Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pârăşte-i, Dică!

Antrenorul FCSB a devenit matematic campion vocal în vestiar, după excluderea lui Alibec din lot

Permalink to Pârăşte-i, Dică!
miercuri, 16 mai 2018, 10:09

Când ia o decizie, Dică simte nevoia să anunţe public. „A fost decizia mea ca Alibec să nu facă parte din lotul pentru meciul cu Craiova”, a spus antrenorul FCSB. „Nu vreau să intru în amănunte”. Amănuntul, în acest caz, era că a cerut voie de la Vasile Geambazi, pseudonimul din actele clubului, să-l excludă pe atacant.

E doar un episod din lupta la baionetă, chiar la şurubelniţă între FCSB şi duşmanii săi din interior. Alibec îl împiedică pe Dică „să facă treabă”, Alibec „îl strică şi pe Coman”, a observat Gigi Becali, antrenor de antrenori şi scriitor ştiinţific, autor al cărţilor omonime.

Momente de slăbiciune
Cât Alibec avaria maşina de fotbal, îi spărgea cauciurile, o zgâria cu cheia, îi rupea oglinda, dezactiva alarma, Dică se gândea. „M-am gândit că vor veni momente când vor spune unii oameni că sunt slab ca antrenor”, a mărturisit el, într-un târziu, înaintea meciului cu oltenii. „Momente”, da, că timpul e relativ. Doar nu era să spună că vor veni săptămâni, luni, ani când vor spune „unii oameni”, nu toţi, că e slab ca antrenor. Amănunt consolator, şi valoarea antrenorilor e relativă. Uneori, este egală cu ultimul rezultat, alteori, cu ultimul ordin executat.

Sezonul trecut s-a încheiat cu focuri de artificii la TAS, după conflictul destul de sonor între naş şi fin. Anul acesta, FCSB se ceartă cu propriii jucători, cu mare vervă, de parcă şi-ar fi propus să-şi asigure hegemonia vocală în campionat, nu banalul titlu.

E drept că la FCSB sunt şi multe capete vorbitoare, de unde şi impresia de zarvă în zadar. Pe când la CFR strigă în pustiul persecuţiei doar Dan Petrescu, profet de aut.

Performanţe prin omisiune
„Chiar dacă am fost criticat”, rezuma Dică, „această echipă a făcut performanţă”. A amintit că a bătut-o pe Lazio, „se uită repede aceste lucruri”. Numai scorurile mari, precum 5-1, sunt memorabile. Totuşi, înfrângerea notorie din palmaresul lui Dică e cea din vestiar. Acolo se pare că a înregistrat fostul mijlocaş scoruri ruşinoase.

Excluderea din lot a lui Alibec nu presupune alt merit decât acela de a nu şti să gestionezi relaţia cu fotbaliştii sau măcar cu temperamentele lor. Iar acest eşec nu vine doar din lipsa talentului de negociator al lui Dică.

Ori din puţina lui experienţă în situaţii de tensiune, altele decât intratul gâştelor pe teren sau venitul vacilor de la păşune, în ligile inferioare. Vine din stadiul deocamdată volatil al conştiinţei sale de profesionist.

Alibec, ofensivul de serviciu, a verbalizat probabil ceea ce cred şi alţi jucători despre Dică: „Măcar să mă fi certat un antrenor bun”. Când te critică fanii sau alţi oameni de fotbal, mai merge cum mai merge. Dar când te etichetează jucătorii, ai o problemă. Jucătorii văd, suportă şi înţeleg mai multe din munca unui antrenor decât oricine altcineva.

Mersul legănat al FCSB, pe final de sezon, e consecinţa crizei de autoritate de orice fel de pe bancă. Dică nu opune niciun fel de rezistenţă în faţa finanţatorului, se comportă ca o prelungire a lui, uneori ranchiunoasă, uneori conciliantă. Cu sau fără Alibec în cârcă, Dică ar face aceeaşi treabă improbabilă de la care susţine Becali că e împiedicat.

