Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Domeniul pufos al blatului

După ce stadionul Dinamo a revenit în domeniul public, Internele au găsit altă metodă de a se împiedica de Nicolae Badea

Permalink to Domeniul pufos al blatului
luni, 25 septembrie 2017, 11:46

Norocul celor de la Interne că ministrul Dezvoltării a avut treabă la DNA! Au mai obţinut un răgaz de câteva zile. Vineri trebuiau depuse la CNI actele pentru noul stadion.

Impasul negocierilor cu Nicolae Badea a fost rezolvat, la sfârşitul lui august, prin hotărâre de guvern. HG nr. 616 / 2017, acest „prim pas”, cum îl numeşte MAI, se produce cu nouă luni întârziere, nouă luni de suspans, în care statul s-a dat neputincios cu capul de toate microfoanele. Dar, vorba unui ministru, mai bine anticipat decât niciodată. Stadionul Dinamo a trecut, aşadar, din domeniul privat al statului înapoi, în domeniul public al statului. E din nou „inalienabil”.

Dintr-o pardonabilă eroare, arena a rămas în administrarea Internelor şi a CS Dinamo. Care au descoperit că au vederi diferite privind noul stadion. Dacă-l fac de 18.000 de locuri, e prea mic. Dacă-l fac de 22.000 de locuri, dau peste un teren aflat în proprietatea lui Badea. Simţi că se apropie momentul acela când MAI va realiza că e încercuit. Norocul celor de la Interne e că Badea ia prizonieri.

Derby-ul e un sfetnic bun
Ministrul Carmen Dan anunţase, la începutul lui august, că Stadionul Dinamo „se modernizează pe un proiect pe care îl are Compania Națională de Investiții”. Între timp, se pare că, de la prea mult clocit, a făcut pui. Au apărut alte proiecte. Iar Internele stau şi se uită la ele ca măgarul lui Buridan la varietatea de paie.

Acum nu mai negociază Ministerul cu „băieţii deştepţi”, negociază Ministerul cu CS Dinamo. Se întâlnesc în taină, în lojă, la derby. Ministrul Dan, comandantul Liliana Gafencu, mediatorii de serviciu Negoiţă şi Mutu. Meciul curge, ei se pun reciproc de acord. „Badea e mereu cu un pas înaintea noastră. Precis are o cârtiţă”, „Nu cârtiţă, şi-a luat avocat”. „Să ne luăm şi noi unul!”. „Cine-l scoate afară de două ori pe zi?”. „Ne luăm unul gata dresat!”. „Mai bine îl luăm de mic şi-l creştem”. Tăcere. „Şi cârtiţa trebuie s-o plimbi?”, „Nu, se plimbă singură”. „Să ne luăm o cârtiţă, atunci”, „Bine. Dar nu te răzgândeşti!”.

Ce-şi doresc românii?
„Ne-au văzut suporterii. Ăştia-s ca scaiul. Cum or fi aflat că suntem aici?”. „Ştiu eu. Ştiu de la cine, ştiu locul, ştiu ora”. „De la cine?”. „De la presă”. Tăcere. „Mutu e supărat”, „Prea se consumă! Păi, nu rezişti, domne, aşa, în nicio funcţie, dacă pui totul la inimă. Trebuie să mai pui şi la ficat, şi în alte părţi”. „Câte scaune ziceai să aibă stadionul?”, „Să-l facem mic şi gata! Renunţăm la cârmaci şi încap mai mulţi”. „Ne interesează ce-şi doresc românii”. „Români până la moarte, nu până la 0-0!”. „Mai stă omul şi în picioare. Că doar nu vine la teatru”, „Să punem scaune numai pentru pensionari şi mame cu copii”. „Şi pentru tineret”.

„Pentru jandarmi, punem nişte canapeluţe, din alea care se strâng”. „Să fie lila, să meargă cu uniformele”. „Poate mov lavandă”. „Nu vreţi mai bine nişte paturi matrimoniale? Că schimb mobila în hoteluri. Măsuţe, noptiere? Calitative”. „Dar dacă le-arunci pe teren, nu se rup?”, „Nu, că sunt sechestrate”.

