Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Haiducii lui Şapte-Prime

Federaţia ar rupe o ciosvârtă de la gura insolvenţilor, să aibă ce pune în găletuşa fotbalului mic

Permalink to Haiducii lui Şapte-Prime
sâmbătă, 29 aprilie 2017, 10:45

FRF plănuia să ciupească de la bogaţii în drepturi TV din Liga 1 pentru săracii cronici din ligile inferioare. Cluburile din primul eşalon au taxat manevra drept populism scump. Şi au respins-o, în cadrul Adunării Generale a LPF.

În Spania, se aplică o astfel de măsură. Dar decalajul dintre Primera şi restul lumii e uriaş. Real şi Barcelona nu s-ar apleca să ridice milionul de euro. Pe când Liga 1 şi Liga a 2-a de la noi sunt membre în acelaşi cartel al malnutriţiei. Marea diferenţă dintre ele e cantitativă. Ligile inferioare conţin mai multe mâini care votează.

Economatul fotbalului mic
Şeful FRF a estimat că echipelor din Ligile a 2-a şi a 3-a le-ar ajunge cinci la sută din drepturile TV ale Ligii 1. Adică în jur de 1,7 milioane de euro. „E campanie electorală”, a comentat fostul şef al Ligii. Pălărie într-un picior. Nu mai e o ştire demult că şefii FRF iau AJF-urile cu asalt, înarmaţi cu pui congelaţi şi adidaşi de porc.

De data asta, nu e doar propagandă. E şi urgenţa de a masca un eşec managerial. În vara lui 2015, FRF a somat cluburile din Liga a-2-a să-i cedeze drepturile de imagine. Cu Federaţia ca negociator unic au obţinut în total 350.000 de euro sezonul trecut. FRF a promis că suma se va dubla pentru sezonul în curs. A rămas la fel, deşi sistemul competiţional s-a schimbat, devenind, teoretic, mai telegenic.

Direct proporţional cu buzunarul federal
Acum, Federaţia caută petice pentru sacul ligilor inferioare. Invocă „principiul solidarităţii financiare” şi „practicile europene”. „Cinci la sută e un procent legitim şi proporţional„, a spus Răzvan Burleanu, conform Digisport.ro. N-a precizat cu ce anume e proporţional: cu praful de pe tobă, cu insolvenţele din Liga 1, cu amenzile de la FIFA. Cât despre legitimitate, e specialitatea Comitetului Executiv.

Ironic, când a fost vorba despre primele angajaţilor FRF, din bonusul UEFA, procentul „proporţional” stabilit de CEx a fost mai generos: 8,12 la sută. În total, şefii federali au încasat 650.000 de euro. Nu din lăcomie, din principiu. Din solidaritate financiară cu fotbaliştii de la „naţională”.

Fotbal mic, risipă mare
FRF nu spune şi cum calculează aceste procente: dă cu banul, cu zarul sau cu bâta-n baltă. În fine, putea cere şi sută la sută. Nu mai contează, acum că Liga a refuzat să achite tortul de firimituri de la cantina votanţilor.   La o adică, Federaţia ar putea plăti cei 1,7 milioane de euro din propriul buget. Dar fotbalul mic o mişcă până la lacrimi, nu până la bani. FRF deţine drepturile radio-TV şi de publicitate asupra Cupei României. Numai la o finală de Cupă, Federaţia încasează, în medie, 500.000 de euro.

Echipele din ligile inferioare cheltuie cu organizarea meciurilor şi nu se aleg cu nimic. Rareori răzbat în fazele superioare. Totuşi, fără ele, Cupa n-ar avea sare, piper şi public larg. Federaţia însă le consideră invers proporţionale cu propria importanţă în fenomen. Îşi ia partea Providenţei.

Deşi pândeşte galeş la cotitură punguţa boierilor din LPF, FRF încasează anual o sumă frumuşică din televizări: în jur de 4 milioane de euro. Ce-i drept, cum vin, aşa se duc banii din drepturi TV ai Federaţiei. Numai pe salarii cheltuie în jur de 4 milioane de euro anual. Cu un milion de euro mai mult ca în regimul Sandu.

