Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Fiscul şi fascinaţia ruinei

Primăria Capitalei vrea baza Pro Rapid. Partea care a ajuns la Ministerul Finanţelor. Despre ceilalţi proprietari, încă se interesează

Permalink to Fiscul şi fascinaţia ruinei
vineri, 19 ianuarie 2018, 9:02

Primăria Capitalei vrea să solicite Guvernului baza Pro Rapid. De la Primăria Capitalei, baza ar urma să ajungă la Primăria Sectorului 1, iar de acolo, în folosinţa Academiei Rapid.

Dai un leu, dar stai în verdeaţă
Fosta reşedinţă de vară a clubului giuleştean, Pro Rapid a devenit un imperiu al buruienilor, după cum arăta un reportaj al Digi24. Fără curent electric, fără alimentare cu apă, fără viaţă. Conducătorul Academiei Rapid, Ovidiu Burcă, rezuma astfel situaţia bazei: „Copos deţine birourile şi sala, restul, terenurile, sunt la diferite entităţi ale statului”.

Copos îi anunţase pe cei de la Academia Rapid că le închiriază imobilele sale pe un leu. În august, în şedinţa Consiliului Local, un consilier l-a întrebat pe edilul Dan Tudorache: „Acolo sunt două tipuri de proprietate, publică şi privată. Noi ce solicităm?”, „Proprietatea publică”, a răspuns primarul. „Şi cu partea de proprietate privată?”, „Mă descurc eu”, „Domnule primar!”, „Nu, deci am vorbit, pe acele construcţii proprietar este Copos. Am vorbit”. Discuţia a fost reprodusă de Profit.ro. Acel „Domnule primar!” reprezintă una dintre puţinele dovezi de luciditate ale autorităţilor locale, de când a început povestea cu Rapidul bugetar.

Baza de nicăieri
Cum s-a descurcat Dan Tudorache? „Te chinui ca-n mocrilă…”, „Mi-au trebuit două luni să vedem unde e baza în momentul de față, e o birocrație de…”, afirma edilul, într-un interviu pentru DCNews.ro. În anexa la cererea de preluare a bazei, Tudorache concluzionează că baza sportivă „aparţine de facto Ministerului Transporturilor şi de iure Ministerului Finanţelor”. Adică primul ar trebui s-o administreze, în folosul CS Rapid, iar al doilea o deţine. De fapt, în privinţa proprietarilor, harta Pro Rapid e la fel de încurcată, plină de enclave precum cea a stadionului Dinamo.

Primăria Capitalei solicită de la Guvern un imobil şi două terenuri, cu o suprafaţă de 4,5 de hectare în total. Baza construită de Copos, în 1997, are 7,6 de hectare. „Am cumpărat un teren cu 70 de euro metrul pătrat. Am cumpărat o groapă de gunoi unde e acum Pro Rapid”, spunea fostul patron giuleştean, în „România liberă”. Cu altă ocazie, Copos susţine că n-a cumpărat terenul, a încheiat în 1996 doar un contract de concesiune pe 49 de ani cu Laromet. Iar în 2013, anunţa subit: „Mă retrag şi cesionez baza sportivă, cu tot ce este acolo, către cei care urmează să cumpere clubul”.

ANAF, ca Vodă prin urzici
O parte din bază, scrie Profit.ro, ajunsese, între timp, în proprietatea unei firme de mobilier, Ovo Design, în contul unei datorii a companiilor lui Copos. La rândul ei, Ovo Design a predat partea ei din bază către ANAF, în contul datoriilor la stat.

La solicitarea Primăriei Sectorului 1, ANAF a recunoscut, da, are baza în sertar, din 2004. Pentru a recupera paguba la bugetul statului, nu era suficientă preluarea Pro Rapid de către Fisc. Era nevoie şi de valorificarea ei. Nu e ca şi cum ai confisca urzicile precupeţelor şi le-ai pune la murat. Nu Primăria Capitalei şi nici Primăria Sectorului 1 ar trebui să restaureze baza sportivă, cetăţenii au plătit deja o dată. E rândul ANAF să arate responsabilitate faţă de bunurile lor.

