Maşina de topit bani
După maşina de topit zăpada, CSM Bucureşti va cumpăra şi un tramvai zburător, ca rezervă pentru Cristina Neagu
„Mulţumim celor 100 de sportivi din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti care au sprijinit Primăria Capitalei în acţiunile de deszăpezire”, aşa suna mesajul postat pe Facebook, pe 1 martie, de PMB. În pozele ataşate, se văd mânuind lopeţile atât seniori de la rugby, cât şi juniori, care aveau timp liber, nu se făcea şcoală, în săptămâna respectivă, din ordinul grijuliu al edilului Gabriela Firea.
Daciada la lopată
Aruncatul sportivului în nămeţi e un ritual daco-nostalgic practicat de câţiva ani în Capitală. Fostul şef al CSM, Alin Petrache, îl considera „o lecţie de civilizaţie”. Anul ăsta, au apărut şi uneltele civilizatoare, adică dispozitivele de topit zăpada de pe străzi. În total, Primăria Bucureşti şi instituţiile subordonate au cumpărat 12 astfel de utilaje, de la aceeaşi firmă, prin cumpărare directă. Inclusiv CSM Bucureşti, care nu are bază sportivă proprie, a cumpărat o maşină de topit zăpada, la preţul de 28.000 de euro, conform ziare.com.
CSM nu are unde să parcheze o asemenea maşină, dar de cumpărat, a cumpărat-o. Apoi a trimis sportivii în piaţă, să se lupte cu troienele de pe pistele pentru biciclişti sau din curţile spitalelor. Şi Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale din Bucureşti a cumpărat o maşină de topit zăpada, la preţul de 27.000 de euro. Dar, evident, avea nevoie de mai multe, de vreme ce sportivii CSM au deszăpezit la Colţea, Sfânta Maria, „Gomoiu” şi „Gorgos””.
Măturatul, ca deziderat
Municipalitatea justifică achiziţionarea celor 12 maşini printr-o hotărâre de Consiliu General din 2015: „administratorii şi prestatorii de servicii publice” sunt obligaţi să prezinte o strategie pentru „deszăpezirea şi combaterea poleiului în Municipiul Bucureşti”. E o hotărâre foarte simpatică, pentru că prevedea ca, în următorii trei ani, adică până în 2018, măturatul manual al străzilor să fie înlocuit „în proporţie de 50 la sută” cu folosirea periilor cu aspirare. PMB visa frumos.
În fine, pe lista de „cerinţe minime” pentru a participa la deszăpezire se află 11 tipuri de utilaje: pluguri, freze, basculante, autocisterne şi autospeciale pentru împrăştiat material antiderapant. Instalaţiile de topit zăpada se află în coada listei. Şi totuşi, ele au fost considerate, subit, prioritare de către CSM, Grădina Zoologică, Protecţia Animalelor, Administraţia Străzilor, Administraţia Spitalelor. Pentru că se împlinea anul de când primarul Firea a promis că va cumpăra aceste maşini, după ce vizionase un clip pe Internet.
Gheaţă la malul licitaţiilor
De ce a ales PMB să fragmenteze contractul în 12 contracte mici, sub pragul de 30.000 de euro pentru care nu se organizează licitaţii? Din cauza lipsei de timp, cel mai probabil. Amintiţi-vă cât s-au chinuit specialiştii Primăriei să facă rost de 400 de autobuze turceşti! Nu e ca şi cum ai trece 400 de perechi de blugi prespălaţi prin vamă.
În al doilea rând, firma de la care au fost cumpărate maşinile-minune, SC TAR MV SRL, are unele probleme cu Fiscul şi, în caz de licitaţie, n-ar fi strălucit la temele din caietul de sarcini. Acum doi ani, scrie presa locală, societatea din Iaşi era executată silit de ANAF şi înregistra datorii de peste 500.000 de euro la stat. În prezent, patronul Viorel Moscaliuc a fost reclamat de ANAF în instanţă, procesul este pe rol la Tribunalul Iaşi.
Aceeaşi feerie, cu altă pălărie
Există şi alţi furnizori de maşini de topit zăpada în România, dar se pare că între ei şi „prestatorii de servicii publice” din subordinea Primăriei Bucureşti nu există magnetism. Aşa se face că topitul zăpezii a devenit, din sport informal, sport oficial, cu infrastructură şi resurse umane, la CSM Bucureşti. În replica dată ziare.com, primarul Firea susţine că achiziţia celor 12 maşini respectă „prevederile legale în vigoare”.
Desigur, nu există o lege care să interzică unui club sportiv să cumpere maşini de topit zăpada. Dar ar fi interesant de lecturat un referat de necesitate despre aşa ceva. Altfel, lista de cumpărături a clubului ar putea s-o ia pe lângă şine. Practic, nimic nu împiedică CSM să-şi facă o echipă feerică din iepuraşi de Paşti, statui, decoraţiuni pat în formă de inimă şi decoraţiuni inel cu diamant, cu 300 leduri. z