Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Corporaţia papă alocaţia

Tot de la UEFA îşi ia salariul şi Burleanu. E angajat ca pictor impresionist de procente, grafice şi legitimaţii de jucător

Permalink to Corporaţia papă alocaţia
duminică, 1 aprilie 2018, 9:57

Pe lângă banduliera cu dezvăluiri „din lumea capitalului”, glonţul de argint al lui Răzvan Burleanu, în campania de realegere, a constat, se ştie, într-o modificare de regulament.

Orice candidat la şefia Federaţiei trebuie „să fi îndeplinit un rol activ în cadrul fotbalului asociaţie”, pentru cel puţin doi ani, din ultimii cinci. Un „rol activ”, adică a fost fie jucător, fie oficial FRF, LPF, AJF sau AMFB. Cum Ionuţ Lupescu a lucrat la UEFA, în ultimii şase ani, s-ar fi împiedicat de acest punct h, din articolul 50 din ROAF. Dar, după verdictul Curţii de Apel, modificarea încă aşteaptă avizul MTS.

Un alt argument electoral al lui Burleanu: fotbalul are nevoie de manageri pricepuţi, nu de „talibani”, adică de foşti fotbalişti. Deşi poţi să fii şi una, şi alta. Sau nici una, nici alta.

Finanţatorii de la Nyon

Managementul federal din ultimii ani a pendulat între negare şi dezminţire. Anul trecut, Răzvan Burleanu punea pierderile de peste 5 milioane de euro, care apăreau în bilanţul pe 2016, pe seama „reglementărilor contabile în vigoare”. Nici bilanţul pe 2017 nu arată însă prosper. Conform Ziare.com, în jur de 45 la sută din veniturile FRF reprezintă ajutoare şi subvenţii de la FIFA şi UEFA.

Managementul FRF a atras sponsorizări de 2,1 milioane de euro şi publicitate tot de 2,1 milioane de euro. Puţin, foarte puţin, în comparaţie cu finanţările de la forurile internaţionale: 8,5 milioane de euro. În această sumă intră „ajutoarele şi împrumuturile nerambursabile”, de 6,5 milioane de euro, plus drepturile TV pentru preliminariile CM 2018, 2 milioane de euro.

Din ajutoarele de 6,5 milioane de euro, scrie sursa citată, 3,8 milioane de euro s-au dus pe salariile angajaţilor FRF. Printre alţii, preşedintele Burleanu, secretarul general Vişan şi secretarul general adjunct Bodescu au fost plătiţi din aceşti bani. Tehnic vorbind, Burleanu însuşi e angajat al UEFA. O fi avut el rol hiperactiv, chiar surescitat, în Casa Fotbalului, dar remuneraţia şi-a luat-o de la Nyon. Nu doar primele de fruntaş pe ramură, ci şi salariul.

Talibanii cifrelor

Într-un drept la replică transmis Prosport.ro, FRF contestă termenul „ajutoare”, deşi acesta apare în propriile documente. Ceea ce nu contestă e că aceste „ajutoare” au fost utilizate pentru plata salariilor.
Conform site-ului federal, UEFA „va suplimenta sprijinul financiar”, după ce a constatat „creşterea numărului de jucători legitimaţi şi /sau practicanţi”. Acum, să nu vă închipuiţi că forul european a numărat fotbaliştii din România. Se bazează pe statisticile trimise de FRF, care, la rândul ei, se bazează pe statisticile trimise de AJF-uri.

În toamnă, Răzvan Burleanu anunţa triumfal, într-o broşură lucioasă, „o creştere cu 271 la sută” a numărului de jucători, în ultimii doi ani. Ceva de speriat, nu? S-au minunat şi şefii din fotbal de aşa aritmetică distractivă. „Au numărat un copil de trei sau patru ori”, a comentat preşedintele AJF Vrancea, citat de Ziare.com. De câte ori se înscria juniorul într-o competiţie sau într-o preselecţie, era listat de FRF. Sau, dacă era legitimat şi la club, şi la liceul sportiv, era numărat de două ori.

Birocraţie cu picioare de lut

Iată posibile explicaţii pentru că fotbalul nostru a „explodat” pe hârtie. Când numărul de echipe scade, când Federaţia trimite juniorii acasă şi închide centrele de excelenţă, e greu de crezut că numărul de jucători se dă peste cap şi creşte invers proporţional cu restul domeniului.

Burleanu procedează ca şefii de C.A.P. pe vremuri. Raportează producţii-record de floarea-soarelui, deşi uleiul nu e de găsit în magazine. Se dă numai pe cartelă. Pe aceste păcăleli în stil colhoznic ar trebui să se bazeze, în opinia lui Burleanu, sănătatea economică şi morală a fotbalului nostru.

