Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Bestia nera” roş-albastră

După tiki-taka, Steaua are o nouă obsesie: să întreacă Oţelul

Înainte să ne pomenim cu o polemică despre presiunile, jocurile psihologice şi sateliţii de care uzează Oţelul, Gaz Metanul şi Astra în campionat. Înainte de a constata o răsturnare istorică […]

joi, 14 aprilie 2011, 7:31

După tiki-taka, Steaua are o nouă obsesie: să întreacă Oţelul

Înainte să ne pomenim cu o polemică despre presiunile, jocurile psihologice şi sateliţii de care uzează Oţelul, Gaz Metanul şi Astra în campionat. Înainte de a constata o răsturnare istorică de situaţie: Steaua peste Galaţi în clasament, să ne întoarcem la startul campionatului.

Cînd de la Steaua plecau 17 jucători şi veneau 22 de jucători. Iar de la Oţelul plecau 6, gratis, şi veneau 5, mai mult sau mai puţin gratis. În iarnă, Stancu a fost cedat Galatei, pentru 6 milioane de euro (mai mult decît bugetul gălăţenilor, de aproximativ 5 milioane de euro). Oţelul cheltuia 80.000 de euro pentru Bratislav Punosevac, atacant sîrb de la Napredak Krusevac. Şi se întărea cu alte două achiziţii de la Delta Tulcea şi Chimia Brazi.

Conform datelor de pe site-ul transfermarkt.de, Steaua are un lot în valoare totală de 29.150.000 de euro. Aproape dublu faţă de valoarea lotului gălăţenilor, calculată de acelaşi site: 14.325.000 de euro. Dublu! Cu toate acestea, orgoliul de ultimă oră al roş-albaştrilor, anunţat de finanţator, este clasarea înaintea Oţelului. Un obiectiv aparent ambiţios.

Ce are în plus echipa lui Dorinel Munteanu faţă de granzii între ghilimele? Care-i atuul unei echipe care se bate cu Festivalul Scrumbiei pentru banii de la Consiliul Local şi cu Bursa de la Londra pentru aşchii de la Mittal? Joacă tiki-taka? A luat Cupa Campionilor Europeni? Are un jucător în plus la „naţională”?

Cu un an în urmă, un asemenea obiectiv era de neconceput pentru Steaua. Oţelul n-avea nici profilul, nici datele de palmares să candideze la funcţia de „bestia nera” a roş-albaştrilor. În afară de 8 jucători achiziţionaţi la preţul total de 360.000 de euro, în 2008, clubul din Galaţi nu se lăuda cu alte recorduri.

Din 23 de meciuri cu Steaua, în Ghencea, Oţelul cîştigase unul singur, în 1997. Marcase 9 goluri pe terenul roş-albaştrilor şi primise 56. Plus unu, în meciul de miercuri seară. Ce are totuşi în plus echipa lui Dorinel Munteanu? Bani? Tradiţie? Influenţă? Capacitatea de a învăţa? Şefii Oţelului şi ai celorlalte echipe „mici” participă şi ei, tot mai entuziast, la polemicile din Liga 1. Ce mare filosofie, la urma urmei? Ştiu şi ei să facă apropouri la cald, glumiţe la rece, interpretări versate de faze şi de alineate.

În Liga 1, astfel de manevre au utilitatea lor, specifică şi bine înţeleasă. Oţelul a luat lecţii sau poate doar a prins curaj să „contreze” liderii vocali ai campionatului. Steaua şi ceilalţi granzi tradiţionali au ratat însă lecţia pe care au predat-o Oţelul, Gazul, Astra şi alţi „tigri asiatici” tot sezonul. O lecţie strict despre fotbal.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

bradut (6 comentarii)  •  14 aprilie 2011, 19:55

Corect, Maria. Despre fotbal si despre management.

Likă (1 comentarii)  •  14 aprilie 2011, 19:56

Câte cartonaşe a primit Bănel aseară?
Eu nu l-am vazut pe cel rosu.

l0gan (2 comentarii)  •  14 aprilie 2011, 20:08

cica duma care e singura echipa care castiga si pierde un loc in clasament?
a ti ghicit exact stana:)))))))

Gabriel Bratu (21 comentarii)  •  14 aprilie 2011, 20:45

O echipa de pe locul 6 (sau 4) vrea sa o depaseasca pe alta de pe locul 1 (sau 2). Wow ! Ce descoperire !