Alibec, lider de sindicat
De avut, Dică a avut modele de conduită profesională, chiar printre antrenorii cu care a lucrat ca jucător. Dar de aplicat, le aplică numai până la punctul critic al voinţei numit 0-0. Au fost vremuri când tehnicienii blocau uşa vestiarului şi proclamau autonomii exasperate în faţa lui Becali.

Acum nu mai stă nimeni de veghe la frontiera care separă meseria de antrenor de fişa postului de angajat la palat. Între echipă şi satârul „live” stă doar un scut de plastilină.

Şi abandonul ăsta se simte. Alibec a reacţionat, pentru că, fatalitate, e o fire mai meteosensibilă, şi ca om, dar şi ca atacant.

„Din ce a spus el”, i-a replicat de la distanţă Dică, „vinovat sunt eu că nu dă goluri”. Aşa că s-a supărat şi l-a dat afară din lot. Halal recunoştinţă! Trebuia să-i mulţumească şi să-l titularizeze pe viaţă.
Cine, în afară de Alibec, mai consideră că Dică ar fi vinovat de ceva la FCSB? Ar însemna să admiţi că Dică ar mai avea vreun rol concret pe acolo. Altul decât să se plângă periodic la patron că-l distrag jucătorii de la compus primul „11”.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  16 mai 2018, 10:26

Ce i-a trebuit lui Alibec sa intre in fundatura numita FCSB chiar nu stiu. L-au terminat. Nu Dica, ceilalti doi... Sefii aia foarte priceputi la fotbal. Becali o sa mearga pe varfuri saptamana asta sa nu-l supere cumva pe Nasul Gica. Duminica poate il ajuta. Hagi si-ar ajuta finul dar daca acesta nu mai e la FCSB, de ce-ar mai face-o, de ce l-ar ajuta pe Vasi? ...... PS. Poate mai gaseste MM, ca anul trecut, o portita in regulament si merg la TAS sa ia titlul acolo. Tot ca anul trecut. Aaaa, nu l-au luat? Nu-i nimic, pentru cateva mii de euro merita sa-ti hartuiesti toata vara o posibila contracandidata si la anul, sa le faci viata imposibila, sa-i distrugi nervos, sa le faci vara un cosmar. Ar fi chiar distractiv, exact pe placul lui Becali.

aciduzzo (10 comentarii)  •  16 mai 2018, 10:29

N-ai nicio treaba cu fotbalul! Apuca-te linistita de altceva. Eventual de cluburi bugetare si bugetate! Si ia-o pe urmele lui Tolo!

florian (5 comentarii)  •  16 mai 2018, 11:42

nu l-am vazut niciodata jucator mare in alibec, nici la club, nici la nationala..nici dica nu e mare antrenor (nici n-are cum, deocamdata), dar si alibec si budescu, sunt jucatori modesti, care, cu ceva ani in urma, nu prindeau banca de rezerve la steaua, ba chiar si la alte echipe..iar de nationala, nici n-are sens sa vorbim...in rest, mahala si furtuna intr-un paharel de apa chioara!

Dragos (19 comentarii)  •  16 mai 2018, 12:15

De aia nu l-au tinut aia pe Alibec aia la Inter, ca erau atat de slabi antrenori, incat nu stiau sa gestioneze temperamentul lui. Mai slabi aia decat Dica, daca stiau sa gestioneze relatia cu el, respectiv sa il scarpine intre coarne, castigau Campionatul Mondial al Cluburilor :))))))))

MihaiS (6 comentarii)  •  16 mai 2018, 12:18

Ce hal de echipa e FCSB-ul asta, mi-ar fi si rusine sa comentez despre ea. Dica e un *** ridicol, si de el mi-e jena sa amintesc. *** ala, Doamne-fereste... Ai maturat pe jos cu Dica si tot simt ca ai fost blanda.

