Epoca lui Lumânare vs Epoca de Aur
Spre deosebire de AMFB, comuniştii n-au îndrăznit să ignore rezultatele din teren, pentru a-şi promova favoriţii
„Să fim serioşi, fotbalul este pentru spectatori”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, pentru Gazeta. „Pentru spectatori” reprezintă criteriul principal de promovare, acum. Criteriul pe baza căruia AMFB a comunicat FRF că vrea ca şi CSA Steaua, şi Academia Rapid să evolueze în Liga a 3-a din sezonul viitor.
CSA a ratat calificarea la barajul de promovare, dar a contestat rezultatele. Şi cere Federaţiei reprogramarea barajului.
Singureni resemnat
Cât despre Rapid, ar trebui să se lupte cu AS Singureni, pentru un loc în Liga a 3-a. „Să fim realişti”, spune Dănuţ Lupu, antrenorul giurgiuvenilor, citat de Digisport.ro. „Nicio echipă, la ora actuală, din Divizia C sau D, nu are vreo şansă în faţa Rapidului”.
Chemările acestea la seriozitate şi realism nu fac decât să sublinieze fondul profund neserios al fotbalului mic, în cazul acesta, al AMFB, for condus de Marian Lumânare. Criteriul „pentru spectatori” este un criteriu cantitativ. Dacă s-ar fi aplicat şi în Liga 1, titlul ar fi devenit o banală problemă de statistică. N-ar fi existat poveşti precum cea a Unirii Urziceni, iar Rapid n-ar fi retrogradat niciodată. Ar fi promovat la infinit din hăurile unde a exilat-o insolvenţa.
Pe baza acestui criteriu, „pentru spectatori”, ar trebui desfiinţate echipele de scara blocului sau din curtea şcolii. Nu se uită prea multă lume la meciurile lor, aşa că valea, la alt sport!
AMFB plus CSA, egal scenetă
În fine, nu e mare surpriză că AMFB netezeşte drumul celor două cluburi protejate de instituţii ale statului. Să vedeţi dileme administrativ-teritoriale când CSA va întâlni echipa fiului lui Liviu Dragnea. Surpriza este teatrul pe butoaie legale cu care însoţeşte prestarea acestui serviciu. Mimează un conflict cu echipa Armatei, de pildă. Juristul CSA tună şi fulgeră la comisie şi avertizează că AMFB, „cu un Comitet Executiv invalid juridic”, riscă „să încalce Codul Civil”.
Dar CSA n-a observat aceste inconveniente când a semnat contractul pentru drepturi TV. A cheltuit 50.000 de euro cu organizarea derby-ului cu Rapid pe Arena Naţională, dar banii din televizare, în jur de 13.000 de euro, şi banii din încasări pe bilete, în jur de 60.000 de euro, au ajuns la AMFB, conform Ziare.com. La acest detaliu de atmosferă contabilă, juristul Florin Talpan n-a ridicat nicio obiecţie. N-a invocat nici măcar Codul lui Hammurabi.
Fotbalul nostru a mai văzut basme din astea pe repede înainte. FC Scorniceşti, de pildă, echipa din satul natal al lui Ceauşescu. A avut nevoie de şase ani de la înfiinţare, până să promoveze în prima ligă. E drept că FC Scorniceşti a devenit celebră pentru victorii la scor, precum 18-0 cu Electrodul Slatina, formaţie de nuntaşi, dar n-au fost schimbate regulamente pentru a-i înlesni ascensiunea.
Trăim decenii de promovări măreţe
Acum, AMFB şi conducerile echipelor nu mai lasă fotbalului ce-i al fotbalului, adică balonul rotund. Suspendă ceea ce nici nomenclaturiştii comunişti n-au îndrăznit, adică sportul însuşi. Nu contează meciurile, ci parafele. Academia Rapid a dobândit pe genunchi personalitate juridică, şi-a schimbat denumirea, putea să-şi schimbe şi numărul de puncte în clasament, AMFB lua act şi aproba. Pentru CSA, asociaţia va deschide portiţa cu Liga Elitelor, sugerată de FRF.
Ion Ion, cum ar veni, a fost demis degeaba, pentru neîndeplinirea obiectivului. Armata nu se împacă să aştepte încă un an, la coadă, după toţi anonimii din provincie.
Rapid şi Steaua, două nume venerabile, sunt târâte într-o cacealma pseudosportivă care nu le face deloc cinste. Regulile nu sunt forţate, de fapt, „pentru spectatori”, ci pentru o asociaţie sulfuroasă de scara blocului, pentru nişte generali care au uitat cum arată un tun şi pentru nişte politicieni care vor să defileze pe stadioane, în viitorii ani electorali.
Spectatorii, într-adevăr, nu lipsesc de la meciurile CSA şi Academiei Rapid. Dar spectatorii ăştia merită fotbal, nu mişmaşuri şi păcăleli pe bani publici. Graba asta de a împinge pe înalte culmi echipele „care trebuie”, dorinţa AMFB de a dizolva criteriile în numele „poporului” din tribune arată dureros de clar că istoria nu se repetă oricum. Se repetă precipitat.