Programul „Ligheane semiolimpice”
În loc să asigure apă curgătoare la robinet în şcoli, CJ Bihor se concentrează pe apa stătătoare. Dă 7 milioane de euro pentru bazine didactice

„Este nevoie mare să le oferim condiţii elevilor, să aibă oră de sport în care să înveţe să înoate”, a declamat Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Iată ce lipsea din programă: ora de înot. Autorităţile locale şi-au dat seama abia după ce au decis să finanţeze nouă bazine semiolimpice.
Bazinul, ţinut cu alocaţiile elevilor
Programul va costa în jur de 7 milioane de euro. Primele bazine vor fi construite la Nucet şi Săcueni. Nucet e unul dintre cele mai sărace oraşe din ţară, scrie Ziare.com. Şi are, conform primarului Mircea Tuduce, 320 de copii. Cam cât o şcoală cu clasele I-VIII şi o grădiniţă.
CJ Bihor achită valoarea bazinului, 760.000 euro, plus TVA. Întreţinerea bazinului, suportată de bugetul local, se ridică la 4.000 euro lunar. Pe an, asta înseamnă 48.000 euro. O cincime din taxele şi impozitele plătite de locuitorii din Nucet.
Bugetul oraşului pe 2017 încape, fără să facă valuri, în bazinul comandat de CJ. Veniturile sunt de aproximativ 710.000 euro. Şi cheltuieli cu 180.000 euro mai mari. „Vicele” Ioan Mang e optimist: costurile de întreţinere vor fi acoperite din încasări. Inclusiv copiii vor intra cu bilet: „Bănuiesc că în timpul orelor de sport accesul nu va fi cu plată. Dar în rest, probabil că va intra într-un regim cu plată”.
Banii pentru spital, intraţi la apă
Nucet, fost oraş minier, are 2.400 de locuitori. Înotători sau nu, de-acum trebuie să dea fiecare câţiva euro pe lună taxă de bazin. „Este nevoie mare” să le ofere condiţii şefilor de la judeţ să dea din mâini şi din picioare, dar mai ales din mâini.
În Nucet se află un centru medico-social de psihiatrie. E un fel de-a spune, clădirea nu putea fi intitulată direct „depozit de fiinţe umane administrat de Consiliul Judeţean Bihor”.
Un raport al unui ONG, ajuns în presa locală, descrie ce se întâmplă în spatele uşilor închise, în odăile de tip carceră. Toalete ţinute sub cheie, pâine şi ceai, o baie săptămânală. Toate astea nu sunt gratis, bolnavilor li se reţine 80 la sută din pensie. Pentru cei 178 de pacienţi, există un singur psihiatru, care nu e angajat, lucrează ca PFA. Conform oradeapress.ro, CJ Bihor aşteaptă bani europeni pentru a angaja mai mulţi medici şi infirmiere.
Hepatita, distribuită gratis
Nimic urgent. Prioritatea CJ Bihor o reprezintă picătura de absurd care umple bazinul. Toamna trecută, inspectorii trimişi de Prefectura Bihor raportau că 224 de şcoli din judeţ, adică un sfert, nu au autorizaţie sanitară. Pentru motive banale, medievale, ca lipsa apei curente, lipsa apei potabile şi WC-ul în curte. Într-un top al ruşinii fără robinet, întocmit de „Adevărul”, Bihor ocupa locul trei, după Suceava şi Vrancea.
De atunci, probabil CJ a luat măsuri civilizatoare, a dotat unităţile de învăţământ cu ligheane semiolimpice. A livrat săpun cu porţia, în cadrul programului „Laptele şi stearatul”. Apoi a introdus ora obligatorie de mâini curate, în locul opţionalului de hepatită.
Mărgăritarele infrastructurii
Cât despre bazine, consilierii bihoreni au alocat deocamdată deja 400.000 de euro pentru ele, cu nădejdea că vor veni ceva lichidităţi şi de la Guvern. „Am primit telefoane de la colegi din ţară, care au dorit să ştie cum dorim să facem, ca să facă şi ei”, a spus Ioan Mang. A fost, o scurtă vreme, ministru al educaţiei. Şi-a dat demisia din pricini legate de originalitate. Plagiase. Acum, s-a întors roata. E rândul lui Mang să dea copiuţe.
De fapt, colegii lui din ţară n-au „nevoie mare” de surse de inspiraţie. Funcţionarilor din birouri climatizate, cu ferestre, cu toalete funcţionale, descuiate, cu apă caldă, apă rece şi apă plată la discreţie li se aprinde acelaşi tip de bec. Concep acelaşi model de tichie. Patinoare artificiale în sate fără copii, săli polivalente în comune, stadioane în locul canalizării. Altfel ar ierarhiza problemele aleşii locali dacă s-ar încălzi la sobe metalice, ar face naveta până la WC şi s-ar împrospăta cu apă din bidonul cu mormoloci.