Un sos în noapte
La pauză, discuţiile intraseră pe făgaşul tapetelor pentru tribuna oficială, dar ghinion, de data asta, cei patru au comandat pizza. Încă de la nivelul blatului, au apărut unele divergenţe. „Pufos”, „Subţire”, „Mediu, dar crocant”. „Cu multă brânză”, „Fără brânză”, „De care brânză aveţi?”. Când arbitrul fluiera finalul, încă dezbăteau sosurile. Până la urmă, Mutu a cedat presiunii meniului. A început să ameninţe că, dacă Dinamo nu va avea stadion modern, el se duce după ospătar. Ceilalţi au încercat să-l împiedice, au intervenit scutierii. Fără succes. „E şi de la chestia cu Contra, nu prea i-a picat bine. Adică-l chemi pe Lobonţ şi pe el… nici rezervă?”. „Să nu uităm de factură, pentru decont”. „O trecem la studii de fezabilitate, la consultanţă? La… cum îi zice? Proiect de arhitectură?”.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

rosca stelus (12 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 12:52

Bravo !

Cristian (55 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 13:08

Cel mai slab articol ..................EVER!

Fane (104 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 13:34

Un stadion de 18.000 este arhisuficient pentru o medie de spectatori, sa zicem 5000,care in timp poate scadea.Sa nu mai vorbim ca in 11 etape media la Dinamo a fost de 3373. CFR-9110,Steaua-6110,Poli Timisoara-5440,Botosani-3583 etc.

kla2005 (47 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 13:55

Genial!

Stelist (55 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 14:02

Fane, la ultimulmeci acasa fcdb au avut 218 suporteri!!!!!

Cristi (8 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 14:21

Nea Fane,de 18 mii sa-ti faca tie in provincie sau de unde oi fi tu. La Dinamo trebuie unul de 30 de mii pt ca in meciurile europene nu stam sa ne plimbam mereu cu cortul pe Arena Nationala. Dinamovistii vor un stadion incapator unde sa-si dispute toate meciurile,vor sa se simta ca sunt in casa lor si unde sa vina in numar foarte mare la cat mai multe meciuri de pe teren propriu. Si apropo de cifre,la meciul cu Bilbao au fost 26.783 de spectatori,deci trebuie sa fie din start exclusa o capacitate de 15-18 sau 22 de mii !

Leopardu (4 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 14:41

@Cristian: de ce?

George (6 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 14:47

Exista o categorie de persoane pe care ma feresc sa-i numesc OAMENI !! Unul dintre ei este (in cazul de fata ) si Nicolae Badea - plus TOT GRUPUL DE SMECHERI CARE , PRIN FELUL IN CARE AU ADMINISTRAT TARA ASTA , AU LUAT SI BAGAT IN PROPRIUL BUZUNAR ''DIVERSE'' - CARE NU LE-AR FI FOST CUVENITE !! PRIN NATURA FUNCTIEI DE MOMENT , au furat !!! Nimeni nu i-a chemat sa ii traga la raspundere , tergiverseaza la nesfarsit procese , in speranta ca CINEVA II VA ABSOVI DE PEDEAPSA BINEMERITATA ! Un prieten din Israel mi-a spus odata : DACA NOI AM FI AVUT O ASEMENEA TARA CA A VOASTRA NIMENI DIN LUMEA ASTA NU AR FI AVUT REALIZARI MAI MARI ! ALTUL DIN ELVETIA , DUPA CE A VIZITAT ROMANIA M-A INTREBAT : VOI IMPORTATI CARNE , LEGUME , UNT , OUA , SI ALTE PRODUSE ALIMENTARE ??? SUNTETI UN POPOR NESANATOS LA CAP !! Judecati si Dv-stra daca au avut dreptate sau nu !

fakinlol (5 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 14:56

Ar fi bataie de joc sa faca sub 22.000 de locuri. Macar un 25.000 daca nu 30.000. Ori facem o treaba ori mai bine ne lasam. E Dinamo, echipa cu suporteri, nu este CFR sa puna boxe in loc de tribune. Apropo, cat a durat mai sa scoata Hotararea de guvern, ca pentru aeroportul din Brasov a durat ani de zile. Probabil pana s-au gandit la urmatoarea metoda de a bloca proiectul.

