Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Imperialist american, cădea-ţi-ar salsa-n Ocean!

Binefacerile Mondialului: ruşii nu se mai tem de occidentali, occidentalii nu se mai tem de urs

Permalink to Imperialist american, cădea-ţi-ar salsa-n Ocean!
vineri, 6 iulie 2018, 9:29

„După două săptămâni în Rusia, m-am întors în viaţă. N-am fost atacat de huligani fioroşi, n-am fost mâncat de urs. N-am fost otrăvit sau asasinat. Presei engleze să-i fie ruşine pentru propaganda împotriva poporului rus!”. E concluzia unui jurnalist britanic, după excursia la Cupa Mondială. Păi, ursul a fost reeducat, nu mai mănâncă de capul lui. Aşteaptă să se aprindă beculeţul roşu.

„Kakaia” inamic?
După acest turneu final, sună pronosticul BBC, occidentalii vor descoperi că nu tot ce se spune despre ruşi are acoperire în realitate. Problema însă, pentru regimul de la Kremlin, e că şi ruşii vor afla că „duşmanii” de la Vest sunt, de fapt, nişte petrecăreţi amatori, care nu rezistă la băutură, nu ţin minte versurile şi n-au ureche muzicală.

„O să descoperim că n-avem inamici peste hotare. Or, tocmai asta e baza propagandei Kremlinului”, a comentat un jurnalist rus, de la un post de radio independent, conform sursei citate. Putin a anunţat că, la turneul final, lumea să ia act, înmărmurită, de „noua măreţie rusă”.

Dar suporterii echipelor n-au venit cu treaba precisă de a măsura dimensiunile stepei, au venit să se bucure de fotbal. Sumele cheltuite pentru acest turneu, de ordinul zecilor de miliarde de euro, sunt, într-adevăr, impresionante. Stadioanele, dintre care unele vor fi demolate după Mondial, sunt opere colosale de inginerie. Însă locurile de cazare s-au dovedit, în unele oraşe, prea puţine. Rezervările s-au făcut cu ani înainte. Fanii columbieni, de pildă, n-au avut unde dormi, la Saransk. Din fericire, nu traversaseră Oceanul ca să doarmă, aşa că au dansat salsa toată noaptea.

Dar ceea ce rămâne în bagaje, după căderea cortinei, e spiritul festiv al străzii şi larma tribunelor, nu papucii şi halatele din hotel. „Când se va termina magia?”, scrie „The Guardian”. Când se va termina berea sau mai devreme? Un turist, adaugă publicaţia britanică, a întrebat un poliţist rus: „După turneul final, voi putea să mă plimb pe aici cu sticla în mână?”, „Dacă nu eşti rus, nu”.

Maica Demografia
Două polemici, doar două, contrar previziunilor, au agitat până acum sărbătoarea Mondialului. Prima a provocat-o un parlamentar rus, femeie, care a sfătuit „rusoaicele să evite sexul cu turişti veniţi la turneul final, mai ales dacă aparţin altor rase”. „Copiii metis suferă, sunt marginalizaţi”, a argumentat deputata. I-a răspuns un parlamentar din partidul naţionalist al lui Vladimir Jirinovski: „Ba să facă sex cu străinii! Cu cât se nasc copii mai mulţi în Rusia, cu atât mai bine”. FIFA s-a făcut că nu aude remarca rasistă şi polemica n-a depăşit rubrica parlamentarismului divers.

Cealaltă discuţie, purtată aprins în reţelele de socializare, se referă la influenţa lui Vladimir Putin asupra arbitrajului video. Încă o victorie controversată, cum a fost cea cu Spania, şi liderul de la Kremlin va fi poreclit Pinaltici şi va fi declarat capul Colhozului care mânuieşte fotbalul mondial. Iar în presa engleză mai pricinoasă vor apărea poze cu VAR alături de nişte membre androide ale unui ansamblu folcloric sau, dat fiind specificul naţional, alături de corpul bionic de balet de la Balşoi.

„Noua măreţie”, acum şi în Capitală
Pe astfel de teme, nu trebuie să ne facem griji încă de pe acum, ca organizatori de Euro 2020. România nu e calificată automat, n-avem motive să tragem nădejde la acel 105 la sută pravoslavnic acordat gazdelor. Putem să ne preocupăm de înclinarea exagerată a politicienilor români pentru fenomen şi de obiceiul lor de a se poza alături de sportivii zilei. Să ne frământăm că turiştii nu vor cosuma destul, pentru că vor viziona meciurile în aeroport, până vine metroul, să-i ducă la stadion.

