Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei

Caracter versus temperament: Mihai Stoica îl acuză pe Dan Petrescu de „regie” şi îl sfătuieşte să ia lecţii de actorie

Permalink to Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei
duminică, 11 martie 2018, 9:30

Dacă aşa reacţionează Dan Petrescu după un meci câştigat cu 2-1, n-ai vrea să fii pe teren sau pe marginea terenului la o înfrângere. La partida de pe teren propriu cu Iaşiul, antrenorul CFR-ului a fost eliminat pentru că l-a apostrofat pe „centralul” Iulian Călin.

Apoi, după încheierea meciului, şi-a bruscat un jucător, pe Alexandru Păun. N-a stat să-i explice unde-a greşit, i-a dat doar un brânci elocvent. După ce a revenit la comunicarea verbală, Dan Petrescu a spus povestea penalty-urilor neacordate, „erau cât casa”. „Mă tem de arbitrajul de la meciul cu FCSB”. Prin urmare, pentru că se teme, îşi ia măsuri de precauţie şi-l imită pe patronul rivalilor, să-i deruteze un pic pe fluieraşi.

Până una, alta, cel care şi-a pus echipa în dezavantaj e Dan Petrescu însuşi, care va sta în tribune la derby. Un bilet destul de scump. 850.000 de euro pe an încasează Petrescu la CFR. E cel mai bine plătit român din Liga 1. La Unirea Urziceni, primea 500.000 de euro pe sezon. De aceea se şi temea mai puţin.

Uniunea scriitorilor contra antrenorilor
Din tabăra FCSB, i-a dat replica Mihai Stoica, un monument de calm, un vector de echilibru, arbitru al eleganţei în exprimare. „Petrescu înjură arbitrii de morţi. Nu se poate abţine”, a comentat oficialul FCSB. De la un scriitor te aştepţi să aprecieze limbajul colorat sau cel puţin expresivitatea neaoşă. Dar Mihai Stoica, se pare, nu era într-o pasă creativă. Simţea pericolul public în aer. „Cred că cineva trebuie să ia măsuri împotriva acestui om. Aşa ceva nu se mai poate permite!”. E permis, în schimb, să-ţi jigneşti jucătorii în direct la TV. Ori să-ţi înmoi adversarii în mocirlă, ca pe biscuiţi.

În conferinţa de presă, Mihai Stoica şi-a amintit, brusc, că a lucrat cu Dan Petrescu. Şi a dat câte ceva din casă, pentru edificarea opiniei publice. Pe jucători, Dan Petrescu îi înjura selectiv. Dar, la urma urmei, face o concesie Mihai Stoica, „e treaba lui”. „Rămâne însă de văzut dacă înjurăturile de morţi pot fi trecute cu vederea”.

Şi trage alarma la Comisia de Disciplină. Poate ar trebui introdus un îndreptar de înjurături, să stipuleze regulamentul care sunt tolerate: de mamă şi alte rude de gradul întâi, cu sărbători religioase, fără sărbători religioase, exclus persoane decedate.

De-ale regizorilor
Ieşirile nervoase ale lui Dan Petrescu sunt monedă curentă în Liga 1 şi valută forte în Rusia sau în ţările calde. „Ieşire nervoasă” e numele de scenă al antrenorului clujenilor. Nu e mare secret nici că Dan Petrescu şi Mihai Stoica s-au despărţit nu atât supăraţi, cât neîmpăcaţi după colaborarea de la Urziceni.
Ce a devenit tabu sunt discuţiile despre calitatea arbitrajului. N-a fost, într-adevăr, cea mai fericită invitaţie la dezbatere, să te legi de arborele genealogic al „centralului”. Dar arbitrajul la CFR – CSMS Iaşi reprezintă un subiect generos şi greu.

Discuţia a fost deviată însă, abil, spre temperamentul lui Dan Petrescu. După ce-l descrie drept un tip impulsiv, necontrolat, cu metode din era terţiară, Mihai Stoica, proprietarul manierelor, îl acuză pe antrenor de prefăcătorie. Doar mimează persecuţia, „totul e o regie”. Când arbitrii greşesc în favoarea CFR, nu mai e „aşa de vehement”.
Dar în pledoaria lui pentru civilizaţie şi stăpânire de sine, plângeau şi şoferii RATB!, până şi Mihai Stoica recunoaşte că arbitrajul din Liga 1 nu înregistrează progrese fulminante. E tot la stadiul de principal suspect în uciderea luptei la titlu.

