Fantomele de la opera primarului Firea
Compania Sportul pentru Toţi SA lucrează din plin: închide uşi în nas, mută mobile şi face banii publici să leviteze
Mai lesne era pentru reporterii de la Ziare.com să găsească Perla Neagră cu tot cu echipaj decât companiile din holdingul Primăriei Bucureşti, cu tot cu angajaţi. 21 dintre cele 22 de firme au acelaşi sediu social, într-o clădire de pe strada Aristide Demetriade. O clădire păzită de un paznic.
Reporterii precizează că, după ce au fost izgoniţi din clădirea respectivă, după nenumărate telefoane, discuţii şi zeci de kilometri prin oraş, au reuşit să afle „ceva informaţii” doar despre patru companii. „Activitatea celorlalte 18 rămâne, în linii mari, un mister”. Nu se cunoaşte pe unde bântuie ele. Dar nici nu le poate reproşa nimeni că nu-s transparente. Mai transparent decât o fantomă nu e nici aerul poluat din Bucureşti. Înfiinţate acum opt luni, nu au adresă poştală, nu au număr de telefon, au doar titlu şi CUI.
Unde-i biroul lui Fl.Dumitru?
Dacă pentru reporteri e aproape imposibil să afle unde, când şi ce fac firmele Primăriei, imaginaţi-vă care sunt şansele unui cetăţean curios. Bucureştenii nu au cum să-şi dea seama dacă firmele Primăriei scad costurile sau, dimpotrivă, înghit banii fără alt rost decât, eventual, de a le pierde urma.
Aşadar, Compania „Sportul pentru Toţi”, care are rolul de „a administra, construi şi dezvolta bazele sportive şi terenurile de sport din Bucureşti”, stă, vorba lui Caragiale, fiul, sub pecetea tainei. Firma e condusă de fostul fotbalist Florentin Dumitru şi a cerut, toamna trecută, un milion de euro pentru amenajarea unui muzeu al, evident, fotbalului.
Nu se ştie unde are biroul Florentin Dumitru. Poate nici n-are birou. Stă sub un copac toaletat frecvent de angajaţii ALPAB şi, uneori, de câinii mai îndrăzneţi. Nu se ştie ce salariu lunar încasează şi, mai ales, pentru ce activitate anume.
Stadionul, trup şi spiritism la Primărie
De Arena Naţională şi alte infrastructuri sportive din Capitală se pare că are grijă tot Primăria. După ce a exorcizat stadionul de contractele vechi, a organizat licitaţie pentru a alege altă firmă care să se ocupe de gazon. Se ocupă de „procedura de atribuire a expertizei tehnice”, care va stabili de ce s-a infiltrat apa în parcarea subterană şi din vina cui, a gravitaţiei sau a încălzirii globale.
Acoperişul e şi el subiect de forţă pentru edilul Gabriela Firea. Actualul primar a transformat celebra copertină de 25 de milioane de euro în baionetă, cu care-i atacă pe foştii primari, Oprescu şi Videanu. „Noi ne minunăm că am moștenit un contract prin care ni se impune să nu tragem această membrană între noiembrie si martie”, adică atunci când, „tradiţional, sunt ploi şi ninsori”.
„Acest acoperiş a fost pus ca să fie tras”, a stabilit primarul Firea. Prin urmare, va fi tras, chiar dacă pârâie, se rupe şi cade peste tribune. „Ne asumăm aceste riscuri”, susţine edilul. Şi spectatorii, la fel, ce altceva ar putea face, de când nu se mai intră cu buncărul la meciuri?
Pe lângă Arena Naţională, Primăria Bucureşti se ocupă şi de infrastructurile mici: sălile de sport de pe lângă şcoli. În octombrie, a alocat 127 de milioane de lei pentru nouă astfel de săli în Sectorul 3. Iar în februarie, a dat în jur de 91 de milioane de lei pentru trei săli în Sectorul 6. Pentru că, spre deosebire de bugetul PMB, „bugetul Sectorului 6 este limitat”, menţionează expunerea de motive.
Polivalenta Morgana
91 plus 127 de milioane de lei, 218 milioane de lei, cam atât va costa şi Polivalenta nouă, modernă. Dar Capitala mai are de aşteptat până s-o vadă gata. Licitaţia a fost anulată, „din cauza legislaţiei” care permite contestarea licitaţiilor, a explicat primarul Firea. Procedura va fi reluată de la zero. Dacă Primăria Bucureşti dirijează tot ce înseamnă infrastructură sportivă, Compania Sportul pentru Toţi SA, cu ai săi opt administratori numiţi, trei cenzori şi un cenzor supleant, are o sarcină mult mai uşoară. Nu trebuie decât să cumpere imprimante, televizoare, fotolii, să scrie cu cerneală simpatică diverse contracte pe pereţi şi să facă „Bau!” la reporteri. Dacă n-ar dispărea mâncare din frigiderul PMB, ai spune că această companie nici nu există. E doar invenţia unor contabili superstiţioşi, care se tem că n-au donat destul pentru catedrale.