JFM (155 comentarii)  •  16 mai 2018, 12:44

Duminica vom vedea daca opereta TAS de vara trecuta a fost pe bune sau o manevra pentru cresterea publicitatii. Daca Hagi va trage disperat cu dintii sa-l incurce pe Bursuc e clar ca e in cele mai bune relatii cu cel care "a vrut sa-i fure titlul la TAS" . Dane, nui te culca pe urechea ca astia doi sunt suparati, bate-l pe Gica dintr-un penali inventat in min 94. Ar fi cel mai frumos final de campionat.

haipsdvictorie (23 comentarii)  •  16 mai 2018, 12:56

Intrebarea e care o fi cel mai prost antrenor in viata: Dica, Ilie Dumitrescu, Cornel Dinu, Lacatus sau Radoi?

Ionut A (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 13:48

Dica este zero ca antrenor dar este minus zece ca om. As spune ca este o carpa, un pres dar ambele obiecte au un rol, un folos, o valoare. Dica este jucaria perfecta pentru becali, un Lutu 2, cred ca si pedrazini a avut mai multa demnitate. Tin cu Steaua dar as fi preferat sa castige FCSB campionatul, daca nu s-a putut ca Viitorul sau Craiova sa prinda primul loc. Si alegand intre o echipa care nu joaca nimic, care a furat cu abritraje, cu juctori care au fost blat in meciurile cu ei, cu tot ce s-a putut, o echipa care joaca dur, peste limita regulamentului pentru ca li se permite, o echipa care in frunte cu Culio simuleaza si triseaza 94 de minute pe meci; si o echipa care are jucatori ca budescu, alibec, teixeira, man...evident ca as fi preferat ca FCSB sa castige. Dar ultima perioada m-a facut sa ma razgandesc. Toate mizeriile facute de CFR palesc in fata acestui spectacol vomitiv. Nu pot sa vad cum castiga doi penibili, becali si alibec, doi oameni care au ajuns sa-l scoata pe budescu vinovat. Doi oameni care au pus bete in roate echipei tot timpul, doi diletanti care se vor cunoscatori de fotbal. Fara punctele aduse de Budescu in urma unor executii si nu in urma unor faze de joc sau in urma unei tactici gandite de becali si comunicate sclavului de dica, fara aceste puncte FCSB se batea cu poli Iasi acum.

Mr.X (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 14:24

Într-un angrenaj corect Alibec dacă era in formă prindea echipa, dacă nu, rămânea rezervă pană reintra in formă. Respectand regulile din orice instituție. Fără intervenții, fitile sau intrigi. Lucru valabil pentru orice alt jucător. Dar în Romania începe totul sa se telenoveleizeze. Fotbalul, meciul in sine, e doar un pretext de a ieși în față noile vedete. Mai nou văd că și emisiunile culinare. Nu mai conteaza rețeta. Niște bucătari devin peste noapte supervedete. Cu toate ifosele aferente. În fotbal de ce ar fi altfel? Sau în politică?

vasile (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 14:27

@JFM adica daca joaca precum a jucat Craiova impotriva FCSB e ceva in neregula, sau nu inteleg? oltenii spuneau dupa meci ca erau foarte dezamagiti, pentru ca au fost foarte motivati sa castige (si nu ii acuz de nimic, asa si trebuie, sa iti doresti sa castigi). acum tu vii si zici ca cei de la viitorul nu ar trebui sa traga tare sa castige ? sunt putin contrariat

marc (30 comentarii)  •  16 mai 2018, 18:09

Vezi că Firea i--a mărit salariu lui Neagu.Din bani publici

vasilica breloc (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 18:20

Dica l-a exclus pe Alibec pentru ca a Denis a dat primu' la o fata pe care o vroia Nic. N-are treaba cu fotbalul.

CG (1 comentarii)  •  16 mai 2018, 20:43

100% adevarat, foarte bine scris. Felicitari!