florin (2 comentarii)  •  14 aprilie 2011, 21:38

praf

costica c (3 comentarii)  •  15 aprilie 2011, 2:06

Una dintre tanguielile obisnuite ale editorialistilor din zona fotbalistica, mai ales a celor care au apucat si vremurile bune, cand rezultatele bune ale nationalei erau plictisitoare, e ca nu mai au subiecte. Si-acum sunt intr-un sevraj gazetaresc. “Nu poti scrie un ediorial pur si simplu, trebuie sa ai ceva de care sa te legi, care sa suscite interes”, ar spune (si o spun) multi dintre cei pe care acum o sa-I vedeti scriind nu despre “fotbal”, cat despre gigi, mimi, sumi… Unii au incercat dopping-ul gazetaresc, incearca sa triseze, vorbind pe mai multe voci, pentru a da impresia ca au inventat o polemica, un scandal sau injectand in vena transfuzii omoloage cu sangele varsat in derby-urile rasuflate de Liga intai. “Testul de urina”, de pe bloguri, operat de cititori, ca mine si ca altii, scoate insa la iveala ca nu poti alerga “100 m subiecte inventate” cu o coloana vertebrala indoita la 90 de grade.
Poti sa-i condamni ca mai incearca sa scrie despre asta? Eu nu. Sper chiar sa ramana asa, incovoiati, pana cand vor ajunge ca niste masute, pe care vor aseza altii tastaturile si care vor insira, mai mult sau mai putin seducator, cuvinte despre subiecte meritorii, despre realizari sportive adevarate, palpabile, recunoscute peste tot lume, mai putin aici. Poate suna moraliast, dar daca sunteti atat de indragostiti de “sportul rege” nici nu e nevoie sa parasiti gazonul, sa zicem, al echipei Dinamo – pentru ca-l puteti vedea la antrenament, pe pista de atletism, din spatele fanionului, pe Marian Oprea – are bronz la mondial la triplu salt. Poti sa ramai in fund pe punctul cu var, dar cu ochii la nationala masculina de gimnastica trecand ,la 7 dimineata, prin spatele portii de fotbal, inainte de a intra in sala.
In urma cu cateva zile niste baieti au pus “stop pe piept” unor medalii la capionatele mondiale de haltere. Daca vreti sa-I prindeti, cativa merg cu autobuzul, in fiecare dimineata, la antrenament la aceeasi sala cu Banel, in Ghencea, sau la “sub Grand”. Ii cheama Croitoru si Antoniu.

r.gabi (35 comentarii)  •  15 aprilie 2011, 2:09

Cred ca diferenta este intre cele doua conduceri si mai este data si de modul de abordare al unei competitii,la Steaua din cauza unui manageriat prost,facut pe picior ,de niste indivizi care au doar calitatea de a fi servantii patronului.
Otelul in putinatatea ei financiara si in limitele lotului sau,este condusa de un presedinte care stie ce vrea si de un antrenor care a impus disciplina tactica,chiar daca aceasta ,dupa atatea etape, a devenit previzibila.
Steaua se zbate in nulitatea dictata de”puterea imberba” a mintii patronului,de lipsa de perspectine manageriale ale clanului acestuia,unde „covrigarii” si „contabilii” propun transferurile,unde orice idee a patronului care nu intelege fotbalul ,chiar dupa 8 ani,devine lege,pe principiul „ciobanul” si „turma” lui supusa.
Din nefericire este evident ca Otelul s-a scufundat in propria sa situatie financiara precara si in putinatatea numerica si tehnica a lotului sau.
Cand ideile visate noaptea,devin fapte a doua zi ,la Steaua si cand la Galati, nu se poate face performanta mai mare,limitele devin nu numai foarte certe,dar mai ales foarte vizibile,chiar din… avion

Nicolae Petre Mihai (24 comentarii)  •  15 aprilie 2011, 6:14

Stai cam greu cu matematica. 29.150.000 de euro raportat la 14.325.000 de euro nu e aproape dublu cum scrii in articol, e mai mult decat dublu e 2, 0349 ca sa fiu mai exact.
PS. Mai lasati-ne cu articolele astea despre polemici, apropouri si alte astfel de chestii pentru ca nu faceti altceva decat sa le alimentati. Mai bine v-ati ocupa de sport, nu de can-can, dar presupun ca e mai usor sa stai pe scaun si sa scrii aiureli despre prostii decat sa faci munca adevarata de jurnalist cu documentari, cautari, alergaturi, oboseala, stres.

Tiffersson (11 comentarii)  •  15 aprilie 2011, 9:31

Atîta vreme cît e Gigi Becali patron la Steaua, echipa din Ghencea nu va mai lua niciun titlu de Campion! De ce? Păi e simplu: dacă el tratează „de sus” orice adversar, acest lucru se transmite şi jucătorilor, şi asta dăunează jocului din teren. Dar mie-mi convine asta, că întotdeauna am fost convins că prostia doare. Doare la buzunar, iar Becali acolo resimte an de an durerea.
Dar ştiţi cum e: nu te pune cu prostul, că el are mintea odihnită! Important e că ne reprezintă. Şi încă la nivel european! Bravo România!

Comentează