Gareth Edwards (19 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 15:58

Felcitari Maria!!! Este o rusine cum fostul ginere al lui Ion "Te leaga" Dinca (poate nu ati uitat cand statea in zeghe in boxa acuzatilor langa Emil Bobu imediat dupa revolutie) joaca pe degete acest minister care geme de corupti si incompetenti...ADEVARUL ESTE CA MIZA O CONSTITUIE TERENUL INTREGULUI PARC SPORTIV DINAMO. ESTE VORBA DESPRE ZECI DE MILIOANE...

ticbis (126 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 16:40

Superb scris; esti fenomenala Maria! Sincer, mie mi-e mila de cum se lasa dusi de nas fanii dinamovisti de circoteca pe care le-o serveste saptamanal ministrul Carmen Dan in cardasie cu alde Negoita si Mutu. In lipsa de rezultate sportive pe terenul de fotbal si de solutii concrete, astia s-au apucat sa joace o piesa de teatru ieftin spre anestezierea completa a simturilor si simtirilor fanilor revoltati. Cu o luna in urma aceleasi personaje ii anuntau radiosi pe suporteri ca au denuntat in justitie legalitatea contractului prin care statul i-a acordat lui Badea concesiunea pe viata asupra a tot ceea ce inseamna brandul Dinamo la fotbal, inclusiv drepturile asupra stadionului, solicitand in instanta anularea acestuia. Cu o saptamana in urma au plusat cu o HG prin care statul anuleaza drepturile lui Badea asupra stadionului, dar nimeni nu a clarificat daca si ce rost mai are ca in conditiile astea MAI-ul sa-si continue demersul pe tema asta la tribunal. Daca e o HG si era atat de simplu de dat, de ce n-au facut-o inca de acum un an, de ce le-a mai trebuit actiune in instanta in cazul asta??? Acum (chipurile) se fac ca se impiedica de alt obstacol, daca sa fie cu 18 mii sau cu 22 de mii de locuri, aspect care va urma sa fie lamurit peste inca vreo doua luni. Apoi va intra pe turnanta alta dandana, daca va fi cu pista sau fara pista, adica alte doua luni in care fanii vor fi dusi cu zaharelul. In final prevad ca totul va cadea balta, pentru ca simpla contestatie a acestei HG in justitie si la CCR din partea lui Badea va bloca toata aceasta mascarada pana la lamurirea legitimitatii acesteia pentru cel putin un an sau doi. Chiar si daca nu s-ar intampla asta, simplul fapt ca la ora actuala nu se stie inca daca stadionul va fi cu 18 sau 22 de mii de locuri si daca va avea pista sau nu, inseamna ca NU exista inca niciun proiect pentru lucrarea asta. Elaborarea unui proiect pentru un stadion si obtinerea avizelor pentru demararea constructiei acestuia dureaza minimum un an; demolarea vechii structuri cel putin sase luni si constructia propriu zisa cel putin doi ani pana la predarea la cheie, omologarea interna si de la UEFA alte sase luni. In concluzie, acest stadion nu se va reconstrui niciodata, cel putin nu in cadrul acestui proiect; ceea ce fac acum astia de la PSD in cardasie cu alde Negoita si compania e doar praf in ochii prostilor, amanari peste amanari si promisiuni chioare fara acoperire reala, scopul lor e doar acela de a scapa de furia "cainilor". Ca sa parafrazez o expresie, ii tine in lesa si-i dreseaza zilnic aruncandu-le *** cate o bombonica parfumata... sa treaca timpul si anii :)) In fine, am gustat teribil umorul sarcastic al acestui articol; felicitarile mele Maria Andries! Pe bune acum, chiar esti jurnalista!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Bargaoanu Dragos (20 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 16:46

Multumim din inima tovarasilor Adrian Nastase si Nicolae Badea!DNA...."alllllooooo....alllloooo....tovarasi"!!!