Iar discuţia despre arbitraj n-a depăşit stadiul arătatului cu degetul. De-a lungul carierei de antrenor, Dan Petrescu va descoperi noi motive de enervare şi noi feluri de mâncare. De data asta, „am fost făcuţi pilaf”. Urmează şniţele, ciorbiţă, tocăniţă, poale-n brâu, ciulama, gulaş şi, cu oarecare sprijin politic, pacheţele de primăvară. Nu reacţiile unui tehnician sau impresiile clocotind „la cald” ale unui finanţator stabilesc nivelul unui campionat, ci profesionismul celor implicaţi.

Despre calitatea arbitrajului nu prea vrea să discute nimeni. Ipoteza că arbitrii greşesc pentru că sunt slab pregătiţi nu interesează pe nimeni. Nu-ţi dă prilej să pui pe bigudiuri nervii caprei vecinului.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  11 martie 2018, 12:54

MM n-a jucat fotbal, n-a absolvit vreun curs intensiv de bune maniere pentru ca a confundat salile de curs nimerind la cel intensiv de marlanii (gama cocalarilor intrati in sevraj). Cu toate astea el da lectii de moralitate, de stiinta vazuta si nevazuta a fotbalului, de mistocareli fine (asa zic ziaristii care-i publica "ironiile"), in politica nu se baga daca ar face-o ar cere direct suspendarea lui Johannis. Altfel se bate prin cluburi, isi trimite jucatorii la psihiatru sau pe banca de rezerve terminandu-i nervos, mai bate cate-un suporter, se mai rasteste la cate un ziarist, mai da un chix,doua la transferuri pe banii patronului.... Din gama asta este MM. Peste tot si nicaieri cand ai nevoie sa-ti faca ceva. El joaca doar pentru interesul lui. Pe banii lui Becali pe care l-a prostit cu cateva glumite despre Dinamo. Cine stie ce interese personale se ascund in spatele acestor atacuri la Dan Petrescu, cel care l-a tinut de mila langa el la Urziceni ca Becali mai avea un pic si-l batea.A facut-o Borcea pt el n-a scapat nebatut dar Bursucul l-a luat din strada si l-a facut manager de club campion. Sau aceste iesiri vor sa acopere, de fapt, altceva, anumite suspiciuni ce-l apasa.

Costin (22 comentarii)  •  11 martie 2018, 13:14

Multumesc, Maria. Ma simt mai bine. Nu-mi gaseam cuvintele pentru cei doi. Am gasit in schimb un stick cu 500 G injuraturi zip-ate pentru cei doi.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  11 martie 2018, 13:28

Dan Penalti are transee clare, lucrate, dar e tare doar in fazele fixe pentru care si incerca sa cada mereu in aceleasi pozitii. Pentru luptele din careu exerseza „cirnati perechi“, „struguri ciorchini“ si „lapte gros“. Tocmai de aceea are Dan Penalti jucatorii pe care ii are. Hai sa ne intrebam insa ce-ar face Dan Penalti cu Mitica, Baluta, Maruta si Barbuta. Gol asemanator cu cel dat Stelei, mingea impinsa cu mina – dupa ce la saritura aceeasi mina a fost pe adversar - spre coltul lung unde a dormit un moldovean si a apatut „Tucu-colaci“. – i-a presatat Dan Pinalti „zahar praf“ in freza ori foloseste samponul gresit ? La golul doi „Om-leta -rani“ a fost in afara jocului. Cei doi „sarma(ni)le“ „moldoveni cu cas blatuiti“ au instrumentat de fapt faza asta, la fel ca cea in care „Paun s-a frip“ si i-a dat ocazia lui Dan Penalti sa treca „Ciufuleti Pufuleti“ prin albia de „purcelusi cu mar in gura“. Insurubarea lui Culio e tipica pen tru deschiderea unui „Borcan de gogonele“ si o „Sticla de vino victoria“ , asortata la „Blat cu tocatura a la Cluj“. A numarat cineva de cite ori a fost impuscata „caprioara Impanata Culio“, de cite ori a plins copilasul Dan Penalti, plingea si minca, tata Pufulete ai impuscat, „carne si vitamine“ mi-ai dat, plingem, mincam si traim. Cred ca caderea ca carnea caprioarei detine recordul mondial de Stele. La fel procedeaza si Deac, cauta contactul si cade ca sa ajunga in China, unde „muschiuletii lui de burta“ bagati proapeti in ului clocotit, ar constitui o delicatete. Am aflat ca Dan Penalti le da mereu un „tort teren cu cacao“ in vestiar inainte de meci, cu „muuulta frisca“ in doua zone laterale si careu : „Ba, aici nu se joaca, aici se cade !“ -------------------------- Arbitrul a facut „pilaf“, le-a dat clujenilor o gramada de lovituri libere pentru „gogosi americane“. A fluierat faulturi in atac ale iesenilor, nici unul singur adevarat, practic le-a luat mingea pe care o recuperasera. Clujenilor le-a validat doua goluri, nici unul valabil. Asa ca sa-si vada de treaba Dan Penalti. Un arbitru adevarat i-ar fi aratat el cum se raspunde la injuraturi. „Piftia“ asta de Pitesti, „Sicla asta de tuica slaba“ s-a panicat cind a sarit la el. La fel a facut si la Bucuresti, a sarit pe arbitru si „piftia tremurinda“, ca „*** infometat“ se baga de viu in „ciorba coreana“, i-a validat golul. ------------------- PS Asa „Bursuc impanat“ si „Cocos de Ciorba“ care scapa mereu neprins cum este Dan Penalti, pentru Becali am o certitudine: daca Dan Penalti era la Steaua inseamna ca nu putea fi si la CFR ! Meniul "pasare umpluta cu ficati tocati" pezentata in farfurie de cinci Stele imbracta in frac si pudrata la cioc o sa te coste 20 de milioane.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (155 comentarii)  •  11 martie 2018, 13:33