Hombre (19 comentarii)  •  16 mai 2018, 20:48

Sa-l critici pe Dica e ca si cum ai critica manusa in locul mainii care actioneaza. Critica-l mai bine pe Becali, ca el a facut pregatirea, el a facut transferurile, el stie schema tactica, el decide schimbarile. In general el face tot si pe urma tot pe el il intrebi de ce n-a iesit bine.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  16 mai 2018, 20:59

Alibec, Budescu - jucatori ai anilor 2016, 2017 - facuti praf ! Teixeira - ani la rind cel mai bun fotbalist - a fost prima oara titular in play off, in plus NicStein l-a plimbat pe 4! posturi. Nedelcu si Benzar - Beckenbauer si Dani Alves la Hagi - rezerva Moaleito si Benzea la EinBolovan, joaca caci nu are concurent. Coman ...ajuns M bea pe sub EinStein. Tase mutat si el pe 3 posturi ! Criticat de "specialisti". Sistem 1-4- 2 ... pe cit pariem ca numar peste 100 de variante folosite ? Nu-i grav ? Mai Grav e ca a folosit mereu doi rugbisti mijlocasi, indiferent cu cine a jucat ! Atentie, Steaua ataca ! - centralii nu aduc nimic, in fata lor niste Popesti, Filipi care se tirasc efectiv dupa adersari, nici nu inchid, nici nu ataca caci rugbisti, pe dreapta mereu *** care ar vrea sa fie un Man, iar in fata un Bizon care, de cind a ajuns sa fie antrenat de bolovani, se numeste Gard, Stilp. Pina sa aduca MM un ti pe care credea ca o sa-l domine a fost bine. Lotul Stelei a fost nominalizat ca cel mai bun - pina si Pintili era ceva. Eu i-am premiat ? Jurnalistii ? Nu ! Specialistii in porumb si sapun, barbut, camile si chinezi, in spart geamuri: respectiv Porumboiu si Niciolae, PiTurca, Oli, RaDoi si Cirtu - care daca mai vorbeste timpenii - vezi Alibec - o sa mai antreneze doar o echipa de geamgii. Si desigur i-au nominalizat fotbalisti si antrenorii adevarati ! EinStein - ti asta se crede Guardiola ! - nu e antrenor nici in acte si nici ca experienta si nici n-o sa fie caci a demonstrat ca nu poate invata nimic. --------------------- Reghe cu un preparator bun si cel mai bun medic a defilat. Si-au tras mustati, ... Era prea bun, prea nu era MM antrenor. Galca, un nimeni initial dar nu chiar ca NicStein, a pregatit dezastruos barajul pentru CL, doua jocuri cu portarul si stivuitorul Moti, apoi s-a chinuit sa invete, cu mult noroc a si reusit. Radoi cu ti asta secund - asta a fost ciresa pe tortul prostiei de neimaginat a conducerii Stelei - care crede ca o echipa n-are nevoie de un staf profesionist, ca si MM poate antrena - si a "binevoitorilor" care-l sfatuiesc mioritic pe Becali, care saracu, de unde nu e ... Amintesc ca daca Reghe nu lua 6 puncte grele Steaua nu prindea play off-ul. N-a mai putut lua titlul, nu avea cu cine. "Finu" i-a dat pe cei buni, n-a adus nimic, i-a refuzat pe Teixeira, Anton, Budescu, ... "n-am nevoie Nasule, am un lot omogen". Iar impiedicatul de ti cosea inca de atunci pe margine. Cred ca atunci a inceput idila cu crestinul Jijinio, baiat frumos ti asta dar sarac, a apucat de picior un lati fundiar. Altfel nu se explica cum de e inca antrenor la ditamai Steaua desi si-a luat-o la scor pina si la Sibiu. ------------------------ Care jucator a crescut cu NicStein ? Stoican, Edi, Hagi, ... staful Sibiului !!! l-au desfiintat pe EinStein. Dezastruos pina si cu Voluntari, Chiajna, Juventus. In afara Craiovei - care are un stil potrivit Stelei - au fost mereu probleme mari. Rezultate ? Ti au un noroc proverbial, ar fi bine sa luam meci cu meci. Cit noroc, cite meciuri au fost salvate in ultimele minute de inspiratia lui Tase, Teixeira si Budescu ? Planici, chipurile ti l-a trimis in careu in min 93 !!!Minciuna ordinara.Pai ba ti, tu ai doi atacanti, ai folosit 1001 de formule dar doi atacanti niciodata ! Ai facut din Steaua echipa care ataca permanent cu rugbisti si iezisori dar care aduce cei mai putini jucatori in careu din toata liga profesionista ! Ai cel mai bun lot si te chinui pina si cu Colentina ! Nu meriti sa fi pe banca la ultimul meci ! Pleca-n ... !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dani (17 comentarii)  •  16 mai 2018, 21:03

