Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Banalizarea penalului

În numirea lui Gică Popescu la Guvern, nu e vorba despre reabilitarea fotbalistului sau promovarea profesionistului. E vorba tot despre minimalizarea Justiţiei

Permalink to Banalizarea penalului
vineri, 12 ianuarie 2018, 9:59

Explicând de ce l-a pus pe Gică Popescu să se ocupe de organizarea Euro 2020, premierul Tudose, deşi doctor, şi-a pus competenţa între ghilimele. A jucat rolul neavenitului: „Nu mă pricep la fotbal, la partea de management”, a spus prim-ministrul la Antena 3. „Cum trebuie să fie accesul, cu liftul…”.

Stadioane de urgenţă

Se referea la standardele UEFA pentru stadioane. Sublimă ignoranţă, pentru şeful unui guvern care, pe 6 decembrie, a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui stadion de 12 milioane de euro în Alexandria. Un alt stadion, de 29,3 milioane de euro, la Târgovişte, se află în proiect la CNI, tot sub pretextul turneului final. Pentru modernizarea stadioanelor din Bucureşti, cabinetul Tudose alocă peste o sută de milioane de euro. Se pare că premierul întâi aruncă banii, apoi devine curios şi se uită să vadă unde au căzut.

Pe lista cu obiective pe termen lung a CNI, domină copios infrastructura sportivă. Pentru Euro 2020, vor fi amenajate 400 de terenuri de fotbal, cu sau fără stadion de jur împrejur. Pentru sistemul sanitar, va fi ridicat un singur spital, în următorii trei ani. CNI are două programe legate de Euro şi niciun program care vizează modernizarea sistemului sanitar. N-avem unde face un examen RMN, dar măcar avem unde face valuri.

Un premier informat

„Ştiu că îl iubiţi”, a argumentat Tudose alegerea lui Gică Popescu. Ne-a zis-o, ne-a atacat la meşteşugul microbist. Nici Tanţa, nici Costel n-ar fi putut-o spune mai bine: charisma e un lucru foarte mare. Într-o bună zi pentru taclale, Tudose o să ne împărtăşească şi alte certitudini: „Ştiu că mergeţi pe drumurile publice”, „Ştiu că vă trimiteţi copiii la şcoală”, „Ştiu că vă păziţi de poliţişti”, „Ştiu că vă puneţi viaţa în plic când mergeţi la medic”, „Ştiu că plătiţi impozite, dar îmi scapă motivul”.

Deocamdată, premierul a luat act doar de simpatia românilor faţă de marii sportivi, de ataşamentul lor faţă de fotbal. Şi a decis să ne dezbine emisferele. Să încaiere un pic raţiunea cu simţirea. Asta ştiu politicienii români să facă, asta fac. Numai aşa pot ei să convingă şi să conducă o ţară: pe bază de ceaţa minţii.

Ce nu ştie Mihai Tudose şi nici nu pare motivat să afle e că putem găzdui Euro 2020 şi mâine, dacă dăm puţin cu bidineaua pe Arena Naţională. Se teme că „ne facem de râs”? Faptul e consumat. Guvernanţii s-au făcut de râs în faţa românilor, în primul rând, când au promis în dosarul de candidatură peste un kilometru de autostradă. Plus căi ferate contemporane, metrou până la aeroport şi alte fantasmagorii.

UEFA nu-i ca Guvernul României

Tuodose a nimerit-o, Gică Popescu e „cineva care ştie unde e UEFA”. A şi lucrat acolo. Dar, în ianuarie 2013, a anunţat că se retrage din Comisia de Disciplină de la Nyon. „Din cauza situaţiei sale”, lămurea Mircea Sandu. „Nu vrea să se creeze discuţii”. Fostul internaţional era deja inculpat în Dosarul Transferurilor. Sentinţa definitivă a venit abia peste un an şi trei luni, în martie 2014. Totuşi, Gică Popescu a considerat, la vremea respectivă, că imaginea forului european ar avea de suferit în urma prezenţei sale în birouri.

Gică Popescu nu poate candida la şefia FRF, îl împiedică articolul 37, alineatul 3, din Statutul Federaţiei: nu au dreptul să candideze „persoanele care au suferit condamnări penale privative de libertate”. Uneori, surprinzător, legile fotbalului sunt mai catolice, să spunem aşa, decât legile ţării. Gică Popescu, a decis instanţa, nu poate conduce un club de fotbal, timp de un an de la ispăşirea pedepsei. În replică, premierul a decis că Gică Popescu poate, chiar trebuie rugat să se ocupe de cel mai important proiect al fotbalului românesc din ultimele decenii.