„Rolul activ” în FRF presupune să deformezi realitatea din teren, să mătrăşeşti contextul, să măsluieşti date şi să minţi sistematic UEFA. Dacă Federaţia era o primărie şi plătea din fonduri europene salarii, nu lucrări de canalizare, cazul ar fi fost penal. Aşa, pentru că FRF e ONG, iar Burleanu, simţindu-se tutore, bea şi mănâncă alocaţiile juniorilor, cazul e banal şi insolubil.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 10:25

Asa este ...aveti perfecta dreptate ...Burlanoiu a risipit banii fotbalului romanesc...problema este ca nimeni ...dar absolut nimeni nu vrea sa si reduca salariu pe sfert si cele trei sferturi sa le puna la dispozitia fotbalului romanesc ...adica salariile sa fi fost doar 900 de mii si 2,7 mili sa fi ajuns in fotbalul romanesc ...

Carol K (309 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 10:46

Asta e un exemplu minor in comparatie cu ceea ce fac aia din primarii si din agentiile si companiile de Stat. Plecand de la acest articol excelent putem extrapola la cei din administratie ca sa capatam dimensiunea reala a furtului si abuzului de functie din toata tara. E nevoie de DNA? Intreb. Raspundeti voi. Nu ma luati cu "abuzurile procurorilor" si alte refrene ieftine de la A3... Singurii abuzati sunt contribuabilii. Banii lor se topesc in schimb nu se cuinoaste nici o imbunatatire care sa justifice lipsa acelor bani. Ei merg in alta parte, sunt bine paziti si asteapta vreo 10 ani ca sa poata fi si cheltuiti. Multi bani, vieti de lux pentru 10 generatii. Fraierii raman saraci in continuare si chemati sa-i sprijine cu votul lor pe ceiu care i-au furat de i-au adus in pragul disperarii. Un singur lucru primesc de la ciorditori, multa propaganda la TV. Acolo i-a prins, le-au gasit punctul sensibil, daca ai castigat lupta pe acel "front" si-ai reusit sa-i prostesti ai castigat si lupta finala, le iei si votul, nu doar banii. De aia e disperat Burleanu sa nu piarda sefia FRF, politrucul tot politruc ramane.

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 10:53

Imi place foarte mult sa citesc cele scrise de Doamna Andries . Dar iar despre Burleanu ? Nu mai vreau sa aud despre omul acesta odios !

Cosmo (44 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 11:13

De ce banii pentru salarii s-au dus din ajutoarele de la UEFA, și nu din cei 4,2 mil din sponsorizări și publicitate??? Ar fi interesant de aflat si care erau acum 5 ani veniturile din sponsorizări, de la UEFA și salariile plătite. Fara un termen de comparație, cum putem aprecia daca sumele din articol sunt necorespunzătoare?

Ion Gheorghe (13 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 11:31

Imi place mereu sa citessc cele scrise de Doamna Andries ! Dar, iar Burleanu ! Greu mai suport sa-i vad poza prin ziare ! Nu mai scapam o data de el ?

Mihai (4 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 11:50

Perfect.

Flaviu (1 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 14:01

Credeam ca numai tov Ioanitoaia are are probleme in a deosebi un bun jucator de fotbal de un bun manager. Ne-ati innebunit cu "generatia de aur" care nu a castigat nimic. Lupescu, Prunea, Hagi, Raducioiu au stralucit pe teren, dar imaginea se schimba cand ii pui sa tina un discurs in care sa explice combinatiile care le-au marcat viata sportiva si nu numai.

Cristi (6 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 14:26

Carol K, gresesti! jurnalista are dreptate, institutiile statului nu platesc salarii din fonduri europene (cu exceptia unui spor strict pt o categorie f mica de personal care lucreaza pe fonduri UE, asa cum prevede legislatia comunitara). Daca ar platii salariile din astfel de fonduri, ar constitui abuz si s ar raspunde intai civil si patrimonial, in urma constatarilor curtii de conturi, iar apoi penal.

Mihai (4 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 15:30

Flaviu, generatia de aur o numim am numit-o noi romanii ptr ca ne au adus o CCE, eram constant in semifinalele competitiilor europene cu Steaua si Dinamo care nu prea aveau rival. Daca nu era Milanul lui Sachi Steaua ar mai fi cistigat CCE odata. Din cele 2 s a nascut cea mai performanta si longiviva echipa a Romaniei care se califica non stop la turnee finale de pe primul loc in grupa. Ne a lasat capi de serie si ptr inceputul noului mileniu lucru care ne a ajutat, impreuna cu Piti, sa mai facem citeva europene. O sa vedem peste cite zeci de ani se mai califica Romania la fiecare mondial si european continuu timp de aproape 10 ani. Pai un sfert de finala pierduta la 11m valoreaza cit o finala asa cum si un roman care avea salariul de 2000usd atunci se putea considera de aceeasi valoare cu un occidental cu 10000usd pe luna. Pai jucau toti ai nostri la Milan, inter, Leverkusen, Barcelona, Real, Totenham, Atletico, Chelsea titulari. Chiar nu mai avem simtul realitatii cind nu realizam ce valoare au avut cei din generatia de aur?