Nimeni n-a vazut ce-a facut aseara Belu (Astra) la faza unicului gol venit si-asa cam tarziu ? N-a facut nimic, decat ca si-a retras piciorul care putea opri mingea centrata pe jos pt un jucator craiovean aflat SINGUR in fata portii. Cam atat, altfel un "campionat" regizat la perfectie, mai apar si disfunctionalitati din astea, mai bine-si dadea autogol daca o lovea gresit, reactia ar fi fost una fireasca decat sa nu ai niciuna.

Vladthe_Impaler (17 comentarii)  •  11 martie 2018, 13:39

Marele scriitor si politolog Dan Pavel (fost membru de partid PCR, 1982 a intrat in partid) adevaratul om din spatele legi0narului jijica becali bipolarul.....cel care l-a si ajutat cu “cartile stiintifice” care au micsorat sentinta infractorului. Asta este manipulatorul care divizeaza suporterii Stelei in gigisti, sudisti, talpanisti si tot felul de isti......

GRadu (5 comentarii)  •  11 martie 2018, 14:00

Jenanti amindoi la capitolul comportament, Dan Petrescu viseaza sa antreneze in Anglia, acolo nu are ce cauta cu injuraturi la scena deschisa. Sauc acolo va fi / ar fi un domn, exact ca soferii romani, care stiu sa conduca civilizat cum trec granita...

ian (1 comentarii)  •  11 martie 2018, 14:20

MM asteptam o "spovedanie" din vremurile cand impreun cu Petrescu "pastoreati" marea echipa Unirea Urziceni. Poate ca o sa ne spui si cum a fost cu albitrul spaniol (recomandat de "imaculatul" Gica Popescu) cand ati furat titllul lui Dinamo. In rest ramane cum zic baietii din PCH.Dar la boala ta se pare ca nu te afecteaza.

enduroyz (2 comentarii)  •  11 martie 2018, 14:30

Biografie aproape completa pentru cei doi . Dan Pinalty , marele antrenor , vedeta de Dambovita , doar cand seaca paraiasul , in rest , e vai fotbalul lui , baiatul antifotbal ,banuiesc ca de-aia l-au facut rusii bagajele . Va multumesc pentru articol .

parigi (3 comentarii)  •  11 martie 2018, 16:04

Cavalerii in negru sunt pusi sa imparta dreptatea in teren,in timp ce antrenorii implicati in batalie chiar sunt convinsi ca vor fi furati intr-un fel sau altul.Senzatia asta apare inevitabil intr-o tara ca Romania in care se fura milioanele de euro din banci,zaharul din ceai sau maruntisul din buzunar de cum scoti capul pe fereastra.In piramida aceasta a antrenorilor care se cred furati de arbitri Petrescu e campionul din varful ei.Nimeni nu mai e ca el.Daca te asezi in spatele lui in tribuna si-i urmaresti miscarile ajungi la un moment dat sa-i spui copilului tau: Ajunge! Mergem acasa....Omul asta chiar are probleme cu capul.Sa injuri ca la usa cortului,fara sa-ti pese de nimic,sa gesticulezi asemeni unui descreierat pe toata durata partidei,sa-ti bruschezi proprii elevi cu tot felul de invective....toate astea sunt prea mult pentru mine...Si n-o sa-mi las copilul sa se uite la toate porcariile astea...Astea le consider niste golanii ale unor oameni de joasa speta.OK,pe parcursul unui meci e posibil sa-ti mai iesi din fire la faze cu adevarat importante,dar pana la a reactiona asemeni lui Petrescu e cale lunga.Concluzia e clara:...omul e atins la mansarda si nimic nu-l mai face bine.Nici macar un pumn de Magne B6.Sa fim sanatosi noi ce privim fotbalul.

