Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mercato pe repede înainte

Piţurcă goleşte rafturile cu jucători

„Tovarăşe Aurel, reconstrucţia unei echipe se face în cîţiva ani!”, îl anunţa Ion Alecsandrescu pe unul dintre comandanţii comunişti. Domnule Piţurcă, vorbele Sfinxului rămîn în vigoare şi după ’89. Cu toată cantitatea de transferuri şi […]

vineri, 18 iunie 2010, 6:58

Piţurcă goleşte rafturile cu jucători

„Tovarăşe Aurel, reconstrucţia unei echipe se face în cîţiva ani!”, îl anunţa Ion Alecsandrescu pe unul dintre comandanţii comunişti. Domnule Piţurcă, vorbele Sfinxului rămîn în vigoare şi după ’89. Cu toată cantitatea de transferuri şi concedieri pe parcursul cîtorva zile, Steaua se află doar la începutul schimbării.

Clubul din Ghencea a renunţat la 18 jucători. O manevră riscantă, dar, dacă ţinem cont de cum au evoluat roş-albaştrii în retur, pare şi mai riscant ca unii dintre cei 18 să rămînă. Foarte rar cluburile occidentale aruncă peste bord atîţia saci cu nisip. Doar cînd vine un investitor cu banii şi părerile lui Abramovici, de pildă. Sau cînd echipa se află într-o criză atît de profundă încît orice şoc, orice mişcă lucrurile, într-o direcţie sau alta, e bun. La Steaua se potriveşte mai degrabă a doua situaţie. Şi probabil „curăţenia” în vestiar reprezintă şi un semnal înviorător adresat celor rămaşi.

„Lucram cu prim-secretarii de judeţe, aveam autoritate morală asupra lor”, a povestit fostul ministru al apărării Constantin Olteanu, într-un interviu acordat colegului meu Viorel Tudorache. La Steaua se lucrează mai degrabă cu liderii de sindicat pentru aducerea de jucători, pe filiera Pandurii. Şi se lucrează pe repede înainte: în mai puţin de o săptămînă a fost transferată aproape o echipă întreagă, cu portar cu tot.

Poate Piţurcă are autoritate profesională asupra conducătorilor de club din judeţe. Poate a văzut şi revăzut multe meciuri, pînă a decis că are nevoie de Angelov sau de Martinovici. O echipă se naşte întîi în capul antrenorilor. Acolo se lămuresc criteriile după care tinerii din lot sînt înlocuiţi de alţi tineri, iar bulgarii – de alţi bulgari.
Nu e primul flux masiv de jucători la Steaua. Pe vremurile lui Alecsandrescu şi Olteanu, s-au rulat şi cîte 53 în trei ani. În ultimele sezoane, Steaua a mai cumpărat la pachet fotbalişti mulţi şi scumpi, dar i-a folosit mai mult pe post de ţapi ispăşitori decît de titulari. Acum, nu frapează valoarea în bani a transferurilor. Ci cantitatea, diversitatea şi viteza cu care se efectuează. Şi faptul că achiziţiile sînt decise de antrenor.

Iată marea noutate. Oricine e la curent cu peripeţiile Stelei s-ar întreba: cît va ţine minunea? Cît va dura pînă se va reveni la vechiul tipar? Schelăria vastă proiectată de Piţurcă are o temelie mai crocantă decît hîrtia de orez. Şi s-ar nărui, ca un castel de cărţi, la prima adiere dinspre loja oficială.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Cornel (110 comentarii)  •  18 iunie 2010, 20:13

Piturca face o frectie energica la piciorul de lemn al Stelei; singura solutie reala e, totusi, cea sugerata de suporteri: „Vinde, Pleaca,!”