Îl iubim pe Gică Popescu, dar ne plac şi tragediile clasice. Alea sfâşietoare de neam, în care te duci cu inima la stadion, iar la vot te duci cu mintea.

Comentarii (59)Adaugă comentariu

ticbis (126 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 1:02

@Jean-Paul: Confunzi grav niste notiuni elemetare de etica sociala! Este adevarat ca un condamnat penal care si-a ispasit pedeapsa in inchisoare este considerat reabilitat de catre comunitate si are dreptul de a se reintegra in societate fara rezerve. Poate sa faca afaceri proprii, poate sa se angajeze in diferite locuri de munca conform pregatirii sale, fara nicio discriminare. Exista insa o linie peste care nu va putea trece: aceea de a se angaja la stat intr-o slujba guvernamentala sau ministeriala. Tine de un minim de bun simt si de o etica sociala poate nescrisa, dar etern valabila. Gica Popescu are bani, poate sa faca ce vrea el cu ei, in orice domeniu, se poate angaja oriunde este cautat si apreciat, numai sa se angajeze consilier al primului ministru, nu! Asa ceva nu se intampla in nicio tara normala! Apropo, Gigi Becali a facut si el puscarie, s-a reabilitat la fel ca si Gica Popescu; as fi curios cum ar fi sunat comentariul tau daca ar fi fost numit si el consilier al primului ministru al Romaniei !?

Badea Cartan (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 1:09

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

elisav L. (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 4:17

gica ! vei fi batjocorit de .."romani " ca fiind "mititelian... ! noi suntem balcanici .. !

elisav L. (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 4:18

gica ..

WASP (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 5:21

Felicitari pentru articol, Maria!

Andrei F (188 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 8:53

Uite ca ni se gaseste si un profesor de etica morala!!! Profesore unde erai cand un om imaculat a amenintat public organele de ancheta ca daca se mai apropie de familia lui o sa spuna el ce si cum? Dosarul tocmai a fost clasat!Si familia presa spune ca este bine! Unde erai profesore cand domnul in fata camerelor tv. a luat unei jurnaliste telefonul si desigur,nu a patit nimic? Tara asta nu o sa mearga mai bine cu farisei ca tine ci mai repede cu oameni cu greseli asumate...