Vasile (1 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 15:41

Sa nu exageram. Din asa zisa generatie de aur, nici unul nu era titular la o echipa de top la acel moment. Echipa de top o consider pe una din fazele superioare ale Cupei campionilor.

Carol K (309 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 18:05

@ Cristi, mi-am recitit si-n dunga postarea crezand ca am uitat ce-am scris...scuze, am spus eu undeva ceva despre salarii? Nu mai vorbesc de provenienta lor. Repet,am scris eu undeva despre salarii . Cred ca m-ai confundat, nu-i nimic, s-a mai intamplat.

Freddy RE (2 comentarii)  •  1 aprilie 2018, 23:00

@Ion Gheorghe: Se scrie "adios", și nu "odios"...

Mihai (4 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 11:17

Hagi si Popescu titulari la Barca, Lupescu la Leverkusen, Petrescu la Chelsea, Dumitrescu la Totenham, Adi Ilie la Valencia, Panduru la Benfica. Hagi cu Popescu si parca Adi Ilie titulari si la Galata cind Galata a luat Uefa si supercupa. Adi Ilie si Claudio Lopez spulberau orice la Valencia, parca au luat o cupa Uefa aau Cupa Cupelor. Sa nu mai vorbim de 25 de nume care formau Steaua si Dinamo anilor 85 pina in 91 care ajungeau regulat in semifinale cce si cupa cupelor. Da asa sintem noi romanii, cind n acem ne vaitam, cind avem nu apreciem.

Che Guevara (49 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 12:00

Burleanu face exact ceea ce vede la clasa politica romaneasca. Nu uitati ca Romania e o tara cu 19 milioane de locuitori dintre care muncesc numai 4,5 milioane. Cu toate acestea somajul este mereu declarat in jurul nivelului de 9%. Daca reusiti sa imi spuneti prin ce operatie matematica s/a ajuns la cifra de 9% va spun si eu cum a reusit Lia Olguta Vasilescu sa dubleze salariile in documente iar acestea sa scada in realitate.

Che Guevara (13 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 12:01

Burleanu face exact ceea ce vede la clasa politica romaneasca. Nu uitati ca Romania e o tara cu 19 milioane de locuitori dintre care muncesc numai 4,5 milioane. Cu toate acestea somajul este mereu declarat in jurul nivelului de 9%. Daca reusiti sa imi spuneti prin ce operatie matematica s/a ajuns la cifra de 9% va spun si eu cum a reusit Lia Olguta Vasilescu sa dubleze salariile in documente iar acestea sa scada in realitate.

mg (87 comentarii)  •  2 aprilie 2018, 18:44

..Hagi, Popescu, Lupescu, Petrescu, Dumitrescu..etc au fost minunaţi. I-am aplaudat, dar au cu toţii o mică problemă. Sunt legaţi ombilical de fraţii Becali prin intermediul cărora s-au chivernisit. Atunci, la mondialul din 1990 din Italia, cei doi interlopi îi vindeau din cantonamentul echipei naţionale. Fireşte, grosul banilor îl luau samsarii dar chiar şi aşa pentru nişte fotbalişti care veneau din sărăcie, saltul financiar era uriaş. Sunt legaţi unii de alţii de acele tranzacţii la limita penalului. În felul ăsta clanul Becali a manevrat zeci de ani fotbalul românesc. Li s-a dat peste mână acum 4 ani, la alegerile FRF, dar acum vor să revină în forţă. Şi presa sportivă îi ajută dezinderesat..

nefertem (6 comentarii)  •  4 aprilie 2018, 11:41

Bun material, nu zic nu, dar ar fi interesant de prezentat si situatia din perioada "guvernarii Sandu". Oricum, pare destul de clar ca o sa vina Lupescu, presa a mirosit asta si face tot ce poate ca sa se gudure pe langa noii sefi, sa li se-arunce si lor un os.... Eu unul imi doresc sincer sa vina Lupescu si marea "generatie de aur" la putere (care dintre astia a realizat ceva cu adevarat notabil, dupa ce s-a lasat de dat cu picioru'n minge?), bineinteles cu toti samsarii si interlopii la pachet, sa vad atunci cum justificati de ce nu ploua cu calificari la mondiale si finale de cupe europene. De fapt, stiu deja: greaua mostenire... Burleanu si Daum au distrus fotbalul incat nimeni nu-l va mai putea salva.

Comentează