Radu (2 comentarii)  •  11 martie 2018, 17:53

FRF si Liga ar trebui sa introduca sanctiuni severe pentru conducatorii si jucatorii care vorbesc in stil de maidan si birjaresc despre arbitri inainte,in timpul si dupa meciuri. Dan Petrescu a injurat,se vedea clar pe buzele lui,ca la usa cortului arbitrul Sau cum spune el la cei 50 ani "albitrul" In loc sa fie suparat pe ratarile uriase ale jucatorilor a gasit vina pe arbitraj. Nu stiu cum Liga si Comisia de Disciplina trece cu vederea peste permanenta lui stare de mascarici si huligan. Stiam ca are o mare dorinta sportiva:sa antreneze si el pe Celsea!!! Pai ar accepta englezii vreodata ce face el pe marginea terenului? Nu pentru el dar eu doresc ca CFR sa castige campionatul numai ca acesta sa nu ajunga la FCSB

Iulian (1 comentarii)  •  11 martie 2018, 18:15

Atat Dan P. cat si Arlauskis au injurat ca la usa cortului arbitrul, mai ales la faza loviturii de pedeapsa, la un nivel sonor teribil, de nu poti sa iti tii copii sa se uite la un meci. Live la tv , se aude cum il injura portarul pe arbiru de morti (am urmarit partida pe LookTV).Nu e monument de inteligenta si cultura MM, dar are dreptate , nu este normal. Personal, ii dadeam rosu lui Arlauskis pe loc, e un meci de fotbal nu teatru de razboi unde trebuie sa te alimentezi cu furie ca sa supravietuiesti.

Cutzy (4 comentarii)  •  11 martie 2018, 18:35

Fotbal de *** Maniere de ***

Canadianul (2 comentarii)  •  11 martie 2018, 18:39

@ GRadu ...tu te uiti la vreun meci in premier Hai incearca sa vezi ce fac antremorii ..Mourinho sau Klop la meciuri ..aaaaaaa ca acolo nu le trimite nimeni in tribuna aiai alta chestie ..ei nu sint arbitrati de prieteni sau delegari facute de brichete cu lectii facute .... Dar ce sa zic si voi suporterii lui fc fcsb sinteti ca si ..odata un reporter la intrebat pe Ray Charles ...cum e sa fi orb ...el ...niciodata nu am stiut ca sint orb ..dar e ffffoarte bine ca nu sint negru !!!! Cam asa e vorba ..Dna.Andries nu se vorbeste de arbitraj ..de un furt calificat ..dar mai bine vorbiti de Gulas ...papricas ..tocanita ..sau ciorba de butrta ..da acest articol nu a fost altceva decit o cina de trei feluri fara gust !!!

JFM (155 comentarii)  •  11 martie 2018, 18:40

Daca e sa citim pe buze nu cred ca-i fura cineva titlul de Master lui MM. Poate doar Prunea. Daca arbitrul se simte lezat, atunci va face raport iar Liga va lua masuri. Nu MM e acela care sa fie menit sa faca ordine in vocabularul si in iesirile istericoase din Liga I !!! De ce provocarile, jignirile, limbajul agresiv proferat de el in permanenta, in spatiul public, n-ar fi amendabile ? "Adica eu am voie ca-s smecher, te provoc iar tu trebuie sa rabzi ca nu esti atat de tare ca mine, eu care n-am jucat fotbal inteleg mai bine fenomenul decat tine care erai titular la Chelsea si la Nationala !!! " Cam asta e "logica" lui MM. Daca e sa fie un regulament comun pt toti atunci sa faca si el etape de suspendare la fel ca ceilalti.

ionnis (84 comentarii)  •  11 martie 2018, 19:27

mm a uitat cand batea suporteri stelisti in tribuna cu gorilele dupa el sau cand injura ca la usa cortului o femeie reporter. El a divortat de nevasta si i-a cedat casele si terenurile ca sa nu i le confiste DNA-ul. De asemenea a uitat ca este un infractor de drept comun condamnat.

Cosmo (44 comentarii)  •  11 martie 2018, 20:50

Prea mult e băgat mini in seamă. Mult prea mult.

dan (1 comentarii)  •  12 martie 2018, 9:07

Recunosc...m-am amuzat copios citind editorialul :) Felicitari, Maria Andries

Comentează