Cine-a pus kilometru’-n drum
Pentru că Dragnea a umblat la sistemul metric, dimensiunile ţării s-au modificat. De aceea, pe lângă Euro 2020, găzduim şi Mondialul din Rusia
E timpul să avem o atitudine mai deschisă, mai dezinhibată faţă de adevăratele noastre valori. Mai ales că se împlinesc o sută de ani de când cei care ridică digul şi cei care ciocnesc un păhărel în cinstea viiturii s-au unit fatalmente ca Yinul şi Yangul sub forma unui feng-shui de ţară.
Iată, de exemplu, o invenţie demnă de stima şi mândria cercetătorilor britanici era cât pe-aci să treacă neobservată. Noroc cu un martor din Dosarul TelDrum. Firma controlată de Liviu Dragnea, spune martorul, citat de ziare.com, a schimbat bornele kilometrice de pe un drum judeţean. Un kilometru avea doar 800 de metri.
Savant de renume penal
Gândiţi-vă numai câte invenţii din astea „Îndrăzneşte să crezi!” sau „Ştiaţi că…?” zac îngropate în dosare la DNA în loc să aibă stand la Salonul de Inventică la Geneva. Transformatorul nemuritor, ora de zece ore facturată de avocaţi, versiunea Windows cu uşi de ministru în loc de „ferestre”, metanul mai ieftin ca azotul din aer.
Kilometrul mic a văzut lumina zilei prin 2008-2009, pe ruta limita Dâmboviţa Gratia – Dobroteşti. De atunci, e de aşteptat ca invenţia să se fi perfecţionat, iar kilometrul să se fi stafidit până la dimensiunea de un metru, poate chiar de un centimetru. Meritele preşedintelui PSD în această invenţie urmează a fi stabilite de instanţă. Congresul PSD a decis deja, prin aplauze prelungite, că mărimea nu contează.
Nu-i exclus ca Dragnea să fi descoperit noul etalon din întâmplare, la fel ca alţi cercetători şi exploratori. Nobel a scăpat o canistră de nitrotoluen, Fleming a uitat să pună o cutie cu bacterii la frigider. Columb a vrut să ajungă în India. Dragnea, în Costa Rica, după ce a nimerit în repetate rânduri Brazilia.
Vine metroul de la Iaşi, încărcat cu iepuraşi
Ca valoare ştiinţifică, până şi revoluţia fiscală pare un fleac pe lângă kilometrul mic, e ca apa caldă faţă de foc. Reforma sistemului metric explică încrederea Guvernului şi a Primăriei Bucureşti că „suntem în grafic” cu pregătirile pentru Euro 2020. Rămâne de finalizat doar „semnalistica pentru spectatori”, vorba primarului Firea. În rest, aţi văzut machetele noilor stadioane din Bucureşti? Ei bine, nu erau machete. Alea sunt stadioanele! În curând, vom vedea şi Sala Polivalentă, doar să se usuce lipiciul.
Metroul până la aeroport? O magistrală de zece centimetri o cumperi din orice magazin cu jucării, cu tot pasageri. La autostrăzi, ne batem acum şi cu nemţii, avem mii şi mii de kilometri de autostradă, între Bucureşti şi Constanţa. Mai punem două-trei linguri de asfalt şi legăm Iaşiul de Capitală.
Traficul în Bucureşti se va fluidiza ca prin farmec, de vreme ce kilometrul a ajuns atât de mic, mititel, ce mai, calci pe el dacă nu eşti atent! De fapt, trafic e impropriu spus. În lumina noilor calcule ale autorităţilor locale şi centrale, bucureştenii nu vor mai avea nevoie să se deplaseze aproape deloc. Singura distanţă neschimbată va fi cea dintre butoanele telecomenzii.
Voluntari, la kilometrul zero
O veste şi mai bună pentru fotbal este că, datorită invenţiei lui Dragnea, se va modifica şi suprafaţa ţării. Nu numai că ne vom extinde peste Republica Moldova, dar ne vom uni cu Rusia. Iar Putin, deşi reales, se va pierde în mulţime, va fi un baron local mai ranchiunos, un fel de Bădălău cu figuri de judo în cap. Prin urmare, ca ţară gazdă a Mondialului din vară, suntem direct calificaţi. FRF nu trebuie decât să aleagă în ce castel din Siberia cazează fotbaliştii şi contracandidaţii lui Burleanu la alegeri.
Cât despre Euro 2020, oaspeţii vor avea de unde alege stadioane pentru antrenament. Graţie kilometrului mic, oraşul Voluntari se va suprapune Bucureştiului. Dacă nu va fi gata la timp stadionul nou din Ştefan cel Mare, va fi gata cel din Voluntari. Nu numai că va fi gata, dar, ca la o eclipsă, va fi amplasat exact în dreptul actualei arene dinamoviste. Iar Groapa se va numi Groapa Voluntară sau Groapa cu Premeditare, în onoarea acestui eveniment astronomic, vizibil o dată la 28 de ani. De asemenea, noul spital de urgenţă, proiectat să apară în Pipera, va fi amplasat, cu o marjă de eroare de 3 la sută, peste Floreasca. Şi va arăta taman la fel, cu excepţia panglicii de la intrare.