Nu-i exclus să avem şi noi revelaţia că străinii au alte intenţii decât să ne ia stima de sine şi mâna de lucru, cu tot cu lingura de lemn. Dar, în principiu, privind în extaz agoniile în serie de la Mondialul rusesc, ne putem face o idee despre ce câştig ne paşte la Euro. Judecând după stadiul pregătirilor, la revenirea acasă, vizitatorii occidentali vor da următorul comunicat pe Facebook: „M-am întors după două săptămâni petrecute în traficul din Bucureşti. Vă rog, povestiţi-mi şi mie cum au jucat ai noştri!”.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Observator (19 comentarii)  •  6 iulie 2018, 10:39

Maria, Rusia nu s-a calificat pentru ca a fost avantajata de arbitri, ce nu-i clar? Balonul a fost oprit din deplasarea sa de mana neglijentului Pique; in schimb, in cazul hentului din meciul Portugalia-Iran, traiectoria mingii n-a fost deloc modificata si tot s-a acordat lovitura de pedeapsa! Un pic de atentie cand te referi la presupuse erori de arbitraj nu-ti strica! In rest, am observat ca nu scapi de anumite obsesii... O.

Traian (3 comentarii)  •  6 iulie 2018, 12:21

Nu am inteles de ce a fost controversata victoria Rusiei cu Spania. Ce are domnul Putin cu arbitrajul? Rusia are cea mai buna echipa, si drum liber pana in finala.

nica fără frica (18 comentarii)  •  6 iulie 2018, 15:42

Nu înțeleg de ce e rasism ca să nu te corcesti cu alte rase!!!??? Dacă ești împotriva rasismului de ce nu te-ai măritat tu cu un african!!!???

Gianni Blattino (8 comentarii)  •  6 iulie 2018, 15:48

S-avem pardon! Cele mai favorizate de arbitraje: Anglia si Franta! Doua echipe mizerabile, cu jucatori cu comportament mizerabil, dar protejate de mafia globalista datorita relatiei speciale a Angliei cu SUA, si influentei momentane a lui Macron in UE. Meciul Columbia-Anglia a ramas pana acum ca reper pentru asta. Elvetia a "tinut aproape", datorita infantinului. Neymar a primit si el cateva placinte arbitrale la teatrul Balshoi Horror ce l-a jucat in mai multe randuri pe teren, dar ale lui sunt doar anecdotice si l-au transformat in mascariciul Internetului, inclusiv pentru copiii care joaca fotbal. Ale Angliei si Frantei au fost decisive pentru stabilirea castigatoarelor in meciuri. Vom vedea mai departe ce se va intampla, dar sunt sigur ca tot Anglia si Franta multiRassi vor beneficia de VAR, adica de (traducerea exacta a initialelor "VAR") MANIPULAREA REZULTATELOR PRIN ARBITRAJ, de catre FIFA, controlata din culise de procurorii americani (ca numai fraierii isi inchipuie ca Putin are influenta asupra italo-helvetzikului, dupa ce alt helvetzik mafiot, Blatter, a fost scos din scaun de anchetatorii de peste Oceanul dopat cu SOS salsa)! Cat despre "FIFA s-a făcut că nu aude remarca rasistă", ce sa faca FIFA? FIFA, in afara ziarelor de sport, este un ..cat in ploaie! Nu are ce comenta despre politicieni sau chiar despre simpli cetateni! Nu dau eu raportul mafiei FIFA pentru ceea ce graiesc!

