Carnavalul de la Lausanne
Cum se întăresc FCSB şi Viitorul pentru cupele europene? Dând lovituri pe piaţa transferurilor de avocaţi

Procesul pentru titlu în Liga 1 nu se va judeca în regim de urgenţă. Decizia FRF de a da „undă verde” Viitorului pentru a merge la TAS s-a dovedit a fi ceea ce părea de la bun început: o ipocrizie inutilă. Între timp, însăşi FRF a ajuns la concluzia că i-ar prii amânarea speţei.
Album de familie la tribunal
Dacă dosarul se judeca repede şi FCSB avea câştig de cauză, echipa lui Becali ar fi avut o urnă mai bună la tragerea la sorţi în Champions League. Dar clubul constănţean s-a opus vitezei. „O mişcare urâtă”, a comentat avocatul spaniol al FCSB. „Un obraznic”, i-a replicat Cristi Bivolaru, directorul general al Viitorului. Şi încă n-au ajuns la Lausanne! Păstrează ce-i mai bun pentru finalul apoteotic al farsei cu avocaţi care a ajuns campionatul României.
Cupele europene, azvârlite printre argumente, reprezintă un capăt de aţă la fel de inflamabil ca oricare altul în răfuiala naş–fin. O ambiţie de moment, nu un obiectiv de cursă lungă. Viitorul vinde sub deviza: „Nimeni nu e netransferabil”. Asta e tot ce se poate vedea din „strategia pentru Champions League”, de care vorbea Hagi. Fostul internaţional n-are un buget de transferuri în vederea accederii în grupe. Conform Digisport.ro, se bazează pe „tinerii de la Academie” şi pe experienţa lor în UEFA Youth League, unde au ajuns până în „optimi”.
Polemică şi Dică
Echipa lui Hagi nu încearcă, deocamdată, să schimbe logica târgului de talente cu logica performanţei. În tabăra cealaltă, deşi Becali se laudă că vrea „pe ruta campioanelor”, tocmai a numit un antrenor de Liga a 3-a. Dică e loial, popular, dar a pus umărul, ca secund, la ratarea play-off-ului UCL şi a grupelor Europa League. Cât despre lot, finanţatorul FCSB a continuat să neguţeze pepite îndărătnice de la Viitorul. Sau perle adolescente de la Botoşani. Sau nestemate care fac ciorba bună. Pe scurt, şi anul ăsta, FCSB atacă grupele Champions League ca pe o excursie.
Europa rămâne un orizont exotic. Viitorul şi FCSB nu se duc la TAS să-şi rezerve un loc în elita continentului. Se duc să se certe. Să se socotească şi în alt decor, şi în alte limbi. Apoi să se pupe şi în alte pieţe decât cea a Independenţei.
FRF, teatrul legalităţii
Pentru ca judecătorii TAS să aibă o fotografie grăitoare a dansurilor tribale din Liga 1, FRF şi LPF merg şi ele la proces. Susţin cauza Viitorului. Merg ca Vasilache şi Mărioara, separat, fiecare cu avocatul şi păpuşarul lui. Merg pe burtă, fără să mai pomenească de eventuala schimbare a ROAF-ului. Ar însemna să-şi recunoască gafa.
Federaţia, observă site-ul fcprogresul.ro, nici nu are calitate de reprezentant legal la TAS. Clasamentul din Liga 1 a fost omologat de un Comitet Executiv care n-a fost validat în instanţă, aşa cum cer legile statului român. E un fleac, dar un fleac care garantează că fotbalul nostru rămâne mediu favorabil pentru procesomanie.
Tragerea la sorţi în cupele elveţiene
După ce se încheie carnavalul românesc de la Lausanne, va urma, probabil, alt concurs de interpretări vocale pe baza ROAF-ului. Şi altul, şi iar altul, câtă vreme autorii rămân liniştiţi, demagogi şi superficiali, la locurile lor. Nimeni din Ligă sau din Federaţie nu şi-a asumat încă vina pentru ruşinea unui regulament copiat prost.
Un verdict care dă dreptate Viitorului nu obligă FRF şi LPF la vreo schimbare. Iată, vor spune juriştii federali, totul era clar, glob de cristal, în alineatele despre departajare! Un verdict care dă dreptate FCSB va aduce unele nuanţe de albastru în peisaj. Federalii ori se apucă şi traduc iar regulamentele altora, dar de data asta corect, nu după ureche şi sărind cuvinte. Ori scapă de griji adăugând următoarea precizare: după disputarea meciurilor, clasamentul final şi participarea în cupele europene se stabilesc, scuzaţi elveţiana, la plesneală.