Bargaoanu Dragos (20 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 16:46

Felicitari, Maria!

Alin (3 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 17:03

Si 18.000 e prea mult pentru Dinamo si pentru fotbalul nostru, in general. Sa nu uitam ca au fost meciuri - si nu putine - cand in Stefan cel Mare s-au strans numai 200-300 de spectatori pana in cel mult 1.000. Exemple: meciurile cu Sepsi, cu Botosani etc. Asa ca de ce sa arunce statul banii pe un stadion mare - pentru Romania - care sa fie mereu gol? Sa fim sinceri, stadionul s-ar umple doar de 2-3 ori pe an, la meciurile cu Steaua si eventual cu Cfr sau in cupele europene (asta daca ajunge Dinamo acolo). Iar Dinamo poate juca meciurile repective pe Arena Nationala

JFM (155 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 17:12

Un subiect din ce in ce mai plictisitor,noroc cu modul de abordare plin de umor al doamnei Andries altfel il treceam pe repede inainte ...

marcelp55 (4 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 17:41

Un articol excelent !!!

adi_stelistul (107 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 17:43

Vreau sa se faca stadionul. Categoric vreau! Dar nu pot fi de acord cu discutiile de genul "ramane Dinamo fara stadion", "aici e vorba de Dinamo, nu pot fi doar 18000 de locuri", "in cupele europene nu vor fi suficiente", etc. Sa fie foarte clar: stadionul, care se construieste din bani publici, nu se face pentru echipa lui Negoita, care e entitate privata. Nu e normal, nu e corect si mai ales nu e legal. Ca il va folosi mai ales echipa Dinamo, e in regula, asa e si normal sa fie, dar nu pentru ea se face stadionul. Si mai ales, cel mai important lucru, chiria trebuie stabilita conform unei reguli clare. In mod normal cat mai bine pentru buget, dar nu e cazul de detalii. Cert e ca negocierile "pe coltul mesei" cu stabilirea discretionara a unor chirii modice trebuie sa fie de domeniul trecutului. Si sper ca sunt. In rest, Doamne ajuta, sa speram ca se va face.

viorel (45 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 17:56

O mizerie tipic romaneasca. In anul 2017, cu un buget secat, cu un deficit in crestere, cu crize in sanatate si educatie, guvernul investeste in 4 stadioane noi in Bucuresti, din care 3 oferite cadou unor ministere, care au dovedit ca nu stiu sa administreze. Stadion nou pentru MApN, dupa au ruinat complexul din Ghencea in trei ani de nefolosire si neintretinere. Stadion nou pentru MAI, ca sa joace pe el o echipa privata, a fratilor Negoita, finatatori ai partidului care le ofera stadionul! Este prea mare bataia de joc, mai ales dupa investitia masiva in Arena Nationala, subutilizata, cu cheltuieli mari de intretinere, cu probleme imense cu gazonul si nu numai. Si atunci se gandesc guvernantii sa mai iroseasca (sifoneze!!!) niste bani prin constructia a 4 stadioane noi, sub pretextul ca UEFA impune!!! UEFA cere 4 stadioane decente DOAR pentru cateva ore de antrenamente ale echipelor care vor juca pe Arena Nationala. Pentru guvern antrenamente se pot face doar pe stadioane ale MApN de 30.000 locuri si MAI, de 20.000 locuri. O rusine, o batjocura, o mizerie care trebuie oprita!

