Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Caii

Omul are televizor nou. Prinde ceva? Se foieşte în jurul lui, mişcă antena. Pe ecranul cu purici apar dintr-o dată nişte cai alergînd. „Ai văzut şi tu?”, întreabă omul. Prietenul lui se uită şi el. Prea tîrziu. Caii apar şi […]

vineri, 10 decembrie 2010, 12:14

Omul are televizor nou. Prinde ceva? Se foieşte în jurul lui, mişcă antena. Pe ecranul cu purici apar dintr-o dată nişte cai alergînd. „Ai văzut şi tu?”, întreabă omul. Prietenul lui se uită şi el. Prea tîrziu. Caii apar şi dispar în fugă. Asta se întîmplă într-un film. Un film vechi, polonez. Omul e muncitor pe şantier. Televizorul lui prinde două canale şi, din cînd în cînd, capricios, imaginea unor cai alergînd.

În paginile unui ziar, nu dai peste caii din film. Dai peste un text de Cosaşu. O priză de libertate. O schimbare de stare. O schimbare de privire. Înţelegi altfel. Citeşti altfel. Citeşti ca să dai peste astfel de rînduri. Aşa cum omul cu televizorul se va uita la cele două canale ale lui, pîndind momentul cînd ecranul se luminează de imaginea aceea simplă, neprevăzută,  fascinantă.

De ce scrie Radu Cosaşu şi sport? Scriitorii sînt intimi cu jocul.

Comentarii (2)Adaugă comentariu

nime.n.lume (34 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 0:33

Radu Cosasu scrie sport din doua motive si o cauza:
Primul motiv e sufletul lui conectat la cel al sportului. As zice ca sant suflete pereche. Si microbistii adevarati sint cu sufletul in aceeasi hora (cerc, roata, minge?!!).
Al doilea motiv e necesitatea lui de a se darui.
Iar cauza e cea la care a aderat de buna voie de mult timp: culturalizarea cititorilor si a ziaristilor.
Si voi (cei care scrieti), si noi (cei care citim) o facem la lumina lui Radu Cosasu, a lui Ioan Chirila, si a celorlanti ca ei: Scriitorii De Sport Din Literatura Romana!

ilpadrino (12 comentarii)  •  10 decembrie 2010, 8:33

OAMENII DE VALOARE NU-I GASESTI IN ZIARE SAU LA TV, TREBUIE CAUTATI BINE. E LAUDABIL CEEA CE FACETI.

Comentează