Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Tristă este căprioara, dar mai trist e federalul

Se ascute lupta de clasă: Burleanu acuză că, în locul cerşetorilor de voturi, Lupescu va angaja şomeri la FRF

Permalink to Tristă este căprioara, dar mai trist e federalul
vineri, 2 martie 2018, 9:24

„Când apar alegeri la nivel de federaţie, imediat se coagulează un grup de persoane lipsite de locuri de muncă şi încearcă să clameze diferite obiective înalte de salvare a fotbalului românesc”. Aşa a descris Răzvan Burleanu tabăra lui Ionuţ Lupescu. Rivalul său nu ar avea în spate vreo Generaţie de Aur, ci nişte şomeri, nişte paraziţi sociali, indivizi fără ocupaţie, fără un ţel în viaţă.

Daum, un Stahanov fără de arginţi
Cum îşi câştiga pâinea Burleanu înainte de a candida la FRF? Era şef la minifotbal. Avea o firmă de apartament, Lider Sport, făcea mici business-uri cu primăriile, la Oneşti, la Ploieşti. După ce s-a instalat în fruntea federaţiei, i-a adus în echipa lui pe Radu Vişan, fostul său coleg din Administraţia Prezidenţială, şi pe tovarăşul de la minifotbal, Gabriel Bodescu, fost patron de vulcanizare. Oameni realizaţi, profesionişti de referinţă în domeniile lor de competenţă, oricare ar fi acelea. Singur, Christoph Daum nu mai lucrase de doi ani când a fost angajat de FRF, dar să fii şomer în Germania e ca şi cum ai fi şef de spital în România.

Mare fotbalist, mare decor
Lupescu n-a reuşit „să coaguleze” decât şomeri. Nu toată lumea are norocul lui Răzvan Burleanu, să fie sprijinit dezinteresat, doar pentru că e din cale-afară de charismatic. Să aibă susţinători care acceptă să fie plătiţi cu nasturi. Mulţi nasturi, e adevărat. Poţi să deschizi un lanţ de mercerii.
Anticipând reproşurile adversarilor din campanie, Burleanu s-a înconjurat, pe ultima sută, de foşti fotbalişti. Să convingă lumea că obiectul muncii a rămas acelaşi la Casa Fotbalului, în ciuda calificărilor şi regulamentelor ratate. „Domnul Cămătaru e un fotbalist mare?”, se întreabă Burleanu. Este, dar nu chiar atât de mare încât să-i pui poza pe pereţi în sediul FRF. Dacă burduşeşti organigrama cu foşti jucători, nu înseamnă că le dai şi putere de decizie. Cămătaru, de pildă, e „membru cu drept de vot” într-o comisie butaforică.

Supa săracului „chief executive”
Deschis de Lucescu şi Alex Ferguson, care evident vânează postul lui Contra, alaiul Kaiserului e divers: baleiază Casa de Pensii, Forţele de Muncă şi cantina nostalgicilor. Lupescu însuşi „se pare că nu mai avea o poziție așa confortabilă și de mare viitor la UEFA”, a comentat Burleanu, în Gazeta. „E chief executive, nu director”. „Chief executive”, asta sună a eufemism pentru fundătură profesională. Probabil n-avea nici maşină de serviciu, nici bonuri de masă.

Pe când Burleanu e un model de succes vizibil, chiar bătător la ochi. Maşina, maşină, biroul, cu fereastră, subalternii, subalterni. Dar, în ciuda jobului convenabil, iese, preventiv, la cerşit. Vrea să discute cu fiecare dintre cei 257 de membri afiliaţi. „Votanţilor din ţara-ntreagă, eu vă dau un singur sfat, nu lăsaţi sinecurişti pe stradă din cauza unui candidat!” , „Tristă este căprioara, rătăcită printre munţi, dar mai trist e federalul care nu are bănuţi”.

Bătaie pe loc
Nu numai că Burleanu iese la cerut, întorcând pălăria aia prea mare, dar se şi bate pentru loc. El prinsese poziţie bună, la dos, pe scări la metrou. Şi când colo, apare Lupescu în zonă, cu acordeonul: „Când ai un naş, nu-l poţi uita, fie bun, fie rău, e naşul tău!”. Recuzita e ireproşabilă: ghete rupte, trening vechi şi texte de pe cartoane în PowerPoint: „Am zece coechipieri acasă, eu sunt cel mai mare, n-avem ce lucra”.