mickael61 (9 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 18:58

de ce pomana statului? simplu' ca buna ziua,baga negoita mana in buzunar si scoate banu'pentru un stadion nou,al lui,pe un teren al lui...ori daca n-are bani,sa lase pe altii care au.Ce,bayern munchen si-a facut stadion pe banii statului? adica cum,echipa lui dar stadionul nu?

ticbis (126 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 20:12

@adi_stelistul: Imi cer scuze, dar stadioanele de fotbal NU sunt prioritatea Romaniei in general si nici ale capitalei in mod special in momentul actual. De bine de rau Bucurestiul are un stadion nou la nivel european; mai sunt si altele suficient de decente in tara nou construite: la Ploiesti, la Cluj; se vor finaliza si cele de la Craiova, Tg, Jiu, Alexandria, etc. Stadionul din Ghencea a fost lasat de catre Becali cu licenta de 4 stele de la UEFA pentru partide de cupe europene; a ajuns o ruina datorita armatei si ministerului apararii, deci e sarcina lor sa-l refaca din bugetul propriu si sa-l readuca la nivelul la care l-au mostenit. Celelalte, Dinamo sau Rapid sunt niste fosile antice care trebuiesc rase si uitate, nu merita investit niciun leu in ele. Echipele lor pot juca bine mersi pe National Arena atat meciurile din campionatul intern cat si cele din competitiile europene, in felul asta stadionul va deveni rentabil si pentru primaria care l-a construit si care-l detine in proprietate. Ideea ca un club trebuie sa aibe stadionul lui propriu este o simpla utopie de sorginte comunista; nicaieri in lume nu se intampla asa ceva. Sunt cluburi mari de tot care de cand se stiu ele n-au avut niciodata un stadion propriu, au evoluat platind chirie pe stadionul orasului: AC Milan si Inter Milano isi impart stadionul Giuseppe Meazza (San Siro) al primariei din Milano, AS Roma si Lazio Roma joaca pe Olimpico (stadio comunale di Roma), Bayern Munchen a jucat zeci de ani pe stadionul din complexul Olympiapark construit de primarie in anii '70 cu prilejul olimpiadei, stadion pe care l-a impartit frateste cu echipa Munchen 1980 cand aceasta a evoluat in prima liga; acum joaca (platind chirie) pe noul Allianzrena care e un stadion privat... si astfel de exemple pot sa dau cu zecile. La fotbalul care se joaca acum in Romania si la performantele sale, Bucurestiul n-are nevoie de alte stadioane, e suficient ce are acum. Criza acuta in Bucuresti o reprezinta salile de sport, aici ar trebui sa bage banii primaria si guvernul. Avem nevoie ca de aer de o sala polivalenta si multifunctionala de cel putin 15-17 mii de locuri, atat pentru manifestari sportive cat si pentru cele artistice, culturale, divertisment, expozitionale, etc. De exemplu, daca maine Romania ar castiga Eurovizionul la concursul anual de muzica usoara ar fi obligata sa gazduiasca editia din anul urmator si n-ar avea unde! La Romexpo sau la Polivalenta actuala e exclus! Nu mai vorbesc de concerte, de competitii internationale de gimnastica, de campionate europene la sporturile de echipa, volei, handbal sau baschet, de cupa Davis sau Fed Cup la tenis, etc. Avem o echipa galactica la handbal feminin in Bucuresti, sponsorizata de primarie; au adus in Romania cele mai mari vedete internationale din sportul asta: norvegience, suedeze, daneze, frantuzoaice pe care le obligam sa-si joace meciurile de pe teren propriu in sala aia infecta de la Rapid in care ploua direct prin acoperis... nici nu vreau sa-mi imaginez cum arata vestiarele, toaletele, dusurile... si nici ce impresie le lasa acestor sportive toata mizeria asta! Sunt cele mai bune din lume, sunt ca Messi la fotbal, sunt platite la cel mai inalt nivel din lume de catre primaria Bucurestiului, insa sa le pui sa joace in sali sordide ca alea de la Rapid este o bataie de joc si bani aruncati aiurea. Toate sportivele astea provin din orasele minuscule din tarile scandinave, insa salile in care au fost obisnuite sa evolueze, desi au capacitati mici de locuri pentru spectatori sunt bec, sclipesc de curatenie si de lux, au tot ceea ce le trebuie pentru a asigura nevoile sportului de performanta la cel mai inalt nivel. Cand ma gandesc la ce gasesc Gullden, Frafjord, Jacobsen, Jorgensen, Hagman, Kurtovic, Niombla, sau Ayglon prin salile in care sunt obligate sa joace sau prin vestiarele in care se echipeaza, mi se face jena de Bucuresti si de Romania. Bucurestiul are nevoie ca de aer de o sala de sport multifunctionala si moderna si incapatoare (cel putin 15-16 mii de locuri), de un complex de bazine olimpice pentru natatie, de un ansamblu de terenuri de tenis la cele mai inalte standarde si de un patinoar capabil sa gazduiasca meciuri internationale de hochei si de patinaj artistic. Stadioane de fotbal, la nivelul jenant in care se exprima la ora actuala fotbalul nostru intern, nu ne trebuie; avem suficiente. Cel putin in cazul lui Dinamo, Rapid si altele asemenea, chiar nu vad motivul pentru care ar pretinde sa aibe stadioane de zeci de mii de locuri. La ce fotbal practica acum si la cat conteaza ele in Europa, ceea ce au acum este mai mult decat suficient.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 21:29

