mea, ideea de baza aici (si care trebuieste retinuta) este dorinta lui imensa de a fi ca ceilalti. Da, putea fi inginer, sahist sau medic, dar el vrea sa fie alergator. De ce? Pentru ca in copilarie probabil i s-a spus ca nu va putea niciodata sa alerge…

andreas (31 comentarii)  •  24 iulie 2011, 21:46

ce frumos. Sensul articolului este urmatorul: sint multi care vor imposibilul, dar nu asteapta sa le pice din cer, se pregatesc, transpira. Lupta lui Oscar a fost sa realizeze ceva la care trebuie picioare. Daca nu avea cap, ar fi vrut precis sa ajunga matematician, ori manager la o echipa de fotbal. Ar fi reusit el cumva, caci munceste nu pacaleste. Marioaro, mai treci prin gara de nord, te plimbi si te uiti la oameni, vezi pt cine scri. De aia sint multe poze prin ziare.

Stefan (3 comentarii)  •  25 iulie 2011, 9:32

Exagerezi in comparatii…
Contador avea o concentratie in sange de 400 de ori mai mica decat limita admisa…si scandalul in ceea ce il priveste exista doar pentru ca e Alberto Contador. Daca era Tony Martin sau Benjamin Noval sau Egoi Martinez nu se mai uita nimeni la proba B daramite sa mai faca si un scandal din asta.
Pe cand Maradona a fost prins drogat si nu o singura data….

Sfatul meu…nu mai baga comparatii doar ca sa atragi trafic sau oameni sau ma rog, doar pentru ca iti suna bine. Nu stiu cat de mult te uiti la ciclism insa, daca te-ai uita probabil ai intelege oleaca mai multe si nu ai mai face astfel de afirmatii.

O zi buna !

durden (209 comentarii)  •  25 iulie 2011, 22:00

am citit despre el pe wikipedia acum ceva timp.absolut incredibil ce a reusit acest om.dupa parerea mea, povestea lui ar trebui mult mai mult mediatizata pt ca mi se pare una dintre cele mai remarcabile din istoria sportului, fara exagerare

Preda Ionut (1 comentarii)  •  27 iulie 2011, 16:57

scriu aici fiindca probabil te ocupi si cu alte sporturi decat football un pic mai mult decat colegii tai. aruncati un ochi aici, este cea mai interesanta cursa de aventura ce implica traversarea Alpilor din Salzburg la Monaco.in ea participa si un roman pe nume Toma Coconea.

http://www.redbullxalps.com/athletes/athlete-profile/toma-coconea.html

tardelli (4 comentarii)  •  28 august 2011, 11:48

Decizia TAS in cazul alergatorului e o prostie imensa.Ce se va intampla peste ani de zile cand acele picioare artificiale se vor imbunatati atat de mult incat acei atleti vor incepe sa castige si medalii la concursuri.
Daca ne-am imagina ca peste ..20 ani recordmanul lumii la 100 m plat va fi un atlet cu picioare artificiale ,cu timpul de ..8.43 secunde?Ce va face atunci TAS?

Zane (20 comentarii)  •  28 august 2011, 15:38

E imposibil sa fii printre primii in Turul Frantei si sa nu te dopezi. Cu alte cuvinte, sunt convins ca AC se dopeaza, dar testul la care l-au supus e ridicol. Cantitatea de substanta masurata e mai mica decat marja de eroare a aparatului cu care l-au testat. Dar cand e ordin, trebuie dus pana la capat.

Comentează