Programul 100 de biblioteci de sport
Cu cât guvernanţii sunt mai puţin dispuşi la efort intelectual, cu atât elevii sunt mai predispuşi la efort fizic, în proba de cărat ghiozdanul

După modelul gândirii duble – una spui şi tot despre aia faci bancuri, a apărut vorbirea dublă. Un membru al Guvernului Tudose afirmă, alt membru al Guvernului infirmă. Adevărul nu se află undeva la mijloc, ci în cotul cu care conducătorii ţării încearcă apa.
Ministrul Liviu Pop a anunţat introducerea manualului de educaţie fizică şi sport pentru elevii de clasa a V-a. „Eu sunt convins că a fost o glumă”, a comentat premierul Tudose, la Antena 3. Chiar se impunea o relaxare în Educaţie. Prea multă seriozitate strică. N-am mai râs de când a ieşit abecedarul lui Creangă. Domnii Pop şi Tudose au texte promiţătoare. Păcat că îşi fac numerele de stand-up separat. Data viitoare, să pună glumă de la glumă şi să ne prezinte un scheci.
Haz de necazul Educaţiei
„Nu ştiu cum arată caietul de teme pentru acasă la sport”, a spus premierul. Ar trebui să pună deoparte din poante, pentru programul de Revelion şi mai ales pentru ziua de după. Aproape îţi vine să-l invidiezi pentru slujba lui distractivă. Dacă subalternii săi ies cu glume din astea rafinate la scenă deschisă, vă daţi seama ce idei debordante au în şedinţele de guvern!
„O să aprofundăm subiectul cu domnul ministru”, a promis domnul Tudose, pe tema „manualului de colorat pentru ora de sport”. „E dreptul lui să imagineze aşa ceva”. Unealta asta de comprehensiune născocită în peşterile reformei din Educaţie a depăşit stadiul de fantezie. E tipărită în trei variante, acceptate toate de MEN, dă asigurări Dorin Stoican, autorul unuia dintre manuale, întrebat de colegii mei de la Gazetă.
Magna cum minge
Fost fotbalist, actual director de şcoală, Stoican susţine că s-a muncit „4-5 luni, de dimineaţa până seara, în trei grupuri de lucru separate” la conceperea manualelor. Treabă organizată. Dacă au apărut critici „nefondate” e pentru că „suntem un popor de părerologi”. „Am încercat să-l facem atrăgător”, spune domnul Stoican, criptolog. „Am conceput și două personaje, Laur și Laura”. Laur „este o minge jumătate de baschet, jumătate de fotbal, are lauri în cap, prin asta încurajăm şi interdisciplinaritatea”. Dacă era un balon oval, cu şapcă, pe care-l chema Bulă, nu ne prindeam. Aşa, e clar vorba despre interdisciplinaritate, poate şi despre intertextualitate. Trimiterea la Hamlet, meditând la henţ cu craniul balonului în mână, este evidentă.
Domnul Stoican pasează reflex balonul laureat către ministrul tehnocrat, Adrian Curaj. „Ministrul Pop nu e vinovat de nimic. A căzut prost”. Ministrul Pop, inocent docent, nu numai că n-are remuşcări, dar susţine că manualul ăsta „nu influenţează cu nimic ora de sport”. De unde şi utilitatea lui. Încă o cărămidă în ghiozdanul care a inspirat Zidul.
Executivul, la lucru manual
„Prioritatea mea este să avem manuale la toate disciplinele, toate sunt importante”, spune şeful Educaţiei. Ei, aşa, da!, se vede scânteia de la capătul axonului. Firul roşu incandescent al scurtcircuitului logic. Urmează un manual de engleză şi franceză, „Mersul tramvaiului”. Apoi un manual de vaccinare, scris de domnul Vucea, în colaborare cu premierul Tudose. Apoi un manual de guvernare, cu personajele Păcală şi Tândală: „Condusul ţării pentru toţi”, biblie de partid şi bestseller cu majoritate de voturi.
În timp ce prim-ministrul şi ministrul educaţiei aprofundează aventurile lui Laur şi Laura prin loboda programului de guvernare, nu ne rămâne decât să aşteptăm. Să aflăm cine râde la urmă. Între noi fie vorba, nu era nevoie de explicaţii. Se înţelege că manualul de sport reprezintă doar prefaţa. Pretextul pentru ca doamna Sevil Shhaideh de la Dezvoltare să lanseze Programul 100 de biblioteci de sport. Prima va fi, prin tradiţie istorică, Biblioteca din Alexandria.
Problema cu glumele astea executive nu e calitatea umorului. Să recunoaştem, emană un oarecare haz stupefiant. Dar, de data asta, sunt glume făcute pe spinarea copiilor. Iar copiii chiar nu sunt vinovaţi de nimic!