@ticbis Sunt de acord cu tine, doar ca in dosarul in urma caruia ni s-a acordat dreptul de a organiza 4 meciuri la Euro 2020 ne-am angajat să avem 4 stadioane de antrenament la anumite standarde. În lumea bună din care vrem să facem parte cuvântul dat se respecta. Restul, cum facem, ce stadion facem, tine de bucătăria internă, dar de facut am zis ca facem.

ticbis (126 comentarii)  •  25 septembrie 2017, 23:13

@adi_stelistul: Pai chiar asta este problema: ne-am angajat la ce nu suntem in stare sa facem! Este tipic pentru poporul asta si pentru guvernantii lui. De cand a fost admisa in Uniunea Europeana, Romania si-a asumat pe banda rulanta o gramada de angajamente; pe niciuna dintre ele nu si-a indeplinit-o pana acum in mod real si concret; si au trecut 10 ani de atunci. Romania face ceea ce-a facut de secole si ceea ce se pricepe sa faca: sa se prefaca si nu sa faca! In toate domeniile, politic, economic, social, justitie, sport, cultura, media si peste tot Romania a tras la tepe Europei pana pana a naucit-o. Este exemplul dominant de tara care promite multe si face exact pe dos; a devenit studiu de caz in toate facultatile de stiinte politice ale universitatilor din lume. din Statele Unite si pana in Marea Britanie, Germania, Franta, Olanda, Suedia, Elvetia, Spania, Italia si chiar in Australia, Japonia si Sri Lanka. Din cauza asta Romania are inca problema cu MCV-ul, de asta nu este primita in Schengen, de asta romanii nu vor avea moneda euro in buzunare pe piata interna nici in urmatorii 20 de ani! Romania nu poate sa faca fata la ce s-a angajat; una e sa organizezi intr-o seara o finala de Europa Ligue, alta e sa sustii timp de doua saptamani patru meciuri la Campionatul European. Cu ce aduci de la aeroport zecile de mii de suporteri? Cu taxiurile sau cu autobuzul 783? Despre cazari si alte alea, nu mai vorbesc ca n-are rost. Repet, Romania nu poate si nu are cum sa faca fata unei asemenea competitii, indiferent ca stadionul Dinamo va fi renovat sau nu, cu pista sau fara pista. Nu are nici infratuctura necesara, nici priceperea conducatorilor de a rezolva neajunsurile si lipsurile. Romania stie doar sa se laude si sa se pretinda cu mot, insa asta au priceput de cativa ani si aia. In alta ordine de idei, Romania s-a angajat in proiectul asta cu stadioanele si cu meciurile de la campionatul european, insa n-a fortat-o si n-a obligat-o nimeni. In vara lui 2018 (peste 10 luni) va veni prima inspectie de la UEFA pentru a evalua stadiul lucrarilor la cele 4 stadioane plus cele ce trebuiesc remediate la Arena Nationala. Pana acum, am aflat doar ca scaunele de la o peluza din Ghencea au fost demontate, in rest e zero; pe Giulesti si pe Dinamo inca se mai joaca meciuri oficiale! In vara lui 2019 (peste 22 de luni) va veni a doua inspectie de la UEFA ca sa constate indeplinirea completa a angajamentelor si sa vada stadioanele noi; probabil ca pana atunci in Ghencea se vor demonta si scaunele de la cealata peluza, in Giulesti va juca echipa primariei sectorului 1 care intre timp va fi cumparat si palmaresul defunctei Rapid de la societatea lui Moraru si in Stefan cel Mare se va judeca inca la tribunal litigiul dintre Badea si MAI privind drepturile asupra stadionului. Cat priveste metroul de la Otopeni pana in Bucuresti, madam Firea il va rezolva simplu si neaos romaneste: va suplimenta numarul de autobuze! Parerea mea, Romania ar trebui sa se retraga acum din proiectul asta, altfel riscam sa ne dea aia de la UEFA cu flit si sa ne faca de ras pe tot mapamondul. Nu ca n-am merita, dar totusi... nici sa ne arda obrazul de rusine... In fond, nu vad de ce ne-am plange: cand ai un ministru al invatamantului agramat sau un ministru de interne fost(a) secretara de scoala generala dintr-un catun de provincie... la ce sa speram mai mult???