tactic-zone (1 comentarii)  •  18 iunie 2010, 20:13

eu apreciez situatia asta vis a vis de piturca. adica faptul ca a facut transferurile inainte de a incepe perioada de cantonamente. astfel are tot lotul la dispozitie pt a lucra . nu mai exista dictatura provizoratului, pe sistemul “las` ca poa` sa vina si in ultima zi, important e sa vina.” un profesionist face transferuri inainte de a incepe pregatirea centralizata.
.
apoi, cred ca s-a lucrat bine, in sensul ca s-a ochit slabiciunile si acolo s-au adus jucatori. zapata si vatca sunt in ultimul an de contract, nu mai vorbim ca ambii au fost destul de nesiguri,vatca pierzand locul de titular chiar si la medias. dupa plecarea lui golanski si marin, era clar ca au nevoie de fundasi laterali, a venit acest todorov. la capitolul stoperi, nu mai vorbim. abrudan a avut un sezon formidabil la brasov, gados a debutat la tineret, vis a vis de stoica, am dubii, dar e posibil sa fie adus pt a-l inlocui pe ov. petre, nu ca stoper.dupa plecarea lui plesan, cu acest toja destul de limitat,steaua avea nevoie de un mijlocas box to box, deci venirea lui pacurar e din nou potrivita.
.
in fine, transferul lui florin marin, este pt ca pitzi nu vrea sa participe la conferintele de presa si isi va trimite, fara a risca amenda, antrenorul principal, cel poreclit flocea 🙂 .destept pitzi, nu-i scapa nimic 😉

corectorul (41 comentarii)  •  18 iunie 2010, 20:48

ca masura,impresionanta.sa vedem daca are si efect.

vali (11 comentarii)  •  18 iunie 2010, 20:51

Incerc sa inteleg tonul articolului. Cred ca e al doilea care-l vizeaza pe Piturca. Maria, eu te apreciez, dar nu lasa sa transpara antipatiile tale personale in articolele de sport. Poate chiar era nevoie de o revolutie la Steaua si nu cred ca Piti ti-a zis intr-un interviu ca va face minuni. Restul sunt doar vorbe. Cenzureaza-ti atacurile pentru ca poti sa judeci gresit si poate ca persoana nu e cea buna. Ocupa-te de becali ca acolo ai ce zice.

bia_bibi (2 comentarii)  •  18 iunie 2010, 21:06

Bun editorialul!Chestie e ca trebuie sa se inceapa de undeva,acum daca Piturca a apelat la masurile astea inseamna ca are o idee privind sezonul sau sezoanele urmatoare.Interesant e ce se va intampla in ceea ce-l priveste pe Becali, „Lupul isi schimba parul….da’ naravul ba!”.

marian (23 comentarii)  •  18 iunie 2010, 21:42

diferenta mare intre „cornel” si cei patru suporteri ai echipei steaua (analiza f. buna la tactic-zone). lupta steaua !

bundy (56 comentarii)  •  18 iunie 2010, 22:17

asta nu-i articol despre steaua ci atac la persoana.lasa omul sa lucreze si apoi critica-l,daca merita.nici mie nu-mi place piturca,dar ma abtin deocamda.

bundy (56 comentarii)  •  18 iunie 2010, 22:20

@cornel:
ai vreo solutie pt. inlocuirea lui becali?
si eu as vrea sa plece…

uzu (9 comentarii)  •  18 iunie 2010, 22:50

de-acord cu tine.
imi palce mai mult insa cand scrii despre impresii, fenomene, chestii de-astea.
asta e exact la subiect. ai dreptate, ai scris frumos dar nu e un editorial de scos palaria. este unul OK si corect.

si esti simpatica. (asta ca sa aveti ce taia din coemnatiul meu, dar chiar cred ca e simpatica)

nime.n.lume (34 comentarii)  •  18 iunie 2010, 23:45

Lupu isi schimba parul si naravul chiar, dar ciobanu ba!
Ciubanu nu-si schimba naravul, else educa si isi arata naravul mai cu perdea! Mai face o arogantza mai face un misto subtire (bah hahalero bah!)!
Daca Pitzi va intra pe mana moarta, Jiji o s-o sa-l ia de motz:
„Banii mei, banii mei, ce-ai facut hahalera cu ei?”
” Ii dadui la Targu Jiu pe-o speranta si-un rachiu!
Ca sant neam de barbugiu. Mai mai!”.
Oricum, se pare ca Pitzi acum isi face poarta’n casa dar isi lasa loc si pentru un zar de fuga!
Are tactica olteanu asta si mie drag de mor, batu-l-ar norocu de introvertit!