Farmecul „tunului”
Să ţii 13 ani Pro Rapid sub cheie sună a paragină cu premeditare. Ca-n vremurile privatizărilor sălbatice, când ne-am vândut industria la fier vechi. Iar să licitezi la jumătate de preţ terenuri într-un El Dorado imobiliar, pe malul lacurilor Străuleşti şi Griviţa, nu e tocmai un chilipir pentru bugetul statului. Cât despre Copos, în această istorie pestriţă despre actele Pro Rapid, el joacă rolul lui Badea la Dinamo. Orice proiect de modernizare se va agăţa de el. Stă în centrul real al blocajului birocratic. Fostul patron rapidist are proprietăţi în vecinătatea bazei, plus cuiul lui Pepelea, în interior. Sigur, nu-i exclus ca, pe viitor, Copos să aibă şi alte roluri. Tudorache a cerut voie de la PMB să se asocieze cu o persoană juridică, în proiectul Academiei Rapid. N-a spus cu cine, dar se presupune că e o persoană importantă.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Cabernets (3 comentarii)  •  19 ianuarie 2018, 21:34

Ceva nu se leaga, 76 hectare inseamna 760000 mp, la 70 euro pe metru ar veni 53 mil euro

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 ianuarie 2018, 22:36

lipsea virgula, in calculul meu latifundiar 🙂 am corectat, multumesc

Carol K (310 comentarii)  •  19 ianuarie 2018, 23:07

Nu e nici un velodrom pe acolo pe langa Pro Rapid sa le vina niste idei ? In alta oruine de idei,pe Copos nu-l scoti din joc chiar atat de usor,nici macar cu sprijinul Sectei Blondelor Oxigenate aflate pe val,temporar.

Dr. Dan Patru Tudosie (28 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 0:20

@CAbernets, Se leaga, doar ca astia de la gsp nu prea stiu cu matematica, cu logica, cu nimic. Daca si un medic ar face o "greseluta" de genul asta ar muri cinci oameni.

Ramon (125 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 8:18

ce se mai întâmplă cu bazele Cotroceni, Sportul Studențesc, Rocar, Rapid ? Tot paragina ?

JFM (155 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 10:50

De orasul asta se mai ocupa cineva ? N-am ales o organizatoare de paranghelii urbane,n-am ales o experta in imobiliare,anumite zone,n-am ales o specialista in repunerea echipelor falimentate pe picioare,am ales un primar care sa se ocupe de proiectele orasului,de marile lui probleme in infrastructura si altele,le gasiti in titulatura celor peste 20 de societati care au clonat departamentele institutiei si cam atat ca munca n-o face nimeni iar daca asa stau lucrurile solutia e sa nu mai facem nimic in Bucuresti.Decat paranghelii,patinoare in parcuri-monument,cedare-preluare de baze sportive vechi,poate facem si niste combinatii dupa aia si mult TV,cat mai multe aparitii la TV ca sa mentinem vie senzatia ca suntem implicati in probleme.De fapt asta am ales,o impresie,o senzatie,o Fata Morgana,cel putin pana acum.

Belphegor (120 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 11:18

Să o ia Primăria , Putin , trump , PSD , Pnl , DRACU dacă e nevoie , dar să o ia cineva și SĂ O DEA RAPIDULUI așa cum era și arăta învremurile ei bune baza ProRAPID și să intre Rapidul odată în Liga I și să fie ce era acum 15-20 de ani că se duce drecu fotbalul ăsta al nostru fără echipe ca Petrtolul , U Cluj și mai ales Rapidul cu a lui tradiție și istorie INEGALABILE în Romania și cu suporterii lui UNICI în România cum nu multe echipe din Europa au. Mai are importanță cine și cum și de ce se bagă DACĂ sportul românesc îngeneral vorbind care este pe moarte are de cîștigat? NU. Nu cred că are importanță. Dacă o vom face în continuare ăe nebunii și pe proștii și pe *** și vom vrea să fim mai catolici decît Papa , în cîțiva ani nu vom mai avea mai mult de 4-5 echipe în România , iar multe sporturi vor muri definitiv. AȘA CEVA NU TREBUIE SĂ SE ÎNTÎMPLE. Să se implice cine o vrea dar să se implice odată , pînă nu este prea tîrziu și ne vom da seama DIN NOU că am fost bătuți în cap și că atunci cînd cineva (fie el și politicul) a vrut să facă ceva noi am dat IARĂȘI dovadă de imbecilitate cronică .... și pentru a cîta oară!!!!!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Stefan Patriche (7 comentarii)  •  20 ianuarie 2018, 11:50

Iar e de vină GSP-ul şi pentru Pro Rapid, şi pentru falimentul lui Copos, şi că n-are logică, şi alte alea. Cum spunea un ziarist, e drept mai cunoscut decât Maria, "Atenţie la fapte, faptele sunt impertinente". Iar fapte sunt, nu interpretări sau altceva, bălăriile de pe cele 7,6 ha. Precum fapte- e drept că juridice- sunt piesele de puzzle ale diferitelor proprietăţi. Unul are un titlu, altul are alt titlu. Unu-i mai vechi, altu-i mai tare. De abia de aici încolo vorbim despre opinii.

Comentează