Ei, cum să nu se enerveze Burleanu? El a fost primul pe locul ăla. A coagulat şi o mică tarabă pliantă: Moş Crăciuni, mărţişoare, bilete de meci, lozuri în plic, ciorapi de damă şi bărbăteşti, tricouri cu Erdogan, veste de fâş cu Liviu Dragnea, brichete Scăpărici, cu mecanism de siguranţă, le întorci şi-l vezi pe Vasile Dâncu, dezbrăcându-se, până rămâne acoperit doar cu avizul ISU pentru Arena Naţională.
Lupescu unde-a fost în vremea asta? Ce-a făcut? A „făcut” Elveţia. O ţară mică şi neutră. Dacă făcea Germania, Franţa, Spania, poate Marea Britanie, asta, da, provocare, după Brexit!, mai stătea Burleanu de vorbă. Contra unei taxe de protecţie modice, îl lăsa pe Lupescu să mimeze că are două picioare stângi şi să calce pe minge lângă poarta FRF.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Ardeleanul (8 comentarii)  •  2 martie 2018, 10:35

Bine scris!

vasco (317 comentarii)  •  2 martie 2018, 10:38

In cepand cu cluburile din cele mai de jos divizii pana la Liga I ,cu sefii AJF-urilor si pana la sefii de de la centru,fotbalul romanesc a fost si este condus de niste oameni cu pregatire ,educatie si caractere precare,in general niste golani sau macar golanasi,macar in exprimarea verbala daca nu si in comportamentul general.Cand apare unul mai educat,mai cu principii,cam cum ar fi Burleanu...exista din partea acestor "caractere"o rezistenta si o solidaritate...aproape firesti...Cama asa vad eu,unul din N_V_ul tarii.Reconstructia fotbalului romanesc ar putea incepe cu oameni ca Burleanu.Cu ceilalti,vechi si harsiti nu poate incepe nimic,poate doar continua ce a mai fost.Nu?

Alex (23 comentarii)  •  2 martie 2018, 10:58

bai Vasco ar trebui sa il aduca pe Daum din nou asa pt o noua reconstructie

Tudor (27 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:03

Burleanu este omul care de cîte ori îl dai afară pe ușă intră tot de atîtea ori pe fereastră. Aceștia însă, dacă n-au rușine, au spate. Nu-s în stare să-și conducă nevasta (la dans desigur, să nu sară feministele cu cenzura) darămite...

mary (1 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:09

@Vasco. Inteleg ca tu esti absolvent de Yale sau de Cambridge...Nu te contrazic, reconstructia trebuie inceputa cu ageamii care au terminat Stefan Gheorgiu pe stil nou. Deci Burleanu era omul cel mai indicat...

JFM (155 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:12

Burleanu in loc sa spuna ca nici el nu stie bine cum a ajuns presedinte FRF, ce institutii din umbra l-au impins acolo, in loc sa zica "multumesc fratilor ca m-ati suportat un mandat, in loc sa anunte retragerea pt ca nici el, nici familia, nici colaboratorii cei mai apropiati nu-l mai suporta acolo, ce sa mai vorbim de toti ceilalti din lumea fotbalului ... In loc de toate astea tot el cu coltul... Cel mai mare aliat al lui Burleanu este de departe Becali. Cu cat patronul FCSB anunta public ca il sustine pe Lupescu cu atat mai mult sansele lui Burleanu cresc. Nu-l mai suporta nimeni pe Becali, dupa aia urmeaza Burleanu in clasament. Asa ca razboiul nu e terminat, Becali il mai poate scoate un mandat lui Burleanu.

mg (87 comentarii)  •  2 martie 2018, 11:43

Într-o zi de toamnă, Răzvan şi Ionuţ mergeau împreună prin livadă. Ajungând sub un nuc bătrân, Răzvan a zărit o nucă care stătea să cadă. Ionuţ s-a repezit și a cules-o. – E a mea, eu am văzut-o primul ! – Ba e a mea, că eu am ridicat-o din iarbă ! Tot certându-se ei aşa, apăru Marcel care auzindu-i, le zise: – Nu vă mai certați, , dați-mi mie nuca și vă explic eu cum stă treaba : partea asta de coajă e a ta pentru că tu ai văzut-o primul, ailaltă e a ta pentru că tu te-ai ostenit să o ridici de jos, iar miezul e'al meu pentru că v-am împăcat. Când doi se ceartă, al treilea câştigă. Atâta demagogie şi populism, de o parte şi de alta, n-am mai văzut de la ultimele alegeri politice, ptiu drace...