DD (45 comentarii)  •  19 iunie 2010, 0:14

Steaua a luat de la Pandurii pt ca Pandurii au avut aprarea pe locul 4 in sezonul trecut ! Au primit doar 30 de goluri, iar Steaua a primit 36…..vorbiti ca sa stati de vorba ! Problema mare a Stelei a fost apararea, iar Piti si-a betonat apararea….foarte bine! O sa vina si un varf de valoare !

Gigi o sa trebuiasca sa taca daca vrea bani din vanzarea de jucatori si din participarea in Champions League ! Piti deja investeste la Steaua, a cumparat din banii lui cativa jucatori (asa a scris presa)…..plus ca sunt convins ca Piti are un contract beton ! Nu cred sa mai iasa Gigi in fata sa macane aiurea despre echipa si antrenor! A vazut ca fara suporteri nu face nimic si ca managemantul de pana acum a fost falimentar ! Ca si noi suporterii si el se agata de Piti ca de de un colac de salvare !

Forta Steaua !

www. fcsteaua .ro (1 comentarii)  •  19 iunie 2010, 0:18

Cel mai important este ca mache si colectia sa de dvd-uri au plecat. Ca de altfel mai veneau niste razboinici cu banca de rezerve si echipa a doua. Oricum la ce campionat de cacao avem sunt bune transferurile. Miza pe tineri fara fite. Decat „talentati” ca Tanase-doua clase, mai bine de la Pandurii.

Sundance kid (78 comentarii)  •  19 iunie 2010, 0:44

Deocamdata nu vad ce schelarie solida sa facut la nationala dupa plecarea lui Piturca ! Cit despre ce ai scris in acest editorial sunt „masca” !! fara comentarii !!

shmo (42 comentarii)  •  19 iunie 2010, 10:35

piti, piti, piti lasa-ne !!!

Roro (104 comentarii)  •  19 iunie 2010, 10:46

Bergodi incepuse sa construiasca o echipa din tineri talentati si oricum nu iesea sub locul 6.Oierul falimentar l-a dat afara si astfel a intirziat reconstructia echipei si rezultatele dorite.Acum vine Piturca si trebuie sa o ia de la capat.Cu transferurile facute,o echipa competitiva va fi posibila in al treilea an de acum in colo. Parerea mea ca Piturca nu rezista si in retur,din cauza europarlamentarului si a verilor lui.

Arsene (1 comentarii)  •  19 iunie 2010, 11:02

Slab editorial ,sa reconstruiesti este valabil ptr o echipa care vrea sa vinda mai departe, fara sa ai pretentii la trofeie, pe cind la Steaua asta se vrea chiar daca nu reusesti mereu ,iar despre Piturca este tipul de om care risca prea putin sau chiar de loc, cit despre cantitate sau valoarea jucatorilor adusi vom vedea , nu suntem Barcelona sau Real sa ne permitem sa luam valori ,iar ce a luat Piturca la Steaua este chia mai valoros lotul decit cel de la nationala Romaniei cu Chivu in frunte

Mita si Valiza (4 comentarii)  •  19 iunie 2010, 14:30

Ceea ce se intampla la Steaua este efectul injuratului lui Jiji.
Paranoicul de Jiji doar de asta e chinuit. Lui nu-i pasa ca e prost, ca nu are educatie, ca nu are scoala, ca e fanfaron, ca e mincinos, ca mituieste, ca sechestreaza, ca e detestat…nu-i pasa nici de echipa iar spiritul Stelei nu-l percepe si nu-l pricepe. Pe el il doare rau ca e injurat de un stadion intreg, de cate ori isi arata fata care mereu molfaie ceva.
A facut tot i-a trecut prin capul ala prost. A inchis tribune, apoi le-a deschis, a facut liste negre si i-a pus pe slugi sa bata suporteri… Nu a reusit decat sa fie si mai detestat. Normal ca nu a reusit nici macar cu „impacarea” pe care a citit-o balbait, ca un semi-anlfabet si ipocrit cum numai el poate fi.
Acum a prins ideea ca ar putea scapa de injuraturi si ar putea sa-si etaleze „maretia”, daca l-ar pune in fata pe Piturca si ar simula refacerea echipei.
Aici suntem. Vom vedea ce va mai fi.
Important e ca injuraturile au fost cu folos. E bine ca s-a demonstrat ca pot fi un procedeu cand ai de-a face cu un incult venit din acea lume si al carui limbaj este injuratura. Asa a inteles Jiji despre ce e vorba.
Important e ca nu-i vom mai vedea atat de des fata-i nesuferita de oligofren nici pe stadion si nici pe micul ecran.
Important e ca nu va mai inunda echipa cu prostia sa imbecila si penibila.
Poate reuseste Piti sa faca ceva, in aceasta conjunctura.
Cand se va scrie istoria Stelei va fi mentionat faptul ca echipa s-a pus pe picioare doar dupa ce injuraturi multe si consecvente au eradicat cancerul Jiji.