Pe stagiile efectuate de Comitetul Executiv alături de „tricolori” s-au cheltuit sute de mii de euro. Excursiile invitaţilor FRF la meciurile „naţionalei” reprezintă mai mult de jumătate din costurile de organizare. Coloana subţire a fidelilor cu cheltuială se ţine. Doar când aude de juniori, FRF intră în criză de lichidităţi şi în fugă de idei. Pune taxe de solidaritate, de libertate, de  fraternitate, de egalitate. Intenţia contează. Masele de manevră sunt ca şi cucerite. Burleanu mai are un lucru de făcut, pentru a fi haiduc cu acte în regulă: să spargă seminţe.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 11:31

Nu-i prost cine propune este cel care accepta.Macar exista aceasta optiune,sa se supuna la vot o initiativa populista cu dedicatie pt Burleanu ceea ce s-a si intamplat iar ea a fost respinsa !!! Atentie,nu vorbim de BANI PUBLICI in acest caz,sunt banii din drepturile TV....Ce te faci ca intr-o alta zona a Bucurestiului o anume persoana publica foloseste banul public (vreo 13 milioane euro) sa sustina niste sectii sportive grosul sumei mergand la o echipa de handbal.Sunt banii bucurestenilor nu vin din zona privata ei prin lege ar trebui sa mearga acolo unde este nevoie in oras,un oras mare dar subdezvoltat dpdv al infrastructurii,mediului ecologic,sanatatii si educatiei populatiei...Doua situatii diferite Burleanu(banii cluburilor veniti din contracte cu zona privata) vs PMB(bani publici stransi de la toti locuitorii orasului)...Scuzati-ma dar in acest tablou Burleanu este baiatul bun(este el smecher,a incercat dar nu i-a iesit) Dincolo banul e luat pur si simplu si aruncat acolo unde vrea o anume persoana pt ca acel consiliu general e doar un paravan al fanteziilor acelei persoane.

Ionut (2 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 12:15

Nu stiu de ce dar am un feeling ca la anu la alegeri tot burleanu iese....

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 11:20

cred ca vor fi cele mai disputate alegeri din istoria postdecembrista a FRF. fara candidati de carton, fara mari favoriti

JFM (12 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 16:37

Sefi la FRF si LPF vor ajunge cei care vor fi sustinuti din umbra de televiziunile platitoare.Toti banii de la ele vin deci vor avea un cuvant greu de spus. Pronosticul meu este ca Burleanu va intra in politica,fotbalul romanesc are nevoie de o improspatare a imaginii,de un suflu nou,de un nume legendar in fruntea lui.Atunci vor veni si sponsorii,vom incepe si noi sa contam in forurile europene.

Mozzie (44 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 16:53

Burleanu este un experiment politic esuat...Cu el va apune era chibitilor la FRF

Dr. Dan Patru Tudosie (27 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 18:07

Din pacate, s-a dat verde la campania pro penali care vor sa puna mana pe frf. Cu balaj varf de lance. Sincer, toate meciurile pe care mi le amintesc cu el la centru au fost jafuri ca-n povesti. Cu siguranta, cu penalul Popescu si blatistul si penalul nedovedit Hagi Gheorge, o sa fie numa lapte si miere pentru toata lumea. Totusi sunt bune genul asta de articole. Dai mai usor afara dupa ce mananci prea mult.

dinu (4 comentarii)  •  29 aprilie 2017, 22:40

@Dr. Dan Patru Tudosie. In ce esti matale doctor, in aberatii spatiale sau in nepricepere celulara? Trebuie sa fii campionul kretinismului ca sa gandesti asa despre Hagi. Concluzia? Esti jalnic, prost ori platit sa scrasnesti ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nypd (13 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 0:39

Tare asta: "mai are un lucru de făcut, pentru a fi haiduc cu acte în regulă: să spargă seminţe". Langa "corsicanu"?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  30 aprilie 2017, 9:47

`...articol adevarat ...in fotbal vom pune numai oameni corupti care si vor vota prime nemedritate ...acum si de a pururi ...in vecii vecilor ...Amin !

Comentează