Crimson Veritas (55 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 15:56

@ticbis ... desi ai avut niste luari de pozitie corecte si tehnice pe conflictul dintre Becali si MAPN ... de data asta nu sunt de acord cu argumentatia ta. Pentru ca tu faci evident parte din filonul de gandire ... crestin-democrat ... iar eu sunt un liberal ... de asta exista curente politice diferite de la rasaritul civilizatiei ... pentru ca exista grupuri de oameni cu percepti diferite si viziuni diferite. In timp ce voi alegeti sa va puneti toata increderea intr-un sistem politienesc ... liberalii pe de o parte, si socialistii pe de alta parte ... aleg sa-si puna incredera in ... oameni! Conflictul fundamental dintre ... cele 2 curente ... este ... non-anarhice ... este ... un curent considera ca Statul (si Biserica) este in slujba Cetateanului ... celalat curent germoano-rus ... considera ca Cetateanul este in slujba Statului ... diferena fiind fundamentala ... cele 2 curente nu se pupa si de aia nu se poate trece de la ALDE la PPE ... pocnind din degete. Lista de diferente continua ... fata de abordarea, sociala, economica, juridica ... dar elementul antitetic fundamental ... este cea are fiecare doctrina in centrul sau existential. Omul vs Sistemul. Chiar si ... denuntandu-ne propriul sistem de valori, politice, doctrinare ... si asimilandu-ne sistemului tau de valori crestin-democrate, si imbratisarea Statului Politienesc in detrimentul unui Stat Liberal ... logica ta aplicata la situatia faptica din Romania, este plina de contradictii, scoateri din context, ignoranata evidenta a unor fapte, etc ... pentru ca nu poti sa aplici un asemnea standard unui amarat de consilier al primului ministru ... in timp ce aplici niste standarde total diferite ... unor functionari publici mult mai importanti ... vezi ultimii 2 presedinti ai Romaniei, vezi Sefa DNA, sau PG ... vezi diversi procurori si judecatori ... care se joaca cu viata si libertatea oamenilor in fiecare zi, vezi sefii unor servicii de informatii ... Existenta unui Stat fundamental Etic ... trebuie sa inceapa in primul rand cu stabilirea unui set de principii de inalta morala si etica ... incepand de la varf si continuand catre nivele inferioare si pana la baza. Iar nimic din toate astea nu se poate realiza ... atat timp cat Justitia ... este sub orice critica, incalca orice principiu de drept din orice sistem de drept modern, este sub orcice standard de etica profesionala, are o activitate primitiva de nivelul Vantoarelor de Vrajitoare de din secolele XIV-XV. Inainte sa vorbim de perceptia romanilor fata de un consilier al primului-ministru ... trebuie neaparat sa vorbim de perceptia romanilor fata de ... justitie. Voi puteti sa iesiti in strada sub Flag-ul rezist ... pana o sa vi se acreasca ... nimic din ce factei voi ... nu ne poate schimba la restul ... perceptia ... ca Justitia din Romania ... este Penala, este Aservita unor interese. Obiectul #vostru de divinizare ... este obiectul nostru de demonizare. Hai sa o luam asa ... cat de mult urati voi PSD-ul? Exista ceva in Romania care urati mai mult decat PSD-ul? Retineti acest sentiment ... inmulti cu 10 (in cazul meu ... nu ma pronunt pentru toti) si va dati seama cat de mult urasc eu Statul Paralel (din care face parte elementele centrale ale justitiei ... parchete, iccj, csm + plus administratia prezidentiala + celelaltre instrumente ale administratiei prezidentiale ... servicii secrete + cateva ambasade care executa politica prezidentiala) ... In timp ce voi va focalizati doate energiile negative fata de un enterprising politic ... privat pana la urma (sau un trust media privat) ... energiile noastre negative sunt indreptate impotriva unor Institutii de Interes Public ... care sunt complet iesite din matca democratica, au o agenda cu totul diferita de cea cu care sunt investite de Legea Romana si nu raspund, nu dau socoteala in fata noastra si a reprezentantilor nostrii ... In timp ce noi ne dorim o re-democratizare a Romaniei ... razboiul vostru este cu concepte care tin tocmai de esenta democratiei ... gen Parlamentul, conceptul de pluri-partitism, drepturile omului ... este imposibil sa fim pe aceeasi lungime de unda. In timp ce voi votati presedinte cu 3 dosare penale pe rolul parchetelor ... la ani lumina cea mai importanta functie din Statul Roman ... motiv pentru care i se si p[rescriu faptele .... intervenind prescriptia de drept ... in timpul asta porniti cruciade puerile ... vizavi de un amarat de consilier a unui amarat de prim-ministru! Inteleg ca nu cunoasteti Constitutia ... dar pana si Soferul lui Iohannis este o persoana mai importanta in Statul Roman ... decat primul-ministru. Sa nu se intelega ca-l apar pe Tudose SRI ... din contra am zis ... ca se contrazice singur ... chiar pe tema asta ... dupa ce a insistat sa dea afara 2 ministrii ... suspecti in nush ce fabricatie de dosar a DNA ... pe motive de perceptie ... la Bruxelles ... acum isi numeste consiler ... cum ar zice chiar el cu cuvinete putine si fixe ale presedintelui ... chiar penal, in sensul de persoana condamnata deja de o instanta ... nu se pupa ... cele 2 decizii! Dar prim-mistrii vin si pleaca ... mai greu si presedintii ... ce ramane este aceasta diviziune iremediabila intre liberalism si crestin-democratie ... intre Statul Liberal si Statul Politienesc ... increderea intr-un sistem oculty si ambiguu ... versus incredea in oameni, cei pentru care se creaza legile si sistemele ... si nu vice-versa! Niciodata #basist, niciodata #rezist, niciodata #sclav! ...:))

Andrei F (188 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 17:20

@Crimson Veritas (51 comentarii) • 13 ianuarie 2018, 15:56 Din partea mea ai un imens LIKE...In cazul celor doi ministrii si-a bagat coata Pieleanu...

EunenQy (1 comentarii)  •  13 ianuarie 2018, 22:04

Crimsoame taică analiza ta e in mare parte CORECTA, dar omiți un fapt cu adevărat extrem de important si anume: CINE e in spatele fiecărui partid politic romanesc in spatele SISTEMULUI conceput si perfectionat de "comunisti" si continuat cu obstinatie de intreaga clasa de tradatori de neam si de tara. Actuala stare de fapte este menținută în urma unei continue manipulări mediatice, care duce la.sclavizarea populației tarii noastre .

Comentează