danSteaua (18 comentarii)  •  19 iunie 2010, 20:04

La un hot, un hot si jumatate!

Piti imprumuta Steaua. Intr-o zi s-ar putea sa o preia, dupa modelul Gigi Becali. Ar fi foarte interesant!

vag (8 comentarii)  •  19 iunie 2010, 20:07

Draga Maria,

Ma mir ca intuitia ta feminina nu ti-a spus ca intre Becali si Piturca e o relatie cu totul speciala, peste ce insemna o relatie de tipul patron -angajat. Nu trebuie sa uiti ca Piturca si Paunescu l-au adus pe Becali la Steaua ca nu mai puteau face nimic fara banii lui. Becali a recunoscut mereu ca Piturca l-a „invatat” fotbal si a fost mereu sfatuitorul lui din umbra. De plecarea lui Piturca de la Steaua intrebati-l pe MM, marele intrigant…Becali are incredere totala in Piturca. Nimeni, poate cu exceptia lui Olaroiu, nu se mai bucura de increderea totala a lui Becali. Becali s-a bagat peste alti antrenori si iesea in „peisaj” cu critici, tocmai ca nu avea incredere in ei. De asta toti cei care cred ca Becali il va critica vreodata pe Piturca se inseala amarnic. Becali nu v-a spune niciodata ca Piturca nu stie fotbal. Ei sunt prieteni foarte apropiati si parteneri de afaceri. Piturca investeste la Steaua banii lui (vedeti cum s-au facut multe din ultimele transferuri), de aia este si manager general. Si-a pus oamenii lui la Academie, la echipa a doua la juniori etc. Becali si Piturca vor face din Steaua un centru de profit. Asta vrea orice patron. Asa ca lasati-o mai moale cu …”sa vedeti ce-o sa iasa Becali la TV cand nu vor fi rezultate”..

van_damme (5 comentarii)  •  20 iunie 2010, 6:00

@cornel
Hai tu omule cu o solutie, ca atunci sigur pleaca omu` de la Steaua… Hai ca te asteptam 2 ani ca sa vii tu cu o solutie si sa scape Steaua de cioban..

Un_suporter_CFR (71 comentarii)  •  20 iunie 2010, 12:51

„Ieftini si buni ” – ramane de vazut ce va realiza Piturca in meciul contra lojei oficiale, e clar ca „Onassis” nu se va abtine de la alcatuirea echipei.
Steaua are nevoie de atacanti veritabili, de mijlocasi tehnici si rapizi( Banel indeplineste doar a doua conditie), si de portari fara fite…
Oricum, succes noii Stele, antrenata de acest pocherist.
O zi frumoasa, Maria!

euxgen2 (2 comentarii)  •  20 iunie 2010, 18:03

Axioma 1) Reconstructia unei echipe necesita (minimum) doi ani
Axioma 2) Fara bani, nu se poate reconstrui nimica, nicaieri
Axioma 3) La Steaua becaliana nici o echipa tehnica nu rezista mai mult de un an
Tinand cont de cele de mai sus, sa se afle probabilitatea ca un antrenor sa recontruiasca Steaua, desi stapaneste la perfectiune pokerul, ruleta si barbutul.
Raspunsul? Il stie deja toata lumea…

Comentează