adi_stelistul (107 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 7:28

@ ticbis Exagerezi. Cum sa nu fim in stare? 100 de milioane de euro inseamna 0.05% din PIB si 0.15% din bugetul anual. E o suma mai mica decat fondul de urgenta al Guvernului, care e o suma aflata aproape la discretia premierului. Ce vreau sa zic e ca pentru Romania suma asta e totusi infima. Cu siguranta suntem in stare. A, ca probabil aveam alte prioritati, nu stiu, asta e alta poveste.

ticbis (126 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:27

@adi_stelistul: Nu e vorba de bani aici, din punctul asta de vedere Romania are o expertiza demna de cartea recordurilor in a cheltui oricat din banul public pentru astfel de manifestari garndomanistice. Cum s-a putut la Gala Bute o sa se poata si acum, are balta peste! Problema e de vointa si de putirinta, de pricepere si de dor de munca, ca bani or fi. Bani au fost cu nemiluita si pentru autostrazi, totusi inca nu le avem desi s-au cheltuit in intregime si inca multi altii pe deasupra. Bani au fost si pentru Arena Nationala, insa nu suficienti ca sa fie gata la termen si in bugetul stabilit prin proiect; s-a suplimentat si tot suplimentat pana a ajuns la de doua ori costurile prevazute initial. Trei dintre cele patru stadioane prevazute in proiect a fi modernizate au inca probleme, fie de natura juridica fie de natura structurala. Mai sunt doi ani si ceva pana la startul CE de fotbal si aspectele astea sunt departe a fi inca lamurite; nu exista proiectele batute in cuie si nici avizele pentru demararea lucrarilor si nici nu se intrevad sperante pentru lunile urmatoare. Timpul trece, vine iarna grea, lucrurile se misca greoi, sunt intepenite. Nu mai vorbesc de celelalte cerinte de la UEFA: infrastructura de transport in comun, facilitati pentru turisti, remediile la Arena Nationala. De asta am afirmat ca nu suntem in stare sa facem fata acestui proiect si ca mai bine ne-am retrage singuri inainte sa ne dea aia afara. Sorry, Romania are bani, dar in rest n-are nimic; realitatea in care traim zi de zi dovedeste in mod evident chestia asta!

Comentează