Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sportul minţii pe ciment

România reeducată: preşedintele Iohannis ştie cum să oprească migraţia "creierelor". Le dăm de-a dura pe asfalt, până stau de plăcere în ţară

Permalink to Sportul minţii pe ciment
miercuri, 25 aprilie 2018, 10:28

„Nu am văzut acele imagini, nu am urmărit acel eveniment, dar am observat că există mulți internauți care au fost indignați”. La câteva zile după ce un copil de trei ani a stat în cap pe ciment, în faţa premierului Viorica Dăncilă, a reacţionat, iată, şi preşedintele Iohannis. Ca dovadă că trăim în România atitudinii bine pritocite.

Dacă nu era curios din fire şi nu se uita pe Internet, să vadă de ce a pierdut în ianuarie 10.000 de Like-uri, şeful statului n-ar fi aflat nici acum despre caz.

Pas cu pas, în mintea copiilor
„Eu cred că dacă acei copii participă cu plăcere la anumite evenimente publice este în regulă”, a comentat Klaus Iohannis. „În niciun caz nu este acceptabil ca respectivii copii să fie obligaţi la ceva”. În sfârşit, o autoritate cu un dram de empatie, care reuşeşte să se pună în locul copiilor. Ce era aşa de greu? Nu e acceptabil. Cum nu e acceptabil nici să-i obligi pe oameni să ocupe o funcţie publică, funcţia de preşedinte de ţară, de exemplu. Dar dacă respectivii oameni ocupă funcţia asta cu plăcere, atunci e în regulă. Nu e acceptabil să-i obligi pe copii să bea şi să fumeze, dar dacă respectivii beau şi fumează cu plăcere, atunci e în regulă.

Legea, plăcere sau obligaţie?
Preşedintele n-a dat un răspuns tranşant, s-a menţinut între limitele alibiului său constituţional şi a sugerat nişte premise de la care să pornească dezbaterea. Urmează să ne lămurim singuri ce înţelege o fetiţă de trei ani prin „obligaţie”. Că de plăcut, oricui îi place, din când în când, să dea cu occipitalul de asfalt. Protecţia Copilului Argeş a scos copiii cu dizabilităţi la defilare, în scaune cu rotile. Au participat acei copii cu plăcere sau din obligaţie, simţindu-se datori pentru indemnizaţia de la stat?

O fetiţă a stat în cap pe ciment sub privirile unor adulţi cu responsabilităţi. Legea a fost încălcată, dar preşedintele Iohannis n-a văzut imaginile, că are jaluzele la Windows. De aceea n-a fost afectat emoţional. A rămas la fel de senin ca premierul Dăncilă la faţa locului. Niciun Avocat al Poporului n-a clintit în fotoliu. Ministrul de interne, prezent la Simfonie, n-a detectat nicio spinare de balenă albastră la orizontul evenimentelor. Într-un interviu pentru hotnews.ro, inspectorul şcolar din Argeş susţine că n-are „pârghii” să intervină. Şi că reclamaţiile părinţilor sunt „o acţiune instrumentată de zona politicului”.

Salteaua, o ipoteză de lucru
Profesoara Nicoleta Andrei, care o îndemna pe fetiţă să se rostogolească, explică: „Ştim cu toţii că rostogolirea nu pune în pericol integritatea corporală a copilului”. Apoi precizează, pentru DCnews.ro: „Poate că era nevoie de o saltea”. Salteaua rămăsese în urmă, „era la una dintre mămici”. Iar fetiţa „s-a dezorientat”. „S-a rostogolit pe o pavelă, nu era beton”, „ştie să facă cădere”, „plăcerea ei sublimă este să se rostogolească”.

Măcar această profesoară, care spune că „a iniţiat şi a dezvoltat gimnastica în Argeş”, s-a prins despre ce era vorba în propoziţie: despre a pune un copil în pericol. Şeful statului se întreabă doar dacă „respectivii copii” sunt obligaţi sau îşi riscă sănătatea de plăcere. Despre demnitate, nu mai vorbim, ăsta e un lux.
Ştim cu toţii, de la UNICEF, că peste un sfert dintre copiii români trăiesc sub pragul sărăciei. Nu-şi permit să facă mofturi, dau totul indiferent de suprafaţa de concurs, pavele, beton, pământ. Nici nu trebuie să le dai minge ca să tragă la poartă. Dacă le spui să înoate, înoată, iar dacă iau medalii, le pui şi apă în bazin.

Neuronul, celula de bază a societăţii
Luna trecută, preşedintele Iohannis îşi promova proiectul „România educată”. Posibil să urmeze un referendum pe tema legalizării căsătoriei între doi neuroni, deşi aceasta naşte gânduri. Klaus Iohannis ne îndemna să devenim „o naţiune care performează prin ceea ce creează mintea umană”. O să fim uimiţi de ce creează mintea umană, fugă de idei, ce mai, după nişte tumbe pe asfalt. Ştim cu toţii că o fractură de craniu te obligă să improvizezi, să fii inspirat, să găseşti soluţii revoluţionare pentru a te descurca în viaţă fără cap.

Partea ieftină, căci în orice meschinărie există o parte ieftină, e că nu mai trebuie să construim stadioane şi săli de sport de sute de milioane de euro. Sunt de-ajuns nişte pavele şi nişte copii care „să ştie să facă cădere” pe ele.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

alex (345 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 12:59

Ca o excelenta continuare a precedentului editorial, lucida, transanta, echilibrata si fara menajamente la adresa unor autoritati obtuze din partea carora n-am aflat inca un raspuns logic, coerent si responsabil cu privire la celebrul eveniment de saptamana trecuta ce a produs atata indignare si stupefactie in randul mass-mediei si opiniei publice.