popescu (4 comentarii)  •  6 iulie 2018, 17:38

Draga Maria , e bine ca publici mult mai des si ai intrat adinc si in fotbal. Eu chiar nu as fi vrut sa te critic, dar " you leave me no other choice " . Toti care au comentat inaintea mea merita felicitari ... In primul rind evidentele obsesii , Mari , Rusia nu este URSS, nu mai e demult !!! Imi pare rau, dar a le suprapune , arata o lipsa totala de intuitie si o clara inertie emotionala !!! A-l demoniza pe Putin , ca asa e trendul, e o dezamagitoare incolonare in rindurile celor ce cu adevarat ne amintesc de URSS. Povestea cu VAR--ul, insa ma lasa mut !!! In ce meci a fost ajutata Rusia ??? , cind Spania a deschis scorul si putea cistiga , dintr--un gol la care Ramos a facut exact, da' exact , ce a facut cu Salah... un fault 1000% !!! A fost evident ca s--a dorit oprirea tarii gazda la faza optimilor !!! , asta si din atacurile repetate ale unui oficial american privind conditia fizica a rusilor -- atacuri care suna al naibii de sovietic !!! Apoi, de unde povestea cu zeci de miliarde !!! de € cheltuite , chiar nu mai stim valoarea banilor??? , am avut senzatia ca o aud pe V.V. Dancila . De unde bazaconia ca dupa mondial vor fi demolate ?!?! Revin la greseli de arbitraj :: Maroc -- Portugalia ( impotriva primei ) , Iran -- Spania si Columbia -- Anglia, de asemenea impotriva primei echipe !!! In afara de acestea , chiar a fost un CM corect , ceea ce e mare lucru !!! Imi dau seama ca Rusia deranjeaza al naibii , dar sa stii ca si cu Croatia are sanse reale .

Mihai (2 comentarii)  •  6 iulie 2018, 19:38

Ar trebui sa intelegeti majoritatea celor care postati la comentarii ca articolele sunt scrise astfel incat sa va faca sa comentati si sa stati pe pagina respectiva. Vedeti cum se lauda GSP cu 90 mil de vizitatori online. Asta inseamna presa peste tot in lume, subiecte fara sens, polemici si parerea suprema a unor asa zisi ziristi sau "formatori de opinie". Si apoi apar marile suprize cu Burleanu la FRF, Trump in USA si Brexit... Totusi ca sa fim mandri trebuie sa acceptam ideea ca marea manipulare a maselor pe net a inceput cam de pe timpul alegerilor in Romania. Nu sunt de partea nimanui in politica dar Romania a fost folosita ca experiment. Acum e peste tot, Franta, Canaada, USA.... Asta e lumea. Orice cuvant scris in masmedia are o suma de bani in spate (ca e Ringier sau altcineva) si mai ales la asa zisele no-profit, d-na Pipidi stie :). Va urez dezbateri aprinse si combateri cat mai multe, asta e noua directie in informare (sau DEZINFORMARE???)

zorrozabal (5 comentarii)  •  6 iulie 2018, 22:22

Nu cred ca vor fi terminate lucrarile de modernizare la stadioanele Ghencea,Dinamo si Giulesti pana la europene!Si apropo de denumirile stadioanelor!Ghencea, a fost un capitan bulgar de "arnauti"-mercenari sud dunareni-participant la Zavera de la 1812,alaturi de eteristii lui Ipsilanti si pandurii lui Tudor Vladimirescu!Ghenci" in limba turca=tanar,zurbagiu!I-a tradat pe eteristi trecand de partea trupelor turcesti,care ulterior l-au impuscat, conform principiului "Convine tradarea,dar tradatorul nu trebuie sa traiasca"!Iar,gazetarii nostri numesc stadionul..."Ghencea"!

ostafi (1 comentarii)  •  6 iulie 2018, 22:44

Ce are imperialismul american cu salsa? Sau doamna, aci` de fata crede ca Rusia a fost implicata in alegerile americane? Bisturiului muieresc nu-i gasesc alt loc decat in acel loc ferit unde il au si femelele cimpanzeu (indiferent de culoare). Iar terciul asta de enunturi, care nu este nici macar alba - neagra ma pune intr-o situatie similara cu argumentarile privind necesitatea existentei in contibuare a NATO. Bolnav fiind, fara medici sau tratament acasa, ma pot increde in solidaritatea NATO ? Pot face si copii ? Pot sa am chiar si amanta ?

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  7 iulie 2018, 7:29

Draga Maria ! Imi place f. mult sa citesc ceiace scri, dar articolul tau nu are nici o legatura cu adevarul. Dece scri daca nu pricepi ? Articolul tau este plin de minciuni, exagerari. Deci de acuz ori de prostie ori de minciuna voita.

Eu din muntii mei (4 comentarii)  •  8 iulie 2018, 7:24

Rusia o tara mizerabila cu o echipa de fotbal mica.

Comentează