ManX (29 comentarii)  •  2 martie 2018, 12:19

Nu este un mesaj pro-Burleanu, dar chestia cu cei care nu au de munca este cam adevarata. Nu stiu ce someri au fost cei angajati de Burleanu, dar astia ai lui Ionut Lupescu sunt cam incompetenti si nu prea au avut realizari dupa ce au terminat activitatea ca fotbalisti. Unii nici nu au încercat sa aiba o noua cariera. Aici îl dau exemplu pe Florin Radu Raducioiu, care dupa o luna petrecuta în Italia nu mai stia româneste. Chiar mai putin de o luna. Asta cu aprobarea si amuzamentul celorlalti coechipieri. Iti batjocoresti poporul abia iesit din întuneric si acum vrei sa-l reprezinti. Argumentul pe care-l aduce pentru a arata ca este competent si corespunzator unui eventual post, este faptul ca ne bucuram la golurile pe care le-a marcat....Sunt în echipa lui Lupescu si jucatori care ne-au întristat,grav, cu golurile primite...golul primit...Nu are importanta ca sunt "someri" dar s-au trezit cam târziu sa faca gasca. Suntem îndreptatiti sa-i întrebam " Ce-ati facut în ultimii 20 de ani domnu' Iliescu ? " Nu faptul ca nu au de lucru este problema ci faptul ca nu prea sunt competenti.

Grigs (21 comentarii)  •  2 martie 2018, 17:29

Corect articolul tau ,Maria...dar sa remarcam,nu ne mira nimic...Am in comentariu care at suna pro Burleanu,dar nu am ce sa fac...Schimbarea sistemului competitional este mai buna decat era si decat revenirea la trecut prevazuta de Lupescu...Dar cea mai buna masura,printre putinele luate,de multi ani,este cea cu obligativitatea jucatorului sub 21 de ani...Din pacate in"programul"lui Ionut nu exista nimic asemanator...Sigur,putem zice multe despre Burleanu,toate adevarate,dar,iata,a trebuit sa vina un"no name"in fruntea ferefe ca sa ia doua masuri curajoase,cu real impact asupra viitorului...si asta at trebui sa doara,inclusiv generatia de"aur"(care nu a luat nici macar bronz-ca ar fi sunat urat sa le zicem asa)...

vasco (317 comentarii)  •  2 martie 2018, 17:43

@ManX, de acord.

octavian (3 comentarii)  •  2 martie 2018, 17:54

De ce nu Craciunescu sau Oli sau Balaj sau Panduru in fruntea federatiei?

ManX (29 comentarii)  •  2 martie 2018, 20:09

Am un comentariu trimis la 12:43 h si nu este publicat. Nu insult pe nimeni si are legatura cu subiectul, Maria Andries. Este un comentariu pozitiv la adresa ta...ne putem tutui...cred ca sunt mai în vârsta decât tine.

ManX (29 comentarii)  •  2 martie 2018, 20:33

Urât! Foarte urât ! Ultimul meu mesaj a fost publicat, dar nu cel la care fac referinta. Trist. Macar în viitor nu mai polua limba româna cu Goe-isme si Chirita-isme. O sa continui totusi, la fel precum ai tai colegi...Despre stil, te priveste dar cred ca poti mai bine.

di livio (22 comentarii)  •  2 martie 2018, 22:30

tricouri cu Erdogan...ce nu-mi place la Lupescu ii Prunea...cind il vad pe Prunea parca-l vad pe meme

Dan (2 comentarii)  •  3 martie 2018, 8:35

Lupescu este un oficial Uefa care probabil ca poate sa imbunatateasca cate ceva in fotbal. Oastea lui a fost buna la fotbal si pe urma la afaceri cu fratii impresari. Burleanu a adus un antrenor strain la nationala, probabil mai bun profesional decat oricare antrenor roman cu exceptia lui Mircea Lucescu, a introdus obligativitatea juniorului in teren, nu mai sunt mari scandaluri in arbitraj... A asanat mlastina lasata de Mircea Sandu, in primul rand cu ajutorul Justitiei, dar cred ca si el are un merit important. Modul in care este atacat de portavocea Mafiei - Ioanitoaia, ma face sa cred ca este in tabara corecta. Avem doi candidati buni, nu trebuie sa aruncam cu pietre.

Costin (22 comentarii)  •  3 martie 2018, 10:45

In tarile asa zis dezvoltate s-a reusit implementarea ideii ca fotbalul este un spectacol, ca acest sport apartine, intarind regula proprietatii, suporterilor. La noi, sustinuti de faptul ca abia l-am descoperit pe Marx, sportul este izvorul luptei de clasa intre cei ce pun mana pe bani si cei care aspira la aceasta idee.

Observator (19 comentarii)  •  3 martie 2018, 12:32

@ Dan Ati revazut ce ati postat? Enumerati niste pseudo-calitati ale lui burleanu, dar continuati cu un "dar", termen care schimba ideea intr-o comunicare! Adica, pana la urma, nu-l agreati/apreciati! Apoi, impunerea unui jucator de mai putin de 21 ani nu inseamna ca se promoveaza juniorii, ci tinerii (categoria "tineret" se refera la fotbalistii de pana la 21 si 23 ani)! O.

Cosu (53 comentarii)  •  3 martie 2018, 15:17

Hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha

Comentează