Foarte bun articolul! Felicitari! Citesc cu interes ce scrietzi si mereu trebuie sa recunosc ca de la Ioan Chirila, n-am avut un ziarist sportiv, atit de valoros. Viatza lunga si fericita, Doamna Maria Andries! Respect!

baditza99 (2 comentarii)  •  16 mai 2018, 21:07

e clar ca dica nu e antrenor de steaua; si totusi, cu un antrenor slab, ca si atacant, poate dai 10 goluri pe sezon si nu 20, dar Alibex a dat 0...cu dumnzeu sa te mai antreneze dica...daca planici are mai multe goluri decat alibex???

Io (6 comentarii)  •  16 mai 2018, 21:53

Gica sau Gheorghe, nu conteaza, hagi sau Popescu sunt din aceiasi branza: Becali & Famiglia SRL. Un Gica il cere pe Ianis la Nationala mare, celalalt pe Nicolas cel putin la Under 17; sistem fanariot de succesiune la ... ca e mare diferenta de talent intre tati si fii. Cand a cumparat jucatori de la Viitorul, Jiji o fi trecut in contract si ajutorul reciproc avantajos pentru FCSB. In afara de Razvan Marin, genialii fotbalisti de la Viitorul nu prea au confirmat. Cam putin pentru pretentiile lui Gica. Nici macar pentru un sfert de soclu. Jucator mare, caracter mic, remuneratie dupa transferuri ... sa speram ca nu aflam de la DNA. Jijel ar trebui sa aiba licenta PRO categoria Magna cum sudalme, pentru capacitatea de conduce echipa pe teren din puscarie, pardon, vacanta cu circuit restrans. Iar Dica, ce e cu Dica? Slujitorul anului, Premiul Unic cu coronita de lucerna, sa iasa casul bun; si la toamna care vina un 5-1 cum se stie.

?????? (46 comentarii)  •  17 mai 2018, 3:10

Cum "percepeți'' totuși mișcările din șolduri ale lui "Dik" al ui Gigi Becali, la fazele mai "incitante" din terenul de joc ? Apreciați că astfel de "manifestări" ale antrenorului transmit "sentimente pozitive" jucătorilor aflați pe gazon ?

?????? (46 comentarii)  •  17 mai 2018, 4:50

"Puternica personalitate" a lui "Dik" al lui Becali pare totuși a se impune în vestiarul FCSB ?

IO (10 comentarii)  •  17 mai 2018, 5:56

Oh, n-o luati pe urmele lui Tolontan, cum va sugereaza cineva. Trebuie sa ramana cineva in presa asta care sa mai si scrie cateceva. Colegii dvs Tolontan si... ah, cum il cheama pe celalat... Buzarin, exact, Buzarin. n-au nici o treaba cu presa sportiva. Ultimul nu are treba cu nici o presa, in schimb se crede viclean. Nici aia nu e.

burlica (14 comentarii)  •  17 mai 2018, 6:29

Pacat ca fcsb,a ajuns la mana altora cand are lot de doua echipe.

Comentează