Carol K (310 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 13:09

Ce sa se autosesizeze Avocatul Poporului cand el insusi sta in cap daca-i spune PSD-ul. Problema este ca nu doar acea fetita a fost obligata sa faca tumba ci si ceilalti copii au fost aliniati in detasamente si defilau ca la 23 August, inclusiv detasamentul de copii cu handicap. Eu pana acum n-am auzit tara care sa defileze cu *** avand si pancarda care anunta acest lucru!!! Sigur ca au fost obligati altfel ar fi stat acasa ori la gradinita. Aici Johannis a fost cu mintea in alta parte. Se gandea cat va dura pana cand delicata si sensibila doamna Firea va iesi sa-l puna la punct in stilul cartierelor marginase din Voluntari. Acolo-i plecase gandul sasului. Pana la urma i s-a intamplat, ce mai conta ca au trecut doi ani de la campania promisiunilor de revoplutii in trafic si ca doi ani inseamna buget cumulat de 3 miliarde euro. Traficul e mai prost ca oricand, asta e de fapt revolutia, pardon, involutia. Dam 3 mld din banul public sa ne fie mai rau, sa fim si dojeniti din priviri si vorbe otravite. Adica Johannis, noi suntem aia cu paguba la purtator.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis (126 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 13:58

Locuiesc langa o scoala generala; balconul apartamentului meu are vedere directa spre curtea scolii. Vad zilnic copii de la 5 si pana la 12-13 ani care, in pauze, se dau tumba pe asfaltul curtii. Insa o fac in joaca lor, de placerea lor si NU de placerea parintilor, a profesorilor sau a politicienilor de teapa acestei prim-ministre. Madam profesoara de sport confunda niste notiuni elementare: copiii isi pot sparge capul din joaca si din inconstienta nazdravaniilor specifice varstei (toti am fost copii si am facut o gramada), insa NICIODATA la insistenta si sub organizarea profesorilor, a scolilor, cu acceptul criminal al parintilor, spre slavirea desantata si dementa a clasei politice. In oricare alta tara normala din lume, profesoara aia era demisa din functie in secunda doi si cu interdictie pe viata de a mai avea copii pe mana; parintii care au acceptat asa ceva erau decazuti din drepturi si copiii lor ar fi fost institutionalizati; iar politicienii care s-au hlizit si au aplaudat un astfel de spectacol si-ar fi prezentat demisiile a doua zi. Iar tribunalele ar fi taiat in carne vie! Cat il priveste pe presedintele Johannis, pe el trebuie sa-l intelegem: n-a fost si nu va fi niciodata TATA, deci nu va fi niciodata in stare sa simta ca un parinte! :))) PS: Ca de fiecare data, excelent articolul tau, Maria! Ai pus punctul pe "i"!!!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 14:30

calitatea de parinte, cum ai si remarcat, nu presupune automat o intelegere a faptelor, mama fetitei cu pricina se afla langa ea, in public. presedintele Iohannis vorbea despre o "schimbare de paradigma" in educatie etc, etc. de fapt, acesti oameni care ne conduc ne propun un proiect de abrutizare, nu de civilizare

Dadi (2 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 16:07

M-ati atins la pipota, madam. De ce nu încercati si la stand up?

mickael61 (9 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 18:18

Deci,Preşedintele a greşit,normal,mai bine se abţinea,dreacu',aşa nu mai aveai a comenta...cel puţin nu in privinţa lui;ca să vezi,de ce fumează copii in ziua de azi,ori de ce se droghează,bat profesorii,violează,eşuează lamentabil la orice fel de examen(sunt şi excepţii,evident)...şi exemplele pot continua.Evident,Preşedintele nu poate lua atitudine,chiar intârziată,căci ne propune nici mai mult nici mai puţin un proiect de abrutizare.Curios.Se pare că eşti de acord cu premarul de bucureşti care a interzis animalele la circ,dar nu şi animalele de apartament ori câinii legaţi cu lanţul din curţile noastre.Tu,ce-ai propune legat de subiectul copii şi aniversările populiste ? Apropo'.copii aceia au fost aduşi acolo din obligaţie,impotriva voinţei lor,fără acordul părinţilor,a guvernului,a statului paralel..? intreb şi eu aşa,intr-o doară.

Filbert (45 comentarii)  •  25 aprilie 2018, 19:26

Bine, am inteles ca pavela nu era din beton, insa 'duamna' (profesoara?) antrenoare n-a spus din ce era. Din catifea, din brinza telemea, din programul PSD de guvernare?! 🐹

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 5:36

Episodul de la Pitesti cu Vasilica este detestabil. Ca de altfel la orice aparitie a Doamnei Prim. Cat despre ”profesoara” Nicoleta Andrei - un exemplu de fiinta josnica. ! Romania a ajuns pe o culme a prostiei, incompetentei si a slugarniciei. Nici in epoca ”comunista” nu se intampla asa ceva ridicol.

me (6 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 8:52

In epoca "comunista" astfel de manifestari erau la ordinea zilei. Cu mai bine de 60% nostalgici ce si cum credeti ca se vor desfasura astfel de "manifestari" ??? Am fost obisnuiti sa politizam orice manifestare, partidul trebuie sa fie in tot si in toate, repede uitati! Dar PSD-ul s-a depasit, a adus pana si persoanele cu DIZABILITATI la defilare !!!

Alex One (132 comentarii)  •  26 aprilie 2018, 9:22

"Surprais !" Ete domne, a intrat si KWI in colimator ! Evident impreuna si alaturi cu Dancila, si ministru de interne, sa fie echidistanta. La reeducare toata lumea.

Comentează